Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(8)
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Biblioteka Międzywydziałowa
(7)
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Andrejko Dariusz
(1)
Andrejko Mariola
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Broniarz-Press Lubomira
(1)
Chuchlowa Jadwiga
(1)
Cygan-Szczegielniak Dorota
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Pandiani Massimo (1951- )
(1)
Różańska Sylwia
(1)
Uchman Waldemar
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(760)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(496)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MS 1353 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 72704 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. FS 316 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.s. 194 - [195]
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 37 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 7737 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy rozdz.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 198 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14030, 143253 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 143252 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 315-350.
1.Szybsze starzenie się 2.Drapanie w gardle 3.Gorzka prawda 4.Resztki zębów w buzi 5.Masło dla ubogich 6.Tajemny składnik 7.Chemia w pożywieniu może zagrażać naszemu zdrowiu
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 247 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146392 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 140346 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
Bibliografia, netografia na stronach 181-187.
Przemysł i czasopisma medyczne niszczą wiarygodną wiedzę Opublikowano setki badań wygenerowanych przez komputer Zatrważająca prawda o preparacie Roundup Związek między Roundupem a autyzmem Gdy żywność staje się trucizną Mit bezpiecznych pestycydów Mit procesu degradacji Mit niskiej wydajności upraw biologicznych Rozdział 2 – Nowoczesne żywienie Cukry Fruktoza Aspartam Neotam Syrop z agawy Cukry alkoholowe Sukraloza Bezpieczne rozwiązania Tłuszcze, czyli lipidy Kwasy tłuszczowe trans Tłuszcze nasycone „Złe” oleje „Dobre” oleje Żywność bogata w „dobre” tłuszcze Dodatki do żywności i konserwanty „Parszywa dwunastka” Substancje pochodzące ze środowiska obecne w żywności Tworzywa sztuczne PFOA i teflon Metale toksyczne Akrylamid Soja Rozdział 3 – Jak się odżywiać, aby być zdrowym W jaki sposób odżywiali się „łowcy-zbieracze”? 1. Niższa ilościowa zawartość wapnia 2. Wyższa ilościowa zawartość cholesterolu 3. Wyższa ilościowa zawartość białka Ketoza 84 Wegetarianizm Co to jest monokultura? Mity i brak równowagi w wegetarianizmie Dobrej jakości surowe produkty spożywcze korzystne dla zdrowia Fermentowane produkty spożywcze Rozdział 4 – Klasyfikacja produktów spożywczych Produkty kwaśne i zasadowe – organizm powinien być lekko zasadowy Co decyduje o kwasowości/zasadowości produktów spożywczych? Indeks glikemiczny Zespół metaboliczny Pro- i przeciwzapalne produkty spożywcze Najlepsze przeciwzapalne produkty spożywcze Wykaz prozapalnych i przeciwzapalnych produktów spożywczych Przyprawy i zioła Rozdział 5 – Program żywienia dla zachowania zdrowia Węglowodany „Złe” węglowodany „Dobre” węglowodany Tłuszcze „Dobre” tłuszcze Białka Napoje Zagrożenia związane z chlorem: produkty procesu dezynfekcji (DBP)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148176 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Projekt "Wiedza dla gospodarki" nr Pokl 04.01.01-00-250/09.
U dołu s. tyt. nazwa i logo: Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Wiedza dla Gospodarki, Unia Europejska Europejski Fundusz Społeczny.
Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliogr., netogr. s. 115-[118].
Sygnatura czytelni BMW: VII T 47 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 72876 LE N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 7778 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami w żywności Problematyka bezpieczeństwa żywności Rodzaje i pochodzenie szkodliwych substancji lstotność zagrożeń Zapewnianie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności lnformowanie społeczeństwa o realnych zagrożeniach Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenią działanie, zagrożenia zdrowotne Substancje naturalne pochodzenia biologicznego 10 Alkaloidy Glikozydy LeĘny (hemaglutyniny) Fityniany Kwas szczawiowy Toksyny mineralne i metale ciężkie Azotany Metale ciężkie Pestycydy Herbicydy Fungicydy lnsektycydy Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności Czynniki wpływające na bezpieczeństwo zdrowotne żywności Procesy mikrobiologiczne wywołujące zagrożenia zdrowotne Szkodliwe skutki utleniania składników żywności Skutki cieplnej obróbki żywności Niekorzystne zmiany cieplne powodowane smażeniem Zmiany wywoływane wodorowaniem Szkodliwe skutki wędzenia Skutki stosowania dodatków Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów Aspekt zdrowotny spożywania sacharydów Pozytywne aspekty spożywania sacharydów' Negatywne skutki spożywania sacharydów Konsekwencje zastąpienia sacharydów w żywności Naturalne syropysacharydowe Syropy skrobiowe Poliole Pożyteczne produkty reakcji Maillarda Szkodliwe produkty reakcji Maillarda Lipidy szkodliwe dla zdrowia Naturalne lipidy szkodliwe dla zdrowia Lipidy a schorzenia dietozależne Niekorzystne działanie nasyconych kwasów tłuszczowych Nienasycone kwasy tłuszczowe.' Cholesterol Szkodliwe produkty utleniania lipidów Działanie wtórnych produktów utleniania Zmiany barwy mięsa Toksyczne produkty utleniania lipidów Oksysterole Niekorzystne efekty utleniania lipidów obróbka cieplna oleje tłoczone na zimno i gorąco Smażenie Niekorzystne skutki uwodorniania lipidów Spożycie izomerów frons kwasów tłuszczowych lzomety trans kwasów tłuszczowych a profil lipidowy krwi Wpływ izomerów frons kwasów tłuszczowych na chorobę wieńcową Wpływ izomerów frans kwasów tłuszczowych na otyłość Limity izomerów transkwasów tłuszczowych Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia Naturalne białka szkodliwe dla zdrowia Czy białka mogą być szkodliwe? lnhibitory enzymów proteolitycznych Awidyna Białka glutenu ialergeny Lektyny Białkaprionowe Niekorzystne skutki utleniania białek Cieplne zmiany białe żywności Korzystne efekty ogrzewania białek Ubytki wartości biologicznej Akryloamidiheterocykliczne aminy aromatyczne Skutki ogrzewania w środowisku zasadowym Szkodliwe efekty mikrobiologicznych przemian białek żywności Szkodliwe produkty interakcji białek i innych składników żywności Biogenneaminy Wpłw BA na zdrowie Powstawanie BA w żywności Warunki sprzyjające tworzeniu BA Dostępność substratów Temperatura pH Chlorek sodu Sacharydy Konserwanty i naturalne substancje przeciwdrobnoustrojowe Opakowanie Występowanie BA w żywności Produkty niefermentowane Produkty fermentowane Aspekty regulacyjne Alergeny pokarmowe Rodzaje alergenów Alergeny mleka krowiego Alergeny jaja Alergeny ryb Alergeny skorupiaków Alergeny orzechów ziemnych Alergeny soi Alergeny orzechów Alergeny pszenicy Alergeny selera Alergeny mięsa mięczaków Alergeny sezamu Alergeny gorczycy Alergeny łubinu Siarczany{lV) Wpływ procesów technologienych na alergenność produktów przetworzonych Fermentacja mlekowa Modyfikacje enzymatyczne Sieciowaniezudziałemtransglutaminazy Zastosowaniepromieniowaniagamma Presuryzacja Ultradźwięki Objawy kliniczne alerSii Profilaktyka Toksyny ryb ! bezkręgowców morskich Toksyny bezkręgowców morskich wywołujące amnezję ASP Budowa chemiczna i toksyczność Mechanizm działania Toksyny bezkręgowców morskich wywołujące biegunki DsP Budowachemiczna Toksyczność Mechanizm działania Toksyny bezkręgowców morskichwywołujące biegunki AzP Występowanieibudowachemiczna Toksyczność imechanizm działania Neurotoksyny bezkręgowców morskich NsP Budowa chemiczna i właściwości Toksyczność Mechanizm działania Toksyny paralityczne bezkręgowców morskich i ryb {PSP) Budowa chemiczna i właściwości Toksyczność i mechanizm działania Toksyny ryb wywołujące ciguateręcFP Ciguatoksyna Maitoksyna i gambierol Toksyny tworzące się w tkankach ryb po złowieniu inne rodzaje toksyn organizmów morskich Toksyny grzybów kapeluszowych_RomanKotłowsbi Rodzaje zatruĆ Zatrucia cyklopeptydowe i cytotoksyczne Zatrucia gyromitrynową monometylohydrazynowe . Zatrucia muskarynowe . Zatruciekoprynowe Zatrucia neurotoksyczne Zatłucia psychotropowo-neurotoksyczne Zatrucia gastrotoksyczne Zatrucia orellaninowe Zatrucia wywołane truciznamitermolabilnymi Grzyby wywołujące reakcję immunologiczną Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego Charakterystyka i występowanie toksyn pochodzenia mikłobiologicznego Charakterystyka i Występowanie mikotoksyn Charakterystyka i występowanie toksyn bakteryjnych Biosynteza i główne grupy toksyn w żywności . Metody oznaczania toksyn Zagrożenia zdrowotne Konsekwencje występowania mikotoksyn w żywności Konsekwencje występowania toksyn bakteryjnych w żywności Działania prewencyjne i kontrola Dekontaminacja toksyn z produktów żywnościowych Proces technologiczny a toksyny Mleko i jego przetwory Produkty roślinne Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych - rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie Pasożyty przenoszone przez surowce i produkty żywnościowe Echinococcus multilocularis Toxoplasmagondii NicieniezrodzajuTrichinellą Echinococcusgrąnulosus Cryptosporidiumparvum Giardią lamblia (Lamblia intestinalis, Giardio duodenalis) NicieniezrodzinyAnisakidae Nicienie z rodzaju Toxocara Tąeniąsolium Ascaris lumbricoides Przywry z rodziny Opisthorchiidae Taeniarhynchus saginatus (Taenia saginatdl Entamoeba histolytica Dibothriocephalus latus |Diphyllobothrium lątum) Przywryzrodzaju Fasciola Pasożyty z rodzaju Sarcocystis Cycl o s po ro cayeta n e n si s Bąlantidium coli Trypanosomacruzi. Przywry z rodzaju Paragonimus PłzywryzrodzinyHeterophyidae Tasiemce z rodzaju Spirometra Dodatki do żywności - korzyści i zagrożenia Cele stosowania dodatków do żywności Przepisy prawne dotyczące stosowania dodatków Badania szkodliwości dodatków stosowanych zgodnie zobowiązującymi przepisami Zagrożenia zdrowotne opakowania z tworzyw sztucznych - korzyści i zagrożenia Tworzywa sztuczne wykorzystywane do produkcji opakowań dożywności ograniczenia i zagrożenia wynikające z zastosowania tworzyw sztucznych Migracja związków występujących w opakowaniach z tworzyw sztucznych Przykłady małocząsteczkowych związków występujących W opakowaniach Przykłady rzeczywistych obecnych i przyszłych zagrożeń związanych ze szkodliwymi substancjami pochodzącymi z opakowań żywnośĆi Rekomendacje dla producentów żywności stosujących opakowania Z tworzyw sztucznych Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych obligatoryjne praktyki i systemy zapewnienia bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji i obrotu żywnością (GMĘ GHĘ HAccP) Dobrowolną znormalizowane i nieznormalizowaną cerMkowa ne standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności Urzędowy nadzór nad bezpieczeństwem żywności Krajowa organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem żywności Unijne instrumenty wspierające nadzór nad bezpieczeństwem żywności Globalne instrumenty zabezpieczenia zdrowotności żywności Globalna lnicjatywa na łzecz Bezpieczeństwa Żywności Food Defence Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne Heterocykliczne aminyaromatygŻne i wielopierścieniowe Węglowodory aromatyczne Nitrozoaminy Akrylamid Ftalany Polichlorowane bifenyle Quod me nutrit me destruit? Czuwanie nad bezpieczeństwem żywności Współpraca producentów i nadzorunadżywnością
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 223 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15016 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności