Leczenie żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(6)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Artykuły
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(4)
Autor
Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Betz Sheri
(1)
Bąk-Romaniszyn Leokadia
(1)
Chemerys Orest M
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Khimich Sergii D
(1)
Klupińska Grażyna
(1)
Krzemińska Agnieszka
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Reinhard Tonia
(1)
Schnorrenberger Beate
(1)
Schnorrenberger Claus C
(1)
Width Mary
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Lekarze
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Leczenie żywieniowe
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(696)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(614)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(491)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski ; [autorzy: Zygmunt Adamski i 41 pozostałych]. - Wydanie 1. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-[VIII].
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Fizjologia układu pokarmowego . Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 1.4. Soki żolądkowo-jelitowe - czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 1.5. Trawienie 1.6. Wchłanianie 1.7. Formowanie kału 1.8. Regulacja pobierania pokarmu 1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorówska-Tobis 3.2. Starzenie normalne a patologiczne 3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 4.8. Żywienie kobiet karmiących Ż yw ie n ie w c h o ro b a c h p r z ew o d u p o k a rm ow e g o 5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 6.3. Cukrzyca typu 2 6.4. Cukrzyca typu 1 6.5. Cukrzyca wtórna 6.6. Powikłania cukrzycy 6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek . . 297 6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 7.1. Otyłość - diagnostyka i patomechanizm 7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Klęk 8.1. Definicja niedożywienia 8.2. Konsekwencje niedożywienia 8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 8.4. Leczenie niedożywienia 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Stopień, Agata Dutkiewicz 9.1. Jadlowstręt psychiczny 9.2. Żarłoczność psychiczna 9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 9.4. Inne zaburzenia odżywiania 9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłto 10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 10.5. Metodyka planowania diety 10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej 11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 11.6. Ostre uszkodzenie nerek - żywienie 11.7. Kamica układu moczowego 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 13.2. Dieta w łuszczycy 13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 13.4. Dieta w trądziku 13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 14.2. Nietolerancja pokarmowa 14.3. Alergia pokarmowa 14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych 14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Klęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Klęk 15.2. Żywienie parenteralne - pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 16.2. Prebiotyki 16.3. Probiotyki 16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 16.5. Suplementy diety
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 58
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8359 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1. Zapasy energii w organizmie 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3. Bilans energii 1.4. Aktywność fizyczna 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka - Ewa Lange 2.1. Charakterystyka węglowodanów 2.2. Metabolizm węglowodanów 2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka Charakterystyka błonnika pokarmowego Źródła błonnika pokarmowego w diecie Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii Definicje indeksu i ładunku glikemicznego Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3. Białko - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 3.1. Budowa chemiczna białek 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3. Metabolizm białka 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5. Źródła pokarmowe białka 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4. Tłuszcze - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3. Metabolizm tłuszczu 4.4. Rola tłuszczu w organizmie 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5. Witaminy - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 5.1. Charakterystyka ogólna witamin 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witamina B1 Witamina B2 Witamina B3 (PP) Witamina B5 Witamina B6 Witamina B8 (H) Witamina B9 Witamina B12 Witamina C Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 6.1. Charakterystyka ogólna Znaczenie składników mineralnych 6.2. Wapń Znaczenie wapnia Występowanie wapnia Niedobory wapnia Nadmierna podaż wapnia 6.3. Fosfor Znaczenie fosforu Występowanie fosforu Niedobory fosforu Nadmierna podaż fosforu 6.4. Potas Znaczenie potasu Występowanie potasu Niedobory potasu Nadmierna podaż potasu 6.5. Siarka Znaczenie siarki Występowanie siarki Niedobory i nadmierna podaż siarki 6.6. Sód Znaczenie sodu Występowanie sodu Niedobory sodu Nadmierna podaż sodu 6.7. Chlor Znaczenie chloru Występowanie chloru Niedobory chloru Nadmierna podaż chloru 6.8. Magnez Znaczenie magnezu Występowanie magnezu Niedobory magnezu Nadmierna podaż magnezu 6.9. Żelazo Znaczenie żelaza Występowanie żelaza Niedobory żelaza Nadmierna podaż żelaza 6.10. Fluor Znaczenie fluoru Występowanie fluoru Niedobory fluoru Nadmierna podaż fluoru 6.11. Cynk Znaczenie cynku Występowanie cynku Niedobory cynku Nadmierna podaż cynku 6.12. Miedź Znaczenie miedzi Występowanie miedzi Niedobory miedzi Nadmierna podaż miedzi 6.13. Jod Znaczenie jodu Występowanie jodu Niedobory jodu Nadmierna podaż jodu 6.14. Mangan Znaczenie manganu Występowanie manganu Niedobory i nadmierna podaż manganu 6.15. Selen Znaczenie selenu Występowanie selenu Niedobory selenu Nadmierna podaż selenu 6.16. Chrom Znaczenie chromu Występowanie chromu Niedobory chromu 7. Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1. Żywienie podstawowe 7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta papkowata Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 8.1. Choroba refluksowa - Dariusz Włodarek 8.2. Choroba wrzodowa - Dariusz Włodarek 8.3. Zespół jelita drażliwego - Dariusz Włodarek Ewa Lange Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego Dieta FODMAP Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit - Dominika Głąbska Epidemiologia Etiologia Obraz kliniczny Terapia Rola żywienia Rola probiotykoterapii Żywienie w okresie zaostrzeń Żywienie w okresie remisji 8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego - Joanna Myszkowska-Ryciak Danuta Gajewska Epidemiologia i czynniki ryzyka Objawy i diagnostyka Leczenie farmakologiczne Dietoterapia Probiotyki Podsumowanie 8.6. Zaparcie - Danuta Gajewska Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak Definicja zaparcia Postacie zaparcia Postępowanie terapeutyczne Leczenie dietetyczne 8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki - Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby - Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 9.1. Funkcje wątroby 9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy i składniki mineralne 9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach zalecenia szczegółowe Ostre wirusowe zapalenie wątroby Alkoholowa choroba wątroby Marskość wątroby Wodobrzusze Niedożywienie 10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm - Ewa Lange 10.1. Alergie pokarmowe Definicja i objawy alergii pokarmowej Alergeny pokarmowe Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm Nietolerancje pokarmowe Celiakia Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne Fenyloketonuria Homocystynuria 11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange, Dariusz Włodarek 11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele Prawidłowa i należna masa ciała Otyłość metaboliczna 11.2. Epidemiologia otyłości 11.3. Etiologia otyłości Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 11.5. Rezerwy energii w organizmie 11.6. Skutki zdrowotne otyłości 11.7. Cele leczenia otyłości 11.8. Metody leczenia otyłości 11.9. Dietoterapia otyłości Diety niskoenergetyczne Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała Diety bardzo niskoenergetyczne Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 11.11. Inne metody leczenia otyłości 12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym - Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego Terapia dietetyczna Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego - Anna Harton 13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego Sód, potas i pozostałe składniki mineralne Witaminy Błonnik pokarmowy Warzywa i owoce Orzechy i suche rośliny strączkowe Mięso i ryby Napoje alkoholowe i kawa Napoje słodzone 13.7. Żywność funkcjonalna 13.8. Dieta śródziemnomorska 14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 14.1. Definicja i podział cukrzycy 14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 14.4. Leczenie cukrzycy Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego wartość energetyczna diety i makroskładniki 15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego składniki mineralne i witaminy 15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.5. Przewlekła choroba nerek okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 16. Kamica układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych COMp Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych COMu Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia COD Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów COD/HAP Złogi z bruszytu BRU Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) STR Złogi z kwasu moczowego UA Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego CO/UA Złogi z cystyny 16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej - Lucyna Kozłowska 17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej Związki purynowe Alkohol Cukier i słodycze 17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 18. Leczenie żywieniowe - Aleksandra Kołota 18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia Przyczyny niedożywienia Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne Patofizjologia niedożywienia Kryteria diagnozowania niedożywienia 18.2.. Żywienie dojelitowe Charakterystyka żywienia dojelitowego Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 19. Modyfikacje diety w niedokrwistości - Dariusz Włodarek 19.1. Charakterystyka niedokrwistości 19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 20. Dietoprofilaktyka osteoporozy - Dominika Głąbska 20.1. Metabolizm układu kostnego 20.2. Epidemiologia 20.3. Etiologia 20.4. Obraz kliniczny 20.5. Terapia 20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 21. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153715 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia i dietoterapia / Nancy J. Peckenpaugh ; [tł. z jęz. ang.: Sa'eed Bawa et al.]. - Wyd. 1 pol. / red. Danuta Gajewska. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2011. - XXII, 673 s. : il. (gł. kolor.) ; 26 cm.
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
U dołu okł. : evolve learning system.
Dodat. mat. w jęz. ang. dostępne na s.: http://evolve.elsevier.com/Peckenpaugh/essentials/.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy oraz pracowników służby zdrowia.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 241 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 40
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 131446 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 131445 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6654 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 272-273. Indeks.
Dla lekarzy oraz terapeutów medycyny chińskiej.
Język odzwierciedla wszystkie podstawowe zjawiska opisane w medycynie chińskiej Zebranie i opracowanie dokumentacji Znaczenie języka dla człowieka i ludzkości Współczesne badania nad diagnozą z języka5 Prawidłowy wygląd języka Interpretacja prawidłowego języka Zmiany w wyglądzie języka Zmiany dotyczące ciała języka Zmiany w nalocie języka Podsumowanie: diagnoza z języka z perspektywy nauki Historia i naukowe podstawy diagnozowania z języka Historia diagnozowania z języka Związek między językiem, przebiegiem meridianów (jing mai) i narządami wewnętrznymi (zang tu) Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii Struktura języka Brodawki językowe Mięśnie języka Fizjologia mięśni języka Dodatkowe elementy budowy języka Tętnice w ciele języka Żyły języka Naczynia limfatyczne języka Nerwy języka Szlaki smakowe, zmysł smaku, percepcja bólu Gruczoły ślinowe i ślina Dno jamy ustnej i dolna powierzchnia języka Rozwój języka u zarodka Funkcjonalne związki pomiędzy elementami struktury języka Ilustracje struktur anatomicznych języka Metodologia diagnozowania z języka45 Technika badania języka Procedura badania języka Ciało języka Kolor ciała języka Kształt ciała języka Rodzaje języka ze względu na kształt Struktura języka Rodzaje języka ze względu na strukturę ciała języka Nalot na języku Kolor nalotu Właściwości i konsystencja nalotu na języku Część kliniczna Zastosowanie kliniczne Wyjaśnienie Język blady Język czerwony Język ciemnoczerwony język niebieskawozielony i język purpurowy Język pomarszczony, o nierównej powierzchni Język miękki, giętki Język obrzmiały język obrzmiały i czerwony Język cienki i mały Język ciemnoczerwony, cienki i mały popękany z odciskami zębów ziarnisty, pokryty czerwonymi brodawkami ziarnistymi słaby, wiotki sztywny zbaczający, ukośny drżący krótki lub zmniejszony niespokojny, nadmiernie suwający się nalot Żółty nalot :: popielatoszary lub czarny i enki nalot nalot wilgotny bardzo wilgotny, ociekający suchy ' luźno przylegający lepki z obszarami bez nalotu geograficzny nalot czarny nalot biały nalot biały nalot czerwone ciało . suchy język (bezkształtny) Wygląd języka wskazujący na patologię Typowe zmiany wyglądu języka z perspektywy diagnostyki różnicowej wzorców patologii (bian zheng) Przewidywanie przebiegu choroby na podstawie diagnozy zjęzyka Wirusowe zapalenie wątroby typu nie-A, nie-B, które nie zagraża życiu pacjenta Oporny na leczenie, przewlekły ból w dolnej części pleców Nadmierne krwawienia menstruacyjne i krwotoki menstruacyjne Porażenie połowicze po wylewie krwi do mózgu Diagnoza z języka w różnicowaniu wzorców patologii u pacjentów z bólem głowy Klasyfikacja produktów spożywczych wg 5 elementów Grupy zioł w chińskiej Materia Medica
Sygnatura czytelni BWF: VII N 45
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 153540 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9007 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: The clinical dietitian’s : essential pocket guide.
Naz. współaut. na s. VI.
Wydanie broszurowe (bindowane).
Indeks.
Dla dietetyków klinicznych, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, lekarzy różnych specjalności.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 48
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7526 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności