158710
Książka
W koszyku
Turystyka a obszary wiejskie Europy Definicje i rodzaje turystyki Ewolucyjność w definiowaniu terminu „turystyka” Rodzaje turystyki i kryteria ich klasyfikacji Obszary wiejskie i model rolnictwa w Unii Europejskiej Historyczne tło rozwoju obszarów wiejskich w Europie Kryteria definiowania obszarów wiejskich w krajach europejskich, definicja wiejskości i typy obszarów wiejskich Współczesny model rolnictwa europejskiego i jego pozakomercyjne funkcje Doświadczenia krajów europejskich w aktywizacji wsi poprzez turystykę Zarys ważniejszych przykładów z wybranych krajów i organizacji Wiodące cechy agroturystyki w wybranych krajach oraz fale rozwoju agroturystyki w Europie Zmiana sylwetki turysty wypoczywającego na wsi oraz współczesna klasyfikacja europejskiej agroturystyki Obszary wiejskie i fazy rozwoju turystyki w Polsce. Systematyka pojęć Obszary wiejskie w Polsce Definicje terminów: „obszar wiejski” i „wieś” w świetle rodzimej literatury Ważniejsze procesy zmian polskiej wsi wynikające z członkostwa Polski w UE Istotne cechy obszarów wiejskich w Polsce oraz modele współczesnego rolnictwa i zmiany w rozwoju funkcji turystycznej w wiejskich gminach Fazy rozwoju turystyki na obszarach wiejskich Polski. Ewoluowanie terminów Pięć faz odpowiadających określonym etapom historycznego rozwoju kraju Proces ewoluowania w polskiej literaturze naukowej terminów określających turystykę na terenach wiejskich Agroturystyka w systemie pojęć bliskoznacznych oraz jej wyróżniki Definicje pojęć Wybrane modele systematyki pojęć Wyróżniki pojęcia „agroturystyka” Systematyka pojęć w kontekście wybranych obszarów językowych Wielość pojęć obcojęzycznych Koncepcje systematyki pojęć obcojęzycznych . Gospodarstwa agroturystyczne w Polsce: cechy rozwoju, oferta, kreatorzy i konsumenci Cechy rozwoju liczbowego i tendencje dotyczące lokalizacji gospodarstw agroturystycznych Niedoskonałość danych statystycznych dotyczących agroturystyki Rozwój liczbowy i tendencje lokalizacyjne gospodarstw agroturystycznych w przestrzeni kraju Tendencje lokalizacyjne gospodarstw agroturystycznych w środowisku przyrodniczym i osadniczym Typy gospodarstw agroturystycznych i sylwetki ich właścicieli Wybrane typologie gospodarstw agroturystycznych Sylwetki właścicieli gospodarstw agroturystycznych i rola kobiety w biznesie agroturystycznym Oferta i jej rodzaje a produkt agroturystyczny Implikacje definicyjne pojęć „oferta” i „produkt agroturystyczny” Struktura oferty agroturystycznej Wybrane typologie oferty agroturystycznej Konsumenci usług agroturystycznych Sylwetka agroturysty i zachodzące w niej zmiany w czasie Metody segmentacji rynku agroturystycznego i wybrane segmenty konsumentów Uwarunkowania prawno-organizacyjne polskiej agroturystyki Uregulowania prawne dotyczące podmiotów rozwijających agroturystykę Kluczowe pojęcia Podstawowe przepisy prawne regulujące działalność agroturystyczną i obowiązki podmiotów zajmujących się agroturystyką Stowarzyszenia agroturystyczne i cechy ich działalności Idea stowarzyszeń agroturystycznych Cechy strukturalne stowarzyszeń agroturystycznych Cechy funkcjonalne stowarzyszeń agroturystycznych Cykle działalności stowarzyszeń agroturystycznych Samorząd polskiej agroturystyki Drogi organizacyjnego formowania się samorządu polskiej agroturystyki Proces organizacyjnego formowania się agroturystyki w kontekście perspektywy historycznej (od 1918 r.). Model rewolucyjny i ewolucyjny Typy struktury organizacyjnej polskiej agroturystyki Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej Zarys doświadczeń zachodnioeuropejskich Polski system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej Mechanizmy działań podmiotów wspierających rozwój agroturystyki Rodzaje mechanizmów oraz mechanizmy najczęściej stosowane Formy działań aktywizacyjnych Empiryczne egzemplifikacje rozwoju agroturystyki - region łódzki Podstawowe informacje o regionie Informacje o środowisku geograficznym i badaniach nad pobytami turystycznymi Charakterystyka rozwoju agroturystyki w województwie łódzkim Gospodarstwa agroturystyczne w świetle regionalnego konkursu „Złota Grusza” Forma, cele i zasady konkursu Portrety osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne oraz motywy ich uczestnictwa w konkursie Zmiany w ofercie agroturystycznej wynikające z uczestnictwa w konkursie Ocena efektów konkursu w kontekście praktycznym Ocena efektów konkursu w świetle teorii Polaryzacja oferty agroturystycznej w otoczeniu łódzkiej metropolii Przestrzenne zróżnicowanie oferty agroturystycznej w regionie łódzkim Model polaryzacji oferty agroturystycznej w otoczeniu metropolii i jej obecność w łódzkich biurach podróży Refleksje teoretyczne w dziedzinie agroturystyki Przemiany na wsi pod wpływem agroturystyki Grupy działań odpowiadające za przemiany gospodarstwa agroturystycznego Procesy integracji i dezintegracji mieszkańców wsi wokół agroturystyki Grupy czynników i klucze uwarunkowań rozwoju agroturystyki od strony podaży Grupy czynników rozwoju agroturystyki od strony podaży Teoretyczne klucze rozwoju agroturystyki od strony podaży Model bilansu efektów rozwoju agroturystyki Postrzeganie efektów przez grupy społeczne Bilans efektów w ujęciu matematycznym i dynamicznym Agroturystyka w kreowaniu typów przestrzeni turystycznej Typy przestrzeni z perspektywy organizatorów agroturystyki i turystów Rozmieszczenie typów przestrzeni w Polsce i definicja przestrzeni agroturystycznej Od bilansu doświadczeń do poszukiwania nowych paradygmatów rozwoju polskiej agroturystyki Kazusy dotyczące doświadczania rozwoju agroturystyki Doświadczanie rozwoju agroturystyki w rodzinie Doświadczanie rozwoju agroturystyki w lokalnej społeczności Doświadczanie rozwoju agroturystyki w gminie Bilans doświadczania agroturystyki w Polsce Na płaszczyźnie praktyki Bilans doświadczania agroturystyki na płaszczyźnie nauki Swoistość polskiej agroturystyki Impulsy, korzenie, innowacyjność, fazowy rozwój, egzogeniczny paradygmat Znaki tożsamości Nowe paradygmaty rozwoju polskiej agroturystyki Przykłady ważniejszych dyskusji i prognoz Zadania dla nauki i praktyki Światowe kazusy rozwoju agroturystyki z kontekstem polskich doświadczeń Szwajcaria Ważniejsze cechy organizacyjne agroturystyki Lokalizacja gospodarstw agroturystycznych na terenie kraju Zróżnicowanie oferty agroturystycznej Agroturystyka w Szwajcarii i Polsce - kontekst porównawczy Kazachstan Impulsy i efekty rozwoju agroekoturystyki Kontekst polskich doświadczeń
Sygnatura czytelni BWF: XII K 14
Status dostępności:
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8203 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach [233]-250.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności