Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Dietetyka
(1)
Odżywianie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 302 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 295-300. Indeks.
Energia i składniki pokarmowe Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk 1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka 1.1. Podstawowa i całkowita przemiana materii oraz jej uwarunl wania 1.2. Charakterystyka wybranych metod oceny zapotrzebował człowieka na energię 1.2.1. Metody oceny podstawowej przemiany materii 1.2.2. Metody oceny całkowitej przemiany materii 1.3. Bilans energetyczny organizmu człowieka 2. Składniki odżywcze 2.1. Białka 2.1.1. Podział białek 2.1.2. Ocena wartości odżywczej białek 2.1.3. Źródła białka w żywieniu człowieka 2.1.4. Rola białka w organizmie 2.1.5. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białka 2.2. Węglowodany przyswajalne 2.2.1. Podział i wartość odżywcza węglowodanów przyswajalnych 2.2.2. Źródła węglowodanów przyswajalnych w żywieniu człowiek 2.2.3. Rola węglowodanów przyswajalnych w organizmie 2.2.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na węglowodany przy swajalne 2.3. Błonnik pokarmowy 2.3.1. Podział błonnika pokarmowego 2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.3. Rola błonnika pokarmowego w organizmie człowieka 2.3.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na błonnik pokarmów 2.4. Tłuszcze 2.4.1. Podział tłuszczów i ich wartość odżywcza 2.4.2. Źródła tłuszczów w żywieniu człowieka 2.4.3. Rola tłuszczów w organizmie człowieka 2.4.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na tłuszcze 2.5. Witaminy 2.5.1. Podział witamin 2.5.2. Źródła witamin w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.5.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminy 2.6. Składniki mineralne 2.6.1. Podział składników mineralnych 2.6.2. Źródła składników mineralnych w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.6.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki mineralne 2.7. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki odżywczye 3. Woda i elektrolity 3.1. Wprowadzenie 3.2. Zawartość oraz rozmieszczenie wody i elektrolitów w org zmie człowieka 3.3. Przyczyny, skutki oraz zapobieganie skutkom odwodnieni: organizmu 3.4. Zapotrzebowanie organizmu na wodę i elektrolity 3.5. Żywność jako źródło wody Żywność - wartość energetyczna i odżywcza \ 139 R. Gajda, A. Kołodziejczyk 4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny 4.1. Wprowadzenie 4.2. Żywność jako źródło energii 4.3. Ocena wartości energetycznej żywności 5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny 5.1. Żywność jako źródło składników odżywczych 5.2. Ocena wartości odżywczej żywności Ocena żywienia R. Gajda 6. Ocena sposobu żywienia 6.1. Wprowadzenie 6.2. Wybrane metody oceny sposobu żywienia 6.3. Wykorzystanie wybranych metod oceny sposobu żywienia w planowaniu racjonalnego żywienia 7. Ocena stanu odżywienia 7.1. Wprowadzenie 7.2. Wybrane antropometryczne metody oceny stanu odżywienia 7.3. Wybrane laboratoryjne metody oceny stanu odżywienia 7.4. Wybrane medyczne metody oceny stanu odżywienia 8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty 8.1. Zachowania żywieniowe i ich typy 8.2. Determinanty zachowań żywieniowych 8.3. Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań Problemy żywieniowe R. Gajda 9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje 9.1. Niedobory i nadmiary pokarmowe w społeczeństwie 9.2. Ochrona społeczeństwa przed niedoborami i nadmiarami pokarmowymi Planowanie żywienia R. Gajda, A. Kołodziejczyk 10. Układanie jadłospisów 10.1. Zasady układania jadłospisów 11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.1. Specyfika żywienia osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.2. Zasady układania jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 12. Ocena jadłospisów 12.1. Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania 13. Zasady planowania diet 13.1. Wprowadzenie do dietetyki 13.2. Klasyfikacja, charakterystyka i zastosowanie diet objętych systemem dietetycznym Tabele z danymi do zadań Kalkulatory dietetyczne i inne pożyteczne narzędzia Programy do układania jadłospisów Ważniejsze polskie i międzynarodowe organizacje związane z żywieniem człowieka i dietetyką
Sygnatura czytelni BMW: IX M 46 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148117, 148118, M 14769 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148116 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności