158660
Książka
W koszyku
Fizjologia układu pokarmowego - Magdalena Gibas-Dorna, Hanna Krauss Budowa, motoryka i funkcja przewodu pokarmowego . Jama ustna Wydzielanie, skład i rola śliny Język Uzębienie Gardło Przełyk Żołądek Sok żołądkowy-wydzielanie, skład, rola Jelito cienkie Sok jelitowy-wydzielanie, skład, rola Wchłanianie składników pokarmowych Trzustka Budowa i funkcje Sok trzustkowy - wydzielanie, skład, rola Wątroba, żółć Jelito grube Fizjologia tkanki tłuszczowej - Oskar Wojciech Wiśniewski Charakterystyka ogólna poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej Biała tkanka tłuszczowa Metabolizm lipidów Funkcja wydzielnicza - adipokiny Brązowa tkanka tłuszczowa Termogeneza Funkcja wydzielnicza - batokiny Brązowienie adipocytów Aktywatory Inhibitory Implikacje kliniczne Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu - Leszek Niepolski . Zawartość wody w organizmie Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach - przedziały wodne Skład elektrolitowy płynów ustrojowych . Podstawowe prawa rządzące gospodarką wodno-elektrolitową Prawo elektroobojętności płynów ustrojowych (prawo Gamble'a Prawo izomolalności (izoosmolalności) płynów ustrojowych Prawo izojonii Regulacja izotonii płynów ustrojowych Mechanizm wytwarzania wolnej wody na poziomie nerek Regulacja pragnienia Regulacja fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych - kontrola izowolemii Bilans wodny Przyjmowanie wody Utrata wody Kliniczne postacie zaburzeń gospodarki wodnej i sodowej Odwodnienie izotoniczne Odwodnienie hipotoniczne (zespół niedoboru sodu) Odwodnienie hipertoniczne (niedobór wolnej wody) Przewodnienie izotoniczne Przewodnienie hipotoniczne (zatrucie wodne Przewodnienie hipertoniczne Podaż płynów w wybranych sytuacjach klinicznych . Nawodnienie podczas wysiłku fizycznego Nawodnienie osób starszych Nawodnienie chorych na cukrzycę Zapotrzebowanie energetyczne organizmu - Emilia Korek Definicja przemiany materii Wartość energetyczna składników odżywczych Równoważniki energetyczne fizyczne Równoważniki energetyczne fizjologiczne Zapotrzebowanie na energię Podstawowa przemiana materii Czynniki wpływające na wielkość podstawowej przemiany materii Ponadpodstawowa przemiana materii Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii . Całkowita przemiana materii Metody określania wartości całkowitej przemiany materii Inne metody określania wydatku energetycznego organizmu 83 Bilans energetyczny Bilans energetyczny dodatni Bilans energetyczny ujemny Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka - Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Madej Sasek Charakterystyka i znaczenie lipidów Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Triglicerydy (triacyloglicerole,TG) Fosfolipidy . Cholesterol Transport lipidów w surowicy Zaburzenia metabolizmu lipoprotein Charakterystyka i znaczenie białek Aminokwasy . Synteza białek Rozkład białek . Białka jako źródło energii Charakterystyka i znaczenie węglowodanów . Węglowodany - rodzaje i cechy Podstawowe procesy biochemiczne, w których biorą udział węglowodany Od obiadu do energii w ATP Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Madej Sassek Definicja makroelementów i mikroelementów Najważniejsze ogólne funkcje makroelementów, mikroelementów pierwiastków śladowych Rola wybranych makroelementów i mikroelementów Makroelementy Mikroelementy Witaminy Regulacja pobierania pokarmu - Emilia Korek Rola podwzgórza w regulacji pobierania pokarmu Krótkoterminowa i długoterminowa regulacja pobierania pokarmu Rola greliny w regulacji pobierania pokarmu Rola leptyny w regulacji pobierania pokarmu Rola insuliny w regulacji pobierania pokarmu Rola peptydów przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu Cholecystokinina . PeptydYY Glukagonopodobny peptyd 1 Oksyntomodulina Rola składników pokarmowych w regulacji sytości Zdolności sycące białek Zdolności sycące węglowodanów i błonnika pokarmowego Zdolności sycące tłuszczów Regulacja masy ciała - Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Paweł Maćkowiak Mechanizmy regulujące pobór pokarmu Czynniki regulujące skład ciała i jego proporcje . Czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne Hormony o ważnym znaczeniu dla regulacji masy ciała Nadwaga i otyłość Wskaźniki otyłości Konsekwencje otyłości Przyczyny otyłości Aktywność fizyczna Magazynowanie tkanki tłuszczowej Głodówka Racjonalna redukcja masy ciała Utrzymanie prawidłowej masy ciała Niedożywienie Marasmus Kwashiorkor Metody służące do oceny stanu odżywienia Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka - Magdalena Warchoł Programowanie metaboliczne Żywienie w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży Okres przedkoncepcyjny Ciąża Żywienie w 1. roku życia Karmienie piersią Produkty zastępujące mleko kobiece Rozszerzanie diety Żywienie dzieci między 1. a 3. rokiem życia Żywienie dzieci i młodzieży Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Żywienie zdrowych dorosłych Żywienie osób starszych Żywienie osób aktywnych fizycznie -Ewa Śliwicka, Magdalena Warchoł Potrzeby energetyczne sportowców Ujemny bilans energetyczny Dodatni bilans energetyczny Składniki pokarmowe w diecie osób aktywnych fizycznie Żywienie sportowców w wieku rozwojowym Specyficzne potrzeby żywieniowe . Zapotrzebowanie energetyczne Makroskładniki Suplementy Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych - Izabela Janik, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Hanna Krauss Nasiona chia [Salvia hispánica Zawartość białka Zawartość tłuszczu Zawartość błonnika Aktywność antyoksydacyjna nasion chia Zastosowanie praktyczne nasion szałwii hiszpańskiej Jagody goji (Lycium barbarum) . Kompleks polisacharydowy jagód goji (Lycium barbarum polysaccharides, LBP . Składniki bioaktywne Właściwości prozdrowotne owoców Lycium barbarum Bezpieczeństwo spożycia jagód goji Interakcje jagód goi z lekami Młody jęczmień (Hordeum vulgare Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna . Udokumentowane właściwości młodego jęczmienia Zielona kawa (Coffea sp Zawartość składników bioaktywnych oraz aktywność antyoksydacyjna Udokumentowane działanie zielonej kawy Baobab afrykański (Adansonia digitata Morwa biała (Morus alba Yacon (jakon, Smallanthus sonchifolius Spirulina (Arthrospira maxima Maqui (Aristotelia chilensis Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka - Klaudia Cugi ni, Hanna Krauss Sacharoza Fruktoza Wysokofruktozowy syrop kukurydziany (high fructose corn syrup, HFCS Stewia Polialkohole Sztuczne substancje słodzące (non-nutritivesweeteners, N N S Genomika żywienia - Ewa Miller-Kasprzak Nutrigenetyka - droga od genu do diety . Międzyosobnicza zmienność informacji genetycznej Badania z obszaru nutrigenetyki . Nutrigenomika - droga od diety do genu Substancje bioaktywne Choroby dietozależne . Badania z obszaru nutrigenomiki . Epigenetyka w badaniach nutrigenomicznych Genomika żywienia - przyszłość i kontrowersje
Sygnatura czytelni BMW: IX M 48
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 60
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14823 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148413 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8401 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, jak również lekarzy i dietetyków.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności