158660
Book
In basket
1.Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal 1.1.Krew jako materiał diagnostyczny 1.2.Mocz jako materiał diagnostyczny 1.3.Inne materiały diagnostyczne 2.Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 2.1.Zmienność biologiczna 2.2.Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych 3.Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNYCH 4.Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 4.1.Definicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 4.2.Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 4.3.Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 5.Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 5.1.Definicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 5.2.Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 5.3.Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej 6.Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 6.1.Rodzaje niedoborów żywieniowych Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) Niedobory składników mineralnych Niedobory witamin 6.2.Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 6.3.Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 7.Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 7.1.Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie 7.2.Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia 7.3.Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 8.Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 8.1.Definicja i powikłania otyłości 8.2.Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań 8.3.Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości 9.Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 9.1.Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała 9.2.Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 9.3.Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 9.4.Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 10.Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 10.1.Cukrzyca typu 2 Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 10.2.Zaburzenia gospodarki lipidowej Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 10.3.Dna moczanowa Etiologia i patogeneza dny moczanowej Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej 10.4.Osteoporoza Etiologia i patogeneza osteoporozy Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie 11.Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 11.1.Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 11.2.Przewlekła niewydolność serca Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca 11.3.Nadciśnienie tętnicze Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym 12.Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska Choroby trzustki Etiologia i patogeneza chorób trzustki Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki Spis treści 12.1.Choroby wątroby Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych 13.Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 13.1.Ostra i przewlekła niewydolność nerek Etiologia i patogeneza niewydolności nerek Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek 13.2.Kamica nerkowa Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej 14.Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 14.1.Etiologia i patogeneza chorób tarczycy 14.2.Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 14.3.Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy
Sygnatura czytelni BWF: VII R 124
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 149739 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8588 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce wyłącznie nazwy trzech pierwszych autorów.
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netogafia przy rozdziałach. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności