158660
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
1.Wspólnoty bakterii w środowisku 1.1.Organizacja przestrzenna wspólnoty bakterii 1.2.Wpływ czynników fizykochemicznych na wspólnotą bakterii 1.3.Struktura i bioróżnorodność populacji tworzących wspólnoty bakterii 1.4.Funkcje populacji we wspólnocie bakterii (nisze ekologiczne) 1.5.Klasyfikacja bakterii środowiskowych na podstawie szybkości wzrostu 1.6.Klasyfikacja i identyfikacja bakterii 1.7.Aktualne spojrzenie na klasyfikację bakterii 1.8.Strategie przeżycia bakterii w środowisku 1.10.Rola wspólnoty bakterii w środowisku 1.11.Metagenomy wspólnoty bakterii 2.Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy 2.1.Temperatura 2.2.Promieniowanie słoneczne 2.3.Odczyn 2.4.Potencja! oksydoredukcyjny 2.5.Zasolenie 2.6.Aktywność wody 3.Mutualizm troficzny mikroorganizmów 3.1.Ryzosfera 3.2.Mikoryza 3.3.Symbiozy bakterii wiążących azot cząsteczkowy 3.4.Endofityzm 3.5.Syntrofia 4.Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.1.Węgiel organiczny na kuli ziemskiej 4.2.Klasyfikacja bakterii beztlenowych 4.3.Degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.4.Mikrobiologiczna degradacja węglowodanów 4.5.Mikrobiologiczna degradacja białek 4.6.Mikrobiologiczna degradacja lipidów 4.7.Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów 4.8.Mikrobiologiczna degradacja igieł roślin szpilkowych 4.10. Degradacja różnych surowców i wyrobów 5.Rola bakterii w obiegu pierwiastków w przyrodzie 5.1.Obieg tlenu w przyrodzie 5.2.Obieg węgla w przyrodzie 5.3.Obieg azotu w przyrodzie 5.4.Obieg fosforu 5.5.Obieg siarki w przyrodzie 5.6.Obieg żelaza w przyrodzie 5.7.Reakcje utleniania i redukcji 6. Lądy środowiskiem życia bakterii 6.1.Roztwór glebowy 6.2.Materia organiczna w glebie 6.3.Biomasa bakterii w glebie 6.4.Mikroorganizmy hodowalne występujące w glebach 6.5.Mikroorganizmy autochtoniczne i zymogenne, hodowalne 6.6.Struktura wspólnoty bakterii w glebach 6.7.Gleby pustynne 6.8.Zimne, wilgotne obszary gleb arktycznych (tundra) 6.10.Gleby geotermicznie podgrzewane 6.11.Gleby Amazonii 6.12.Głębie skorupy ziemskiej 6.13.Regiony zawierające ropę naftową 6.14.Regiony zawierające pokłady węgla kamiennego 7.Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii 7.1.Status troficzny zbiorników wodnych 7.2.Materia organiczna w ekosystemach słodkowodnych 7.3.Bakterioneuston 7.4.Wetlandy 7.5.Zalane pola ryżowe 7.6.Rzeki 7.7.Jeziora 7.8.Pętla mikrobiologiczna w jeziorach 7.10.Bakterie hodowalne ekosystemów słodkowodnych 7.11.Typowe dominujące taksony bakterii słodkowodnych 7.12.Aktualne spojrzenie na wspólnoty bakterii jezior słodkowodnych 7.13.Bakterie w osadach 7.14.Taksony bakterii osadów jezior o różnej trofii 7.15.Populacje bakterii przytwierdzone do agregatów organicznych 7.16.Mikroorganizmy wód hiporei 7.17.Samooczyszczanie się zbiorników wodnych 8.Oceany środowiskiem życia bakterii 8.1.Skład chemiczny wody morskiej 8.2.Produkcja pierwotna netto w morzach i oceanach 8.3.DOM i POM w wodach morskich i oceanicznych 8.4.Charakterystyka oceanu jako środowiska życia 8.5.Strefa bakterioneustonu 8.6.Strefa epipelagiczna (fotyczna) oceanów 8.7.Strefa przybrzeżna oceanów 8.8.Głębiny oceanów i osady 8.10.Dno morskie 8.11.Cechy charakterystyczne bakterii morskich 8.12.Zsekwencjonowane genomy bakterii morskich 9.Środowiska skrajne 9.1.Środowiska termofilne 9.2.Środowiska psychrofilne 9.3.Środowiska silnie kwaśne 9.4.Środowiska alkaliczne 9.5.Środowiska halofilne 9.6.Środowiska o wysokim ciśnieniu hydrostatycznym 9.7.Środowiska napromieniowane 9.8.Środowiska oligotroficzne 9.10.Środowiska zawierające duże ilości siarkowodoru 9.11.Środowiska zawierające metale ciężkie 10.Inne środowiska życia mikroorganizmów 10.1.Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka 10.2.Mikroflora skóry i śluzówek człowieka 10.3.Mikroflora żołądka zwierząt przeżuwających 10.4.Mikroflora przewodu pokarmowego termitów 10.5.Mikroflora jelita dżdżownic 11.Mikrobiologia powietrza 11.1.Ilościowe występowanie bakterii w powietrzu 11.2.Skład jakościowy bakterii występujących w powietrzu 11.3.Bakterie w powietrzu pomieszczeń publicznych 11.4.Dopuszczalna liczba bakterii i grzybów w powietrzu 11.5.Emisje bakterii przez biologiczne oczyszczalnie ścieków, kompostownie i składowiska 11.7.Aktualne spojrzenie na bakterie troposfery 11.8.Powietrze morowe
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 107
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155477 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 155478 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów biologii, biotechnologii, ekologii, ochrony przyrody oraz nauk rolniczych, a także pracowników tych dyscyplin naukowych.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności