Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(235)
Forma i typ
Książki
(170)
Artykuły
(61)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje fachowe
(8)
Czasopisma
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(172)
dostępne
(73)
nieokreślona
(9)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(80)
Biblioteka Międzywydziałowa
(70)
Biblioteka WWFiF
(106)
Magazyn
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(17)
Mauricz Jakub
(10)
GawrylczykZielińska Natalia
(6)
Szewczyk Paweł
(6)
Zając Adam
(6)
Berger Stanisław (1923- )
(5)
Gertig Henryk (1924-2011)
(5)
Hasik Jan (1922-2001)
(5)
Jarosz Mirosław
(5)
Rogala Marcin
(5)
Brzozowska Ewa
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Magiera Leszek
(4)
Walaszek Robert
(4)
Wierzbicka Iwona
(4)
Bean Anita
(3)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(3)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(3)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Gawrylczyk Natalia
(3)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(3)
Nazwisko Imię
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(3)
Rudnicka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Turlejska Halina
(3)
Wojtczak Ewa
(3)
Białkowska Magdalena
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Brzezińska-Kolarz Beata. Przyczyny otyłości
(2)
Brzózka Tomasz (1978- )
(2)
Celejowa Irena (1917- )
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dec-Fiłatow Ewa. Dieta na zdrowie, czyli wpływ odżywiania i aktywności fizycznej na kondycję psychofizyczną człowieka
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gajda Robert (technologia żywności)
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Gumowska Irena
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kozdroń Ewa. Aktywność ruchowa w procesie pomyślnego starzenia
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Kuński Henryk (1932- )
(2)
Mizera Justyna
(2)
Molski Marcin
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Podruczny Radosław
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sadowska Halina (1925-2011)
(2)
Sawicka Kamila
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Waśkiewicz Zbigniew
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Aleksandrowicz Julian
(1)
Allison Simon P
(1)
Ambroży Dorota
(1)
Atkinson Elżbieta
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Ball Stefan
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazaliński Dariusz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Benardot Dan (1949- )
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernatek-Brzózka Paulina (1984- )
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Białas Wojciech
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Blaxter K. L
(1)
Broniecka Anna
(1)
Brożyna Maciej (1983- )
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Brzozowski Jan
(1)
Burda Piotr R
(1)
Burke Louise
(1)
Butcher James N
(1)
Błecha Krzysztof
(1)
Carson Robert C
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichecka Joanna
(1)
Cierniewska Anna
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Contento Isobel R
(1)
Czapla Michał
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dalecka Marzena
(1)
Dash Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(122)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(13)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(49)
1989-2000
(4)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(235)
Język
polski
(234)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(4)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Temat
Budownictwo
(2413)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1897)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1177)
Wytrzymałość materiałów
(1158)
Ochrona środowiska
(1024)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(809)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(792)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(744)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(724)
Prawo pracy
(712)
Piłka nożna
(710)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(668)
Marketing
(639)
Architektura
(637)
Innowacje
(621)
Naprężenia i odkształcenia
(615)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(591)
Programy komputerowe
(586)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(523)
Sterowanie
(520)
Materiałoznawstwo
(519)
Produkcja
(518)
Komputery
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(504)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(495)
Energia elektryczna
(492)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(484)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Szkolnictwo wyższe
(470)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(433)
Rehabilitacja medyczna
(432)
Reklama
(431)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(377)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
2002-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Podręczniki akademickie
(17)
Poradniki
(13)
Artykuł z czasopisma naukowego
(8)
Poradnik
(8)
Podręczniki
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Opracowanie
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Monografia
(3)
Słowniki terminologiczne
(3)
Tablice i wzory
(3)
Ćwiczenia i zadania
(3)
Czasopismo fachowe
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Czasopismo medyczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Encyklopedie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(40)
Kultura fizyczna i sport
(16)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(61)
235 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [179]-188.
Dla studentów Wydziału Turystyki i Rekreacji oraz osób zajmujących się zawodowo organizacją i obsługą rynku turystycznego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 238 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 130107 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6561 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Publ. oparta na przewodniku do ćwiczeń: "Podstawy nauki o żywieniu człowieka" pod red. Wojciecha Roszkowskiego (2000).
Bibliogr. s. 123-125.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 33
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5815 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Naz. aut. ze s. 5.
Druk dwuszpaltowy.
Monografia zaw. zbiór recenzowanych materiałów z XII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej "Uzależnienia a rodzina" (Pielęgniarstwo pediatryczne - nowe zadania), Nałęczów, 3-5 września 2008 r. - inf. ze s. internet. org.
Bibliogr. przy art.
Sygnatura czytelni BWF: K 38/08
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5557 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Część pierwsza. Wprowadzenie do tematyki zaburzeń odżywiania wieku rozwojowego 1. Definicja i klasyfikacja zaburzeń odżywiania 1.1 Definicja zaburzeń odżywiania 1.2 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w ICD-11 1.3 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w DSM-5 1.4 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w DC:0-5 1.5 Nienormatywne zachowania żywieniowe 2. Wiek rozwojowy a zaburzenia odżywiania 2.1 Rozpowszechnienie problemu zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży 2.2 Uwarunkowania zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Zaburzone odżywianie w aspekcie rozwoju psychospołecznego Rodzaje uwarunkowań w patomechanizmie zaburzeń odżywiania Wieloczynnikowy model etiologiczny 2.3 Konsekwencje zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Konsekwencje somatyczne Konsekwencje psychospołeczne Konsekwencje rozwojowe 2.4 Standardy leczenia i specyfika terapii zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Model terapii interdyscyplinarnej Rola pomocy dietetycznej Specyficzne trudności w terapii zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Część druga. Zaburzenia odżywiania 3. Jadłowstręt psychiczny 3.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania Leczenie 3.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje i preferencje dietetyczne Wartość odżywcza modelu odżywiania się Zachowania wokół odżywiania się 3.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania Zalecenia dietetyczne 4. Bulimia 4.1 Charakterystyka bulimii Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 4.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Bulimiczne błędne koło Charakterystyka napadów objadania się Zachowania wokół odżywiania się 4.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 5. Zaburzenie z napadami objadania się 5.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 5.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Błędne koło w przebiegu zaburzenia z napadami objadania się Charakterystyka napadów objadania się Zachowania wokół odżywiania się 5.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 6. ARFID 6.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 6.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Preferowane produkty Wartość odżywcza modelu odżywiania Zachowania wokół odżywiania się Funkcjonowanie w sytuacjach społecznych związanych z jedzeniem Reakcje opiekunów podtrzymujące objawy 6.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 7. Pica 7.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 7.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Preferencje żywieniowe Wartość odżywcza modelu żywienia Zachowania wokół odżywiania się 7.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 8. Zespół przeżuwania 8.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 8.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Wartość odżywcza modelu żywienia 8.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania Część trzecia. Zaburzenia odżywiania (karmienia) u małych dzieci 9. Zaburzenia odżywiania w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie 9.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 9.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Problemy żywieniowe w przejadaniu się Problemy żywieniowe w niedojadaniu Problemy żywieniowe w atypowych zaburzeniach odżywiania 9.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia dziecka oraz stylu karmienia rodzica Część czwarta. Nienormatywne zachowania żywieniowe 10. Ortoreksja 10.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 10.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje i preferencje dietetyczne Zachowania wokół odżywiania się 10.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 11. Diabulimia 11.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 11.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje dietetyczne i napady objadania się Zaburzone odżywianie a przebieg cukrzycy Zachowania wokół odżywiania się 11.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155537 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
w opracowaniu: sygn. 155538 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91398 L, 91400 (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 91399 WF (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg. : Near a Thousand Tables a History of Food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112800 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [205]-209.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 228 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 18
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 117324 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4477 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [229]-246.
Zwyczaje żywieniowe ludzi pierwotnych Równowaga ekologiczna w organizmie człowieka - aspekty zdrowotne probiotyków i prebiotyków Różnorodność mikroorganizmów w organizmie człowieka Zmiany bioróżnorodności i ich konsekwencje Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami oraz między nimi a organizmem człowieka Równowaga hormonalna w organizmie człowieka Wpływ równowagi kwasowo-zasadowej na stan zdrowia organizmu.... Potencjał oksydacyjny a zdrowie człowieka Równowaga energetyczna organizmu człowieka Równowaga wodno-elektrolitowa w organizmie człowieka Składniki żywności w profilaktyce przeciwnowotworowej Antyoksydanty pokarmowe Dieta w profilaktyce nowotworów Pierwiastki o właściwościach przeciwnowotworowych Naturalne substancje o działaniu przeciwnowotworowym Zalecenia dietetyczne w niektórych schorzeniach Potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem Termiczne sposoby utrwalania żywności i ich wpływ na jej wartość odżywczą Napoje energetyzujące - korzyści i potencjalne zagrożenia Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu Wybrane aspekty żywienia spersonalizowanego Wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów Skutki istnienia biorytmów oraz ich zaburzeń dla organizmu człowieka Żywność modyfikowana genetycznie - korzyści i potencjalne zagrożenia Zafałszowania żywności a bezpieczeństwo konsumentów W obliczu wybranych skażeń środowiskowych - w trosce o przyszłe pokolenia Zagrożenia zdrowia spowodowane wybranymi skażeniami żywności Pestycydy - ogólna charakterystyka Metale ciężkie Związki azotu Niebezpieczne substancje zawarte w żywności i lekach Ekologiczne uwarunkowania różnic w zawartości składników mineralnych i ich wpływ na zdrowie człowieka
Sygnatura czytelni BMW: IX M 55 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15277 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 132428 LE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronach V-VIII.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie.
Trawienie i przemiana materii - Ewa Forstenberg, Jadwiga Hamułka 1.1. Metabolizm - wprowadzenie l.2. Układ pokarmowy - budowa, funkcje 1.3. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych 2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 2.7. Skurcz mięśni 2.2. Przemiany energetyczne 2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien mięśniowych Ż.4' Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku 2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku 2.6. Podsumowanie 3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny Wydolności fizycznej - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba Przystosowanie do wysiłku fizycznego Adaptacją układu krążenia do wysiłku Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych wysiłków Granice przystosowania Testy wysiłkowe Pomiar wskaźników wydolności fizycznej Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku Metody wyznaczania obciążenia progowego Biochemia wysiłku fizycznego - Tomasz Podgórski 4.l. Metabolizm substratów energetycznych (systemy energetyczne związane z wysiłkiem) 4.Ż. Skurcz mięśnia 9 5. Bilans energetyczny- Barbara Frączek, Maria Gacek 5.1. Podstawy bilansu energetycznego 5.Ż. Zapotrzebowanie na energię 5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw 5.4. Bilans energetyczny w sporcie Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych - Anna Jegier Korzyści regularnej aktywności fizycznej Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności fizycznej Anna Kopiczko 7.7. Koncepcja składu ciała człowieka 135 7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała 8. żywienie, Wysiłek fizyczny i geny - Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka Maciejewska-Skrendo Struktura i funkcja mięśni szkieletowych Pułap tlenowy Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamiane w odpowiedzi na wysiłek 764 8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu ruchu Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz utrzymanie optymalnej masy ciała Nietolerancje pokarmowe Budowa i skład ciała człowieka _ Jadwiga Charzewska, Makroskladniki pokarmowe - bialko - Dariusz Włodarek Białko jako składnik pokarmowy Zródła białka o wysokiej wartości odżywczej Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych fizycznie ZawartośĆ białka w diecie - konsekwencje zdrowotne Makroskladniki pokarmowe _ Węglowodany _ Andrzej Ziemba, lzabela Grabowska 10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów 70.2. Wykorzystanie węglowodanów 10.3. Przemiany glukozy w organizmie 10.4. Wykorzystanie energii 10.5. Strategie żywieniowe Żoo Makroskladniki pokarmowe * tluszcze _ Juliusz Przysławski . Kwasy tłuszczowe _ charakterystyka ogólna. Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone l l.6. Zgtaczenie tluszczów w żyr,vieniu człowieka _ zapotrzebowanie ||.7 . Tłuszcze pokarmowe Wartość odżywcza produktów spożywczych _ Mirosław Pysz . Wartość odżywczaproduktów spoŻywczych - polskie zalecenia żywieniowe Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu Harvarda Szwajcarska Piramida Zywienia dla sportowców Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Beata Prżygoda l3_1. Tiamina 13.2. Ryboflawina t3.3. Niacyna 13.4. Kwas pantotenowy 13.5. Biotyna 13.6. Witamina l3.7. Foliany I3.8. Witamina B,, (kobalamina) 13.9. Witamina C 13.10. Witamina A 13.11. Witamina D 13.12. Witamina E 13.13. Witamina K 14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Małgorzata Schlegel-Zawadzka |4'2. Normy żywienia l4.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w organizmie = l4.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej = r4.5. Biodostępność składników mineralnych 14.6. Źródła pokarmowe składników mineralnych 15. Woda i elektrolity podczas wysilku fizycznego - Tomasz Mikulski 15.z. Podstawy _ zapotrzebowanie na płyny 15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej sytuacji 15.4. Kontrola nawodnienia 15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia 75.7. Podawanie płynów drogą dożylną 15.8. Sportowiec kategorii masters l6. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu - Kazimierz Ciechanowski 16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej 16.Ż. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej 16.3' Żródla kwasów i zasad w organizmie |6.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca 16.5. Neutralizacja zakwaszające diery 19. Zaburzania - Wojciech Zywienie. wysiłek fizyczny i układ odpornościowy - Agnieszka Zembroń_Łacny, Joanna orysiak Zywienie immunomodulujące w sporcie rs. Wolne rodniki w wysilku flzycznym - Agnieszka Zembroń_Łacny 18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego 18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty przewodu pokarmowego U osób aktywnych fizycznie i sportowców Marlicz, lgor Łoniewski . oś mózg-jelito Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego Mikroobiota jelitowa a Wysiłek fizyczny - lgor Łoniewski, Wojciech Marlicz Mikrobiota przewodu pokarmowego Dysbioza Wysiłek fizyczny a mikrobiota Modyfikacja mikrobioty - dieta, pre- i probioryki Alelgia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe - Zbigniew Bartuzi Epidemiologia Patogeneza alergii na pokarmy Alergeny Reakcja alergiczna 21.7. Diagnostyka 21.8. Leczenie Ż7.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych 21.10. Diagnostyka i leczenie 22. Zaburzenia orlźywiania _ Maria Daria Domańska_Senderowska Gacek, 22.1. Wprowadzenie 457 22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania 458 22-3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania 465 ?2.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie 471 22-5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania 474 23. Alkohol a sport - Maria Gacek . 23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów alkoholowych 23.3. Patoftzjologiczne właściwoścail koholu a sport 23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu 23'5. Alkohol a wydolność fizyczna 24. Zalacenia żywioniowe dla osób aktywnych fizycznie _ Barbara Frączek 24.|. Specyfika żywienia sportowców 24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe 24'3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe 24.4. Aktualne trendy i kontrowersje 25. Przygotowanie do wysilku _ Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta Barbara Frączek Ż5.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania 25.z. Węglowodany najwazniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed wysiłkiem 25.3. Cechy posiłku przedtreningowego 25.4. Przekąski przed treningiem 25.5. co naleł jeść podczas Ćwiczeń, treningów i zawodów? 25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku 26. Regeneracja powysilkowa - Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata Słowińska-Lisowska 26.l. Strategia żywieniowa w okresie powysilkowym 26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa Ż6.3. Białko a regeneracja powysiłkowa 26.4' Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa Ż6.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową 27. Strategie żywieniowe wplywające na masę i skład ciała * redukcja masy, ciala _ Barbara Frączek 27.1.Metodyka planowania diety redukcyjnej 27.2. Diery alternatywne w redukcji masy ciala 27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki tłuszczowej 27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki tłuszczowej z7.5. Przykładowe jadłospisy diery redukryjnej 28. strategie żywieniowo wpływające na masę i sklad ciała zawiększanie mięśniowei _ Krzysztof Durkalec-Michalski 28'2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły mięśniowej 28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, sily i wytrzymałości mięśniowei Ż8.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy' sily, mory i wytrzymałości siłowej 28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej 29. Z:y,wienie dzieci i młodzieży uprawiaiącei sport - Barbara Frączek, Maria Gacek 29.2. Potrzeby energetyczne 29.3. Węglowodany podstawowym źródlem energii 29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży 29.5. żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania organizmu 29.6. Zywienie w okresie regeneracji powysiłkowej Ż9.7. Rozważne stosowanie suplementacji diery 30. Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiaiące sport Wyczynowo maią specialne Wymagania żywieniowe? - Jadwiga Malczew ka_Lenczowska 30.Ż. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród kobiet uprawiających sport wyczynowo 30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport wyczynowo (triada sportsmenek) 3l. Spońowiec z cukrzycą - Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 633 31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport? 31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających sport 32. $portowiec wegetarianin - Damian Parol 32.2. Definicja diet wegetariańskich 32.3. Zapotrzebowanie energetyczne 33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewleklych - Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 33.2. Dieta w cukrzycy 33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym 33.4. Dieta w osteoporozie 33.5. Dieta w astmie oskrzelowej 34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych - Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 34.2. Podział zaburzeń lipidowych 34.3. wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych 35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców - Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej 35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej 35.3. Dieta w hiperurykemii 36. Bieta w profllaktyce ileczeniu niedoboru żelaza u sportowcóW _ Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie 36.3. Biodostępność żelaza 36.4. Żródła żelaza w produktach spożywczych 36.5. Zapotrzebowanie na żelazo 36.6. Zywieniowe leczenie niedoboru żelaza 36.7. Przykladowe jadłospisy 37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe - Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara Frączek 37.1. Wprowadzenie 37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa) 37.3. Dieta intermittent fasting 37.4. Dieta paleoliryczna (paleo) 37.5. Dieta wysokobialkowa 37.6. Dieta wysokowęglowodanowa 37.7. Dieta bezglutenowa 38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych - Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 38.1. Definicje diety i dietetyki 39. Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała - lzabella Bednarczyk-Bochenek 39.1. Nadmiarowe kilogramy - problem'wieloaspektowy 3g.Ż.Kontro1owaneczya!tomatyczne-osperyficezachowńżywieniowych 39.3. Zmiana zachowań żywieniowych _ proces rozłożony w czasie 39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka 7 Suplement diety w sporcie _ Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, lgor Łoniewski, Hubert Krysztofiak 40.z. Klasyfikacje suplementów diety 40'3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie Suplemenry diety stosowane ze wskazań lekarskich Suplementacia i żywiemie a doping - Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski Suplemenry i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi Lista substancji i metod zabronionych w sporcie odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badan antydopingowych Zywność jako potencjalne źródlo pozytywnego wyniku badan antydopingowych Wlewy doźylne _ kroplówki witaminowe Charakterysryka i opis metod oceny sposobu żywienia Metody ocgny $tan$ odźywienia _ Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 45'1. Zdefiniowanie stanu odżywienia 45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia 45.3. Metody oceny - charakterystyka 46, Monitoring medyczny sportowca - Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska 46'2. ocena stanu zdrowia sportowców 46.3. Badanie morfologiczne krwi 46.4. Badania biochemiczne krwi 46.5. ocena gospodarki żelazem 46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy 46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni 46.8. zwiąki azotowe 46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi 42. Metody treningowego Wydatku energetycznego _ Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak 42.1. Metody pomiaru wydatku energerycznego Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku energetycznego 87l 43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego - Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak 43.1. Kalorymetria pośrednia 43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 43.3.Ana1izawysiłkowegometabolizmuenergetycznego 44. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Gronowska-5enger 46.10. Zmęczenie i przetrenowanie . 46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne 47. Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka *portowego _ Barbara Frączek 47.l. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych fizycznie 47.2. Zastosowanie programów żywieniowych 47.3. Monitoring żywieniowy 48. Dieta osób aktywnych - Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 48.1. Skład posiłków receptury potraw w diecie o wartości energerycznej 2200 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2600 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 3100' 3200 i 3300 kcal 1000 48.4' Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200,2600,3100, 3200 i 3300 kcal 1007 Zywienie W różnych dyscyplinach sportowych - Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk, Wojciech Zep, Daria Domańska- -5enderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara Frączek Zywienie w sportach indywidualnych Żywienie w sportach drużynowych 50. żywienio w rekreacyinej aktywności fizycznei - Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 50.r. Tiening siłowy 50.2. Pilates 51. Fakty i mity w dletetyce - Danuta Gajewska 51.1. Węglowodany - dobre czy z\e? 51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą? 5l'3. Czy sóI morska jest lepsza niż sól kuchenna? 51.4. Czy cukier biały jest zdrowszy niż cukier bialy? ' 51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu posiłków? 51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe? 5I.7. Czy bialko pełnowartościowe to tylko mięso? 51.8. Czy burak ćwikłowy to ,,superfood''? . 51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę? 51.10. Dlaczego olej kokosowy? 51.11. Najzdrowsze diery świata . 51'.|Ż. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu? 51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie choroby? Dlaczego warto jeśĆ kiwi? Czy czarnuszka siewna leczy wszystko?
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 38
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147912 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8322 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej ISBN wydania oryginalnego: 978-3-943996-73-9.
Bibliografia na stronach 287-292. Indeks.
1Trawienie 1.1Wpływ aktywności fizycznej na układ trawienny 2Sport i żywienie 2.1Podstawowe zalecenia żywieniowe 2.2Badania nad zachowaniami żywieniowymi sportowców 2.3.1Podstawowa dieta sportowca na co dzień 2.4Dieta a uwalnianie energii 2.5.1Utlenianie węglowodanów, tłuszczów i białek 2.5.2Dieta sportowa - źródło sprawności dla każdego? 2.6Dostarczanie energii 2.7Rodzaje spalania 2.7.1Przemiany beztlenowe (anaerobowe) 2.8Węglowodany i wysiłek fizyczny 2.8.1Tłuszcze i wysiłek fizyczny 2.8.2Białka i wysiłek fizyczny 2.9Stosunek węglowodanów do tłuszczów jako źródeł energii w sporcie 2.9.1Tłuszcze jako źródło energii 2.9.2Metabolizm w wybranych dyscyplinach sportu 3Węglowodany - superpaliwo dla komórki mięśniowej 3.1Klasyfikacja węglowodanów 3.2Składniki balastowe w diecie sportowca 3.3Zaspokoić głód batonem dla sportowców 3.3.1 Zamiennik lub uzupełnienie: banany 3.4Wykorzystanie spożytych węglowodanów 3.4.1 Opróżnianie żołądka, trawienie, wchłanianie i oksydacja różnych węglowodanów 3.4.2. Wpływ podaży węglowodanów w trakcie wysiłku fizycznego na wydolność 3.5Optymalizacja glikogenu mięśniowego przed zawodami 3.5.1. Żywienie przed zawodami 4Żywienie, trening i regeneracja 4.1Żywienie sportowców zawodowych i wyczynowych 4.2Żywienie w czasie periodyzacji 4.3Struktura blokowa planowania sezonu 5Tłuszcze - szczególne źródło energii 5.1O biochemii tłuszczów 5.2O spalaniu tłuszczu 5.3Dostarczanie tłuszczów z pożywieniem osobom uprawiającym sport 5.4Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla sportowca 5.5MCT w żywieniu sportowców 5.6L-karnityna 5.7Cholesterol 6Białka - moc nie tylko w sportach siłowych 6.1Struktura chemiczna białek 6.2Funkcje protein 6.3Rezerwy białkowe 6.4Zalecenia dotyczące podaży białek 6.5Cykl glukozowo-alaninowy 6.5.1 Spożycie białka w sporcie 6.6Dygresja: kreatyna i sport 7Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie 7.1Witaminy 7.2Antyoksydanty i sport 7.2.1Stres oksydacyjny w sporcie 7.2.2Suplementacja antyoksydantami 7.3Składniki mineralne i pierwiastki śladowe 7.4.1Krytyczne elektrolity i pierwiastki śladowe 7.5Suplementacja 8Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała 8.1Długofalowa redukcja masy ciała 8.2Zbijanie wagi przez osoby niewytrenowane 8.3Zalecane diety odchudzające 8.4Wpływ zbijania wagi na zdrowie 8.5Konsekwencje zbijania wagi dla wydolności fizycznej i psychicznej 8.6Zalecenia żywieniowe w dniu zawodów 9Gospodarka płynowa - czym i jak się nawadniać, uprawiając sport 9.1Regulacja gospodarki wodnej 9.1.1Pocenie się w warunkach wysiłku fizycznego 9.2Gospodarka wodna dzieci i młodzieży 9.2.1Zalecenia dotyczące nawadniania podczas lekcji wychowania fizycznego w szkole 9.3Zalecana dzienna podaż płynów 9.4Wiedza o napojach i zalecenia dotyczące spożywania płynów 9.4.1Zalecenia dla osób uprawiających sport amatorsko i rekreacyjnie 9.4.2Zalecenia dla sportowców wyczynowych 9.5Przegląd wybranych napojów 9.5.1Rozcieńczony sok jabłkowy lub wiśniowy 9.5.2Napoje bezalkoholowe 9.5.3Napoje dla sportowców - napoje izotoniczne 9.5.4Woda mineralna 9.5.5Napoje alkoholowe 9.5.6Inne napoje 10Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów 10.1 O optymalnym żywieniu po treningu lub zawodach 11Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu 11.1Żywienie koszykarzy 11.2Żywienie piłkarzy nożnych 11.3Żywienie piłkarzy ręcznych 11.4Żywienie zawodników judo 11.5Żywienie zawodników karate 11.6Żywienie kolarzy 11.6.1Żywienie kolarzy wyczynowych 11.6.2Żywienie w kolarstwie amatorskim i rekreacyjnym 11.6.3. „Energia z woreczka" - żele energetyczne 11.6.4 Legendarny placek kolarzy: placek ryżowy 11.7Żywienie pływaków 11.8Żywienie tancerzy sportowych 11.9Żywienie tenisistów ziemnych 11.10Żywienie tenisistów stołowych 11.11Żywienie lekkoatletów - ze szczególnym uwzględnieniem biegów 11.11.1Żywienie i trening lekkoatletów 11.11.2Żywienie zawodników podczas zawodów lekkoatletycznych 11.11.3Żywienie przed rozpoczęciem wysiłku wytrzymałościowego i w jego trakcie 12System Nutrient Timing lvy'ego i Portmana 12.1Podstawy systemu Nutrient Timing 12.2Faza energetyczna 12.3Faza regeneracji 12.4Faza zwiększania masy mięśniowej 12.5Wpływ hormonów na wzrost i rozwój mięśni 12.5.1Kortyzol 12.5.2Hormon wzrostu 12.5.3IGF-1 12.5.4Insulina 12.6Cele NTS w fazie energetycznej 12.7Zalecenia żywieniowe NTS w fazie energetycznej 12.8Zalecenia żywieniowe NTS w fazie zwiększania masy mięśniowej 12.8.1Stosunek węglowodanów i białek w napoju NTS 12.9Zalecenia żywieniowe NTS w fazie wzrostu 12.9.1Optymalizacja metabolizmu białek i rozwoju mięśni 13Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety 13.1Zapotrzebowanie na białko w okresie budowy masy mięśniowej 13.2Jadłospisy w okresach budowania masy mięśniowej 14Osteoporoza, sport i żywienie 14.1Czynniki wpływające na przyswajanie wapnia 14.2Sport i aktywność fizyczna 15W praktyce: jadłospisy dla sportowców 15.1Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej raz dziennie 15.2Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej dwa razy dziennie 16Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie 16.1Aspekty zdrowotne 16.2Przydatność diety wegetariańskiej w sporcie 16.3Niedoborowe substancje odżywcze u wegetarian z punktu widzenia sportowca 16.4Zalecenia dla sportowców wegetarian 17Diety bezglutenowe 17.1Substancje balastowe w diecie bezglutenowej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148911 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8462 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Epidemiologia żywieniowa i mierniki stanu zdrowia Metody badań żywieniowych i zasady ich wyboru Zasady wyboru metody ocena sposobu żywienia i spożycia żywności ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania Podstawy metodyczne oceny wybranych zachowań żywieniowych oraz ich uwarunkowań Determinanty zachowań żywieniowych Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań Przykładowy kwestionariusz do badania zwycza1ów żywieniowych ocena stanu odżywienia Antropometryczne metody oceny stanu odżywienia Laboratoryjne metody oceny stan u odżywienia Medyczne metody oceny stanu odżywienia
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 217 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14653 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 302 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 295-300. Indeks.
Energia i składniki pokarmowe Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk 1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka 1.1. Podstawowa i całkowita przemiana materii oraz jej uwarunl wania 1.2. Charakterystyka wybranych metod oceny zapotrzebował człowieka na energię 1.2.1. Metody oceny podstawowej przemiany materii 1.2.2. Metody oceny całkowitej przemiany materii 1.3. Bilans energetyczny organizmu człowieka 2. Składniki odżywcze 2.1. Białka 2.1.1. Podział białek 2.1.2. Ocena wartości odżywczej białek 2.1.3. Źródła białka w żywieniu człowieka 2.1.4. Rola białka w organizmie 2.1.5. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białka 2.2. Węglowodany przyswajalne 2.2.1. Podział i wartość odżywcza węglowodanów przyswajalnych 2.2.2. Źródła węglowodanów przyswajalnych w żywieniu człowiek 2.2.3. Rola węglowodanów przyswajalnych w organizmie 2.2.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na węglowodany przy swajalne 2.3. Błonnik pokarmowy 2.3.1. Podział błonnika pokarmowego 2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.3. Rola błonnika pokarmowego w organizmie człowieka 2.3.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na błonnik pokarmów 2.4. Tłuszcze 2.4.1. Podział tłuszczów i ich wartość odżywcza 2.4.2. Źródła tłuszczów w żywieniu człowieka 2.4.3. Rola tłuszczów w organizmie człowieka 2.4.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na tłuszcze 2.5. Witaminy 2.5.1. Podział witamin 2.5.2. Źródła witamin w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.5.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminy 2.6. Składniki mineralne 2.6.1. Podział składników mineralnych 2.6.2. Źródła składników mineralnych w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.6.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki mineralne 2.7. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki odżywczye 3. Woda i elektrolity 3.1. Wprowadzenie 3.2. Zawartość oraz rozmieszczenie wody i elektrolitów w org zmie człowieka 3.3. Przyczyny, skutki oraz zapobieganie skutkom odwodnieni: organizmu 3.4. Zapotrzebowanie organizmu na wodę i elektrolity 3.5. Żywność jako źródło wody Żywność - wartość energetyczna i odżywcza \ 139 R. Gajda, A. Kołodziejczyk 4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny 4.1. Wprowadzenie 4.2. Żywność jako źródło energii 4.3. Ocena wartości energetycznej żywności 5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny 5.1. Żywność jako źródło składników odżywczych 5.2. Ocena wartości odżywczej żywności Ocena żywienia R. Gajda 6. Ocena sposobu żywienia 6.1. Wprowadzenie 6.2. Wybrane metody oceny sposobu żywienia 6.3. Wykorzystanie wybranych metod oceny sposobu żywienia w planowaniu racjonalnego żywienia 7. Ocena stanu odżywienia 7.1. Wprowadzenie 7.2. Wybrane antropometryczne metody oceny stanu odżywienia 7.3. Wybrane laboratoryjne metody oceny stanu odżywienia 7.4. Wybrane medyczne metody oceny stanu odżywienia 8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty 8.1. Zachowania żywieniowe i ich typy 8.2. Determinanty zachowań żywieniowych 8.3. Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań Problemy żywieniowe R. Gajda 9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje 9.1. Niedobory i nadmiary pokarmowe w społeczeństwie 9.2. Ochrona społeczeństwa przed niedoborami i nadmiarami pokarmowymi Planowanie żywienia R. Gajda, A. Kołodziejczyk 10. Układanie jadłospisów 10.1. Zasady układania jadłospisów 11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.1. Specyfika żywienia osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.2. Zasady układania jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 12. Ocena jadłospisów 12.1. Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania 13. Zasady planowania diet 13.1. Wprowadzenie do dietetyki 13.2. Klasyfikacja, charakterystyka i zastosowanie diet objętych systemem dietetycznym Tabele z danymi do zadań Kalkulatory dietetyczne i inne pożyteczne narzędzia Programy do układania jadłospisów Ważniejsze polskie i międzynarodowe organizacje związane z żywieniem człowieka i dietetyką
Sygnatura czytelni BMW: IX M 46 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148118, 148117, M 14769 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148116 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt., okł.: Septem.pl - dot. poradników wydaw. w Wydawnictwie Helion.
U dołu okł.: Ruszaj po formę! (...).
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 25
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7689 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Żywienie młodych koszykarzy. / Mateusz Gawełczyk W: Magazyn Trenera ISSN 2082-2030Rok 2018, nr 58, s. 46-51. - 2020.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [131]-132.
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 22
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7533 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
([Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu ; 14])
Nazwa i nr serii na s. [7].
Bibliogr. przy pracach.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 40(14) (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14007 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 8513 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 110794 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3036 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności