Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(49)
Forma i typ
Książki
(44)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje fachowe
(4)
Czasopisma
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuły
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(12)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(3)
Biblioteka WWFiF
(9)
Autor
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Ullenka
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bell Susan (fotograf)
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Bergiel Anna
(1)
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Brożyna Anna
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Desai Urmila (1937- )
(1)
DiMenna Ann
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Frazier Matt
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gołębiewska-Bijak Maria
(1)
Graboń Ika
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Janiszewska Agata
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Klima Przemysław
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krajowska-Kukiel Alicja
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyka)
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Mayson Lizzie
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Michalak Grażyna
(1)
Minta Karolina
(1)
Morningstar Amadea (1952- )
(1)
Nowak-Wicherska Jolanta
(1)
Okraszewski Grzegorz
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Resch Elyse
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Ryckiewicz Paweł
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Szymański Marek
(1)
Teterycz Marta
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Tribole Evelyn
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wyka Joanna
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zarzecki Maciej
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zmitrowicz Mariola
(1)
Zubowicz Marta
(1)
Zyśk Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(37)
2010 - 2019
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(49)
Odbiorca
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(16)
Przepisy kulinarne
(6)
Żywność
(6)
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Sportowcy
(3)
Weganizm
(3)
Ajurweda
(2)
Dieta witariańska
(2)
Jakość żywności
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Leczenie dietą
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Restauracje
(2)
Sprzedaż
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Chleb
(1)
Choroby jelit
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyk
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Historia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Nawyki żywieniowe
(1)
Obrzęk limfatyczny
(1)
Odchudzanie
(1)
Pieczywo
(1)
Podróże
(1)
Post
(1)
Potrawy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Projektowanie wnętrz
(1)
Przyprawy
(1)
Psychodietetyka
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samokontrola
(1)
Samoleczenie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Uczucia
(1)
Wnętrza architektoniczne
(1)
Współdziałanie
(1)
Zaburzenia krążenia limfy
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Ziemniaki
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(18)
Przepisy kulinarne
(17)
Książka kucharska
(10)
Czasopismo fachowe
(3)
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Esej
(1)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3797)
Medycyna i zdrowie
(2538)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2439)
Informatyka i technologie informacyjne
(1725)
Zarządzanie i marketing
(1618)
Kulinaria
(49)
Nauka i badania
(1536)
Kultura fizyczna i sport
(1353)
Transport i logistyka
(1345)
Architektura i budownictwo
(1061)
Historia
(718)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(511)
Socjologia i społeczeństwo
(363)
Psychologia
(352)
Matematyka
(335)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(312)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(308)
Ochrona środowiska
(288)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(270)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(201)
Kultura i sztuka
(182)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(165)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Biologia
(136)
Rozwój osobisty
(124)
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Filozofia i etyka
(108)
Językoznawstwo
(100)
Media i komunikacja społeczna
(82)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Hobby i czas wolny
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(31)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
49 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
U dołu okładki: Przygotowanie sprzedażowe lokalu, zarządzanie cenami, efektywne menu, skuteczne promocje, psychologia sprzedaży.
Rozdział I Co każdy sprzedawca wiedzieć powinien 1.Trochę psychologii dla praktyków 2.Mowa ciała, czyli co mówisz, nawet kiedy się nie odzywasz 3.Co to jest parajęzyk i jakie ma znaczenie w komunikacji Rozdział II Lokal, który dużo sprzedaje 1.Przygotowanie lokalu 2.Różne rodzaje obsługi 3.Prezentacja dań 4.Dywersyfikacja działalności gastronomicznej Rozdział III Menu, które dużo sprzedaje 1.Elementy dobrego menu 2.Ważne drobiazgi 3.Rodzaje prezentacji menu 4.Oferta bankietowa 5.Grafika karty 6.Układ i liczba dań i napojów 7.Liczba kart menu 8.Jak wybrać najlepszą nazwę dla dania 9.Co dodatkowo umieszczać w menu 10.Błędy w prezentacji menu Rozdział IV Ceny sprzedaży 1.Wycena dań 2.Rodzaje cen 3.Zasady ważne przy zarządzaniu cenami sprzedaży 4.Zmiany cen Rozdział V Promocje, które dużo sprzedają 1.Kiedy warto robić promocje cenowe 2.Jakie dania promować 3.Rodzaje promocji 4.Budżetowanie i rozliczanie promocji 5.Ważne aspekty dobrych promocji
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149769 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
U dołu okładki: Zaszady obsługi, relacje z gośćmi, techniki sprzedaży, szkolenie i motywowanie sprzedażowe personelu.
Rozdział I Goście, którzy dużo i chętnie kupują 1.Potrzeby gości 2.Psychologia a obsługa gościa w praktyce 3.Lojalność gości 4.Kluczowi klienci, czyli VIP-y 5.Trudni goście 6.Goście straceni Rozdział II Pracownicy, którzy dużo sprzedają 1.Wygląd pracownika 2.Nastawienie jest najważniejsze 3.Ogólne zasady obsługi 4.Komunikacja z gościem 5.Wyjątkowy serwis Rozdział III Techniki sprzedażowe w lokalu 1.Ogólne zasady skutecznej sprzedaży 2.Sprzedaż kelnerska 3.Rezerwacje stołów 4.Sprzedaż przez ladę 5.Sprzedaż telefoniczna dostaw i wynosów Rozdział IV Sprzedaż imprez zorganizowanych 1.Goście a klienci 2.Relacja z klientami 3.Proces sprzedażowy 4.Przygotowanie i przedstawienie oferty 5.Końcowe negocjacje i zamykanie transakcji 6.Umowa bankietowa Rozdział V Szkolenie personelu sprzedażowego Rozdział VI Motywowanie personelu sprzedażowego 1.Motywowanie finansowe 2.Motywowanie emocjonalne 3.Motywowanie finansowo-emocjonalne 4.Zasady motywowania w pigułce Załącznik: Sprawdź swój lokal. Audyt przygotowania sprzedażowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149770 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(A-Ajurweda.pl)
Bibliografia na stronach 409-411. Indeks.
Historia ajurwedy Pożywienie z perspektywy ajurwedy Odkrywanie natury ciała i jego budowy (konstytucji) Odkryj swoją budowę ciała Właściwości i potrzeby żywieniowe każdej konstytucji Co zaburza twoją konstytucję ? Ajurwedyjskie odżywianie: smak Trawienie Przygotowanie potraw i łączenie pokarmów Równoważenie agni Narządy trawienne Czakry i zmiany diety Stosowanie diety w zależności od pór roku Czas zacząć gotować! Prosty sposób planowania zrównoważonych posiłków Trójdoszowe menu Menu dla wata Menu dla pitta Menu dla kapha Dania główne Kiczadi Zboża Warzywa Owoce Zupy Sałatki Dodatki Przekąski Desery Napoje Śniadania Najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi Przewodnik po żywieniu dla podstawowych typów konstytucji Podstawowe informacje na temat składników odżywczych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150909 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: poradnik przede wszystkim dla osób otwierających swój pierwszy biznes.
Bibliografia, netografia na stronach 177-178.
część I - Czas się przygotować 1. Zanim otworzysz 2. Forma prawna prowadzenia lokalu gastronomicznego 3. Najem lokalu gastronomicznego część II - Planujemy zaplecze 4. Kwestie prawne 4.1. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych. 4.2. Czego oczekuje od Ciebie Państwowa Inspekcja Sanitarna (czyli Sanepid)? 5. Czy Panie z sanepidu mają kły? 6. Zrozumieć HACCP 7. Projekt technologiczny 8. Łazienki dla gości 9. Wybór głównych materiałów 9.1. Płytki 9.2. Bezspoinowe wykładziny przemysłowe PCV/PVC 9.3. Narożniki i cokoły 9.4. Blaty 9.5. Farby 9.6. Tkaniny część III - Urządzamy salę dla gości 10. Podział przestrzeni (zaplecze i sala) 11. Wygoda 12. Kim będą goście? 13. Udogodnienia 14. Pomysł 15. Spójność stylistyczna (nawet gdy jej pozornie brak) 16. Główny motyw 17. Oświetlenie 18. Meble 19. Kwiaty i dodatki
Sygnatura czytelni BMW: VI B 13 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147602 LE N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The raw secrets : the raw food diet in the real world. Wydanie 3. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 288-[289].
Na surowo Dwie strony ruchu witariańskiego — po której z nich stoisz? Model medyczny Skupmy się na witarianizmie Po której jesteś stronie? Pora zdecydować Rozdział 1. Jak ustalić naturalną dietę Ujęcie biologiczne Ujęcie logiczne Jakie jest nasze miejsce w naturze? Dieta naczelnych Jak uczyć się od zwierząt Instynkt dzieci Rozdział 2. Tłuszcz Zapotrzebowanie na tłuszcz Uzależnienie od tłuszczu? Ile tłuszczu wystarczy? Ile tłuszczu spożywasz? Rozdział 3. Białko Niektórzy ludzie żyją na bardzo niewielkich ilościach białka Skąd bierzesz białko? Rozdział 4. Orzechy i pestki Dieta naczelnych, czyli skąd wiedzieć, co mamy jeść Problemy z nadmiernego spożycia orzechów W przyrodzie Zapotrzebowanie dzieci i kobiet w ciąży Rozdział 5. Zdrowie zębów a witarianizm Rozdział 6. Zboża i pieczywo Nie jesteśmy ziarnojadami Mielec Rozdział 7. Detoksykacja Nigdy niekończąca się detoksykacja Prawdziwa profilaktyka Nie jest normalne, by tak się czuć Rozdział 8. Prawo życiowego przystosowania Czystsze ciało Rozdział 9. Jak zrezygnować ze złych nawyków Popularne tendencje Dobre czy złe nawyki? Dwa podejścia Co jest gorsze? Skuteczność Rozdział 10. Suplementy i superpokarm Suplementy wśród wegetarian i witarian Co powoduje niedobory Enzymy w surowym pokarmie Witamina B12 Rozdział 11. Głód Przyjemność płynąca z głodu Głód prawdziwy i głód pozorny Ściśnięte lub rozprężone gardło Przyjemne odczucie Pozorny głód niczym narkotyk Apetyt i głód Naturalna potrzeba Czym głód nie jest? Kiedy mdlejemy Kiedy czujemy się słabi Zapach potraw i przypraw Różnorodność wznieca apetyt Ile posiłków dziennie? Proste pożywienie Uwagi Frederica Rozdział 12. Sen Sen i dieta Jak ważny jest sen Porady na lepszy sen Rozdział 13. Woda Zapotrzebowanie na wodę Nienaturalne pragnienie Kiedy pić Rozdział 14. Przepisy surowej diety Combo-abombo Rozdział 15. Sól, zioła i przyprawy Sól Przyprawy korzenne Zioła aromatyczne Surowy czosnek, cebula, por Pikantne papryczki Rozdział 16. Łączenie pokarmów Prostota w jedzeniu Skąd się biorą zasady łączenia pokarmów? Łączenie pokarmów uproszczone do trzech prostych zasad Wyjaśnienia Jeszcze kilka zasad Rozdział 17. Jedzenie sekwencyjne Odrobina teorii Najpierw wodniste Najpierw owoce Najpierw kwaśne owoce Trawienie niektórych pokarmów Powtarzamy podstawowe zasady Rozdział 18. Trawienie Oceń swoje trawienie Przyswajanie Rozdział 19. Wyciskanie soków i blendowanie Czy to naturalne? Jak pić soki Koktajle i pokarmy zblendowane Sok z marchwi Rozdział 20. Stuprocentowo surowa dieta Surowa a niepodgrzewana: to nie to samo Surowość to nie jedyne kryterium Podejście racjonalne Czy dieta stuprocentowo surowa jest łatwiejsza? Rozdział 21. Psychologia zmian w odżywianiu Trzeba się tego nauczyć Podejście na luzie Wszystko w równowadze Rozdział 22. Objadanie się i zachcianki Obżarstwo jest częste wśród witarian - tajemnica poliszynela Właściwe podejście Zachcianki Niewystarczające ilości jedzenia Rozdział 23. Kiedy jeść Stałe godziny posiłków Czy możemy jeść w nocy? Rozdział 24. Pokarm, do jakiego jesteśmy stworzeni Owoce Zielenina Warzywa owocowe Warzywa korzeniowe Orzechy i pestki Dzikie rośliny Suszone owoce Mrożone owoce Mleko Jogurt Miód Jajka Mięso Ryby Owady Rozdział 25. Kompromisy Czego unikać Lepszy wybór Nauka to proces Rozdział 26. Czy można porównywać się do innych? Porównywanie się z innymi jest bez sensu Porównujmy siebie do siebie Rozdział 27. Żywność organiczna Czy organiczna żywność jest niezbędna? Jakość czy organiczność? Żywność sezonowa Rozdział 28. Surowa dieta w klimatach zimnych Ideał Jedzenie lokalnych produktów Jakość jedzenia Radzenie sobie z zimnem Owoce tropikalne kontra owoce klimatu umiarkowanego Rozdział 29. Zapasy jedzenia Kupuj jedzenie skrzynkami Zakupy Uprawiaj własne Rozdział 30. Pość, gdy to konieczne Pomijanie kilku posiłków, gdy jesteśmy w stresie Dyskomfort fizyczny, bóle i gorączka Post dobowy Okazjonalny post dwu- lub trzydniowy Dłuższy post Rozdział 31. Dokąd iść dalej? Aneks 1. Komentarze na temat różnych produktów Aneks 2. Plany jadłospisu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152016 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez cukru da się żyć czyli Ketoza po mojemu / Katarzyna Puławska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2023. - 234, [6] stron : fotografie ; 24 cm.
Na okładce nazwa instagrama autorki: onaciaglegotuje.
Jeśli ciągle słyszysz: "Dieta keto jest nudna i wyklucza naprawdę pyszne składniki. Nie da się smacznie jeść bez cukru. Dieta ketogeniczna jest tłusta i ciężka”. To potrzymaj mi awokado! Napisałam tę książkę, by opowiedzieć ci o moim doświadczeniu i wspaniałej zmianie stylu życia, a także po to, żeby obalić te mity. Dieta ketogeniczna to nie wyrok – to wspaniała przygoda i nowa jakość życia. Daj się przekonać, że można zrobić kilka wersji panierki do schabowego, kanapki niekoniecznie muszą być z chleba, a cukier da się zastąpić innymi, równie słodkimi składnikami. Opowiem ci moją historię, podzielę się doświadczeniem i zaproponuję dania, które nieźle cię zaskoczą. Zaufaj mi, a na pewno się nie zawiedziesz! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153489 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ajurweda : życie w zgodzie ze sobą / Claire Ragozzino ; tłumaczenie: Sylwia Chojnacka. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [3] strony : fotografie, ilustracja ; 23 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 298-300. Indeks.
Wsłuchaj się w swój organizm, otwórz się na odkrywanie nowych ścieżek i rozpocznij życie w zgodzie ze sobą, korzystając z mądrości ajurwedy. "Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą" to twój klucz do równowagi. Przekonaj się, że ajurweda to styl życia, który zaspokoi twoje potrzeby i pozwoli nakarmić ciało, głowę i umysł. Pomoże ci na nowo odkryć potencjał drzemiący w każdej z czterech pór roku, pozbyć się napięcia i odnaleźć ukojenie w codziennych nawykach. A to wszystko dzięki medytacji, jodze i świadomemu odżywianiu. W książce znajdziesz: rytuały powiązane z porami roku, pomagające zachować równowagę ciała i ducha, praktykę jogi, która zredukuje stres i zmęczenie, ponad 80 wegetariańskich przepisów na potrawy skomponowane w zgodzie z potrzebami twojego organizmu, kuchenne triki, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się proste i intuicyjne. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153486 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przepisy śródziemnomorskie.
Indeks.
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Przepisy Claudii Roden to szeroki wachlarz smaków od bardzo łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre. W swoich potrawach często używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów. Aromat wzbogacają czosnkowe lub ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini. Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nieskomplikowanych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama. Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam cieszyć się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków. Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach.” [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152928 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 461-485.
ROZDZIAŁ 1 System wytwarzania energii (metabolizm energetyczny) ROZDZIAŁ 2 Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne ROZDZIAŁ 3 Żywienie sportowców ROZDZIAŁ 4 Żywienie służące zwiększeniu masy mięśniowej ROZDZIAŁ 5 Żywienie służące zwiększeniu siły ROZDZIAŁ 6 Żywienie w sportach wytrzymałościowych ROZDZIAŁ 7 Żywienie służące odchudzaniu ROZDZIAŁ 8 Żywienie służące poprawie koncentracji ROZDZIAŁ 9 Żywienie i suplementacja u sportowców będących wegetarianami/weganami ROZDZIAŁ 10 Żywienie i suplementacja u sportowców w starszym wieku ROZDZIAŁ 11 Żywienie i suplementacja u sportowców z cukrzycą ROZDZIAŁ 12 Żywienie i suplementacja w zespole napięcia przedmiesiączkowego ROZDZIAŁ 13 Żywienie a aerobik . ROZDZIAŁ 14 Żywienie a piłka nożna ROZDZIAŁ 15 Żywienie a kolarstwo ROZDZIAŁ 16 Żywienie a trening crossfit . ROZDZIAŁ 17 Żywienie a pływanie ROZDZIAŁ 18 Żywienie a narciarstwo zjazdowe ROZDZIAŁ 19 Żywienie a sporty wysokościowe ROZDZIAŁ 20 Żywienie a sporty walki ROZDZIAŁ 21 Suplementacja służąca zwiększeniu siły ROZDZIAŁ 22 Suplementacja służąca zwiększeniu masy mięśniowej ROZDZIAŁ 23 Suplementacja w sportach wytrzymałościowych ROZDZIAŁ 24 Suplementacja służąca odchudzaniu ROZDZIAŁ 25 Suplementacja służąca poprawie koncentracji ROZDZIAŁ 26 Suplementacja a układ immunologiczny ROZDZIAŁ 27 Suplementacja przed treningiem i po treningu na siłowni ROZDZIAŁ 28 Suplementacja a stres ROZDZIAŁ 29 Suplementacja a stawy ROZDZIAŁ 30 Suplementy diety od A do Z
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 41 ; VIII C 43
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150313 N, F 8655 (2 egz.)
Książka
W koszyku
W książce Moc zdrowych nawyków znajdziesz informacje, jak to zrobić, ale… nie czuj presji. Restrykcyjne podejście rzadko przynosi długotrwałe efekty. Zmianę nawyków potraktuj jako proces. Powoli, bez pośpiechu. Zacznij od uświadomienia sobie, które spośród Twoich nawyków są złe i wybierz te, które będzie najłatwiej zmienić. Później będziesz pracować nad kolejnymi. Zacznij realizować swój własny projekt ZDROWIE, a zobaczysz, jak szybko poczujesz się lepiej. W podróży do zdrowszego życia pomoże Ci dzienniczek żywieniowy. Uważność i notowanie naprawdę pomagają. Według badań, osoby, które zapisują to, co jedzą, a także swoje odczucia, odnoszą o 80% więcej sukcesów w zmianie nawyków zdrowotnych. W książce znajdziesz wiele praktycznych porad i wskazówek, a także wiele prostych i zdrowych przepisów. A zatem zaczynamy! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153892 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dwumiesięcznik, 2016-2023
Wcześniejsza częstotliwość: Kwartalnik, 2015
2015, nr 1-2023, nr 6-.
Tytuł według okładki.
Od 2015, nr 2 [reaktor naczelna: Magdalena Balanicka].
Od 2015, nr 2 wydawca: Forum Media Polska.
Od 2015, nr 3 podtytuł: czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu.
Od 2017, nr 1 [redaktor naczelna Karolina Zientarska-Łaciak].
Od 2018, nr 4 [redaktor naczelna Anna Waberska].
Od 2021, nr 4 [redaktor naczelna Mariola Zmitrowicz].
Dostępny także on-line w BWWFiF.
Zawartość zasobu W Biblioteka WWFiF W 209
2015 nr 1-4
2016 nr 1-6
2017 nr 1-6
2018 nr 1-4, 6
2019 nr 1-6
2020 nr 3-6
2021 nr 1-6
2022 nr 1-6
2023 nr 1-5
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka WWFiF: 2015 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, 2016 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, 2018 nr 6
Brak okładki
Książka
W koszyku
U góry okładki nazwa bloga autorki : dieta-sportowca.pl.
Bibliografia na stronach 198-[200].
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 33
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8126 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 383-392.
Naukowe podstawy jedzenia intuicyjnego Na dietetycznym dnieJaki jest twój styl jedzenia?Zasady jedzenia intuicyjnego: przeglądPrzebudzenie jedzenia intuicyjnego: etapyzasada 1: odrzuć dietetyczną mentalnośćzasada 2: doceniaj swój głódzasada 3: pogódź się z jedzeniem zasada 4: nie daj się Dietetycznej Policji zasada 5: odkryj radość jedzenia zasada 6: poczuj sytość zasada 7: bądź wyrozumiały dla swoich emocjizasada 8: szanuj swoje ciałozasada 9: ruch - poczuj różnicę zasada 10: dbaj o zdrowie dzięki łagodnemu odżywianiu Wychowanie do intuicyjnego jedzenia: co sprawdza się u dzieci i młodzieżyOstateczne uzdrowienie z zaburzeń odżywiania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152125 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154121, 153967 N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia : uzdrawianie przez roślinne gotowanie / autorka bloga Ullenka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Luna, 2023. - 374 strony : ilustracje ; 25 cm.
Choroba jako klucz do zmiany Droga do świadomości Jak działa umysł? Jak działa ciało? Skąd się biorą choroby? Bezśluzowy styl życia na ratunek Obalamy MITY żywieniowe Zasada kontra kwas 5 głównych błędów żywieniowych ludzkości Oznaki oczyszczania i jak sobie z nimi radzić Na czym polega Candida Zielony Sekret Zdrowia Wstęp do przepisów Mąka kiełkowana Mąka z pestek melona Płatki z siemienia lnianego Jajo bez kury (zamiennik jaja w kotletach, wypiekach) Ekspresowa bułka tarta (bez bułki) Kiełkowany zakwas gryczany Ciasto uniwersalne Ciasto naleśnikowe Mleko z pestek melona Mleko migdałowe Mleko bananowe Śmietanka kokosowa Granola Jabłka cynamonowe Ullenkowa wege-tta Bulion warzywny Bulion japoński (ramen) Passata Sosy na bazie warzyw i pestek Sos pomidorowy do pizzy Wegeśmietana Sospesto Sos a la boloński Domowy sos „sojowy Sos biały a la beszamel Guacamole Guacamole fit Sos daktylowy Dip mango Winegret Ziołowy Słodko-kwaśny Czosnkowy Tahini Zielony majo-bez Majo-bez naturalny Chleb NiePowszedni Płaski chleb z mąki kiełkowanej Kiełkowany chleb zakwaszany Podpłomyki z czarnuszką Płaskie chleby na zakwasie z ogórków Ullenkowy szybki chleb Chleb warzywny Tortille gryczano-dyniowe Placki gryczano-cukiniowe Paluchy z kaszy gryczanej Chleb z gryki na dobre nawyki Kanapki z pastą z cukinii i marchewki Kanapki z pastą z bakłażana i czosnku Soki i koktajle Woda arbuzowa Balans Spokój Odporność Zielony Sekret w Soku Witalność Radość Koktajl króla/królowej, czyli czas wziąć życie we własne ręce Słońce tropików Zielony Sekret w Koktajlu Jagodowa przygoda Koktajl popołudniowy Owocowe śniadania Bananowa owsianka z jabłkami Bananowa owsianka z karmelem Owocowe płatki z mlekiem Owsianka bez owsianki Obiady i kolacje Curry z batata Ratatouille Miska Zielony Sekret Frytki z batatów Pieczona dynia piżmowa Batat z farszem pieczarkowym Batat ze szpinakiem Marchewka z groszkiem Makaron warzywny Makaron z dyni piżmowej w sosie Spaghetti z pieca, ekspresowe Łódeczki bolońskie Pizza z kalafiora Pizza na gryczanym spodzie Pizza „ni z gruszki, ni z pietruszki" Klopsiki z soczewicy kiełkowanej Klopsiki z komosy ryżowej Burgery z boczniakami Miniburgery z jackfruitem Gryczane nuggetsy Zapiekanka z bakłażana Jackfruit kebab na sałacie Schaboczniak Warzywa po azjatycku Czarodziejskie placuszki warzywne Ptysio-burgery z cukinią Kaszotto z gryki Kaszotto z komosy ryżowej Tarta szpinakowo-szparagowa U-lasagne Sałatki, czyli szybkie dania bez gotowania Mądrość Uważność Pasja Przygoda Przyjaźń Czułość Miłość Radość Talerz Zielony Sekret Energia Zupy Kokosowa z limonką Curry z jackfruitem Ullenkowa gulaszowa Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym Krem z batatów z imbirem Ullenkowy ramen Tajska curry z dynią Potrawy tradycyjne Żurek na zakwasie z gryki kiełkowanej Kiełbasa słonecznikowa bez pieczenia Seleryba Barszcz z pomarańczami Ullenkowe trójkątne pierogi z kapustą (albo U-szka) Krokiety z grzybami Łazanki, czyli kluski z makiem prosto z Podlasia Sałatka jarzynowa z majo-bezem Piernik staropolski Biały makowiec bez pieczenia Mazurek czekoladowy Jabłecznik z masą makową Podwieczorki Domowe karmelki Deser chia Bananowe koreczki Bananowe ciasto ratunkowe Ekspresowe brownie (RAW) Tarta jabłkowa Ciasteczka sezamowe Pieczone racuchy z jabłkami Wege kru-fka Czeko-nie-lada RAW Lody śmietankowe Deser lodowy Cykoriówka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154087 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
1.Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1.Zapasy energii w organizmie 1.2.Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3.Bilans energii 1.4.Aktywność fizyczna 1.5.Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6.Ustalanie zapotrzebowania na energię 2.Węglowodany - Ewa Lange 2.1.Charakterystyka węglowodanów 2.2.Metabolizm węglowodanów 2.3.Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.1.Charakterystyka błonnika pokarmowego 2.3.2.Źródła błonnika pokarmowego w diecie 2.3.3.Właściwości prozdrowotne 2.3.4.Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 2.3.5.Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego 2.3.6.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 2.3.7.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 2.3.8.Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie 2.3.9.Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.4.Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 2.4.1.Definicja indeksu i ładunku glikemicznego 2.4.2.Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 2.4.3.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 2.4.4.Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 2.4.5.Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3.Białko - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 3.1.Budowa chemiczna białek 3.2.Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3.Metabolizm białka 3.4.Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5.Źródła pokarmowe białka 3.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4.Tłuszcze - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 4.1.Budowa chemiczna tłuszczów 4.2.Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3.Metabolizm tłuszczu 4.4.Rola tłuszczu w organizmie 4.5.Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5.Witaminy - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 5.1.Charakterystyka ogólna 5.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 5.2.1.Witamina A 5.2.2.Witamina D 5.2.3.Witamina E 5.2.4.Witamina K 5.3.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 5.3.1.Witamina B, 5.3.2.Witamina B2 5.3.3.Witamina B, (PP) 5.3.4.Witamina Bs 5.3.5.Witamina B6 5.3.6.Witamina B8 (H) 5.3.7.Witamina B9 5.3.8.Witamina B,, 5.3.9.Witamina C 5.3.10.Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Giąbska, Dariusz Wlodarek 6.1.Charakterystyka ogólna 6.2.Wapń 6.3.Fosfor 6.4.Potas 6.5.Siarka 6.6.Sód 6.7.Chlor 6.8.Magnez 6.9.Żelazo 6.10.Fluor 6.11.Cynk 6.12.Miedź 6.13.Jod 6.14.Mangan 6.15.Selen 6.16.Chrom 7.Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1.Żywienie podstawowe 7.2.Charakterystyka diety łatwo strawnej 7.3.Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 7.3.1.Dieta płynna 7.3.2.Dieta płynna wzmocniona 7.3.3.Dieta papkowata 7.4.Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8.Wybrane choroby przewodu pokarmowego - Dariusz Włodarek 8.1.Choroba refluksowa przełyku 8.2.Choroba wrzodowa 8.3.Zespół jelita drażliwego (IBS) 8.3.1.Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 8.3.2.Probiotyki 8.4.Przewlekłe zapalenie trzustki 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca 8.5.Wybrane choroby wątroby 8.5.1.Funkcje wątroby
8.5.2.Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania 8.5.3.Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach - zalecenia szczegółowe 9.Wybrane diety eliminacyjne - Ewa Lange 9.1. Dieta bezglutenowa - podstawa leczenia celiakii 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii 9.1.2.Charakterystyka diety bezglutenowej 9.1.3.Wartość odżywcza produktów bezglutenowych 9.2.Dietoterapia alergii pokarmowych 9.2.1.Definicja i objawy alergii pokarmowej 9.2.2.Alergeny pokarmowe 9.2.3.Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 9.3.Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii 9.3.1.Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii 9.3.2.Dietoterapia fenyloketonurii 9.3.3.Tolerancja na fenyloalaninc u osób chorych na fenyloketonurię 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange 10.1.Definicja i klasyfikacja otyłości 10.1.1.Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 10.1.2.Prawidłowa i należna masa ciała 10.1.3.Otyłość metaboliczna 10.2.Epidemiologia otyłości 10.3.Etiologia otyłości 10.3.1.Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.2.Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.3.Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 10.4.Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 10.5.Rezerwy energii w organizmie 10.6.Skutki zdrowotne otyłości 10.7.Cele leczenia otyłości 10.8.Metody leczenia otyłości 10.9.Dietoterapia otyłości 10.9.1.Diety niskoenergetyczne 10.9.2.Dieta bardzo niskoenergetyczna 10.9.3.Diety niekonwencjonalne 10.10.Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 10.11.Inne metody leczenia otyłości 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy - Ewa Lange 11.1.Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań 11.2.Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy 11.3.Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów duszczowych 11.3.1.Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.2.Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.3.Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.4.Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych 11.4.Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy 11.4.1.Sterole i stanole roślinne 11.4.2.Węglowodany i błonnik pokarmowy 11.4.3.Rodzaj białka w diecie 11.4.4.Naturalne antyoksydanty 11.5.Programy profilaktyki cholesterolowej 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 12.Cukrzyca - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska 12.1.Podział cukrzycy 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy 12.2.Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych 12.3.Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe 13.Hiperurykemia i dna moczanowa - Lucyna Kozłowska 13.1.Definicja i epidemiologia 13.2.Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej 14.Nadciśnienie tętnicze - Lucyna Kozłowska 14.1.Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 14.2.Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 14.3.Terapia dietetyczna 14.3.1.Redukcja masy ciała 14.3.2.Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu 14.3.3.Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi 14.4.Dieta DASH 15.Przewlekła choroba nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego 15.1.1.Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek 15.1.2.Epidemiologia przewlekłej choroby nerek 15.1.3.Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.2.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastepczego (dializoterapia) 15.2.1.Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek 15.2.2.Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych 15.3.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) 15.3.1.Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce 15.3.2.Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki 15.3.3.Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych 15.3.4.Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin 16.Kamice układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1.Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego 16.2.Rodzaje kamic układu moczowego 16.3.Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego 16.4.Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17.Niedokrwistość - Dariusz Włodarek 17.1.Niedokrwistość z niedoboru żelaza 17.2.Niedokrwistość megaloblastyczna
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154869 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jak skutecznie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojów Jak być zdrowym w dzisiejszym niezdrowym świecie? Jak wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie? Jak być proodpornościowym, zamiast antywirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia. W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153518 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dwumiesięcznik
2024, nr 1(1)-.
Tytuł według okładki.
Zawartość zasobu Magazyn P 3339 udostępniany w BWEiZ
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka WWFiF: 2024 nr 1, nr 2
Książka
W koszyku
Comfort Food po polsku / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 252, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy, pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem, odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina, nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo, dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne. Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152658 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki zdrowe i kolorowe. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 158, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Improwizacja na talerzu Sałatki wegetariańskie Sałatki z mięsem Sałatki z rybami i owocami morza Sałatki z makaronem, kaszą, ryżem Sałatki owocowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152386 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności