Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(235)
Forma i typ
Książki
(170)
Artykuły
(61)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje fachowe
(7)
Czasopisma
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(173)
dostępne
(73)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(78)
Biblioteka Międzywydziałowa
(68)
Biblioteka WWFiF
(106)
Magazyn
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(17)
Mauricz Jakub
(10)
GawrylczykZielińska Natalia
(6)
Szewczyk Paweł
(6)
Zając Adam
(6)
Berger Stanisław (1923- )
(5)
Gertig Henryk (1924-2011)
(5)
Hasik Jan (1922-2001)
(5)
Jarosz Mirosław
(5)
Rogala Marcin
(5)
Brzozowska Ewa
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Magiera Leszek
(4)
Walaszek Robert
(4)
Wierzbicka Iwona
(4)
Bean Anita
(3)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(3)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(3)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Gawrylczyk Natalia
(3)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(3)
Nazwisko Imię
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(3)
Rudnicka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Turlejska Halina
(3)
Wojtczak Ewa
(3)
Białkowska Magdalena
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Brzezińska-Kolarz Beata. Przyczyny otyłości
(2)
Brzózka Tomasz (1978- )
(2)
Celejowa Irena (1917- )
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dec-Fiłatow Ewa. Dieta na zdrowie, czyli wpływ odżywiania i aktywności fizycznej na kondycję psychofizyczną człowieka
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gajda Robert (technologia żywności)
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Gumowska Irena
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kozdroń Ewa. Aktywność ruchowa w procesie pomyślnego starzenia
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Kuński Henryk (1932- )
(2)
Mizera Justyna
(2)
Molski Marcin
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Podruczny Radosław
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sadowska Halina (1925-2011)
(2)
Sawicka Kamila
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Waśkiewicz Zbigniew
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Aleksandrowicz Julian
(1)
Allison Simon P
(1)
Ambroży Dorota
(1)
Atkinson Elżbieta
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Ball Stefan
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazaliński Dariusz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Benardot Dan (1949- )
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernatek-Brzózka Paulina (1984- )
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Białas Wojciech
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Blaxter K. L
(1)
Broniecka Anna
(1)
Brożyna Maciej (1983- )
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Brzozowski Jan
(1)
Burda Piotr R
(1)
Burke Louise
(1)
Butcher James N
(1)
Błecha Krzysztof
(1)
Carson Robert C
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichecka Joanna
(1)
Cierniewska Anna
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Contento Isobel R
(1)
Czapla Michał
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dalecka Marzena
(1)
Dash Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(122)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(13)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(49)
1989-2000
(4)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(235)
Język
polski
(234)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(4)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(760)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(637)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Przedsiębiorstwo
(467)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
2002-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Podręczniki akademickie
(17)
Poradniki
(13)
Artykuł z czasopisma naukowego
(8)
Poradnik
(8)
Podręczniki
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Słowniki terminologiczne
(3)
Tablice i wzory
(3)
Ćwiczenia i zadania
(3)
Czasopismo fachowe
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Czasopismo medyczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Encyklopedie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(40)
Kultura fizyczna i sport
(16)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(61)
235 wyników Filtruj
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. FS 4 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
DVD
W koszyku
Fitness dla mężczyzn / Tomasz Brzózka ; [zdj. Daniel Dash et al.]. - Wrocław : Siedmioróg, 2010. - 207 s. : il. kolor. ; 25 cm + dysk optyczny (DVD-ROM)
(Sport)
Na okł. : Ćwiczenia, programy, zdrowie, dieta, relaks, styl życia.
Płyta DVD zaw. przykładowy trening fitness w siłowni.
Zawiera: Dieta na zdrowie, czyli wpływ odżywiania i aktywności fizycznej na kondycję psychofizyczną człowieka / Ewa Dec-Fiłatow. Aktywność ruchowa w procesie pomyślnego starzenia / Ewa Kozdroń. Przyczyny otyłości / Beata Brzezińska-Kolarz.
Sygnatura czytelni BWF: IX C 48
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6143 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
1.Wprowadzenie - Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 1.1.Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2.Współczesne metody opracowywania norm 1.3.Rodzaje norm żywienia 1.4.Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polsk 2.Energia - Barbara Bułhak-Jachymczyk 2.1.Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 2.2.Metody ustalania norm na energię 2.3.Normy na energię dla ludności Polski 3.Białko - Barbara Bułhak-Jachymczyk 3.1.Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.2.Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.3.Metody ustalania norm na białko 3.4.Normy na białko dla ludności Polski 4.Tłuszcze - Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 4.1.Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.2.Normy spożycia tłuszczu 5.Cholesterol - Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgiere 5.1.Metabolizm cholesterolu 5.2.Źródła pokarmowe cholesterolu 5.3.Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.4.Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 6.Węglowodany - Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 6.1.Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.2.Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.3.Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 7.Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) - Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 7.1.Zalecane spożycie włókna pokarmowego 8.Witaminy - Barbara Bułhak-Jachymczyk 8.1.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.Górny tolerowany poziom spożycia witamin 9.Składniki mineralne-Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 9.1.Wapń 9.2.Fosfor 9.3.Magnez 9.4.Żelazo 9.5.Cynk 9.6.Jod 9.7.Selen 9.8.Miedź 9.9.Fluor 9.10.Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 10.Woda i elektrolity - Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 10.1.Woda 10.2.Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3.Sód i chlor 10.4.Potas 11.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym -Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 11.1.Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.2.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.3.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 12.Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności - Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 12.1.Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.2.Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5.Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.Planowanie diet dla grup osób 12.7.Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8.Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 13.Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym - Mirosław Jarosz, Wiołeta Respondek 13.1.Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.2.Nadwaga i otyłość 13.3.Choroby układu krążenia 13.4.Nowotwory złośliwe 13.5.Osteoporoza 13.6.Aktywność fizyczna 14.Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 14.1.Omówienie stosowanych określeń 14.2.Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.3.Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 15.Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności - Hanna Kunachowicz, Alicja Wałkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 15.1.Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2.Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3.Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4.Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 16.Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 16.1.Definicja i składniki suplementów 16.2.Rola suplementów 16.3.Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4.Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.Stosowanie suplementów w praktyce 16.6.Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 17.Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym - Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 17.1.Definicja nowej żywności 17.2.Aspekty legislacyjne 17.3.Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie - Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 18.1.Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2.Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3.Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4.Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154876 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł.: Dzienne zapotrzebowanie, ograniczenia w stosowaniu.
Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 95 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2 S
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 98989 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 106681 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2142 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Skrypty / Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie)
Bibliogr.s. 149 - 150
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45622 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie w treningu i walce sportowej / Irena Celejowa. - Warszawa : Centralny Ośrodek Sportu, 2001. - 295, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
(Biblioteka Trenera)
Bibliogr. s. 293-[296].
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 130 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 7
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 102752 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 1614 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-[660]. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 17
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4453 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126605, 126604, 126603 (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Rok wyd. ustalony na podst. s. internet. wydaw., w cop. rok 2007.
Bibliogr. s. 659-[660]. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 26 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 136449, M 13314, 136447, 136448 (4 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 136446 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia, a także dla edukatorów żywieniowych.
Edukacja żywieniowa Determinanty wyborów pokarmowych i zmian sposobu żywienia Przegląd zagadnień dotyczących edukacji żywieniowej Zwiększenie świadomości oraz wzmacnianie upodmiotowienia i motywacji do zmiany zachowania i podjęcia działania Ułatwianie uzyskania zdolności do zmiany zachowania i podjęcia działania Promowanie wsparcia środowiskowego dla zmiany zachowania Decyzja o wyborze docelowej zmiany zachowania na podstawie oceny problemów i zachowań uczestników Generowanie planów edukacyjnych - nacisk na wzmacnianie motywacji do zmiany zachowania i podjęcia działań Eksploracja determinant zmiany zachowania stanowiącej cel interwencji Selekcja teorii i wyjaśnienie filozofii interwencji Generowanie planów edukacyjnych - nacisk na rozwijanie zdolności do zmiany zachowania i podjęcia działań ldentyfikacja celów przełożenie teorii behawioralnej na cele edukacyjne Nakreślenie planu ewaluacji wykorzystanie procedury DESIGN do promowania wsparcia środowiskowego dla zmiany zachowania i podjęcia działań Skuteczna realizacja edukacji żywieniowej w grupach środki dydaktyczne i inne kanały dla edukacji żywieniowej praca z osobami w różnym wieku, złożonych kultur i o różnym poziomie alfabetyzmu Edukatorzy żywieniowi jako agenci zmiany w środowisku
Sygnatura czytelni BMW: IX M 43 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14575 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w niewydolności serca : poradnik dla pacjentów / Michał Czapla, Adrian Kwaśny. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - 132, [6] stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 132-[133].
1Kilka słów o niewydolności serca Klasyfikacja niewydolności serca Przyczyny niewydolności serca Objawy niewydolności serca Klasyfikacja objawów Leczenie Zmiana stylu życia Leki Inne metody leczenia 3Kilka słów o stanie odżywienia. Czy moja masa ciała jest w normie? Idealna masa ciała Obwód talii 4 Wybrane składniki pokarmowe i wartość energetyczna diety pacjenta z niewydolnością serca - praktyczne wskazówki Zapotrzebowanie energetyczne Bilans energetyczny Białko Zalety białka roślinnego Węglowodany Tłuszcze Nasycone kwasy tłuszczowe 47 Nienasycone kwasy tłuszczowe Izomery trans kwasów tłuszczowych 4Kwasy tłuszczowe omega-3 Potas Sód Jak zmniejszyć ilość soli w diecie? Rekomendacje dotyczące podaży płynów Ograniczenie spożycia płynów Wskazówki dotyczące kontroli spożycia płynów 6 Przykładowe modele żywieniowe stosowane w niewydolności serca Dieta śródziemnomorska Warzywa i owoce Pełnoziarniste produkty zbożowe Oliwa Nasiona roślin strączkowych Orzechy i nasiona Mięso Ryby Produkty mleczne Przyprawy Dieta DASH Diety wegetariańskie Białko Tłuszcze Wapń Żelazo Witamina B12 (kobalamina) Polskie zalecenia zdrowego żywienia Samoopieka pacjenta z niewydolnością serca Codzienna rutyna Niewydolność serca w pytaniach i odpowiedziach Jak kontrolować podaż witaminy K? Czy muszę uważać na owoce sezonowe? Co robić, gdy wystąpi suchość w jamie ustnej i silne uczucie pragnienia? Jak czytać etykiety produktów spożywczych? Dlaczego warto czytać ulotki leków? Co zrobić w sytuacji, kiedy nie mam apetytu? Czy mogę pić alkohol? Czy mogę pić kawę? Czy muszę suplementować witaminę D? Czy powinienem suplementować kwasy tłuszczowe omega-3?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154710 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wszystko o odchudzaniu nastolatek / Marzena Dalecka. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, 2001. - 99, [1] s. : il. ; 21 cm.
(Zdrowe Życie)
Bibloigr. s. 99-[100].
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 54
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 1846 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Fit & Active)
Tyt. oryg. : Guide des compléments alimentaires pour sportifs.
Na okł. i s. tyt. : Power System.
Na s. tyt., okł. i grzb. logo: Wydawnictwo Aha! - imprint Wydawnictwa JK.
Bibliogr. s. 249-264. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 13
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6044 (1 egz.)
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 129128 LE N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności