Nizioł-Wojniusz Marta
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(4)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(3)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Nizioł-Wojniusz Marta
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(80)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Fizjoterapeuci
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Medycyna chińska
(4)
Diagnostyka medyczna
(2)
Leczenie
(2)
Medycyna chińska tradycyjna
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Choroby ludzi
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Medycyna tradycyjna
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(2)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 325. Indeks.
A Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej Yin i yang Terapeutyczne zasady TMCh Pięć przemian (wu xing) Qi z powietrza (zong qi) Pięć podstawowych substancji Siła życiowa - qi Wrodzona esencja - jing Krew - xue Duch - shen Płyny ciała -jinye Przyczyny chorób Zewnętrzne czynniki bioklimatyczne lub szkodliwe wpływy Wiatr Zimno Wilgoć Gorąco Suchość (zad) Czynniki wewnętrzne, „pięć umysłów (emocji)” (wu shi) Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej... Koncepcja energii qi według TMCh Esencja wrodzonej konstytucji (jing) ...Gu qi (qi z pożywienia) Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao) B Metodologia terapii żywieniowej Energetyka pożywienia. Energetyczna natura termiczna. Gorące Ciepłe Chłodne Zimne „Produkty yang’’’ „Produkty yin” Pięć smaków (wu wei) Smak słodki Smak ostry Smak słony Smak kwaśny Smak gorzki Związek smaków z systemem narządów Przykład: marchew48 Ruch qi wywołany pożywieniem: kierunki związane z produktami Wpływanie na naturę termiczną pożywienia Ochładzające metody gotowania Ogrzewające metody gotowania Metody gotowania w szczegółach Pieczenie49 Blanszowanie Smażenie i prażenie (obsmażanie) Gotowanie na parze Grillowanie/pieczenie na rożnie Gotowanie/duszenie Gotowanie z alkoholem Gotowanie w dużej ilości wody Gotowanie ze składnikami ochładza¬jącymi (np. owocami, kiełkami) Powolne, delikatne podsmażanie (duszenie) Solenie (peklowanie w zalewie solnej) Wędzenie Przyprawianie Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda) 2. Dietetyka chińska w praktyce Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej57 Droga do zdrowych nawyków żywieniowych Wewnętrzna postawa i otoczenie Zalecenia ogólne Metody gotowania Ilość jedzenia Jakość jedzenia Smak Energetyczna jakość termiczna Szczególne znaczenie przemiany ziemi „Wzmacnianie wewnętrznego środka” Odżywianie i rytmy codzienne Śniadanie Obiad Posiłek wieczorny/kolacja Odżywianie i rytmy pór roku Wiosna Lato (gorąca pora roku) Jesień Zima (zimna pora roku) Odżywianie i czynniki patogenne 66 Zimno Gorąco Wilgoć Suchość Zewnętrzny wiatr Zimny wiatr Gorący wiatr Wewnętrzny wiatr Odżywianie i cykl życia ludzkiego Dzieci i młodzież Wiek średni Osoby w podeszłym wieku 3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii A Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych RN a dietetyki w tradycyjnej medycynie TMCh) Ogólne wskazania dietetyki chińskiej Nie przejmuj się dogmatami Ogólne zalecenia dotyczące odżywiania (informacje dla pacjenta) Obszary zastosowania ■ Ogólny niedobór qi ■Ogólny niedobór yang ■ Ogólny niedobór yin ■ Nadmiar yin i wilgoć S Nadmiar yang ■ Niedobór krwi (xue xu) ■ Wzmacnianie qi obronnego (wei qi) ■ Wzmacnianie qi płuc ■ Stany wilgoci i śluzu B Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków System narządów • śledziona/ trzustka-żołądek • przemiana ziemi Narząd zang: śledziona/trzustka (pi) ST.... Narząd fu: żołądek (wei) Ż Zadania i funkcje śledziony/trzustki i żołądka Specjalna dieta dla systemu śledziony/ trzustki-żołądka Syndromy związane ze śledzioną a dietetyka chińska ■ Niedobór qi śledziony (pi qi xu) ■ Niedobór yang śledziony (pi yang xu) System śledziony/trzustki-żołądka Ogólne przyczyny dysfunkcji żołądka Syndromy związane z żołądkiem a dietetyka chińska ■ Niedobór qi żołądka (wei qi xu) ■ Niedobór yin żołądka (wei yin xu) ... ■ Niedobór qi żołądka z zimnem (wei qi xu han) ■ Stagnacja pożywienia w żołądku (shi zhi wei wan) ■ Ogień żołądka (wei re) System narządów • płuca-jelito grube • przemiana metalu Narząd zang: płuca (fei) Pł Narząd fu: jelito gmbe (da chang) System narządów płuca-jelito grube Odżywianie i system narządów Syndromy związane z płucami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi płuc (fei qi xu) ■ Śluz i wilgoć zalegające w płucach (tan shi zu fei) ■ Niedobór yin płuc (fei yin xu) System narządów • nerki-pęcherz moczowy • przemiana wody110 Narząd zang: nerki (shen), N Narząd fu: pęcherz moczowy (pang guang), PM System narządów nerki-pęcherz moczowy110 Syndromy związane z nerkami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi nerek (shen qi xu) ■ Niedobór yang nerek (shen yang xu) ■ Niedobór yin nerek (shen yin xu)... 115 Niedobór yin nerek (shen yin xu), niedobór yin serca (xin yin xu), brak połączenia między sercem a nerkami (xin shen bu jiao) System narządów • wątroba-pęcherzyk żółciowy • przemiana drzewa Narząd zang: wątroba (gan), W Narząd fu: pęcherzyk żółciowy (dan), PŻ System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Odżywianie i system narządów Syndromy wątroby a dietetyka chińska.. ■ Zaciskający zastój qi wątroby (gan qi yu jie) ■ Wznoszące się yang wątroby (gan yang shang kang) ■ Ogień wątroby płonący w górę (gan huo shang yan) ■ Niedobór yin wątroby (gan yin xu) ■ Niedobór krwi wątroby (gan xue xu) Narząd zang: serce (xin), S Narząd fu: jelito cienkie (.xiao chang) System narządów: serce-jelito cienkie.... Odżywianie i system narządów Syndromy związane z sercem a dietetyka chińska ■ Niedobór yang serca (xin yang xu) ■ Niedobór krwi serca (xin xue xu)... ■ Niedobór yin serca (xin yin xu) ■ Wznoszący się ogień serca (.xin huo shang yari) 4. Klasyfikacja produktów spożywczych .137 Warzywa Bakłażan (oberżyna) Cebula Cebula zielona (dymka) Kapusta Kapusta pekińska (kapusta napa) Korzeń lotosu Ogórek Pędy bambusa Pomidor Por Sałata Słodki ziemniak Szpinak Zboża i soja Gryka Jęczmień Kukurydza Orkisz147 OwiesProso Pszenica Ryż (biały i brązowy) Soja czarna Soja żółta Żyto Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki Chili Cynamon Czosnek Grzyby Imbir świeży lub suszony Kolendra Ocet winny Pieprz (przyprawa) Sos sojowy Sól Substancje słodzące: biały cukier Substancje słodzące: brązowy lub surowy cukier trzcinowy Substancje słodzące: miód Substancje słodzące: słód, maltoza, syrop słodowy Wodorosty (ogólnie) Owoce Ananas Arbuz Banan Brzoskwinia Cytryna Czereśnie Grejpfrut, pomelo Gruszka Jabłko Kiwi Morela Pomarańcza Śliwka Winogrona Mięso i drób Jagnięcina, baranina, mięso owcze Kaczka Królik/zając Kurczak Sarnina Wątróbka kurza Wątróbka wołowa Wieprzowina Wołowina Ryby/owoce morza Anchois Kałamarnica/ośmiornica Karp Krab Krewetki/rak/homar Makrela Małże Ostrygi Pstrąg Sardynki Śledź Tuńczyk Węgorz Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze Jajka kurze Jogurt Masło i śmietana Mleko kozie i owcze Mleko krowie Olej sezamowy Olej sojowy Olej z orzechów ziemnych Ser z mleka koziego i owczego Ser z mleka krowiego Orzechy i nasiona Kasztany Migdały Nasiona słonecznika Orzechy laskowe Orzechy piniowe Orzechy ziemne Sezam czarny Napoje alkoholowe, kawa i herbata Herbata Kawa Napoje alkoholowe 5. Przypadki kliniczne Dolegliwości układu oddechowego Główny objaw: przeziębienia Główny objaw: kaszel Główny objaw: ból gardła Główny objaw: zapalenie zatok czołowych i szczękowych Dolegliwości żołądkowo-jelitowe Główny objaw: biegunka Główny objaw: zaparcia Główny objaw: dolegliwości nadbrzusza Główny objaw: mdłości i wymioty Główny objaw: wzdęcia (rozpieranie w jamie brzusznej) Główny objaw: czkawka (wzdychanie, szlochanie) Otyłość Główny objaw: nadwaga Zaburzenia układu krążenia Ogólna słabość, brak energii, niskie ciśnienie krwi Główny objaw: nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) Dolegliwości oczu Stan zapalny Dolegliwości skórne Neurodermatoza Dolegliwości układu moczowo-płciowego Główny objaw: zapalenie pęcherza moczowego (infekcje układu moczowego / stan zapalny) Dolegliwości ginekologiczne Poranne nudności w czasie ciąży Dietetyka chińska w skrócie Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów Przemiana: ziemia System narządów: śledziona/ trzustka, żołądek Przemiana: metal System narządów: płuca-jelito gmbe Przemiana: woda System narządów: nerki-pęcherz moczowy Przemiana: drzewo System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Przemiana: ogień System narządów: serce-jelito cienkie
Sygnatura czytelni BMW: IX M 50 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14937 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 325. Indeks.
A Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej Yin i yang Terapeutyczne zasady TMCh Pięć przemian (wu xing) Qi z powietrza (zong qi) Pięć podstawowych substancji Siła życiowa - qi Wrodzona esencja - jing Krew - xue Duch - shen Płyny ciała -jinye Przyczyny chorób Zewnętrzne czynniki bioklimatyczne lub szkodliwe wpływy Wiatr Zimno Wilgoć Gorąco Suchość (zad) Czynniki wewnętrzne, „pięć umysłów (emocji)” (wu shi) Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej... Koncepcja energii qi według TMCh Esencja wrodzonej konstytucji (jing) ...Gu qi (qi z pożywienia) Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao) B Metodologia terapii żywieniowej Energetyka pożywienia. Energetyczna natura termiczna. Gorące Ciepłe Chłodne Zimne „Produkty yang’’’ „Produkty yin” Pięć smaków (wu wei) Smak słodki Smak ostry Smak słony Smak kwaśny Smak gorzki Związek smaków z systemem narządów Przykład: marchew48 Ruch qi wywołany pożywieniem: kierunki związane z produktami Wpływanie na naturę termiczną pożywienia Ochładzające metody gotowania Ogrzewające metody gotowania Metody gotowania w szczegółach Pieczenie49 Blanszowanie Smażenie i prażenie (obsmażanie) Gotowanie na parze Grillowanie/pieczenie na rożnie Gotowanie/duszenie Gotowanie z alkoholem Gotowanie w dużej ilości wody Gotowanie ze składnikami ochładza¬jącymi (np. owocami, kiełkami) Powolne, delikatne podsmażanie (duszenie) Solenie (peklowanie w zalewie solnej) Wędzenie Przyprawianie Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda) 2. Dietetyka chińska w praktyce Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej57 Droga do zdrowych nawyków żywieniowych Wewnętrzna postawa i otoczenie Zalecenia ogólne Metody gotowania Ilość jedzenia Jakość jedzenia Smak Energetyczna jakość termiczna Szczególne znaczenie przemiany ziemi „Wzmacnianie wewnętrznego środka” Odżywianie i rytmy codzienne Śniadanie Obiad Posiłek wieczorny/kolacja Odżywianie i rytmy pór roku Wiosna Lato (gorąca pora roku) Jesień Zima (zimna pora roku) Odżywianie i czynniki patogenne 66 Zimno Gorąco Wilgoć Suchość Zewnętrzny wiatr Zimny wiatr Gorący wiatr Wewnętrzny wiatr Odżywianie i cykl życia ludzkiego Dzieci i młodzież Wiek średni Osoby w podeszłym wieku 3. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii A Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych RN a dietetyki w tradycyjnej medycynie TMCh) Ogólne wskazania dietetyki chińskiej Nie przejmuj się dogmatami Ogólne zalecenia dotyczące odżywiania (informacje dla pacjenta) Obszary zastosowania ■ Ogólny niedobór qi ■Ogólny niedobór yang ■ Ogólny niedobór yin ■ Nadmiar yin i wilgoć S Nadmiar yang ■ Niedobór krwi (xue xu) ■ Wzmacnianie qi obronnego (wei qi) ■ Wzmacnianie qi płuc ■ Stany wilgoci i śluzu B Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków System narządów • śledziona/ trzustka-żołądek • przemiana ziemi Narząd zang: śledziona/trzustka (pi) ST.... Narząd fu: żołądek (wei) Ż Zadania i funkcje śledziony/trzustki i żołądka Specjalna dieta dla systemu śledziony/ trzustki-żołądka Syndromy związane ze śledzioną a dietetyka chińska ■ Niedobór qi śledziony (pi qi xu) ■ Niedobór yang śledziony (pi yang xu) System śledziony/trzustki-żołądka Ogólne przyczyny dysfunkcji żołądka Syndromy związane z żołądkiem a dietetyka chińska ■ Niedobór qi żołądka (wei qi xu) ■ Niedobór yin żołądka (wei yin xu) ... ■ Niedobór qi żołądka z zimnem (wei qi xu han) ■ Stagnacja pożywienia w żołądku (shi zhi wei wan) ■ Ogień żołądka (wei re) System narządów • płuca-jelito grube • przemiana metalu Narząd zang: płuca (fei) Pł Narząd fu: jelito gmbe (da chang) System narządów płuca-jelito grube Odżywianie i system narządów Syndromy związane z płucami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi płuc (fei qi xu) ■ Śluz i wilgoć zalegające w płucach (tan shi zu fei) ■ Niedobór yin płuc (fei yin xu) System narządów • nerki-pęcherz moczowy • przemiana wody110 Narząd zang: nerki (shen), N Narząd fu: pęcherz moczowy (pang guang), PM System narządów nerki-pęcherz moczowy110 Syndromy związane z nerkami a dietetyka chińska ■ Niedobór qi nerek (shen qi xu) ■ Niedobór yang nerek (shen yang xu) ■ Niedobór yin nerek (shen yin xu)... 115 Niedobór yin nerek (shen yin xu), niedobór yin serca (xin yin xu), brak połączenia między sercem a nerkami (xin shen bu jiao) System narządów • wątroba-pęcherzyk żółciowy • przemiana drzewa Narząd zang: wątroba (gan), W Narząd fu: pęcherzyk żółciowy (dan), PŻ System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Odżywianie i system narządów Syndromy wątroby a dietetyka chińska.. ■ Zaciskający zastój qi wątroby (gan qi yu jie) ■ Wznoszące się yang wątroby (gan yang shang kang) ■ Ogień wątroby płonący w górę (gan huo shang yan) ■ Niedobór yin wątroby (gan yin xu) ■ Niedobór krwi wątroby (gan xue xu) Narząd zang: serce (xin), S Narząd fu: jelito cienkie (.xiao chang) System narządów: serce-jelito cienkie.... Odżywianie i system narządów Syndromy związane z sercem a dietetyka chińska ■ Niedobór yang serca (xin yang xu) ■ Niedobór krwi serca (xin xue xu)... ■ Niedobór yin serca (xin yin xu) ■ Wznoszący się ogień serca (.xin huo shang yari) 4. Klasyfikacja produktów spożywczych .137 Warzywa Bakłażan (oberżyna) Cebula Cebula zielona (dymka) Kapusta Kapusta pekińska (kapusta napa) Korzeń lotosu Ogórek Pędy bambusa Pomidor Por Sałata Słodki ziemniak Szpinak Zboża i soja Gryka Jęczmień Kukurydza Orkisz147 OwiesProso Pszenica Ryż (biały i brązowy) Soja czarna Soja żółta Żyto Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki Chili Cynamon Czosnek Grzyby Imbir świeży lub suszony Kolendra Ocet winny Pieprz (przyprawa) Sos sojowy Sól Substancje słodzące: biały cukier Substancje słodzące: brązowy lub surowy cukier trzcinowy Substancje słodzące: miód Substancje słodzące: słód, maltoza, syrop słodowy Wodorosty (ogólnie) Owoce Ananas Arbuz Banan Brzoskwinia Cytryna Czereśnie Grejpfrut, pomelo Gruszka Jabłko Kiwi Morela Pomarańcza Śliwka Winogrona Mięso i drób Jagnięcina, baranina, mięso owcze Kaczka Królik/zając Kurczak Sarnina Wątróbka kurza Wątróbka wołowa Wieprzowina Wołowina Ryby/owoce morza Anchois Kałamarnica/ośmiornica Karp Krab Krewetki/rak/homar Makrela Małże Ostrygi Pstrąg Sardynki Śledź Tuńczyk Węgorz Produkty mleczne, jajka, oleje i tłuszcze Jajka kurze Jogurt Masło i śmietana Mleko kozie i owcze Mleko krowie Olej sezamowy Olej sojowy Olej z orzechów ziemnych Ser z mleka koziego i owczego Ser z mleka krowiego Orzechy i nasiona Kasztany Migdały Nasiona słonecznika Orzechy laskowe Orzechy piniowe Orzechy ziemne Sezam czarny Napoje alkoholowe, kawa i herbata Herbata Kawa Napoje alkoholowe 5. Przypadki kliniczne Dolegliwości układu oddechowego Główny objaw: przeziębienia Główny objaw: kaszel Główny objaw: ból gardła Główny objaw: zapalenie zatok czołowych i szczękowych Dolegliwości żołądkowo-jelitowe Główny objaw: biegunka Główny objaw: zaparcia Główny objaw: dolegliwości nadbrzusza Główny objaw: mdłości i wymioty Główny objaw: wzdęcia (rozpieranie w jamie brzusznej) Główny objaw: czkawka (wzdychanie, szlochanie) Otyłość Główny objaw: nadwaga Zaburzenia układu krążenia Ogólna słabość, brak energii, niskie ciśnienie krwi Główny objaw: nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) Dolegliwości oczu Stan zapalny Dolegliwości skórne Neurodermatoza Dolegliwości układu moczowo-płciowego Główny objaw: zapalenie pęcherza moczowego (infekcje układu moczowego / stan zapalny) Dolegliwości ginekologiczne Poranne nudności w czasie ciąży Dietetyka chińska w skrócie Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów Przemiana: ziemia System narządów: śledziona/ trzustka, żołądek Przemiana: metal System narządów: płuca-jelito gmbe Przemiana: woda System narządów: nerki-pęcherz moczowy Przemiana: drzewo System narządów: wątroba-pęcherzyk żółciowy Przemiana: ogień System narządów: serce-jelito cienkie
Sygnatura czytelni BWF: VII N 50
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153555 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9017 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Medycyna chińska w praktyce : teoria, diagnostyka i terapia w rozumieniu zachodnim / Hamid Montakab ; przekład Marta Nizioł-Wojniusz, Michał Iwanicki. - Wydanie I, dodruk. - Łódź : Galaktyka, copyright 2022. - XXVIII, 488 stron : ilustracje, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 479-487.
Założenia chińskiej myśli medycznej Wizja Wszechświata Systemy dialektyczne Fizyczna i energetyczna struktura ciała Chińska koncepcja ciała i narządów Potrójny Ogrzewacz Koncepcja zdrowia i choroby w medycynie chińskiej Źródła chorób Zewnętrzne przyczyny chorób Wewnętrzne przyczyny chorób Inne przyczyny chorób (na wpół wewnętrzne - na wpół zewnętrzne) Diagnoza w medycynie chińskiej Cel i zamysł chińskiej diagnozy Obserwacja Wąchanie Słuchanie Identyfikacja wzorców Dotykanie Całościowe spojrzenie na diagnozę Narzędzia i moduły leczenia w medycynie chińskiej Zakres leczenia Metody terapeutyczne Chińskie ziołolecznictwo; farmakopea Dietetyka chińska - leczenie pożywieniem Qigong- pielęgnowanie energii leczniczych Automasaż qigong Doskonalenie umysłu / psychoenergetyka Jakie lekarstwo, jaka metoda? Dodatkowe metody stosowane w medycynie chińskiej YiJing (/ Ching), Księga przemian i jej zastosowanie w medycynie chińskiej Astrologia chińska (ba zi) A¥ Akupunktura pni i konarów Feng shui (JUzK) w praktyce medycznej Akupunktura oparta na dowodach Historyczne tło akupunktury chińskiej i francuskiej Słowniczek terminów chińskich używanych w książce
Sygnatura czytelni BWF: VII N 48
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9013 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 589-591. Indeksy.
Przeziębienie Choroba sezonowa wywołana gorącym wiatrem Choroba sezonowa latem Choroba sezonowa wywołana gorącą wilgocią Malaria Kaszel Astma Ropień płuc Rozedma płuc Gruźlica płuc Atrofia płuc Zapalenie zatok Alergiczny nieżyt nosa Niedrożność nosa Suchość w nosie Zablokowanie gardła Chrypka Wymioty Ból żołądka Zablokowanie i pełność w nadbrzuszu (syndrom pi Ból brzucha Czkawka Dysfagia Dyzenteria Biegunka Zaparcia Ból obszaru przedsercowego Palpitacje Zawroty głowy Bezsenność Słaba pamięć Udar Demencja Psychoza maniakalno-depresyjna Depresja Padaczka Utrata przytomności Ból okolicy podżebrowej Żółtaczka Bębnica Akumulacja-nagromadzenie (jī jù) Obrzęki Bezmocz i wymioty (guān gé Stranguria (bolesne oddawanie moczu) Zablokowanie oddawania moczu z oddawaniem moczu kropelkami Chłonkomocz Lumbago Wypływ nasienia Impotencja Szumy uszne i głuchota Ból głowy Otyłość Chorobliwe pocenie się Wyniszczające pragnienie Zawieszone płyny Wole Przewlekłe choroby wyniszczające Gorączka wywołana „uszkodzeniem wewnętrznym” Krwawienia Zespół zwiotczenia Ból stawów (syndrom bi) Drżenie Drgawki Nowotwory Ból nowotworowy CHOROBY GINEKOLOGICZNE W UJĘCIU TMCH Przyspieszona miesiączka Opóźniona miesiączka Nieregularny cykl miesiączkowy Krwotok miesiączkowy Skąpa menstruacja Długotrwała miesiączka Plamienia między miesiączkami Nadmierne krwawienia miesiączkowe i plamienia Dodatek: Nieprawidłowe krwawienia maciczne (bezowulacyjne i owulacyjne krwawienia czynnościowe Brak miesiączki Dodatek: Zespół policystycznych jajników Bolesne miesiączkowanie Dodatek: Endometrioza Wymioty fusowate i krwawienia z nosa podczas miesiączki Biegunka podczas miesiączki Owrzodzenie jamy ustnej podczas miesiączki Pokrzywka podczas miesiączki Zawroty głowy podczas miesiączki Obrzęk podczas miesiączki Gorączka podczas miesiączki Miesiączkowy ból głowy Uogólniony ból w czasie miesiączki Miesiączkowy rozpierający ból piersi Zmienne nastroje podczas miesiączki Zaburzenia menopauzalne Krwawienia pomenopauzalne Osteoporoza u kobiet w czasie menopauzy Upławy Poranne mdłości Bóle brzucha w czasie ciąży Dodatek: Ciąża pozamaciczna Krwawienie z pochwy w czasie ciąży Zagrożenie poronieniem Nawykowe poronienia Opóźniony rozwój płodu Nieprawidłowe ułożenie płodu Dystocja Zatrzymanie łożyska Zatrzymanie obumarłego płodu Ciąża przedłużająca się Obrzęki w trakcie ciąży Zawroty głowy w ciąży Rzucawka porodowa Rozdrażnienie w czasie ciąży Kaszel w czasie ciąży Utrudnione oddawanie moczu w ciąży Ciążowe zablokowanie oddawania moczu Anemia ciążowa Świąd ciążowy Poporodowe omdlenie spowodowane anemią Poporodowy ból brzucha Gorączka połogowa Poporodowy ból ciała Drgawki poporodowe Długotrwałe obfite odchody połogowe Zaparcie połogowe Poporodowe zatrzymanie moczu Poporodowe częste oddawanie i nietrzymanie moczu Depresja poporodowa Poporodowe silne krwawienia maciczne Poporodowe spontaniczne pocenie się oraz nocne poty Poporodowe zaburzenia laktacji Mlekotok poporodowy Dodatek: Terapia ziołowa w zatrzymaniu laktacji Bezpłodność Nagromadzenia i konglomeracje (zhēng jiă Wypadanie macicy Wzburzenie wewnętrzne Świąd pochwy Owrzodzenie sromu Gazy pochwowe Zimno zewnętrznych narządów płciowych Stan zapalny narządów miednicy mniejszej Następstwa stanów zapalnych narządów miednicy mniejszej Zespół przedwczesnego wygasania czynności jajników Hiperprolaktynemia PEDIATRIA W UJĘCIU TMCH
Przeziębienie dziecięce Dziecięce zapalenie płuc Kaszel dziecięcy Astma u dzieci Nawracające infekcje dróg oddechowych u dzieci Pleśniawka Afty u dzieci Dziecięce zapalenie migdałków podniebiennych Nieżyt żołądka u dzieci Biegunka dziecięca Awersja do jedzenia Nagromadzenie i zastój pokarmu Niedożywienie dziecięce Dziecięca anemia wywołana niedoborem żelaza w pokarmie Wirusowe zapalenie mięśnia sercowego u dzieci Mózgowe porażenie dziecięce Zespół nadpobudliwości dzieci Zespół Tourette’a Drgawki dziecięce Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek Zespół nerczycowy Infekcja dróg moczowych Moczenie się Przedwczesne dojrzewanie Krzywica Trudności w aklimatyzowaniu się dzieci latem Odra Różyczka Szkarlatyna Ospa wietrzna Choroba dłoni, stóp i jamy ustnej Świnka Zakaźne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych Zakaźne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych typu B u dzieci Krztusiec Piorunująca dyzenteria u dzieci Zespół nabytego niedoboru odporności u dzieci Glistnica Owsica Tasiemczyca Żółtaczka noworodków Osłabienie noworodkowe Stwardnienie skóry u noworodków Posocznica noworodków Skórno-śluzówkowy zespół węzłów chłonnych Plamica rzekomo anafilaktyczna Płacz nocny CHOROBY ZEWNĘTRZNE W UJĘCIU TMCH Czyraki Czyraki głęboko zakorzenione Ropnie Ropowica Głęboko zakorzenione karbunkuły Róża Ropnie mnogie Skrofuły na szyi Przetoka Płynący śluz (gruźlica kości i stawów Odleżyny Zapalenie tarczycy Ostre zapalenie piersi Zapalenie komórek plazmatycznych piersi Guzki w piersiach Przerost piersi Włókniaki w piersiach Krwawienie z sutka Gorące afty Rany strunowatego węża (półpasiec Rana żółtej wody (liszajec Rana gorącego wiatru Grzybica Świerzb Choroba kociego oka Egzema Dodatek: Egzema niemowlęca Kontaktowe zapalenie skóry Wysypka polekowa Trądzik Wykwity pokrzywkowe Łuszczyca Bielactwo Tradycyjna medycyna chińska. Fundamenty praktyki klinicznej Nos alkoholowy Brodawki Świąd wywołany wiatrem Syndrom wijącego się pędu tykwy (rumień guzowaty Zaleganie przetrwałej wilgoci (świerzbiączka guzkowa) Liszaj przypominający skórę wołu Syndrom zablokowania skóry Syndrom zablokowania mięśni i tkanki podskórnej Łysienie łojotokowe Łysienie plackowate Łojotokowe zapalenie skóry twarzy Ostuda Toczeń rumieniowaty Opryszczka narządów płciowych Hemoroidy Dodatek: Szczelina odbytu Wypadanie odbytnicy Kamica pęcherzyka żółciowego Zablokowanie jelit Ropień jelit Kamica moczowa Zapalenie gruczołu krokowego Przerost gruczołu krokowego Zapalenie zakrzepowe żył Głęboko zakorzenione ropnie martwicze (gangrena palców Odmrożenia Oparzenia
Sygnatura czytelni BWF: VII N 53
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9028 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności