158660
No cover
Book
In basket
1. Zasady prawidłowego żywienia, ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia organizmu - Joanna Pieczyńska, Mateusz Witkowski Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Obliczanie podstawowej przemiany materii (PPM) 12 Obliczanie całkowitej przemiany materii (C PM ) 13 Zasady prawidłowego żywienia Normy żywienia Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia Ocena sposobu żywienia na podstawie wywiadu żywieniowego Ocena stanu odżywienia Ocena stanu odżywienia dzieci i osób starszych Zagadnienia do dyskusji Białka w pożywieniu - ocena wartości odżywczej i oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości białka w produktach spożywczych metodą Kjeldahla Węglowodany w pożywieniu - znaczenie dla zdrowia, metody oznaczania w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha, Magdalena Grajzer Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w produktach spożywczych metodą Bertranda Oznaczanie zawartości cukrów prostych w miodzie metodą chromatografii gazowej (G C Obliczanie indeksu (IG) posiłków i ładunku glikemicznego (ŁG) całodziennej racji pokarmowej (CaRP Zagadnienia do dyskusji Tłuszcze jadalne - ocena wartości odżywczej i jakości zdrowotnej - Maria Drzewicka Ocena stopnia zepsucia wybranych tłuszczów jadalnych Oznaczanie liczby kwasowej Oznaczanie liczby nadtlenkowej (Lea Wykrywanie produktów jełczenia aldehydowego tłuśzczów na podstawie oznaczenia liczby anizydynowej Identyfikacja tłuszczów jadalnych na podstawie oznaczenia składu kwasów tłuszczowych Analiza składu kwasów tłuszczowych w olejach lub tłuszczach stałych metodą chromatografii gazowej (GC). Zagadnienia do dyskusji Witaminy - znaczenie w żywieniu, oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości witaminy C (kwasu L-askorbinowego) w soku jabłkowym metodą Tillmansa Ocena wysycenia organizmu witaminą C - test językowy Pokrycie dziennej normy spożycia witaminy C przez porcje warzyw, owoców łub ich przetworów Zagadnienia do dyskusji Składniki mineralne - znaczenie w żywieniu, biodostępność i oznaczanie w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych Oznaczanie zawartości wapnia, magnezu i żelaza w produktach spożywczych metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA Oznaczanie zawartości wapnia w produktach spożywczych metodą wersenianową Oznaczanie zawartości żelaza ogólnego w produktach spożywczych metodą kolorymetryczną z 1,10-fenantroliną Ocena potencjalnej dostępności żelaza z posiłków Wykrywanie i oznaczanie wybranych substancji dodatkowych i zanieczyszczeń żywności - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości azotanów(III) w mięsie peklowanym i wyrobach mięsnych (wg PN-74/A-8214 Wykrywanie substancji hamujących rozwój bakterii w mleku przy użyciu testu dyfuzyjnego Delvotest SP NT Interakcje leków z pożywieniem - Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Halina Grajeta Interakcje na etapie farmakokinetycznym Interakcje leków i żywności na etapie wchłaniania Interakcje leków i składników pożywienia na etapie transportu Interakcje leków i żywności na etapie metabolizmu Interakcje leków i żywności na etapie wydalania Interakcje między lekami a substancjami zawartymi w produktach żywnościowych Interakcje na etapie farmakodynamicznym Synergizm addycyjny i hiperaddycyjny Wpływ leków na stan odżywienia organizmu Zalecenia dla pacjenta zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie Ocena ryzyka wystąpienia interakcji lek-pożywienie u pacjentów przewlekle leczonych lekami doustnymi Identyfikacja składników odżywczych i nieodżywczych diety wchodzących w interakcje z wybranymi lekami.. Ustalanie mechanizmów i skutków omawianych interakcji na podstawie dostępnego piśmiennictwa Pobieranie próbek, statystyczna ocena wyników i walidacja metod stosowanych w analizie żywności - Anna Prescha Pobieranie próbek produktów spożywczych do badań analitycznych Opracowanie statystyczne wyników badań analitycznych Źródła błędów metod analitycznych Walidacja metod analitycznych Analiza sensoryczna żywności - Maria Drzewicka Metody badania jakości sensorycznej produktów w zakresie zmysłu smaku Test na daltonizm smakowy Różnicowa metoda duo-trio Metoda skalowania za pomocą strukturowanej skali graficznej
Sygnatura czytelni BMW: IX M 44
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 57
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 147858 N, M 14732 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 147857 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8319 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy rozdziałach.
Target audience note
Dla studentów kierunków: farmacja, dietetyka oraz związanych z analizą żywności.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności