158660
No cover
Book
In basket
Podstawy Jedzenie i duszy i ciału Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują Dieta pełnowartościowa podstawowa Płyny Pieczywo, produkty Warzywa i owoce Mleko i produkty Mięso, wędliny ryby i jaja Tłuszcze i oleje Przykładowy jadłospis żywienia pełnowartościowego Składniki odżywcze Woda WęgIowodany Niedożywienie jako główny problem Żywieniowy u osób starszych Niedożywienie Przyczyny niedożywienia Skutki niedożywienia Cykl niedożywienia Metody oceny stanu odżywienia Pomiary antropometryczne obraz kliniczny i pozostałe pomiary Badania przesiewowe Diagnozowanie niedożywienia ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza Wzyczyn niedożywienia Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania Leczenie niedożywienia Uwzględnianie potrzeb Poznawanie potrzeb poprzez analizę dotychczasowego sposobu żywienia Włączanie podopiecznego do pIanowania jadłospisów i przygotowywania posiłkow Kompensacja niesprawności Pobudzanie apetytu Zwiększanie ilości wypijanych płynów Upośledzone postrzeganie Wspomaganie w przypadku ograniczenia sprawności ramion i dłoni Catering Wsparcie w spozywaniu posiłków. Dolegliwości związane z zębami i żuciem zaburzenia połykania Unikanie przeciążenia poznawczego Organizacja otoczenia Układ i dekoracja stołu Zwyczaje (rytuały) Możliwość wyboru Wspólnota Wpływ leków lnformacje dodatkowe; podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia Białko Tłuszcze Witaminy Składniki miner Roślinne metaboIity Błonnik pokarmowy lnformacje pokarmu przez Jama ustna Przełyk żołądek jelito cienkie Jelito grube Alkohol Słodycze apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych Apetyt, regulacja głodu i sytości Zmysły węchu i smaku Gospodarka wodna i odczuwanie pragnienia Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny Zapotrzebowanie na energię Składniki energetyczne Zapotrzebowanie na płyny Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)'Diagram talerzowy Ewidencjonowanie spożytych grup produktów żywnościowych Dzienniczek żywienia z obliczeniami Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne Współpraca w zarządzaniu żywieniem Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia Choroby metaboliczne. Otyłość Cukrzyca (diabetesmellitus) Hiperurykemiaidna moczanowa Zaburzenia gospodarki lipidowej Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze (hipertonia) Hipotonia (obniżone ciśnienie krwi)' Niewydolność Serca Udar mózgu Choroby żołądka i jelit Zaparcia Biegunki Nudności i wymioty Zapalenie błony śluzowej żołądka Wrzód żołądka i wrzód dwunastnicy Przewlekłe choroby zapalne jelit Celiakia (choroba trzewna) Choroby wątroby Stłuszczenie wątroby (właściwie: Stłuszczeniowa choroba wątroby) Marskość wątroby Choroby pęcherzyka żółciowego I dróg żółciowych ZapaIenie pęcherzyka żółciowego Kamica pęcherzyka żółciowego Choroby trzustki ostre i przewlekłe zapalenie trzustki Przewlekła egzokryn na (zewnątrzwydzielnicza) Niewydolność trzustki Alergie i nietolerancje pokarmowe. Alergie pokarmowe Nietolerancja laktozy Nietolerancja fruktozy Choroby nerek.. 148Niewydolność nerek wartości odżywcze diety Dzienniczek płynów Plany dietetyczne (żywienia i płynów) opracowane na podstawie dzienniczkow Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów Żywienie doustne Preparaty wzbogacające dietę w składniki odżywcze i doustne (suplementy pokarmowe w postaci płynnej) Żywienie enteralne (dojelitowe) - przez zgłębnik Żywienie parenteralne (pozajelitowe) Zapewnienie odpowiedniej ilości płynów zgodnej z zapotrzebowaniem lnformacje dodatkowe: sztuczne odżywianie Umiejscowienie zgłębnika Sposoby podawania żywienia enteralnego Przygotowanie planu żywienia: dieta Doustna wzmacniająca_przejściowa Pielęgnacja linii żywieniowej Powikłania związane z Źywieniem enteralnym Podawanie leków przez zgłębnik Etyczne aspekty żywienia sztucznego Dializoterapia Miejsca, gdzie można kupić pomoce Choroby narządu ruchu 1 53 ułatwiające jedzenie i picie losteoporoza Producenci preparatów do żywienia Reumatyzm 154 enteralnego (w formie płynnej Stwardnienie rozsiane. 1 55 i do podawania przez sondę).
Sygnatura czytelni BWF: VII P 52
Availability:
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8090 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Ernährung in der Altenpflege
General note
Na stronie tytułowej: Wydanie 2 - dotyczy wydania oryginału z 2013 roku.
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności