Mikrobiologia
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(55)
Forma i typ
Książki
(52)
Publikacje dydaktyczne
(4)
E-booki
(3)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(3)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(33)
tylko na miejscu
(29)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(35)
Biblioteka WB
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(26)
Biblioteka WWFiF
(4)
Autor
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(4)
Kocwowa Elżbieta
(4)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(4)
Baj Jadwiga
(3)
Baj Jadwiga (1951- )
(2)
Błaszczyk Mieczysław K
(2)
Harley John P
(2)
Klein Donald A
(2)
Kunicki-Goldfinger Władysław J. H
(2)
Olańczuk-Neyman Krystyna
(2)
Prescott Lansing M
(2)
Schlegel Hans G
(2)
Zyska Bronisław (1924-2006)
(2)
Alexander Martin (1930- )
(1)
Basta Maria
(1)
Burkowska Aleksandra
(1)
Chmiel Aleksander
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
Filipkowska Zofia
(1)
Frejlak Sylwester
(1)
Galimska-Stypa Regina
(1)
Grabda Jadwiga
(1)
Grabińska-Łoniewska Anna
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Hammes Ernest
(1)
Heczko Piotr B
(1)
Heise Helena
(1)
Ilczuk Zdzisław
(1)
Jakubczyk Halina (1928-2011)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kamińska Beata
(1)
Kańska Zofia
(1)
Kicińska Alicja
(1)
Killington R. A
(1)
Kisielewska Ewa
(1)
Knaut Tadeusz
(1)
Kordowska-Wiater Monika
(1)
Kotowski Włodzimierz (1928- )
(1)
Kołodziejska Ilona
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław (1916-1995)
(1)
Kura Józef
(1)
Ledakowicz Stanisław (1950- )
(1)
Malinowska-Pańczyk Edyta
(1)
Mau Franz-Peter
(1)
Michajłow Włodzimierz
(1)
Motak Aleksander
(1)
Mrozowska Joanna
(1)
Müller Gunther
(1)
Nicklin J
(1)
Nicklin Jane
(1)
Niewiadomska Katarzyna
(1)
Olszewski Marcin (nauki chemiczne)
(1)
Petrycka Helena
(1)
Piotrowski Wojciech
(1)
Piątek Rafał
(1)
Płucienniczak Andrzej
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Salyers Abigail A
(1)
TerpiNska-Ostrowska Helena
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Walczak Maciej (biologia)
(1)
Whitt Dixie D
(1)
Wojtatowicz Maria (1945- )
(1)
Węgrzyn Anna (biologia)
(1)
Zajączkowski Paweł
(1)
Zalewska-Piątek Beata
(1)
Zamorowska-Biernacik Stefania
(1)
Zielińska Dorota (technologia żywności)
(1)
Ziembińska Aleksandra
(1)
Zmysłowska Izabella
(1)
Żakowska Zofia
(1)
Ždanov V
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(55)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Mikrobiologia
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Beskid Sądecki (Polska ; region)
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(10)
Podręcznik
(6)
Normy
(3)
Atlasy grzybów
(1)
Opracowanie
(1)
Podręczniki
(1)
Raport z badań
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(6)
Ochrona środowiska
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
55 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57436, 57327 L (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów i pracowników naukowych mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, z różnych polskich ośrodków akademickich.
1. Bakteryjny metabolizm w procesie oczyszczania ścieków w warunkach beztlenowych 1.1.Ektoenzymy i egzoenzymy zewnątrzkomórkowe 1.2.Fermentacje węglowodanów 1.3.Fermentacja białek 1.4.Beztlenowa degradacja tłuszczów i lipidów 1.5.Metagenomy bakterii fermentujących ścieki 1.6.Produkcja metanu 2. Fizykochemiczna charakterystyka ścieków 2.1.Charakterystyka fizyczna ścieków 2.2.Chemiczna charakterystyka ścieków 2.3.1.Związki nieorganiczne 2.3.2.Związki organiczne 2.4.Priorytetowe zanieczyszczenia 2.5.Przykłady ilości produkowanych ścieków 2.6.Wody podgrzane 2.7.Ścieki radioaktywne 2.8.Typy ścieków przemysłowych 3, Wspólnoty mikroorganizmów w biologicznych systemach oczyszczania ścieków 3.2.Kłaczki osadu czynnego 3.2.1.Bakterie w osadzie czynnym 3.2.2.Metagenomy bakterii w osadzie czynnym 3.2.3.Analiza funkcjonalna wspólnoty mikroorganizmów osadu czynnego 3.2.4.Grupy mikroorganizmów występujące w osadzie czynnym 3.2.5.Charakterystyki osadu czynnego 3.2.6.Gromadzenie substancji zapasowych w osadach czynnych 3.2.7.Analiza metagenomiczna bakterii w beztlenowych osadach w komorach fermentacyjnych (onoerobic sludge digester) 3.3.Biofilm68 3.3.1.Mikroorganizmy błony biologicznej 3.3.2.Pierwotniaki w błonie biologicznej 3.3.3.Zalety biofilmu 3.3.4.Ograniczenia biofilmu 3.4.Osady granularne 3.4.1. Tlenowe osady granularne 3.5.Beztlenowe osady granularne 3.5.1.Inoculum do granulacji osadu w UASB 3.5.2.Skład granul beztlenowego osadu 3.6.Eukaryota w różnych bioreaktorach w procesie oczyszczania ścieków 4. Bioreaktory powszechnie stosowane w hodowlach mikroorganizmów 4.1.Bioreaktory rozproszonego wzrostu mikroorganizmów (zawiesina bakterii i/lub osad czynny sflokulowany) 4.2.1.Bioreaktory osadu czynnego (Activated Sludge) 4.2.2.Proces ACP 4.2.3.Bioreaktory typu CSTR (Continuous Stirred-Tank Reactor) 4.2.4.Bioreaktory typu ALR {Airlift Reactors) 4.2.5.Bioreaktory typu SBR (Sequencing Batch Reactor) 4.3.Bioreaktory do wzrostu mikroorganizmów w postaci osadu granularnego 4.3.1.Bioreaktory typu UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket) 4.3.2.Bioreaktory typu EGSB (Expanded Granular Sludge Bed) 4.3.3.Bioreaktory typu SPAĆ (Spiral Automatic Circulation) 4.3.4.Bioreaktory typu SGBR (Static Granular Bed Reactor) 4.3.5.Bioreaktory typu ABR (Anaerobic Baffled Reactor) 4.4.Bioreaktory stosowane do wzrostu mikroorganizmów na powierzchni fazy stałej w postaci biofilmu 4.4.1. Złoża nieruchome 4.4.2.Złoża ruchome (Moving Beds) 4.4.3.Wetlandy inżynieryjne (Constructed Wetland) 4.4.4. Bioreaktory membranowe (Membrane Bioreactors) 5. Usuwanie azotu i fosforu ze ścieków z zastosowaniem nowych technologii 5.1.Biologiczne usuwanie azotu 5.1.1.Badania ilości azotu w ściekach 5.1.2.Rekomendowane systemy intensywnego usuwania azotu ze ścieków 5.2.Biologiczne usuwanie fosforu 5.2.1.Wprowadzenie138 5.2.2.Opis procesu EBPR 5.2.3.Biochemiczne aspekty procesów EBPR 5.2.4.Mikroorganizmy PAO i GAO 5.2.5.Powstawanie struwitu 6. Naturalne metody biologicznego oczyszczania ścieków 6.1.1.Nawadnianie pól (Irrigation of fields) 6.1.2.Pola filtracyjne (Filtration fields) 6.1.3.Stawy biologiczne 6.1.4.Napowietrzane laguny (Aeration lagoons) 6.1.5.Filtry piaskowe 6.1.6.Wetlandy inżynieryjne 7. Nowoczesne biologiczne systemy oczyszczania ścieków 7.1.Konwencjonalne systemy beztlenowego oczyszczania ścieków 7.2.1.Fermentory osadów 7.2.2.Szamba 7.2.3.Rowy utleniające 7.3.Rozwój technologii reaktorów beztlenowych o wysokiej efektywności 7.4.Rodzaje beztlenowo-tlenowych systemów oczyszczania 7.5.1.Systemy beztlenowo-tlenowe z wykorzystaniem oddzielnych wysokowydajnych bioreaktorów 7.5.2.Systemy zintegrowane beztlenowo-tlenowych bioreaktorów 8. Ścieki przemysłu spożywczego i ich oczyszczanie 8.1.Ścieki rolno-spożywcze 8.2.Przemysłowe wykorzystanie kukurydzy 8.3.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.3.2.Oczyszczanie ścieków z procesowania kukurydzy 8.4.Produkcja drożdży piekarniczych 8.4.1.Skład ścieków z produkcji drożdży i ich charakterystyka 8.4.2.Oczyszczanie ścieków z produkcji drożdży 8.5.Przemysł cukierniczy 8.5.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.5.2.Oczyszczanie ścieków cukierniczych 8.6.Przetwórstwo ziemniaków 8.6.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.6.2.Oczyszczanie ścieków z przeróbki ziemniaków 8.7.Przemysł mleczarski 8.7.1.Podatność ścieków mleczarskich na degradację 8.7.2.Oczyszczanie ścieków mleczarskich 8.8.Przemysł browarniczy 8.8.1.Ścieki browarnicze 8.8.2.Oczyszczanie ścieków browarniczych 8.9.Przemysł mięsny 8.10.Oczyszczanie ścieków przemysłu mięsnego 8.11.Produkcja soków z owoców i warzyw 8.10.1.Soki z owoców cytrusowych 8.10.2.Sok jabłkowy 8.10.3.Przetwórstwo pomidorów 8.10.4.Przetwórstwo marchwi 8.10.5.Nektary 8.10.6.Ścieki z przetwórstwa owoców i warzyw 8.10.7.Oczyszczanie ścieków z przetwórstwa owoców i warzyw 9. Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych 9.1.Mikrobiologiczna produkcja antybiotyków 9.2.Historia penicyliny 9.3.Komercyjna produkcja penicylin 9.4.Ścieki farmaceutyczne 9.5.Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych 9.5.1.Bioreaktor typu AnMBR (Anaerobic Membrane Bioreactor) 9.5.2.Bioreaktor UASB 9.5.3.Bioreaktor typu EGSB (Expanded Granular Sludge Blanket) 9.5.4.Bioreaktor UASR (hybryda – czterostopniowy system bioreaktorów UASB) 9.5.5.Bioreaktor typu AnSBR 9.5.6.Hybrydowe systemy beztlenowo-tlenowe 9.5.7.Kluczowa mikroflora w oczyszczaniu ścieków farmaceutycznych 9.6.1.Analiza metagenomiczna w biologicznej oczyszczalni ścieków farmaceutycznych 9.6.2.Analiza metagenomiczna wspólnot mikroorganizmów w beztlenowych bioreaktorach oczyszczających ścieki farmaceutyczne 10. Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.1.Skład ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.2.Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.1.Degradacja fotokatalityczna 10.3.2.Zasadnicze oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.3.Analiza metagenomiczna osadów w komorach konwencjonalnych i reaktorach membranowych w procesie oczyszczania ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.4.Analiza metagenomiczna wspólnot bakterii oczyszczających ścieki petrochemiczne w dwustopniowym systemie mikroaerofilno/anoksy tlenowym 10.4.Szlaki degradacji węglowodorów przez mikroorganizmy obecne w osadach 10.4.1.Szlaki degradacji węglowodorów w warunkach tlenowych 10.4.2.Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów w warunkach beztlenowych 11. Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych 11.1.Charakterystyka odpadów i ich źródło 11.2.Skład chemiczny ścieków 11.3.Minimalizacja odpadów 11.4.Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych 11.5.1.Laguny z napowietrzaniem (baseny stabilizacyjne) 11.5.2.Oczyszczanie ścieków w warunkach beztlenowych 11.6.Analiza metagenomiczna wspólnoty bakterii degradujących drewno 11.7.Usuwanie zanieczyszczeń w ściekach celulozowo-papierniczych z zastosowaniem grzybów 11.8.Inne metody oczyszczania ścieków celulozowo-papierniczych 11.8.1.Koagulacja/strącanie 11.8.2.Adsorpcja 11.8.3.Utlenianie chemiczne 11.8.4.Filtracja membranowa 11.9.Odpady stałe i ich utylizacja 11.9.1.Fermentacja 11.9.2.Kompostowanie 11.9.3.Wprowadzanie do gruntu 11.9.4.Spalanie odpadów 11.9.5.Piroliza 11.9.6.Reforming parowy 11.9.7.Katalityczne utlenianie na mokro 11.9.8.Emisja gazów 12. Oczyszczanie wód kopalnianych przez bakterie redukujące siarczany (VI) 12.1.Charakterystyka biotechnologiczna bakterii redukujących siarczany(VI) 12.3.Skład fizyko-chemiczny AMD 12.4.Wspólnota mikroorganizmów w kwaśnych wodach kopalnianych 12.5.Biotechnologie usuwania zanieczyszczeń z AMD 12.5.1.Ekstensywne biotechnologie 12.5.2.Bioreaktory 12.5.3.Mikroorganizmy występujące w systemach oczyszczających AMD 13. Odpady organiczne i ich utylizacja 13.1.Rodzaje odpadów 13.2.1.Odpady komunalne 13.2.2.Odpady przemysłowe 13.2.3.Odpady niebezpieczne 13.2.4.Odpady płynne 13.2.5.Komunalne osady ściekowe 13.3.Ilości produkowanych odpadów w Polsce 13.4.Gospodarka odpadami stałymi 13.5.Hierarchia w sektorze gospodarki odpadami 13.6.Składowisko odpadów komunalnych 13.7.Mikrobiomy składowisk odpadów komunalnych 13.8.Technologie odzyskiwania materiałów i energii 13.8.1.Kompostowanie 13.8.2.Zgazowanie 13.8.3.Piroliza 13.8.4.Spalanie 13.8.5.Zagospodarowywanie osadów ściekowych pierwotnych i wtórnych 13.9.Akta prawne 14. Biologiczne oczyszczanie odcieków ze składowisk odpadów komunalnych 14.1.Składowanie odpadów komunalnych 14.2.Tworzenie odcieków składowiskowych 14.3.Oczyszczanie odcieków ze składowisk komunalnych 14.4.1.Fizykochemiczne usuwanie zanieczyszczeń w odciekach 14.4.2.Biologiczne oczyszczanie odcieków składowiskowych 14.5.Naturalna biologiczna oczyszczalnia odcieków 14.6.Wspólnoty mikroorganizmów w procesie oczyszczania odcieków składowisk komunalnych 14.6.1.Relacje między charakterystykami stawów oczyszczających odcieki a liczebnością OTU 14.6.2.Bakterie w stawach doczyszczających z roślinnością 14.6.3.Populacje archeonów w procesach oczyszczania odcieków 14.6.4.Wspólnoty bakterii występujące w odciekach, w stawach biologicznych i w bioreaktorach oczyszczających odcieki 14.7.Grzyby w oczyszczaniu odcieków 14.7.1. Oczyszczanie odcieków w bioreaktorach z grzybami 15. Mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków komunalnych w Ostrzeszowie 15.1.Schemat technologiczny oczyszczalni ścieków 15.2.Efektywność oczyszczania ścieków komunalnych
Sygnatura czytelni BMW: II M 321 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14616 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147027 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - VII, [1], 399, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów biologii, ekologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki, słuchaczy studiów podyplomowych i doktoranckich, osób pracujących w tych dziedzinach oraz dziennikarzy popularyzujących naukę.
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 6 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 125547, M 12258 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 125514 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 129-154.
2.1. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie powietrza 2.1.1. Powietrze jako środowisko występowania drobnoustrojów 2.1.2. Bioaerozol miejski 2.1.3. Znaczenie bioaerozoli dla zdrowia człowieka 2.2. Miejscowości uzdrowiskowe 2.2.1. Stan badań jakości powietrza w uzdrowiskach w Polsce 2.2.2. Mikroklimat strefy okołotężniowej 2.3. Charakterystyka solanek leczniczych 2.3.1. Solanki lecznicze Ciechocinka 2.3.2. Solanki lecznicze w Inowrocławiu 2.3.3. Solanki jako środowisko życia drobnoustrojów 2.4. Formowanie biofilmu jako strategia przetrwania bakterii w niekorzystnych warunkach 4.1. Charakterystyka badanych obiektów 4.1.1. Uzdrowisko Ciechocinek 4.1.2. Uzdrowisko Inowrocław 4.1.3. Tężnie 4.2. Lokalizacja i charakterystyka stanowisk badawczych 4.2.1. Lokalizacja i charakterystyka stanowisk badawczych w Ciechocinku 4.2.2. Lokalizacja i charakterystyka stanowisk badawczych w Inowrocławiu 4.3. Pobór próbek powietrza do badań mikrobiologicznych 4.4. Pomiar parametrów mikroklimatycznych 4.5. Oznaczanie liczebności drobnoustrojów w powietrzu 4.6. Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza 4.7. Analiza jakościowa bioaerozolu 4.7.1. Analiza jakościowa aerozolu bakteryjnego 4.7.2. Analiza jakościowa aerozolu grzybowego 4.8. Analiza solanek tężniowych 4.8.1. Pobór solanek do badań 4.8.2. Analiza chemiczna solanek tężniowych 4.8.3. O znaczenie ogólnej liczby bakterii w solankach tężniowych 4.9. O cena bioróżnorodności drobnoustrojów w solankach tężniowych 4.10. Przeżywalność bakterii w solankach tężniowych 4.11. Tworzenie biofilmu przez potencjalne patogeny układu oddechowego w solankach tężniowych 4.11.1. Tworzenie biofilmu na powierzchni płytek titracyjnych 4.11.2. O cena ilości wytworzonego biofilmu 4.11.3. Tworzenie biofilmu na gałązkach tarniny 4.11.4. Oznaczanie stężenia tanin uwalnianych z gałązek tarniny 4.11.5. Aktywność hydrolityczna biofilmu 4.12. Analiza statystyczna 5.1. Analiza ilościowa i jakościowa bakterii w powietrzu uzdrowiska Ciechocinek 5.2. Analiza ilościowa i jakościowa grzybów pleśniowych w powietrzu uzdrowiska Ciechocinek 5.3. Analiza porównawcza liczebności bakterii i grzybów pleśniowych występujących w powietrzu uzdrowisk Ciechocinek i Inowrocław 5.4. Analiza solanek tężniowych z Ciechocinka 5.5. O cena bioróżnorodności mikroorganizmów w solankach tężniowych Ciechocinka 5.6. Przeżywalność potencjalnych patogenów układu oddechowego w solankach tężniowych 5.7. Tworzenie biofilmu w środowisku solanek tężniowych 5.7.1. Aktywność hydrolityczna biofilmu 5.8. Analiza wpływu aerozolu solankowego na mikrobiologiczne zanieczyszczenia powietrza w otoczeniu otwartych inhalatoriów
Sygnatura czytelni BMW: II M 388 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14933 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112950, 94929 L, 98622 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 5805 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126377 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zarys parazytologii ryb morskich / Jadwiga Grabda. - Wyd.2 zm. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1981. - 336, [3] s. : il., rys. ; 21 cm.
Wyd.1 pt. : Zarys morskiej parazytologii rybackiej.
Bibliogr.s. 309 - 323
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63108 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 60524 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4123 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Niewidzialni sojusznicy człowieka / Zdzisław Ilczuk. - Warszawa : Iskry - Wydaw., 1986. - 160, [3] s. : schem., tab. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72942 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126584 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 199-200. Wykaz norm i rozporządzeń s. 197-[198].
Dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki.
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 83 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14116 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Biologia w ochronie zdrowia i środowiska / Elżbieta Kocwowa. - Wyd.2. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1977. - 408 s. : rys., schem., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr.s. [397] - 399
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 51827, S 42726, 53009, S 42725 (4 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.s. 183 - 184
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 51408, S 51407 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.s. 183 - 184
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 16 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 41426 L (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 1145 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 30925 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 8268 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 98 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10803 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124635 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Wykaz aktów prawnych, wykaz norm, netogr. przy niektórych rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 154 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 13159 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 135569 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności 1. Pojęcie higieny i higieny żywności 2. Jakość żywności 3. Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności 3.1. Prawo światowe - Codex Alimentarius. 3.2. Prawo Unii Europejskiej 3.3. Przepisy polskie 4. Kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowych w Polsce 4.1. Kontrola zewnętrzna 4.2. Kontrola wewnętrzna II. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności 1. Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 2.1. Pojęcia, definicje i zakres działania 2.2. Dokumentacja GHP/GMP - podręcznik GHP/GMP 3. Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) 3.3. Zasady systemu HACCP 3.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP 3.4.1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP 3.4.2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu 3.4.3. Przeznaczenie produktu 3.4.4. Sporządzenie diagramu przepływu (schematu technologicznego) zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego lub postępowania z produktem 3.4.5. Weryfikacja diagramu przepływu (schematu technologicznego) w praktyce 3.4.6. Analiza zagrożeń i oszacowanie ryzyka 3.4.7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych 3.4.8. Określenie limitów krytycznych parametrów i ich tolerancji odrębnie dla każdego CCP 3.4.9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP 3.4.10. Ustalenie działań naprawczych w przypadku niespełnienia wartości parametrów krytycznych 3.4.11. Określenie zasad weryfikacji systemu 3.4.12. Ustalenie zasad opracowywania dokumentacji systemu i przechowywania zapisów 3.5. HACCP w zakładach gastronomicznych i cateringowych 4. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000 5. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000 6. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość (Total Quality Management - TQM 7. Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności 7.2. Oznaczanie ATP z wykorzystaniem bioluminescencji 7.3. Modyfikacje metod płytkowych przydatne w kontroli czystości pomieszczeń, urządzeń, powierzchni i linii produkcyjnych 7.4. Nowe pożywki do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych 7.5. Metody immunoenzymatyczne III. Jakość zdrowotna żywności 1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności 1.2. Ocena ryzyka 1.3. Zarządzanie ryzykiem 1.4. Informowanie o ryzyku (komunikacja ryzyka) 2. Mikroorganizmy w żywności 2.1. Ogólne wiadomości o mikroorganizmach 2.2. Jakość mikrobiologiczna żywności 2.2.2. Bezpieczeństwo zdrowotne związane z obecnością mikroorganizmów 2.2.3. Trwałość mikrobiologiczna żywności 2.2.4. Akceptowalnbść sensoryczne 2.2.5. Wartość dietetyczna żywności związana z obecnością mikroorganizmów 2.3. Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności 148 2.3.2. Wpływ temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów 2.3.2.1. Wpływ obniżonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.2.2. Wpływ podwyższonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.3. Wpływ aktywności wody na wzrost, inaktywację i przeżywalność mikroorganizmów w żywności 2.3.4. Wpływ tlenu i gazów obojętnych na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.5. pH jako czynnik środowiska wpływający na wzrost i inaktywację drobnoustrojów w żywności 2.3.6. Ciśnienie osmotyczne i jego wpływ na wzrost i inaktywację drobnoustrojów 2.3.7. Wpływ fal ultradźwiękowych na inaktywację drobnoustrojów 2.3.8. Wpływ mikrofal na inaktywację drobnoustrojów 2.3.9. Zastosowanie promieniowania różnego typu w celu inaktywacji drobnoustrojów 3. Zagrożenia mikrobiologiczne związane z surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego 3.2. Surowce pochodzenia roślinnego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 3.3. Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 4. Jakość mikrobiologiczna żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 4.2. Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 5. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia mikrobiologicznego 5.2. Bakteryjne zatrucia pokarmowe 5.2.1. Infekcyjne zatrucia pokarmowe 5.2.2. Zatrucia pokarmowe typu toksykoinfekcji 5.2.3. Zatrucia pokarmowe typu intoksykacji 5.3. Zatrucia pokarmowe i schorzenia pochodzenia grzybiczego 5.4. Wirusowe zatrucia pokarmowe 5.5. Priony w żywności 6. Prognozowanie mikrobiologiczne 6.2. Założenia i zasady mikrobiologii prognostycznej 6.3. Klasyfikacja modeli matematycznych 6.4. Modelowanie wzrostu bakterii oraz wpływu warunków środowiskowych i kultur bakteryjnych na wzrost bakterii 6.4.1. Modele kinetyczne 6.4.2. Modele oparte na prawdopodobieństwie 6.5. Matematyczne modelowanie inaktywacji mikroorganizmów w żywności 6.6. Modelowanie wzrostu, przeżywalności i śmierci mikroorganizmów 6.7. Możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych 6.8. Zastrzeżenia do modeli prognostycznych i ich w ad y 6.9. Przyszłość mikrobiologii prognostycznej 6.10. Znane modele i programy prognostyczne 7. Pasożyty chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności 7.2. Robaki płaskie 7.3. Robaki obłe 8. Szkodniki w żywności 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Roztocza 8.3. Nicienie 8.4. Owady 8.5. Gryzonie 9. Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności 9.1. Zagrożenia chemiczne 9.2. Zagrożenia fizyczne IV. Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym ■względnieniem potraw Warunki sanitamo-higieniczne produkcji potraw 1.2. Specyfika produkcji potraw i wymagania higieniczne w cateringu 1.3. Przyjęcie towaru i magazynowanie 1.4. Przygotowanie potraw 1.5. Przechowywanie i wydawanie potraw 1.6. Pobieranie próbek potraw 1.7. Usuwanie odpadków 2. Wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym 3. Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji 4. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych 4.1. Planowanie oraz wykonywanie prac porządkowych 4.2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń 299 4.3. Dezynsekcja i deratyzacja 5. Personel produkcyjny 5.1. Higiena osobista osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i dystrybucji potraw 5.2. Badania lekarskie. Nosicielstwo 5.3. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie higieny 6. Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych 6.2. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 218 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14684 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147452 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności