Nowakowski Przemysław (architektura)
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Biblioteka WB
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Nowakowski Przemysław (architektura)
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Budownictwo mieszkaniowe
(1)
Ergonomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Kuchnia (pomieszczenie)
(1)
Meble kuchenne
(1)
Wyposażenie kuchni
(1)
Temat: czas
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Architektura i budownictwo
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
1 wynik Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 301-310.
Architektura i ergonomia kuchni domowych Rola prac i przestrzeni kuchennych w życiu codziennym Funkcjonowanie gospodarstw domowych i organizacja pracy w kuchni Na tle przemian społecznych Rola ognia w życia czlowieka Praktyczne i symboliczne znaczenie ognia Dawne i współczesne techniki rozpalania ognia Technika grzewcza bez ognia Racjonalna i naukowa organizacja prac domowych oraz kuchennych Początki społeczne go podziału pracy Zróżnicowanie starożytnych gospodarstw domowych Przemiany w średniowiecznych gospodarstwach domowych Prowadzenie domu i kuchni w czasach nowożytnych Zróżnicowanie prowadzenia gospodarstw domowych w XIX wieku Prace domowe i udogodnienia zewnętrzne w XIX wieku Początki naukowej organizacji pracy w kuchniach domowych Rola ruchów i organizacji kobiecych w przemianach gospodarstw domowych Naukowe propozycje usprawnienia prac domowych w r. połowie XX wieku Naukowa organizacja gospodarstw domowych po II wojnie światowej Powojenne badania nad procesami pracy w kuchni i formułowanie kryteriów projektowych Tendencie przemian współczesnych gospodarstw domowych Ergonomia współczesnych kuchni Gospodarstwa domowe i odżywianie się w przyszłości Kulturowe aspekty przygotowywania i spożywania posiłków oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych Żywienie w czasach prehistorycznych Przygotowywanie i wspólne spożywanie posiłków w starożytności Zwyczaje kulinarne i etykieta przy stole w średniowieczu Nowe potrawy i sposoby ich podawania w czasach nowożytnych .warunki żywieniowe w r. połowie XIX wieku .Gastronomia ,,przemysłowa" wXIX wieku i jej wpłw na zwyczaje żywieniowe Posiłki domowe w z. połowie XIX i na początku XX wieku uprzemysłowienie produkc ji spożywczej Kultura żywienia w XX wieku i jej wpływ na funkcjonowanie współczesne j kuchni Historyczne zmiany form i wyposażenia mieszkań oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych Formy zamieszkiwania oraz sposoby przygotowywania posiłków w prehistorii i starożytności Pierwotne formy zamieszkiwania Domostwa i przestrzenie kuchenne w starożytności Typy zabudowy mieszkaniowej i przestrzenie kuchenne w średniowieczu (V_XV w.) Miejskie budynki mieszkalne Budynki mieszkalne na wsi . Warunki przygotowywania potraw w średniowieczu Typy domów i kuchnie w czasach nowożytnych (XVI-r. połowa XIX w.) Domy arystokratów i mieszczan Kuchnie w domach miejskich Domy na wsi Kuchnie wiejskie Typy domów, mieszkań i kuchni (XlX_początek xx wieku) r. Warunki mieszkaniowe w miastach w r. połowie XIX w. Zróżnicowanie funkcjonalne budynków mieszkalnych w z. polowie XIX wieku Kuchni e w różnych typach zabudowie mieszkaniowe j w XIX wieku Forma i struktura mieszkań na początku Xx wieku .Zmiany w kuchniach miejskich i wiejskich Zmiany formy współczesnych mieszkań i kuchni Mieszkania i kuchnie okresu międzywojenne go Nowe mieszkania w miastach Racjonalizacia funkcjonalno-techniczna kuchni w dworach ziemiańskich Pierwsze kuchnie ,,laboratoryjne" Popularyzacja modelu ,,laboratoryjnego" Kuchnie szwedzkie, amerykańskie i polskie Mieszkania i kuchnie w okresie po II wojnie światowej Budownictwo mieszkaniowe w polskich miastach Budownictwo mieszkaniowe na wsiach Formy i wyposażenie kuchni Przemiany technologiczne w kuchni domowej i ich wpływ na komfort pracy obróbka termiczna żywności Najstarsze paleniska Wyspecjalizowany sprzęt do gotowania - murowane bloki kuchenne Paleniska obudowane * piece i kominki wpływ otwartych palenisk na ludzi i warunki mieszkaniowe Rola otwartych palenisk w kształtowaniu przestrzeni pracy w kuchniach Dodatkowe wyposażenie palenisk Zagrożenie pożarowe stwarzane przez otwarty ogień i sposoby zapobiegania mu Pierwsze kuchnie z zamkniętym paleniskiem . Murowane, żelazne i żeliwne kuchnie węglowe Pierwsze kuchenki naftowe, gazowe i elektryczne Współczesne kuchenki gazowe i elektryczne oraz inne urządzenia strefy obróbki termicznej Przechowywanie żywności Sposoby przechowywania żywności do końca XVIII wieku Efektywniejsze przechowywanie żywności w XIX i XX wieku Specjalne sposoby przechowywania żywności Przechowywanie żywności w z. połowie XX wieku Przechowywanie przetworzonej i mrożonej żywności w gospodarstwach domowych Zaopatrzenie gospodarstw domowych w wodę Rola wody pitnej w życia ludzi Pozyskiwanie wody w przeszłości Pobór wody we współczesnych kuchniach Zużycie wody - woda szarai wirtualna Urządzenia w strefie mokrej w kuchni Usuwanie i utylizacia odpadków, śmieci oraz ścieków odpady i ścieki w prehistorii oraz w starożytności Usuwanie i powtórne wykorzystanie odpadów w średniowieczu I w czasach nowożytnych Usuwanie nieczystości w XIX i XX wieku Intensywna ,,produkcji' odpadów i ścieków w gospodarstwach domowych w XX i XXI wieku oraz sposoby utylizacji Meble i sprzęty pomocnicze w kuchni Meble kuchenne Wyposażenie kuchni do początku XX wieku Standaryzacia wyposażenia kuchennego przed ll wojną światową Powojenna normalizacja mebli kuchennych Komfort użytkowani a typowych (modułowych) mebli kuchennych sprzęt pomocniczy w kuchni Sprzęt do obróbki termicznej żywności Naczynia kuchenne Narzędzia i urządzenia kuchenne do prac przygotowawczych i pomocniczych Urządzenia mechaniczne i elektryczne sprzęt niezwiązany Z przygotowywaniem posiłków Udogodnienia techniczne i organizacyjne w kuchni Rola techniki w usprawnieniu pracy w gospodarstwie domowym Programowanie pracy w domu Udogodnienia techniczne a subiektywne poczucie komfortu zamieszkiwania
WE1218n
Sygnatura czytelni BWB: VII E 56
Sygnatura czytelni BMW: XI Ą 127 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5104 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 146636 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności