158660
Brak okładki
Książka
W koszyku
Metody konserwowania zielonki Podstawy kiszenia biomasy Mikroorganizmy i ich znaczenie w procesie fermentacji Bakterie kwasu mlekowego Bakterie kwasu masłowego Bakterie z grupy coli-aerogenes Bakterie gnilne Bakterie kwasu octowego Drożdże i drożdżaki Pleśnie Przemiany biochemiczne w procesie fermentacji Przemiany związków azotowych Przydatność zielonek do zakiszania Dojrzałość kiszonkowa roślin Czynniki warunkujące prawidłowy przebieg procesu kiszenia Wysokość koszenia Rozdrobnienie - długość sieczki Ubicie zakiszanego surowca - gęstość Wybieranie kiszonki Podsuszanie zielonek przed zakiszaniem Dodatki wpływające na proces fermentacji Dodatki stymulujące proces fermentacji mlekowej Melasa Susz z buraków cukrowych Śruta zbożowa Cukier pastewny Serwatka Preparaty mikrobiologiczne - inokulanty Preparaty chemiczne Preparaty chemiczne o działaniu selektywnym na drobnoustroje Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) Preparaty chemiczne zawierające azotyny (NO2) Kwas benzoesowy (C6H5COOH) Benzoesan sodu (C6H5COONa) Kwas salicylowy (HOC6H4COOH) Kwas sorbowy (CH3(CH:CH)2COOH) Kwas borowy (H3BO3) Kwas mrówkowy (HCOOH) Kwas propionowy (CH3CH2COOH) Formalina - aldehyd mrówkowy, formaldehyd (H·CHO) Preparaty kombinowane bakteryjno-chemiczne Inne dodatki Wprowadzanie dodatków do zakiszanej biomasy Stabilność tlenowa kiszonki Preparaty poprawiające tlenową stabilność kiszonki Straty podczas produkcji kiszonki Straty polowe Straty w zbiorniku Straty spowodowane wyciekaniem soku Straty powstałe w procesie fermentacji Straty powierzchniowe Straty podczas wybierania kiszonki Wielkość strat przy produkcji kiszonki Sok kiszonkowy Grzyby pleśniowe i mikotoksyny w kiszonkach Patogeny w kiszonkach Listeria (Listeria monocytogenes) Motylica wątrobowa (Fosciola hepatica) Zasady sporządzania kiszonek Zakiszanie w silosie przejazdowym i pryzmie Zakiszanie w belach cylindrycznych owijanych folią Zakiszanie w rękawie foliowym Zbiorniki do zakiszania zielonek Zbiorniki wieżowe Zbiorniki komorowe Zbiorniki przejazdowe Wymiary i pojemność silosu przejazdowego Zasady obliczania pojemności silosu przejazdowego w zależności od liczebności stada bydła Pryzmy naziemne Metody oceny jakości kiszonki Ocena organoleptyczna Ocena chemiczna na podstawie produktów fermentacyjnych Praktyczna metoda oznaczania zawartości suchej masy w kiszonkach Korygowanie oznaczonej zawartości suchej masy w kiszonce o zawartość substancji lotnych Wpływ technologii sporządzania kiszonki na jej jakość i wartość pokarmową Wartość pokarmowa kiszonek Znaczenie gospodarcze kiszonek Kiszonka jako substrat do produkcji biogazu Alternatywne wykorzystanie kiszonki Zapotrzebowanie na kiszonkę dla bydła i na biogaz Zapotrzebowanie na kiszonkę dla bydła Zapotrzebowanie na kiszonkę na biogaz Oddziaływanie kiszonki na środowisko Emisja gazów cieplarnianych (GHG) w procesie produkcji biomasy roślinnej Emisja gazów cieplarnianych (GHG) w procesie fermentacji zakiszanej biomasy Zakiszanie całych roślin kukurydzy Dobór odmiany Termin zbioru Dodawanie konserwantów Kiszenie z dodatkiem mocznika Zawartość składników pokarmowych i degradacja skrobi Wartość pokarmowa Wartość biogazowa Koszty produkcji zielonki i kiszonki z całych roślin kukurydzy Koszt produkcji zielonki Koszt produkcji kiszonki Koszt produkcji biogazu z kiszonki z kukurydzy Zakiszanie ziarna i kolb kukurydzianych Zakiszanie ziarna Zakiszanie nierozdrobnionego ziarna Chemiczne konserwowanie wilgotnego ziarna Zakiszanie CCM Zakiszanie kolb częściowo odkoszulkowanych (CCM-II ) Zakiszanie kolb nieodkoszulkowanych (CCM-III, czyli LKS) Zakiszanie słomy kukurydzianej Zakiszanie całych roślin zbożowych (GPS) Zakiszanie runi łąkowej Zakiszanie roślin motylkowatych drobnonasiennych Zakiszanie traw z uprawy polowej Zakiszanie produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego Zakiszanie wysłodków buraczanych Zakiszanie młóta browarnianego (wysłodzin) Produkcja kiszonek na cele paszowe w gospodarstwie ekologicznymDokarmianie zwierzyny płowej kiszonkami Produkcja kiszonek w Polsce.
Sygnatura czytelni BMW: III F 154
Status dostępności:
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14362 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 188-199.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności