158660
Brak okładki
Książka
W koszyku
Świat Prehistoryczny. Żywność i kuchnia do X tysiąclecia p.n.e. Łowiectwo. Łowienie ryb. Zbieractwo. Początki kuchni. Materiały rewolucji. Zmiana oblicza Ziemi. Początki rolnictwa. Początki użycia zboŻa. Udomowienie zwierząt. Mleko. ... i miód. Narodziny cywilizacji Niebiańskie byki i ziemscy bogowie. Neolit w Afryce. Ameryki. Azja. Bliski Wschód, Egipt i Europa w okresie 3000 p.n.e. - 1000 n.e. Pierwsze cywilizacje. Kuchnia w Sumerze. Narodziny piwa. Palma daktylowa i figi. Odkrycie drożdżowego chleba. Kuchnia egipska. Prawa z Synaju. Żywność "czysta" i "nieczysta". Klasyczna Grecja Oliwa. Wina greckiego świata.Grecka żywność i kuchnia. Imperialny Rzym. Zboże na mąkę. Rzymski chleb. Różnice klasowe. Język kuchni. Problęm konsystencji. Garum i sylfion. Handel przyprawami.Smak jedzenia. Ciche wieki Kuchnia wczesnośredniowieczna. Mnisi i monarchowie. Lata głodu. Azja do czasów średniowiecza i Świat Arabski Indie Święta krowa. Zasada wegetariańska . Produkty mleczarskie. Żywność ,,czysta" i ,,nieczysta''. Żywność i kuchnia. Początki curry. Azja Środkowa Dięta koczowników. Produkty mleczarskie. Kumys Chiny Herbata. Wczesna kuchnia chińska. Soja warzywna. Importowane przysmaki. Jedzenie na co dzień. Specjały regionalne. Chiny Marco Pola. Swiat arabski Bizancjum. Dwór kalifów. Kuchnia - surowce. Wpływy perskie i inne. Medycyna dietetyczna. Reżim salerniański. Europa 1000-1492 Zaopatrzenie miast. Płodozmian. Koń. Miasta średniowiecza. Targi. Kontrola jakości. Publiczne jadłodajnie. Higiena. Przyprawy, magiczny składnik. Zaopatrzenie w zboŻe. Hodowla owiec. Stół późnośredniowieczny Konserwowanie przez solenie. Rodzaje soli. Sól w historii. Konsęrwowanie Za pomocą suszenia. Techniki gotowania. Jadłospis. Noże i widelce. Obyczaje przy stole. Trawienne wiatry. Powiększający się Świat 1492-1789 Nowe światy Ameryki Kukurydza. Fasole, pomidory i papryki. Żywność w Meksyku.Indyk. Kanibalizm. Inkowie z Peru. Europa i zięmniaki. Cukier i handel niewolnikami.Osadnictwo w Ameryce Północnej. 1Kuchnia podróżnika Dania gotowe. Marynarska choroba.Podróżujący lądem. Gastronomiczny Grand Tour: Kuchnia w Italii. Pasta. Kuchnia francuska osiąga pełnoletność. Trufle. La cuisine bourgeoise. Połwysep Iberyjski. Napoje. Europa Środkowa i Zachodnia. Książki kucharskie. Północne peryferia. Picie w Rosji. Kuchnia w Rosji. Gastronomiczny Grand Tour. Rum... i koka. Nowa Zelandia. Australia. Chiny. Herbata. Indie pod władzą Mogołów. Kawa. Czarny Ląd. Świat nowoczesny od 1789 roku do dziś Rewolucja przemysłowa Rolnictwo naukowe. Robotnik przemysłowy. Głód ziemniaczany. Chleb i mięso. Fałszowanie żywności Bogaci i klasy średnie. Schmaltz,bajgle i żytni chleb z pastrami. Rewolucja w zaopatrzeniu w żywność Amerykańska pszenica. Puszkowanie Mrożenie i chłodzenie. Mięso dla milionów. Polędwica z Pegaza. Substytuty żywności. Jakość kuchni. Kuchenki.Książki kucharskie. Restauracje. Ekspansja marek. Rewolucja naukowa Odkrycie witamin. Pierwsza zielona rewolucja. Szkodniki i pestycydy. Konserwanty czy podróbki? Zięlona rewolucja. Model 2. Zdezorientowany nowy świat. Czynniki ekonomiczne. Polityka rolna. Świat niedożywionych Świat przekarmionych. Najpierw wybierz eksperta. Co naprawdę jemy. Wychowawcy ,,anty". Wychowawcy ,,za". Wiejskie okolice. Dokąd idziemy?.
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144231 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: Food in history
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. [463]-477.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności