Grajeta Halina
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Grajeta Halina
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Nazwisko Imię
(96)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(80)
Meryk Radosław
(79)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Górczyński Robert
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Paszkowska Małgorzata
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Klupiński Kamil
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Bromatologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy rozdziałach.
Dla studentów kierunków: farmacja, dietetyka oraz związanych z analizą żywności.
1. Zasady prawidłowego żywienia, ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia organizmu - Joanna Pieczyńska, Mateusz Witkowski Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Obliczanie podstawowej przemiany materii (PPM) 12 Obliczanie całkowitej przemiany materii (C PM ) 13 Zasady prawidłowego żywienia Normy żywienia Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia Ocena sposobu żywienia na podstawie wywiadu żywieniowego Ocena stanu odżywienia Ocena stanu odżywienia dzieci i osób starszych Zagadnienia do dyskusji Białka w pożywieniu - ocena wartości odżywczej i oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości białka w produktach spożywczych metodą Kjeldahla Węglowodany w pożywieniu - znaczenie dla zdrowia, metody oznaczania w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha, Magdalena Grajzer Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w produktach spożywczych metodą Bertranda Oznaczanie zawartości cukrów prostych w miodzie metodą chromatografii gazowej (G C Obliczanie indeksu (IG) posiłków i ładunku glikemicznego (ŁG) całodziennej racji pokarmowej (CaRP Zagadnienia do dyskusji Tłuszcze jadalne - ocena wartości odżywczej i jakości zdrowotnej - Maria Drzewicka Ocena stopnia zepsucia wybranych tłuszczów jadalnych Oznaczanie liczby kwasowej Oznaczanie liczby nadtlenkowej (Lea Wykrywanie produktów jełczenia aldehydowego tłuśzczów na podstawie oznaczenia liczby anizydynowej Identyfikacja tłuszczów jadalnych na podstawie oznaczenia składu kwasów tłuszczowych Analiza składu kwasów tłuszczowych w olejach lub tłuszczach stałych metodą chromatografii gazowej (GC). Zagadnienia do dyskusji Witaminy - znaczenie w żywieniu, oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości witaminy C (kwasu L-askorbinowego) w soku jabłkowym metodą Tillmansa Ocena wysycenia organizmu witaminą C - test językowy Pokrycie dziennej normy spożycia witaminy C przez porcje warzyw, owoców łub ich przetworów Zagadnienia do dyskusji Składniki mineralne - znaczenie w żywieniu, biodostępność i oznaczanie w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych Oznaczanie zawartości wapnia, magnezu i żelaza w produktach spożywczych metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA Oznaczanie zawartości wapnia w produktach spożywczych metodą wersenianową Oznaczanie zawartości żelaza ogólnego w produktach spożywczych metodą kolorymetryczną z 1,10-fenantroliną Ocena potencjalnej dostępności żelaza z posiłków Wykrywanie i oznaczanie wybranych substancji dodatkowych i zanieczyszczeń żywności - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości azotanów(III) w mięsie peklowanym i wyrobach mięsnych (wg PN-74/A-8214 Wykrywanie substancji hamujących rozwój bakterii w mleku przy użyciu testu dyfuzyjnego Delvotest SP NT Interakcje leków z pożywieniem - Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Halina Grajeta Interakcje na etapie farmakokinetycznym Interakcje leków i żywności na etapie wchłaniania Interakcje leków i składników pożywienia na etapie transportu Interakcje leków i żywności na etapie metabolizmu Interakcje leków i żywności na etapie wydalania Interakcje między lekami a substancjami zawartymi w produktach żywnościowych Interakcje na etapie farmakodynamicznym Synergizm addycyjny i hiperaddycyjny Wpływ leków na stan odżywienia organizmu Zalecenia dla pacjenta zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie Ocena ryzyka wystąpienia interakcji lek-pożywienie u pacjentów przewlekle leczonych lekami doustnymi Identyfikacja składników odżywczych i nieodżywczych diety wchodzących w interakcje z wybranymi lekami.. Ustalanie mechanizmów i skutków omawianych interakcji na podstawie dostępnego piśmiennictwa Pobieranie próbek, statystyczna ocena wyników i walidacja metod stosowanych w analizie żywności - Anna Prescha Pobieranie próbek produktów spożywczych do badań analitycznych Opracowanie statystyczne wyników badań analitycznych Źródła błędów metod analitycznych Walidacja metod analitycznych Analiza sensoryczna żywności - Maria Drzewicka Metody badania jakości sensorycznej produktów w zakresie zmysłu smaku Test na daltonizm smakowy Różnicowa metoda duo-trio Metoda skalowania za pomocą strukturowanej skali graficznej
Sygnatura czytelni BMW: IX M 44 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 57
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147858, M 14732 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147857 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8319 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności