Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(62)
Forma i typ
Książki
(57)
Poradniki i przewodniki
(41)
Artykuły
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(31)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(4)
Biblioteka WWFiF
(29)
Autor
Budrowski Mariusz
(3)
Juncewicz Agnieszka
(3)
Kristen Roman
(3)
Sowietow Michaił (1976- )
(3)
Kastner Jörg (1963- )
(2)
Kaszkur Zuzanna
(2)
Kobylańska Aleksandra
(2)
Mizera Justyna
(2)
Nizioł-Wojniusz Marta
(2)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(2)
Trybulska Aneta
(2)
Ullenka
(2)
Żywina Joanna
(2)
Aggarwal Monica
(1)
Antram Karina
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Bates Iwona
(1)
Bergasa Ana María Lajusticia (1924- )
(1)
Berłowski Paweł
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bogdanovska Nadiya V
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Bożek Dagmara (1986- )
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Chaudhary Kulreet
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Derbich Jolanta
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tak mówi żołądek
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tragedia ludzkiego żywienia
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gajda Robert (technologia żywności)
(1)
Galloway Jeff (1945- )
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grzelak Monika
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Jurek Joanna (dietetyk)
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kozakiewicz Maciej
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kshirsagar Suhas G
(1)
Kucera Sarah
(1)
Lasek Mikołaj
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Litvinova-Holovan Olha P
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- )
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- ). Podstawy samouzdrawiania
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Oleksii O. Pidmurniak
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Panek Edyta
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Rao Jyothi
(1)
Rastocny Stefan
(1)
Reszke Ewa
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Rittenau Niko (1991- )
(1)
Rogala Marcin
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Seignalet Jean (1936-2003?)
(1)
Siudak Elżbieta
(1)
Skolimowska Katarzyna
(1)
Smiianov Yurii V
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Vaniuk Daria V
(1)
Weidinger Georg (1968- )
(1)
Wojtyczek Beata
(1)
Wyszomirski Karol
(1)
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(1)
Yasenok Viktoriia O
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zielińska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Ziembińska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(39)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(56)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(62)
Język
polski
(62)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Zdrowe odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(698)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(614)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(491)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Poradnik
(38)
Przepisy kulinarne
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Opracowanie
(5)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4)
Podręcznik
(3)
Poradniki
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Jadłospis
(2)
Książka kucharska
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(16)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(4)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(1)
62 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Moje 90 dni / Agnieszka Juncewicz, Mariusz Budrowski. - [Giżycko : Agnieszka Juncewicz], 2021. - 380 stron : ilustracje ; 29 cm.
Na stronie tytułowej: Alicante 2021.
PLAN WYZWANIA #MOJE90DNI PRZYKŁADOWY ROZKŁAD DNIA WDZIĘCZNOŚĆ AFIRMACJE KOTWICE ĆWICZENIA Ćwiczenia Oddechowe Ćwiczenia Tybetańskie Na Wieczną Młodość Ćwiczenia Rozciągające Ćwiczenia Wysiłkowe Ćwiczenia Interwałowe Ćwiczenia Na Oczy ZACZYNAMY WYZWANIE #MOJE90DNI OCZYSZCZANIE Z METALI CIĘŻKICH OCZYSZCZANIE WĄTROBY OCZYSZCZANIE Z METALI CIĘŻKICH OCZYSZCZANIE Z PASOŻYTÓW SFERA BEAUTY ZBLIŻAMY SIĘ DO METY
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 68
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151764 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8848 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Alicante 2018.
Czemu na surowo? Niezbędnik Kuchenny Soki Szejki i Mleka Zupy Chleby i Chlebki Pasty, Serki, Smarowidła Dania wytrawne Dania na słodko Dodatki
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 70
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151768 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8850 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Alicante 2017.
PIĘĆ FILARÓW ZDROWIA ODŻYWIANIE Sokowanie Surowe i żywe a martwe pokarmy Mikroelementy Witamina C Woda OCZYSZCZANIE Lewatywa Sauny Oczyszczanie nosa i zatok Oczyszczanie uszu Scruby i peełingi Prysznic naprzemienny Oczyszczanie przez stopy Oczyszczanie z metali ciężkich Masaż Oczyszczanie wątroby Oczyszczanie z pasożytów Ssanie oleju kokosowego NAPRAWIANIE Hormon wzrostu Głodówki i posty okresowe Czasowa Głodówka lub Czasowe Jedzenie Treningi interwałowe Sen Jednodniowa Głodówka 7-dniowa głodówka 21-dniowa głodówka Głodówka sokowa Uziemianie Maseczki i oleje do skóry Wódka na włosy Słońce Zakwaszanie żołądka ĆWICZENIA FIZYCZNE Pięć rytuałów tybetańskich Ćwiczenia oddechowe Ćwiczenia rozciągające Ćwiczenia siłowe Ćwiczenia interwałowe Ćwiczenia oczu ZDROWIE PSYCHICZNE Nowa Germańska Medycyna lub totalna biologia Medytacje, modlitwa Muzyka 432 Hz Wybaczanie Pozytywne nastawienie Wdzięczność204 Odcięcie się od programowania Przytulanie ZASTOSOWANIE Zaplanowanie startu w surowe zdrowie
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 69
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151766 N, 151767 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8849 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Psychodietetyka dla każdego czyli O zdrowej relacji z jedzeniem / Joanna Michalina Jurek. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2024. - 300 stron : fotografie, portret ; 22 cm.
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 325. Indeks.
A Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej Yin i yang Terapeutyczne zasady TMCh Pięć przemian (wu xing) Qi z powietrza (zong qi) Pięć podstawowych substancji Siła życiowa - qi Wrodzona esencja - jing Krew - xue Duch - shen Płyny ciała -jinye Przyczyny chorób Zewnętrzne czynniki bioklimatyczne lub szkodliwe wpływy Wiatr Zimno Wilgoć Gorąco Suchość (zad) Czynniki wewnętrzne, „pięć umysłów (emocji)” (wu shi) Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej... Koncepcja energii qi według TMCh Esencja wrodzonej konstytucji (jing) ...Gu qi (qi z pożywienia) Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao) B Metodologia terapii żywieniowej Energetyka pożywienia. Energetyczna natura termiczna. Gorące Ciepłe Chłodne Zimne „Produkty yang’’’ „Produkty yin” Pięć smaków (wu wei) Smak słodki Smak ostry Smak słony Smak kwaśny Smak gorzki Związek smaków z systemem narządów Przykład: marchew48 Ruch qi wywołany pożywieniem: kierunki związane z produktami Wpływanie na naturę termiczną pożywienia Ochładzające metody gotowania Ogrzewające metody gotowania Metody gotowania w szczegółach Pieczenie49 Blanszowanie Smażenie i prażenie (obsmażanie) Gotowanie na parze Grillowanie/pieczenie na rożnie Gotowanie/duszenie Gotowanie z alkoholem Gotowanie w dużej ilości wody Gotowanie ze składnikami ochładza¬jącymi (np. owocami, kiełkami) Powolne, delikatne podsmażanie (duszenie) Solenie (peklowanie w zalewie solnej) Wędzenie Przyprawianie Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda) 2. Dietetyka chińska w praktyce Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej57 Droga do zdrowych nawyków żywieniowych Wewnętrzna postawa i otoczenie Zalecenia ogólne Metody gotowania Ilość jedzenia Jakość jedzenia Smak Energetyczna jakość termiczna Szczególne znaczenie przemiany ziemi „Wzmacnianie wewnętrznego środka” Odżywianie i rytmy codzienne Śniadanie Obiad Posiłek wieczorny/kolacja Odżywianie i rytmy pór roku Wiosna Lato (gorąca pora roku) Jesień Zima (zimna pora roku) Odżywianie i czynniki patogenne 66 Zimno Gorąco Wilgoć Suchość Zewnętrzny wiatr Zimny wiatr Gorący wiatr Wewnętrzny wiatr Odżywianie i cykl życia ludzkiego Dzieci i młodzież Wiek średni Osoby w podeszłym wieku 3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii A Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych RN a dietetyki w tradycyjnej medycynie TMCh) Ogólne wskazania dietetyki chińskiej Nie przejmuj się dogmatami Ogólne zalecenia dotyczące odżywiania (informacje dla pacjenta) Obszary zastosowania ■ Ogólny niedobór qi ■Ogólny niedobór yang ■ Ogólny niedobór yin ■ Nadmiar yin i wilgoć S Nadmiar yang ■ Niedobór krwi (xue xu) ■ Wzmacnianie qi obronnego (wei qi) ■ Wzmacnianie qi płuc ■ Stany wilgoci i śluzu B Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków System narządów • śledziona/ trzustka-żołądek • przemiana ziemi Narząd zang: śledziona/trzustka (pi) ST.... Narząd fu: żołądek (wei) Ż Zadania i funkcje śledziony/trzustki i żołądka Specjalna dieta dla systemu śledziony/ trzustki-żołądka Syndromy związane ze śledzioną a dietetyka chińska ■ Niedobór qi śledziony (pi qi xu) ■ Niedobór yang śledziony (pi yang xu) System śledziony/trzustki-żołądka Ogólne przyczyny dysfunkcji żołądka Syndromy związane z żołądkiem a dietetyka chińska ■ Niedobór qi żołądka (wei qi xu) ■ Niedobór yin żołądka (wei yin xu) ... ■ Niedobór qi żołądka z zimnem (wei qi xu han) ■ Stagnacja pożywienia w żołądku (shi zhi wei wan) ■ Ogień żołądka (wei re) System narządów • płuca-jelito grube • przemiana metalu Narząd zang: płuca (fei) Pł Narząd fu: jelito gmbe (da chang) System narządów płuca-jelito grube Odżywianie i system narządów Syndromy związane z płucami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi płuc (fei qi xu) ■ Śluz i wilgoć zalegające w płucach (tan shi zu fei) ■ Niedobór yin płuc (fei yin xu) System narządów • nerki-pęcherz moczowy • przemiana wody110 Narząd zang: nerki (shen), N Narząd fu: pęcherz moczowy (pang guang), PM System narządów nerki-pęcherz moczowy110 Syndromy związane z nerkami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi nerek (shen qi xu) ■ Niedobór yang nerek (shen yang xu) ■ Niedobór yin nerek (shen yin xu)... 115 Niedobór yin nerek (shen yin xu), niedobór yin serca (xin yin xu), brak połączenia między sercem a nerkami (xin shen bu jiao) System narządów • wątroba-pęcherzyk żółciowy • przemiana drzewa Narząd zang: wątroba (gan), W Narząd fu: pęcherzyk żółciowy (dan), PŻ System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Odżywianie i system narządów Syndromy wątroby a dietetyka chińska.. ■ Zaciskający zastój qi wątroby (gan qi yu jie) ■ Wznoszące się yang wątroby (gan yang shang kang) ■ Ogień wątroby płonący w górę (gan huo shang yan) ■ Niedobór yin wątroby (gan yin xu) ■ Niedobór krwi wątroby (gan xue xu) Narząd zang: serce (xin), S Narząd fu: jelito cienkie (.xiao chang) System narządów: serce-jelito cienkie.... Odżywianie i system narządów Syndromy związane z sercem a dietetyka chińska ■ Niedobór yang serca (xin yang xu) ■ Niedobór krwi serca (xin xue xu)... ■ Niedobór yin serca (xin yin xu) ■ Wznoszący się ogień serca (.xin huo shang yari) 4. Klasyfikacja produktów spożywczych .137 Warzywa Bakłażan (oberżyna) Cebula Cebula zielona (dymka) Kapusta Kapusta pekińska (kapusta napa) Korzeń lotosu Ogórek Pędy bambusa Pomidor Por Sałata Słodki ziemniak Szpinak Zboża i soja Gryka Jęczmień Kukurydza Orkisz147 OwiesProso Pszenica Ryż (biały i brązowy) Soja czarna Soja żółta Żyto Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki Chili Cynamon Czosnek Grzyby Imbir świeży lub suszony Kolendra Ocet winny Pieprz (przyprawa) Sos sojowy Sól Substancje słodzące: biały cukier Substancje słodzące: brązowy lub surowy cukier trzcinowy Substancje słodzące: miód Substancje słodzące: słód, maltoza, syrop słodowy Wodorosty (ogólnie) Owoce Ananas Arbuz Banan Brzoskwinia Cytryna Czereśnie Grejpfrut, pomelo Gruszka Jabłko Kiwi Morela Pomarańcza Śliwka Winogrona Mięso i drób Jagnięcina, baranina, mięso owcze Kaczka Królik/zając Kurczak Sarnina Wątróbka kurza Wątróbka wołowa Wieprzowina Wołowina Ryby/owoce morza Anchois Kałamarnica/ośmiornica Karp Krab Krewetki/rak/homar Makrela Małże Ostrygi Pstrąg Sardynki Śledź Tuńczyk Węgorz Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze Jajka kurze Jogurt Masło i śmietana Mleko kozie i owcze Mleko krowie Olej sezamowy Olej sojowy Olej z orzechów ziemnych Ser z mleka koziego i owczego Ser z mleka krowiego Orzechy i nasiona Kasztany Migdały Nasiona słonecznika Orzechy laskowe Orzechy piniowe Orzechy ziemne Sezam czarny Napoje alkoholowe, kawa i herbata Herbata Kawa Napoje alkoholowe 5. Przypadki kliniczne Dolegliwości układu oddechowego Główny objaw: przeziębienia Główny objaw: kaszel Główny objaw: ból gardła Główny objaw: zapalenie zatok czołowych i szczękowych Dolegliwości żołądkowo-jelitowe Główny objaw: biegunka Główny objaw: zaparcia Główny objaw: dolegliwości nadbrzusza Główny objaw: mdłości i wymioty Główny objaw: wzdęcia (rozpieranie w jamie brzusznej) Główny objaw: czkawka (wzdychanie, szlochanie) Otyłość Główny objaw: nadwaga Zaburzenia układu krążenia Ogólna słabość, brak energii, niskie ciśnienie krwi Główny objaw: nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) Dolegliwości oczu Stan zapalny Dolegliwości skórne Neurodermatoza Dolegliwości układu moczowo-płciowego Główny objaw: zapalenie pęcherza moczowego (infekcje układu moczowego / stan zapalny) Dolegliwości ginekologiczne Poranne nudności w czasie ciąży Dietetyka chińska w skrócie Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów Przemiana: ziemia System narządów: śledziona/ trzustka, żołądek Przemiana: metal System narządów: płuca-jelito gmbe Przemiana: woda System narządów: nerki-pęcherz moczowy Przemiana: drzewo System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Przemiana: ogień System narządów: serce-jelito cienkie
Sygnatura czytelni BMW: IX M 50 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14937 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 325. Indeks.
A Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej Yin i yang Terapeutyczne zasady TMCh Pięć przemian (wu xing) Qi z powietrza (zong qi) Pięć podstawowych substancji Siła życiowa - qi Wrodzona esencja - jing Krew - xue Duch - shen Płyny ciała -jinye Przyczyny chorób Zewnętrzne czynniki bioklimatyczne lub szkodliwe wpływy Wiatr Zimno Wilgoć Gorąco Suchość (zad) Czynniki wewnętrzne, „pięć umysłów (emocji)” (wu shi) Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej... Koncepcja energii qi według TMCh Esencja wrodzonej konstytucji (jing) ...Gu qi (qi z pożywienia) Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao) B Metodologia terapii żywieniowej Energetyka pożywienia. Energetyczna natura termiczna. Gorące Ciepłe Chłodne Zimne „Produkty yang’’’ „Produkty yin” Pięć smaków (wu wei) Smak słodki Smak ostry Smak słony Smak kwaśny Smak gorzki Związek smaków z systemem narządów Przykład: marchew48 Ruch qi wywołany pożywieniem: kierunki związane z produktami Wpływanie na naturę termiczną pożywienia Ochładzające metody gotowania Ogrzewające metody gotowania Metody gotowania w szczegółach Pieczenie49 Blanszowanie Smażenie i prażenie (obsmażanie) Gotowanie na parze Grillowanie/pieczenie na rożnie Gotowanie/duszenie Gotowanie z alkoholem Gotowanie w dużej ilości wody Gotowanie ze składnikami ochładza¬jącymi (np. owocami, kiełkami) Powolne, delikatne podsmażanie (duszenie) Solenie (peklowanie w zalewie solnej) Wędzenie Przyprawianie Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda) 2. Dietetyka chińska w praktyce Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej57 Droga do zdrowych nawyków żywieniowych Wewnętrzna postawa i otoczenie Zalecenia ogólne Metody gotowania Ilość jedzenia Jakość jedzenia Smak Energetyczna jakość termiczna Szczególne znaczenie przemiany ziemi „Wzmacnianie wewnętrznego środka” Odżywianie i rytmy codzienne Śniadanie Obiad Posiłek wieczorny/kolacja Odżywianie i rytmy pór roku Wiosna Lato (gorąca pora roku) Jesień Zima (zimna pora roku) Odżywianie i czynniki patogenne 66 Zimno Gorąco Wilgoć Suchość Zewnętrzny wiatr Zimny wiatr Gorący wiatr Wewnętrzny wiatr Odżywianie i cykl życia ludzkiego Dzieci i młodzież Wiek średni Osoby w podeszłym wieku 3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii A Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych RN a dietetyki w tradycyjnej medycynie TMCh) Ogólne wskazania dietetyki chińskiej Nie przejmuj się dogmatami Ogólne zalecenia dotyczące odżywiania (informacje dla pacjenta) Obszary zastosowania ■ Ogólny niedobór qi ■Ogólny niedobór yang ■ Ogólny niedobór yin ■ Nadmiar yin i wilgoć S Nadmiar yang ■ Niedobór krwi (xue xu) ■ Wzmacnianie qi obronnego (wei qi) ■ Wzmacnianie qi płuc ■ Stany wilgoci i śluzu B Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków System narządów • śledziona/ trzustka-żołądek • przemiana ziemi Narząd zang: śledziona/trzustka (pi) ST.... Narząd fu: żołądek (wei) Ż Zadania i funkcje śledziony/trzustki i żołądka Specjalna dieta dla systemu śledziony/ trzustki-żołądka Syndromy związane ze śledzioną a dietetyka chińska ■ Niedobór qi śledziony (pi qi xu) ■ Niedobór yang śledziony (pi yang xu) System śledziony/trzustki-żołądka Ogólne przyczyny dysfunkcji żołądka Syndromy związane z żołądkiem a dietetyka chińska ■ Niedobór qi żołądka (wei qi xu) ■ Niedobór yin żołądka (wei yin xu) ... ■ Niedobór qi żołądka z zimnem (wei qi xu han) ■ Stagnacja pożywienia w żołądku (shi zhi wei wan) ■ Ogień żołądka (wei re) System narządów • płuca-jelito grube • przemiana metalu Narząd zang: płuca (fei) Pł Narząd fu: jelito gmbe (da chang) System narządów płuca-jelito grube Odżywianie i system narządów Syndromy związane z płucami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi płuc (fei qi xu) ■ Śluz i wilgoć zalegające w płucach (tan shi zu fei) ■ Niedobór yin płuc (fei yin xu) System narządów • nerki-pęcherz moczowy • przemiana wody110 Narząd zang: nerki (shen), N Narząd fu: pęcherz moczowy (pang guang), PM System narządów nerki-pęcherz moczowy110 Syndromy związane z nerkami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi nerek (shen qi xu) ■ Niedobór yang nerek (shen yang xu) ■ Niedobór yin nerek (shen yin xu)... 115 Niedobór yin nerek (shen yin xu), niedobór yin serca (xin yin xu), brak połączenia między sercem a nerkami (xin shen bu jiao) System narządów • wątroba-pęcherzyk żółciowy • przemiana drzewa Narząd zang: wątroba (gan), W Narząd fu: pęcherzyk żółciowy (dan), PŻ System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Odżywianie i system narządów Syndromy wątroby a dietetyka chińska.. ■ Zaciskający zastój qi wątroby (gan qi yu jie) ■ Wznoszące się yang wątroby (gan yang shang kang) ■ Ogień wątroby płonący w górę (gan huo shang yan) ■ Niedobór yin wątroby (gan yin xu) ■ Niedobór krwi wątroby (gan xue xu) Narząd zang: serce (xin), S Narząd fu: jelito cienkie (.xiao chang) System narządów: serce-jelito cienkie.... Odżywianie i system narządów Syndromy związane z sercem a dietetyka chińska ■ Niedobór yang serca (xin yang xu) ■ Niedobór krwi serca (xin xue xu)... ■ Niedobór yin serca (xin yin xu) ■ Wznoszący się ogień serca (.xin huo shang yari) 4. Klasyfikacja produktów spożywczych .137 Warzywa Bakłażan (oberżyna) Cebula Cebula zielona (dymka) Kapusta Kapusta pekińska (kapusta napa) Korzeń lotosu Ogórek Pędy bambusa Pomidor Por Sałata Słodki ziemniak Szpinak Zboża i soja Gryka Jęczmień Kukurydza Orkisz147 OwiesProso Pszenica Ryż (biały i brązowy) Soja czarna Soja żółta Żyto Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki Chili Cynamon Czosnek Grzyby Imbir świeży lub suszony Kolendra Ocet winny Pieprz (przyprawa) Sos sojowy Sól Substancje słodzące: biały cukier Substancje słodzące: brązowy lub surowy cukier trzcinowy Substancje słodzące: miód Substancje słodzące: słód, maltoza, syrop słodowy Wodorosty (ogólnie) Owoce Ananas Arbuz Banan Brzoskwinia Cytryna Czereśnie Grejpfrut, pomelo Gruszka Jabłko Kiwi Morela Pomarańcza Śliwka Winogrona Mięso i drób Jagnięcina, baranina, mięso owcze Kaczka Królik/zając Kurczak Sarnina Wątróbka kurza Wątróbka wołowa Wieprzowina Wołowina Ryby/owoce morza Anchois Kałamarnica/ośmiornica Karp Krab Krewetki/rak/homar Makrela Małże Ostrygi Pstrąg Sardynki Śledź Tuńczyk Węgorz Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze Jajka kurze Jogurt Masło i śmietana Mleko kozie i owcze Mleko krowie Olej sezamowy Olej sojowy Olej z orzechów ziemnych Ser z mleka koziego i owczego Ser z mleka krowiego Orzechy i nasiona Kasztany Migdały Nasiona słonecznika Orzechy laskowe Orzechy piniowe Orzechy ziemne Sezam czarny Napoje alkoholowe, kawa i herbata Herbata Kawa Napoje alkoholowe 5. Przypadki kliniczne Dolegliwości układu oddechowego Główny objaw: przeziębienia Główny objaw: kaszel Główny objaw: ból gardła Główny objaw: zapalenie zatok czołowych i szczękowych Dolegliwości żołądkowo-jelitowe Główny objaw: biegunka Główny objaw: zaparcia Główny objaw: dolegliwości nadbrzusza Główny objaw: mdłości i wymioty Główny objaw: wzdęcia (rozpieranie w jamie brzusznej) Główny objaw: czkawka (wzdychanie, szlochanie) Otyłość Główny objaw: nadwaga Zaburzenia układu krążenia Ogólna słabość, brak energii, niskie ciśnienie krwi Główny objaw: nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) Dolegliwości oczu Stan zapalny Dolegliwości skórne Neurodermatoza Dolegliwości układu moczowo-płciowego Główny objaw: zapalenie pęcherza moczowego (infekcje układu moczowego / stan zapalny) Dolegliwości ginekologiczne Poranne nudności w czasie ciąży Dietetyka chińska w skrócie Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów Przemiana: ziemia System narządów: śledziona/ trzustka, żołądek Przemiana: metal System narządów: płuca-jelito gmbe Przemiana: woda System narządów: nerki-pęcherz moczowy Przemiana: drzewo System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Przemiana: ogień System narządów: serce-jelito cienkie
Sygnatura czytelni BWF: VII N 50
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153555 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9017 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 91-100.
Czym jest nowotwór?  Jak diagnozujemy nowotwory?  Leczenie nowotworów  Przegląd wybranych nowotworów  NOWOTWÓR PŁUC  NOWOTWÓR PIERSI  NOWOTWÓR JAJNIKA  NOWOTWÓR JELITA GRUBEGO  NOWOTWÓR ŻOŁĄDKA  NOWOTWÓR WĄTROBY  NOWOTWÓR SKÓRY    NOWOTWÓR TRZUSTKI  NOWOTWÓR KOŚCI    NOWOTWÓR KRWI (BIAŁACZKA)  Żywienie antynowotworowe  Wskazówki dietetyczne  Filozofia diety śródziemnomorskiej  Zasady żywienia śródziemnomorskiego  Produkty o działaniu antynowotworowym    Przepisy   1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ   2. OWSIANKA À LA SZARLOTKA   3. OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ   4. JAGLANKA Z BORÓWKAMI   5. SAŁATKA OWOCOWA   6. KOKTAJL OWOCE LEŚNE     7. KOKTAJL BANAN – TRUSKAWKA   8. JOGURT NATURALNY Z DODATKAMI   9. PANINI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM  10. PANINI Z MOZZARELLĄ  11. KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM  12. KANAPKA Z CAMEMBERTEM  13. KANAPKI Z TWAROŻKIEM  14. KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ  15. KANAPKI Z GUACAMOLE  16. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU    17. KREM Z DUSZONEGO PORA  18. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI  19. KREM BROKUŁOWY  20. POLSKIE MINESTRONE    21. CHŁODNIK OGÓRKOWY  22. KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI  23. KASZOTTO Z WĘDZONYM KURCZAKIEM    24. SAŁATKA LAZUR Z WINOGRONAMI  25. PLACKI Z SIEKANEJ PIERSI KURCZAKA    26. POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ  27. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z DOMOWYM SOSEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM  28. CURRY WARZYWNE  29. SZPARAGI Z GRILLOWANYM HALLOUMI  30. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM  31. ŁOSOŚ GRILLOWANY W MARYNACIE IMBIROWEJ  32. SAŁATKA Z FETĄ  33. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM  34. MAKARON ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM  35. SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM  36. PIECZONE POLĘDWICZKI Z DORSZA  37. RYŻ IMBIROWY Z DODATKAMI  38. PLACKI WARZYWNE  39. SPAGHETTI Z KREWETKAMI  40. SAŁATKA Z BROKUŁEM I MAKARONEM RAZOWYM    41. PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM JOGURTOWYM  42. MIODOWE UDKO KURCZAKA Z PURÉE MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANYM  43. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM  44. PIECZONA PIERŚ INDYKA ZE SZPARAGAMI  45. CARPACCIO Z BURAKA  46. GULASZ Z BATATÓW    47. SPAGHETTI Z TOFU I WARZYWAMI  48. SZASZŁYKI Z HALLOUMI  49. SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, LIMONKĄ I CHILLI  50. SZASZŁYKI DROBIOWE Z RYŻEM 
Sygnatura czytelni BWF: X G 123
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 200-201. Indeks.
PSYCHODIETETYCZNE PODEJŚCIE DO DIETY Wycofanie społeczne a dieta Rezygnacja z wielu produktów Jedzenie na zapas Wprowadź metodę małych kroków Dzielenie jedzenia na dobre i złe Zasada 80/20 Stawiaj sobie realne cele Wprowadzaj spontaniczną aktywność fizyczną Pilnowanie godzin posiłków a nie kalorii Karmienie głodu emocjonalnego ŚNIADANIA Owsianka z gruszką i cynamonem Owsianka malinowa chmurka Owsianka na wypasie Smoothie bowl o smaku mango Leśne smoothie bowl Jaglanka a’la ciasto marchewkowe Jaglanka pinacolada Jaglanka kakaowa z truskawkami Skyrowy bowl Szakszuka Jajecznica w wrapie Bajgiel z pastą jajeczną Bajgiel z camembertem i figą Bajgiel z wędzonym łososiem Bajgiel z grillowanym kurczakiem Ciabatta z kozim serem i burakiem Ciabatta z prosciutto Kanapki z humusem Kanapki z guacamole Kanapka z twarożkiem Kanapka z jajkiem sadzonym Kanapka po włosku Kanapki z pastą z makreli Tosty z pieczarkami i serem Tosty z pesto i mozzarellą Tosty z wędzonym kozim serem Tosty z masłem orzechowym i bananem Tosty z domową nutellą i bananami Twarożek ogórkowo-koperkowy Serek granulowany z dodatkami OBIADY Spaghetti wołowe Makaron z cukinią Makaron ze szparagami Makaron z pieczoną fetą Makaron ruski Makaron z krewetkami Makaron z kurczakiem i cukinią Makaron sojowy ze schabem Makaron ryżowy z tofu Ryż z warzywami i parmezanem Ryż po chińsku Ryż z krewetkami Ryż z kurczakiem i pieczarkami Pęczak z boczniakami Kuskus bowl Szaszłyk wołowy Szaszłyk wieprzowy Schab po hawajsku Schab po góralsku Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pieczone w pomarańczach udko z kurczaka Udko z kurczaka pieczone na szparagach podane z ryżem tymiankowym Łosoś pieczony w limonkach Potrawka z dorsza w pomidorach Krewetki z Jackiem Danielsem Krewetki w białym winie Burger z tofu Fishburger Burger z halloumi i ananasem Burger z grillowanym kurczakiem KOLACJE Carpaccio z buraków Melon z prosciutto Brokuł z dodatkami Pyrka z gzikiem Szaszłyk paprykowo-pieczarkowy Fasolka szparagowa z fetą i sezamem Sałatka z pieczonym batatem Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi Sałatka z grillowanym halloumi Sałatka z tortellini Lawasz z kozim serem Lawasz z wędzonym łososiem Lawasz z wędzonym boczkiem Ciabatta z cheddarem i szynką szwarcwaldzką Ciabatta caprese Bagietka z łososiem Bagietka z serem korycińskim Bagietka z burakiem i fetą Ryż z pieczarkami i cheddarem Ryż z kurczakiem i cukinią Ryż curry ze schabem Ryż z wołowiną Makaron a’la caprese Makaron z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami Makaron z pieczonymi składnikami Kasza gryczana w stylu śródziemnomorskim Krem z zielonych warzyw z mascarpone Krem z białych warzyw z oliwą truflową Krem z czerwonych warzyw Krem z duszonej papryki Krem pomidorowy z mascarpone Krem z kalafiora Krem z duszonej dyni Pieczony kalafior z dipem Pieczone plastry marchewki z dipem Frytki z dyni Pieczona cukinia w parmezanie Stripsy z boczniaka Sałatka z pieczonym tofu Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka z jajkami przepiórczymi Sałatka ze świeżym szpinakiem Placki z cukinii z łososiem Placki z kurczakiem i brokułem Tortilla z awokado i owczym serem Tortilla z łososiem i chrzanem Tortilla z humusem Tortilla z indykiem Domowe nachosy Pizza na tortilli Deser chia Bowl z granolą Jednoporcjowe tiramisu Pieczona owsianka Nocna owsianka cynamonowa Koktajl bananowo-kokosowy Koktajl truskawka-kiwi Koktajl mango Koktajl jagodowy
Sygnatura czytelni BWF: IV I 42
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9046 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Slow life : japoński sposób na życie w zdrowiu i długowieczność / Maciej Kozakiewicz. - Bielsko-Biała : Pascal, 2020. - 318, [2] strony : fotografie, portrety ; 21 cm.
Maciej Kozakiewicz, autor bestsellera Slow jogging wskazuje, jak prowadzić zdrowy styl życia zgodnie z kulturą azjatycką. Przybliża narzędzia, metody i techniki służące dbaniu o ciało, umysł i ducha. Dzięki tej książce: poznasz zasadę NIKO NIKO, czyli codziennej porcji aktywności bez zbędnego obciążania organizmu; dowiesz się, czym jest SHINRIN-YOKU, czyli kąpiel w naturze; znajdziesz swoją kotwicę długowieczności – IKAGAI, powód dla którego codziennie wstajesz z łóżka, i który zapewni ci zdrowie; dowiesz się, jaka jest twoja optymalna dawka kalorii – HARA HACHI BU, a mając dobry kontakt z ciałem, nie będziesz się przejadał i poprawisz przemianę materii; zrozumiesz, czym jest WABI SABI, czyli piękno przemijania i niedoskonałości. Nie musisz nieustannie dążyć do bicia rekordów i poprawy wyników. Zwolnij, a wtedy odnajdziesz życiowy spokój i satysfakcję. Już dziś zbliż się do poziomu aktywności naszych przodków, pokochaj proste czynności, zadbaj o zwiększające witalność nawyki – swoje i twoich dzieci, odżywiaj się mądrze, słuchaj swojego organizmu. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155210 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The ayurvedic self-care handbook : holistic rituals for every day and season.
Natura leczenia Konsekwentnie, cyklicznie, znacząco Ajurweda: natura obleczona w ciało Rozpoznanie potrzeby zmiany Chodzi o czas Rytuały dla każdego Twój dzień cię określa Rytuały dzienne Rytuały wieczorne Rytuały związane z porami roku Podstawy udanych rytuałów Twój budżet energetyczny Utrzymanie kierunku Rytuały zależne od samopoczucia Skąd się biorą choroby Rytuały lecznicze
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152835 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Wody smakowe. Pić czy nie pić? / Mikołaj Lasek W: Magazyn Trenera Rok 2018, nr 58, s. 52-55. - 2020.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 203, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy. Na okładce: Przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych. Na stronie redakcyjnej ISBN wydania pierwszego.
Bibliografia na stronach [205-207].
Wszystko dzieje się w jelitach Jak pracują zdrowe jelita? Objawy zaburzeń pracy jelit Jak dbać o jelita? Mikroflora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie Co nam daje mikroflora? Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki? Jak dieta wpływa na kondycję mikroflory? Co negatywnie wpływa na kondycję mikroflory? Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) Jak dbać swoją mikroflorę? Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi? Źródła błonnika Wpływ błonnika na zdrowie Kiedy trzeba ograniczyć błonnik? Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne Wzdęcia Gazy jelitowe Zaparcia Zespół jelita drażliwego Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego Wprowadzanie nowych produktów Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego Postaci zespołu jelita drażliwego Błonnik a zespół jelita drażliwego Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego Dieta uboga w nikiel a ZJD Przepisy - postać biegunkowa zaparciowa Alergie i nietolerancje pokarmowe Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja Przepisy Alergia na białko mleka krowiego Przepisy Nietolerancja laktozy Przepisy Nietolerancja fruktozy Przepisy Nietolerancja FODMAP Przepisy Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową? Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 154711 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Oczyszczanie organizmu / Giennadij Małachow ; [przekład: Elżbieta Siudak]. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza "ABA", copyright 2004. - 263, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Podstawy samouzdrawiania / G. P. Małachow)
Tytuł oryginału: Očiŝenie organizma
Co to jest „rozluźnienie" organizmu i jak go przeprowadzać Od czego zależy jakość procesu oczyszczającego Oczyszczenie jelita grubego Anatomia jelita grubego Funkcje jelita grubego Rola mikroflory w jelicie grubym Wytwarzanie energii cieplnej w jelicie grubym Wytwarzanie energii w jelicie grubym System stymulujący jelita grubego System oczyszczania i jelito grube Oczyszczanie i odbudowa jelita grubego Zabieg lewatywy Specjalne mikrowlewki Praktyczne zastosowanie lewatyw Dodatkowe przedsięwzięcia normalizujące pracę jelita grubego Ćwiczenia dające zdrowie, siłę, długie życie i czyniące ludzi szczęśliwymi Czternaście zaleceń dla wzmocnienia zdrowia Odbudowa prawidłowej mikroflory w jelicie grubym Patologia, regulacja i oznaki prawidłowej pracy jelita grubego „Gest Muszli" - Szankh Prakszałana Oczyszczenie środowisk płynnych organizmu Zastosowanie soków w procesie oczyszczenia Wykorzystanie sauny w procesie oczyszczenia Kombinowane oczyszczenie koloidów komórki i środowisk wewnętrznych organizmu Oczyszczenie wątroby Ogólne wiadomości o wątrobie i jej funkcjach Patologia wątroby Symptomy wskazujące na choroby wątroby Rezultat oczyszczenia wątroby Mechanizmy fizjologiczne wykorzystywane przy oczyszczaniu wątroby Proste i efektywne oczyszczenie wątroby Praktyka oczyszczania wątroby i pęcherzyka żółciowego Objaśnienia odnośnie oczyszczania wątroby Kombinowane oczyszczenie wątroby Wariant miękki oczyszczenia wątroby Zalecenia do oczyszczania wątroby Ile razy można oczyszczać wątrobę Odżywianie po oczyszczeniach wątroby i profilaktyka Inne środki dla wzmocnienia wątroby Posłowie do czterech głównych zabiegów oczyszczających -oczyszczenia pola energetycznego człowieka, jelita grubego, środowisk płynnych organizmu i wątroby Praktyka zastosowania głównych zabiegów oczyszczających Oczyszczenie nerek Co można stosować przy chorobach nerek Metody oczyszczenia nerek Profilaktyka chorób nerek Oczyszczenie organizmu z patogennych mikroorganizmów Oczyszczenie organizmu z zanieczyszczeń i soli Metoda rozpuszczania i stosowania soli zasadowych w organizmie człowieka Przepisy na rozpuszczenie i usunięcie kwaśnych soli z organizmu Oczyszczenie organizmu za pomocą ssania oleju roślinnego Oczyszczenie organizmu z obumarłych i chorych komórek Oczyszczenie krążenia naczyniowego Jak nas leczą
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 51
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152007 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7667 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Bibliografia na stronach 354-365.
Ewolucja, jelita i przemiana materii Historia sukcesu człowieka i błędna droga naszego odżywiania Odkryć ponownie naturalny i zdrowy rytm Post jest silnie zakorzeniony w naszej kulturze Jelita i przemiana materii – jak substancje odżywcze przedostają się do komórek Lepiej jeść, zdrowiej żyć Nowa świadomość żywieniowa Najzdrowsze miejsca świata Główne grupy składników odżywczych i produkty je zawierające Jakie tłuszcze są zdrowe Jaka ilość białka jest zdrowaDobre i złe węglowodanyJedzenie jako lek i moja superżywność Lepiej jeść, po prostu pościć, dłużej żyć Po prostu pościć, dłużej żyć Post leczniczy, post pozorny, post interwałowy Dlaczego poszczenie jest takie ważne Post leczniczy – najważniejsze metody Lecznicze i profilaktyczne działanie postu leczniczego Inne skutki poszczenia Post leczniczy – program praktyczny Post interwałowy – genialne rozwiązanie na każdy dzień Metody postu interwałowego Lecznicze i profilaktyczne działanie postu interwałowego Post interwałowy – program praktyczny Historia sukcesu – post leczniczy i interwałowy dla dłuższego życia Leczenie żywieniem i postem Mój program terapeutyczny dla zdrowego życia Moja terapia przy nadwadze i chorobach przewlekłych Moja terapia przy nadwadze Moja terapia przy nadciśnieniu Moja terapia przy cukrzycy typu I, typu II i otłuszczonej wątrobie Moja terapia przy miażdżycy, zawale serca i udarze Moja terapia w chorobach nerek Moja terapia przy artrozie Moja terapia przy reumatyzmie Moja terapia przy zespole jelita drażliwego i nieswoistych zapaleniach jelit (CED) Moja terapia w chorobach skóry Moja terapia przy alergii i astmie Moja terapia przy migrenie Moja terapia przy depresji Moja terapia w chorobach neurologicznych Moja terapia przy demencji i chorobie Alzheimera Zapobieganie chorobom nowotworowym poprzez żywienie i post Najnowsza wiedza z badań nad wiekiem starczym
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 63
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Life Booster – poznaj siłę mikroodżywiania! Żyjemy coraz dłużej, ale niekoniecznie zdrowiej i piękniej... Jak to zmienić? Jak zachować witalność, młody wygląd, sprawność fizyczną? Jak ocenić odżywienie organizmu i sprawdzić, jakich składników naprawdę potrzebuje? Jak nie tracić czasu i pieniędzy na nieskuteczne zabiegi, pigułki, kosmetyki? Co to jest piramida długowieczności i jakie miejsce zajmuje w niej pogoda ducha? Co robić, gdy zauważymy pierwsze problemy ze zdrowiem – tarczycą, trawieniem, zasypianiem, stawami, wiotką skórą, nerwami…? Jak nauczyć się prawidłowo oddychać? Jakie zabiegi medycyny estetycznej naprawdę mają sens? Masz 30, 40, 50 lat? Ta książka to wyjątkowy poradnik dla wszystkich, którzy chcą korzystać z uroków każdej dekady swojego życia. I bez niepokoju oczekiwać kolejnych urodzin. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153509 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jak i skąd organizm pozyskuje energię? Skąd organizm pozyskuje energię do wysiłku? ATP - najważniejsze źródło energii Odbudowa ATP Wysiłki trwające do 10 s (intensywność 95-100%) Wysiłki trwające 100-120 s (intensywność 80-95%) Wysiłki trwające do 20 min (intensywność 60-80%) Interwały to ćwiczenia beztlenowe Wysiłki trwające do kilku godzin (intensywność do 60%) Ćwiczę intensywnie, tracę litry potu, a nie chudnę W jaki sposób odkłada się tkanka tłuszczowa? Jak spala się tłuszcz? Interwały a odchudzanie Czym są zakwasy i kiedy się pojawiają? Jak uniknąć zakwasów? Węglowodany Znaczenie węglowodanów Glikogen Regeneracja glikogenu Glikogen a rodzaj mięśni Wpływ diety na zawartość glikogenu Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny Węglowodany przed wysiłkiem i w jego trakcie Ściana w maratonie Treningi na czczo Trenuję na czczo, po aminokwasach Węglowodany na noc - jeść czy nie? Śniadania węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? Ile węglowodanów przyjmować? Obciążenie węglowodanami Obciążenie węglowodanami a sporty siłowe Laktoza a sporty siłowe Substancje słodzące Cukier brązowy - czy faktycznie zdrowszy? Syrop glukozowo-fruktozowy Dieta bezglutenowa nie dla każdego Białko Znaczenie białka Aminokwasy Trawienie białek Zapotrzebowanie na białko Czy wliczamy w dietę białko niepełnowartościowe? Przyswajalność białka (wartość biologiczna) Inne metody określające jakość białka Białko a odchudzanie Nadmiar białka w diecie Wpływ białka na nerki Białko a dna moczanowa Białko a zakwaszenie Białka roślinne a zwierzęce Antybiotyki w mięsie Źródła białka w diecie Białko w jajach Obróbka termiczna białek Mit surowych jaj Jaja nie tylko kurze Tłuszcze Znaczenie tłuszczów Trzy rodzaje tłuszczów Inne klasyfikacje tłuszczów Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Niedobór NNKT Tłuszcze nasycone trans Pozytywny tłuszcz MCT - tłuszcze oszczędzające glikogen Tłuszcze zwierzęce a roślinne Tłuszcze w wysiłku fizycznym Optymalna zawartość tłuszczu w organizmie Cholesterol nie taki straszny „Dobry" i „zły" cholesterol Czym jest zrównoważona dieta? Dieta Kwaśniewskiego Nowoczesna dieta wysokotłuszczowa Przykładowe menu dla kobiety uprawiającej bieganie Płyny (woda, napoje, soki) Równowaga wodna Znaczenie nerek w regulacji płynów Odwodnienie i przewodnienie Jak znaleźć optymalny poziom nawodnienia? Która woda dla kogo? Woda źródlana Woda destylowana Woda gazowana czy niegazowana? Hipotonik, izotonik, hipertonik Płyny hipotoniczne Napoje izotoniczne Napoje hipertoniczne Napoje energetyczne Nie tylko woda Kofeina Zielona kawa Herbata czarna Herbata zielona Herbata czerwona Herbata biała Mleko czekoladowe Trening a przyjmowanie płynów Co pić przed treningiem? Co pić w trakcie treningu? Co pić po treningu? Alkohol w sporcie Wchłanianie i trawienie alkoholu Piwo a la izotonik Suplementy diety Znaczenie suplementów Aminokwasy rozgałęzione (BCAA - branehed chain amino acidś) Glutamina Arginina Kreatyna Odżywki białkowe Serwatka Kazeina Łączenie odżywek białkowych Roślinne odżywki białkowe Beta-alanina L-karnityna Odżywki węglowodanowe Rodzaje cukrów w odżywkach Odżywki białkowo-węglowodanowe Bulk Zamienniki posiłków Probiotyki i prebiotyki Suplementy przedtreningowe („przedtreningówki") Diety Dieta 1: sporty siłowe/sylwetkowe Dieta mająca na celu przyrost masy mięśniowej Dieta 2: kolarstwo Dieta w okresie startowym Dieta 3: pływanie Dieta w okresie przygotowawczym, mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 4: sporty walki Dieta mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 5: piłka nożna Dieta zbilansowana mająca na celu utrzymanie składu ciała i wydolności Dieta 6: biegi długie Dieta maratończyka w okresie przygotowawczym Oszukany posiłek (cheat meal)
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 31
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 145008 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, copyright 2023. - 243, [4] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Metabolizm i substraty energetyczne Regulacja szlaków metabolicznych Rozkład glukozy Rola węglowodanów Glikoliza Glukoneogeneza Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Rola białka w diecie Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych Układ pokarmowy a praca jelit Mikrobiom - poznaj swoje bakterie Zaburzenia trawienia i wchłaniania Wpływ hormonów na metabolizm Insulina i glukagon Katecholaminy Kortyzol jako glikokortykosteroid Aldosteron Wazopresyna Głód i sytość a hormony Cholecystokinina (CCK) Leptyna Grelina Hormony tarczycy (T3 i T4) Testosteron Redukcja masy ciała, czyli tzw. robienie wagi Zasady żywienia w redukcji masy ciała Zapotrzebowanie kaloryczne Znaczenie ma nie tylko ilość kalorii, ale również ich jakość Zatem ile czego? Redukcja masy ciała - zapotrzebowanie energetyczne i podział makroskładników Menu - kilka tygodni przed ważeniem Zaburzenia przy redukcji masy ciała Triada sportsmenek Syndrom RED-S Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień przed ważeniem). Faza I - dieta Menu - ostatnie dni przed ważeniem Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień przed ważeniem). Faza II - woda Uzupełnianie niedoborów między ważeniem a zawodami (rekuperacja) Suplementacja w procesie redukcji masy ciała Jak wybierać rozsądnie Substancje lipotropowe Substancje termogeniczne Preparaty witaminowo-mineralne Zwiększanie masy ciała Problem niedowagi Stany zapalne jelit a problemy z masą ciała IBS, czyli zespół jelita drażliwego SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego Nabieranie masy Hipertrofia i hiperplazja Komórki satelitarne Pamięć mięśniowa Stres metaboliczny Skład włókien mięśniowych Uszkodzenie mięśni Obrzęk komórki Synteza białek mięśniowych Rola białka w budowie masy Teoria progu leucynowego Mechanizm MPS - syntezy białek mięśniowych Periodyzacja diety Periodyzacja diety w okresie budowania masy mięśniowej Komponowanie jadłospisów Jadłospis na przyrost masy dla mężczyzn Zwiększanie masy mięśniowej u kobiet Jadłospis na przyrost masy dla kobiet
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 47
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153851 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F 9043 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The raw secrets : the raw food diet in the real world. Wydanie 3. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 288-[289].
Na surowo Dwie strony ruchu witariańskiego — po której z nich stoisz? Model medyczny Skupmy się na witarianizmie Po której jesteś stronie? Pora zdecydować Rozdział 1. Jak ustalić naturalną dietę Ujęcie biologiczne Ujęcie logiczne Jakie jest nasze miejsce w naturze? Dieta naczelnych Jak uczyć się od zwierząt Instynkt dzieci Rozdział 2. Tłuszcz Zapotrzebowanie na tłuszcz Uzależnienie od tłuszczu? Ile tłuszczu wystarczy? Ile tłuszczu spożywasz? Rozdział 3. Białko Niektórzy ludzie żyją na bardzo niewielkich ilościach białka Skąd bierzesz białko? Rozdział 4. Orzechy i pestki Dieta naczelnych, czyli skąd wiedzieć, co mamy jeść Problemy z nadmiernego spożycia orzechów W przyrodzie Zapotrzebowanie dzieci i kobiet w ciąży Rozdział 5. Zdrowie zębów a witarianizm Rozdział 6. Zboża i pieczywo Nie jesteśmy ziarnojadami Mielec Rozdział 7. Detoksykacja Nigdy niekończąca się detoksykacja Prawdziwa profilaktyka Nie jest normalne, by tak się czuć Rozdział 8. Prawo życiowego przystosowania Czystsze ciało Rozdział 9. Jak zrezygnować ze złych nawyków Popularne tendencje Dobre czy złe nawyki? Dwa podejścia Co jest gorsze? Skuteczność Rozdział 10. Suplementy i superpokarm Suplementy wśród wegetarian i witarian Co powoduje niedobory Enzymy w surowym pokarmie Witamina B12 Rozdział 11. Głód Przyjemność płynąca z głodu Głód prawdziwy i głód pozorny Ściśnięte lub rozprężone gardło Przyjemne odczucie Pozorny głód niczym narkotyk Apetyt i głód Naturalna potrzeba Czym głód nie jest? Kiedy mdlejemy Kiedy czujemy się słabi Zapach potraw i przypraw Różnorodność wznieca apetyt Ile posiłków dziennie? Proste pożywienie Uwagi Frederica Rozdział 12. Sen Sen i dieta Jak ważny jest sen Porady na lepszy sen Rozdział 13. Woda Zapotrzebowanie na wodę Nienaturalne pragnienie Kiedy pić Rozdział 14. Przepisy surowej diety Combo-abombo Rozdział 15. Sól, zioła i przyprawy Sól Przyprawy korzenne Zioła aromatyczne Surowy czosnek, cebula, por Pikantne papryczki Rozdział 16. Łączenie pokarmów Prostota w jedzeniu Skąd się biorą zasady łączenia pokarmów? Łączenie pokarmów uproszczone do trzech prostych zasad Wyjaśnienia Jeszcze kilka zasad Rozdział 17. Jedzenie sekwencyjne Odrobina teorii Najpierw wodniste Najpierw owoce Najpierw kwaśne owoce Trawienie niektórych pokarmów Powtarzamy podstawowe zasady Rozdział 18. Trawienie Oceń swoje trawienie Przyswajanie Rozdział 19. Wyciskanie soków i blendowanie Czy to naturalne? Jak pić soki Koktajle i pokarmy zblendowane Sok z marchwi Rozdział 20. Stuprocentowo surowa dieta Surowa a niepodgrzewana: to nie to samo Surowość to nie jedyne kryterium Podejście racjonalne Czy dieta stuprocentowo surowa jest łatwiejsza? Rozdział 21. Psychologia zmian w odżywianiu Trzeba się tego nauczyć Podejście na luzie Wszystko w równowadze Rozdział 22. Objadanie się i zachcianki Obżarstwo jest częste wśród witarian - tajemnica poliszynela Właściwe podejście Zachcianki Niewystarczające ilości jedzenia Rozdział 23. Kiedy jeść Stałe godziny posiłków Czy możemy jeść w nocy? Rozdział 24. Pokarm, do jakiego jesteśmy stworzeni Owoce Zielenina Warzywa owocowe Warzywa korzeniowe Orzechy i pestki Dzikie rośliny Suszone owoce Mrożone owoce Mleko Jogurt Miód Jajka Mięso Ryby Owady Rozdział 25. Kompromisy Czego unikać Lepszy wybór Nauka to proces Rozdział 26. Czy można porównywać się do innych? Porównywanie się z innymi jest bez sensu Porównujmy siebie do siebie Rozdział 27. Żywność organiczna Czy organiczna żywność jest niezbędna? Jakość czy organiczność? Żywność sezonowa Rozdział 28. Surowa dieta w klimatach zimnych Ideał Jedzenie lokalnych produktów Jakość jedzenia Radzenie sobie z zimnem Owoce tropikalne kontra owoce klimatu umiarkowanego Rozdział 29. Zapasy jedzenia Kupuj jedzenie skrzynkami Zakupy Uprawiaj własne Rozdział 30. Pość, gdy to konieczne Pomijanie kilku posiłków, gdy jesteśmy w stresie Dyskomfort fizyczny, bóle i gorączka Post dobowy Okazjonalny post dwu- lub trzydniowy Dłuższy post Rozdział 31. Dokąd iść dalej? Aneks 1. Komentarze na temat różnych produktów Aneks 2. Plany jadłospisu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152016 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez cukru da się żyć czyli Ketoza po mojemu / Katarzyna Puławska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2023. - 234, [6] stron : fotografie ; 24 cm.
Na okładce nazwa instagrama autorki: onaciaglegotuje.
Jeśli ciągle słyszysz: "Dieta keto jest nudna i wyklucza naprawdę pyszne składniki. Nie da się smacznie jeść bez cukru. Dieta ketogeniczna jest tłusta i ciężka”. To potrzymaj mi awokado! Napisałam tę książkę, by opowiedzieć ci o moim doświadczeniu i wspaniałej zmianie stylu życia, a także po to, żeby obalić te mity. Dieta ketogeniczna to nie wyrok – to wspaniała przygoda i nowa jakość życia. Daj się przekonać, że można zrobić kilka wersji panierki do schabowego, kanapki niekoniecznie muszą być z chleba, a cukier da się zastąpić innymi, równie słodkimi składnikami. Opowiem ci moją historię, podzielę się doświadczeniem i zaproponuję dania, które nieźle cię zaskoczą. Zaufaj mi, a na pewno się nie zawiedziesz! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153489 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności