Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(2)
dostępne
(1)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Biolodzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Mikrobiologia przemysłowa
(2)
Biotechnologia
(1)
Drobnoustroje
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Ochrona środowiska
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii, biotechnologii, ekologii, ochrony przyrody oraz nauk rolniczych, a także pracowników tych dyscyplin naukowych.
1.Wspólnoty bakterii w środowisku 1.1.Organizacja przestrzenna wspólnoty bakterii 1.2.Wpływ czynników fizykochemicznych na wspólnotą bakterii 1.3.Struktura i bioróżnorodność populacji tworzących wspólnoty bakterii 1.4.Funkcje populacji we wspólnocie bakterii (nisze ekologiczne) 1.5.Klasyfikacja bakterii środowiskowych na podstawie szybkości wzrostu 1.6.Klasyfikacja i identyfikacja bakterii 1.7.Aktualne spojrzenie na klasyfikację bakterii 1.8.Strategie przeżycia bakterii w środowisku 1.10.Rola wspólnoty bakterii w środowisku 1.11.Metagenomy wspólnoty bakterii 2.Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy 2.1.Temperatura 2.2.Promieniowanie słoneczne 2.3.Odczyn 2.4.Potencja! oksydoredukcyjny 2.5.Zasolenie 2.6.Aktywność wody 3.Mutualizm troficzny mikroorganizmów 3.1.Ryzosfera 3.2.Mikoryza 3.3.Symbiozy bakterii wiążących azot cząsteczkowy 3.4.Endofityzm 3.5.Syntrofia 4.Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.1.Węgiel organiczny na kuli ziemskiej 4.2.Klasyfikacja bakterii beztlenowych 4.3.Degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.4.Mikrobiologiczna degradacja węglowodanów 4.5.Mikrobiologiczna degradacja białek 4.6.Mikrobiologiczna degradacja lipidów 4.7.Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów 4.8.Mikrobiologiczna degradacja igieł roślin szpilkowych 4.10. Degradacja różnych surowców i wyrobów 5.Rola bakterii w obiegu pierwiastków w przyrodzie 5.1.Obieg tlenu w przyrodzie 5.2.Obieg węgla w przyrodzie 5.3.Obieg azotu w przyrodzie 5.4.Obieg fosforu 5.5.Obieg siarki w przyrodzie 5.6.Obieg żelaza w przyrodzie 5.7.Reakcje utleniania i redukcji 6. Lądy środowiskiem życia bakterii 6.1.Roztwór glebowy 6.2.Materia organiczna w glebie 6.3.Biomasa bakterii w glebie 6.4.Mikroorganizmy hodowalne występujące w glebach 6.5.Mikroorganizmy autochtoniczne i zymogenne, hodowalne 6.6.Struktura wspólnoty bakterii w glebach 6.7.Gleby pustynne 6.8.Zimne, wilgotne obszary gleb arktycznych (tundra) 6.10.Gleby geotermicznie podgrzewane 6.11.Gleby Amazonii 6.12.Głębie skorupy ziemskiej 6.13.Regiony zawierające ropę naftową 6.14.Regiony zawierające pokłady węgla kamiennego 7.Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii 7.1.Status troficzny zbiorników wodnych 7.2.Materia organiczna w ekosystemach słodkowodnych 7.3.Bakterioneuston 7.4.Wetlandy 7.5.Zalane pola ryżowe 7.6.Rzeki 7.7.Jeziora 7.8.Pętla mikrobiologiczna w jeziorach 7.10.Bakterie hodowalne ekosystemów słodkowodnych 7.11.Typowe dominujące taksony bakterii słodkowodnych 7.12.Aktualne spojrzenie na wspólnoty bakterii jezior słodkowodnych 7.13.Bakterie w osadach 7.14.Taksony bakterii osadów jezior o różnej trofii 7.15.Populacje bakterii przytwierdzone do agregatów organicznych 7.16.Mikroorganizmy wód hiporei 7.17.Samooczyszczanie się zbiorników wodnych 8.Oceany środowiskiem życia bakterii 8.1.Skład chemiczny wody morskiej 8.2.Produkcja pierwotna netto w morzach i oceanach 8.3.DOM i POM w wodach morskich i oceanicznych 8.4.Charakterystyka oceanu jako środowiska życia 8.5.Strefa bakterioneustonu 8.6.Strefa epipelagiczna (fotyczna) oceanów 8.7.Strefa przybrzeżna oceanów 8.8.Głębiny oceanów i osady 8.10.Dno morskie 8.11.Cechy charakterystyczne bakterii morskich 8.12.Zsekwencjonowane genomy bakterii morskich 9.Środowiska skrajne 9.1.Środowiska termofilne 9.2.Środowiska psychrofilne 9.3.Środowiska silnie kwaśne 9.4.Środowiska alkaliczne 9.5.Środowiska halofilne 9.6.Środowiska o wysokim ciśnieniu hydrostatycznym 9.7.Środowiska napromieniowane 9.8.Środowiska oligotroficzne 9.10.Środowiska zawierające duże ilości siarkowodoru 9.11.Środowiska zawierające metale ciężkie 10.Inne środowiska życia mikroorganizmów 10.1.Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka 10.2.Mikroflora skóry i śluzówek człowieka 10.3.Mikroflora żołądka zwierząt przeżuwających 10.4.Mikroflora przewodu pokarmowego termitów 10.5.Mikroflora jelita dżdżownic 11.Mikrobiologia powietrza 11.1.Ilościowe występowanie bakterii w powietrzu 11.2.Skład jakościowy bakterii występujących w powietrzu 11.3.Bakterie w powietrzu pomieszczeń publicznych 11.4.Dopuszczalna liczba bakterii i grzybów w powietrzu 11.5.Emisje bakterii przez biologiczne oczyszczalnie ścieków, kompostownie i składowiska 11.7.Aktualne spojrzenie na bakterie troposfery 11.8.Powietrze morowe
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155477 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
w opracowaniu: sygn. 155478 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
1.2.Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej 1,2.1. Era przedpasteurowska (przed 1865 r.) 1.2.2. Era Pasteura (lata 1850-1890) 1.2.3. Era rozwoju biochemii i nowych produktów (lata 1890-1940) 1.2.4. Era antybiotyków (lata 1940-1960) 1.2.5. Era postantybiotykowa (lata 1960-1975) 1.2.6. Era nowej biotechnologii (po 1975 r.) 1.3.Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej 1.3.1. Upstream processes 1.3.2. Procesy fermentacji 1.3.3, Downstream processes 1.3.4.Skale hodowli mikroorganizmów 1.3.5.Skala produkcji przemysłowej zależna od parametrów fermentacji 1.4.Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów 2. Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych 2.2.Metabolity produkowane przez mikroorganizmy 2.2.1. Metabolity pierwotne 2.2.2. Metabolity wtórne 2.3.Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej 2.3.1. Bakterie 2.3.2. Drożdże 2.3.3. Grzyby strzępkowe 2.4.Izolacja mikroorganizmów przemysłowych 2.5.Ważniejsze kolekcje szczepów 2.6.Cechy szczepów przemysłowych 2.7.Manipulacje genetyczne mikroorganizmów 2.7.1. Mutacje 2.7.2. Fuzja protoplastów 2.7.3. Klonowanie genów 2.7.4. Protokół pozyskania szczepu przemysłowego 2.7.5. Rekombinacja genetyczna 2.7.6. Metoda CRISPR/Cas 2.7.7. Inżynieria metaboliczna 2.8.Przechowywanie szczepów przemysłowych 2.8.1. Skosy/słupki agarowe 2.8.2. Przechowywanie szczepów w temperaturach ujemnych 2.8.3. Przechowywanie szczepów w szklanych kulkach 2.8.4. Szczepy liofilizowane Hodowle mikroorganizmów przemysłowych 3.2.Hodowle okresowe 3.3.Hodowle okresowe z zasilaniem 3.4.Hodowle (fermentacje) ciągłe 3.5.Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy 3.6.Fermentacje 3.6.1. Fermentacja powierzchniowa w podłożu stałym (SSF) 3.6.2. Substraty stałe 3.6.3. Bioreaktory SSF 3.7.Fermentacja wgłębna (SmF) 3.7.1. Bioreaktory SmF 3.8.Wydajności w procesie fermentacji 3.8.1. Produktywność 3.8.2. Intensyfikacja fermentacji 3.8.3. Naturalne fermentacje zbóż Bakterie „workhorse” stosowane w mikrobiologii przemysłowej 4.2.Escherichia coli 4.3.Corynebacterium glutamicum 4.4.Bacillus subtilis 4.5.Bacillus licheniformis 4.6.Pseudomonas puticla 4.7.Vibrio natriegens Drożdże „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 5.2.Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże 5.3.Metabolity produkowane przez drożdże 5.4.Katalityczne właściwości drożdży 5.5.Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże 5.6.Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisioe 5.7.Drożdże kumulujące oleje 5.8.Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego 5.9.Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych 5.10.Zastosowanie drożdży w środowisku 5.11.Saccharomyces cerevisiae 5.11.1. Produkcja chemikaliów 5.11.2. Kwas bursztynowy 5.11.3. Kwas itakonowy 5.11.4. Kwas 3-hydroksypropionowy 5.11.5. Kwas mlekowy 5.11.6. Produkcja wysokowartościowych związków chemicznych 5.12.Kluyveromyces lactis 5.13.Yarrowia lipolytica 5.14.Pichia pastoris 5.15.Hansenula polymorpha Grzyby strzępkowe jako „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 6.2.Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych 6.2.1. Aspergillus niger 6.2.2. Aspergillus oryzae 6.2.3. Aspergillus terreus 6.2.4. Aspergillusflavus 6.2.5. Aspergillus carbonarius 6.2.6. Penicillium chrysogenum 6.2.7. Trichoderma reesei 6.3.Znaczenie grzybów strzępkowych Enzymy produkowane w skali przemysłowej przez mikroorganizmy 7.2.Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu Przemysłowym 7.2.1. Oksydoreduktazy (EC1) 7.2.2. Hydrolazy (EC3) 7.2.3. Izomerazy 7.2.4. Liaza 7.3.Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych 7.3.1. Przemysł piekarniczy 7.3.2. Przemysł mleczarski 7.3.3. Produkcja napojów 7.3.4. Przemysł spożywczy 7.3.5. Przemysł paszowy 7.3.6. Przemysł farmaceutyczny i analityczny 7.3.7. Przemysł polimerowy 7.3.8. Przemysł papierniczy i celulozowy 7.3.9. Przemysł skórzany 7.3.10. Przemysł włókienniczy 7.3.11. Enzymy w kosmetykach 7.3.12. Enzymy w detergentach 7.3.13. Przemysł syntezy organicznej 7.3.14. Enzymy w oczyszczaniu ścieków 7.3.15. Inne gałęzie przemysłu Mikrobiologiczna produkcja napojów alkoholowych 8.2.Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych Ki od odZanieczyszczenia w napojach alkoholowych Produkcja piwa 8.4.1.Wprowadzenie 8.4.2.Rodzaje piwa 8.4.3. Szczepy stosowane do produkcji piwa 8.4.4. Jakościowy skład chemiczny piwa 8.5.Produkcja wina 8.5.2. Szampan i wina musujące 8.5.3. Wina korzenne (wermuty), słodkie likiery i miody pitne 8.5.4. Fermentacja wina 8.6.Alkohole spirytusowe 8.6.1. Whisky 8.6.2. Rum 8.6.3. Winiaki 8.6.4. Pisco 8.6.5. Cachaęa 8.7.8.6.6. Tequila Wódki 8.8.Inne alkohole Związki chemiczne w alkoholach Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych 2049.Mikrobiologiczna produkcja rozpuszczalników 9.2. Globalna produkcja etanolu 9.2.1. Biochemia fermentacji alkoholowej 9.2.2. Fermentacja alkoholowa prowadzona przez Saccharomyces cerevisiae 9.2.3. Fermentacja etanolowa prowadzona przez bakterie 9.2.4. Czynniki wpływające na produkcję etanolu 9.2.5. Surowce stosowane do mikrobiologicznej produkcji alkoholi 9.3. Mikrobiologiczna produkcja glicerolu 9.4. Fermentacja aceton-butanol-etanol (ABE) 9.4.1. Szlak produkcji 1-butanolu i izobutanolu 9.4.2. Produkcja 1-butanolu z biomasy celulozowej Mikrobiologicznaprodukcjakwasóworganicznych 10.2.Kwas cytrynowy (C6H807) 10.2.1. Podstawy fermentacji kwasu cytrynowego 10.2.2. Natywne mikroorganizmy zdolne do produkcji kwasu cytrynowego 10.2.3. Surowce stosowane w fermentacji kwasu cytrynowego 10.2.4. Produkcja kwasu cytrynowego w hodowlach Aspergillus niger 10.2.5. Produkcja kwasu cytrynowego z zastosowaniem drożdży 10.2.6. Odzyskiwanie produktu fermentacji 10.2.7. Zastosowanie kwasu cytrynowego 10.3. Kwas mlekowy 10.3.1. Inżynieria genetyczna mikroorganizmów produkujących kwas mlekowy 10.3.2. Warunki produkcji kwasu mlekowego w procesie fermentacji 10.3.3. Rola hodowli bakteryjnych w produkcji kwasu mlekowego 10.3.4. Optymalizacja procesu fermentacji mlekowej 10.3.5. Oczyszczanie kwasu mlekowego 10.4. Kwas itakonowy (IA) 10.4.1. Inżynieria metaboliczna kwasu itakonowego Aspergillus terreus i Aspergillus niger 10.4.2. Zoptymalizowane warunki hodowli Aspergillus terreus DSM 23081 10.4.3. Zastosowanie kwasu itakonowego 10.5.Kwas octowy 10.5.1. Systemy produkcji kwasu octowego 10.5.2. Bakterie kwasu octowego 10.5.3. Skład chemiczny i jakość octu 10.5.4. Procesy starzenia octu 10.5.5. Ocena jakości produkowanego octu 10.6.Kwas giukonowy (GA) 10.7.Kwas bursztynowy 10.8.Inne kwasy organiczne Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów 11.2.Metody pozyskiwania aminokwasów 11.2.1. Ekstrakcja aminokwasów z hydrolizatów białkowych 11.2.2. Chemiczna synteza aminokwasów 11.2.3. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów 11.3.Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów 11.3.1 Bakterie produkujące aminokwasy 11.3.2. Corynebacterium - „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 11.3.3. Pozyskiwanie i wykorzystanie substratu węglowego 11.3.4. Metabolizm azotu 11.3.5. Metabolizm fosforu 11.3.6. Metabolizm siarki 11.3.7. Przemysłowa produkcja L-lizyny w aspekcie historycznym 11.3.8. Genomy szczepów Corynebacterium glutamicum 11.3.9. Szlak syntezy L-lizyny przez Corynebacterium glutamicum 11.3.10. Maksymalna wydajność produkcji lizyny w hodowlach Corynebacterium glutamicum 11.3.11. Inżynieria metaboliczna w Corynebacterium glutamicum 11.3.12. Inżynieria metaboliczna w produkcji NADPH 11.3.13 Kwas glutaminowy produkowany przez Corynebacterium glutamicum 11.3.14. Biosynteza kwasu glutaminowego przez Corynebacterium glutamicum 11.3.15. Produkcja przemysłowa kwasu glutaminowego 11.3.16. Zastosowanie przemysłowe i rola terapeutyczna kwasu glutaminowego Mikrobiologiczna produkcja antybiotyków 12.2... Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków 12.2.1. Penicyliny 12.2.2. Tetracykliny 12.2.3.Cefalosporyny 12.2.4.Chinolony 12.2.5.Linkomycyny 12.2.6.Makrolidy 12.2.7.Sulfonamidy 12.2.8.Glikopeptydy 12.2.9.Aminoglikozydy 12.2.10.Karbapenemy 12.3.Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny 12.3.1.Przemysłowa produkcja penicyliny 12.3.2.Półsyntetyczne p-laktamy 12.4.Streptomycyna 12.4.1.Mechanizm działania streptomycyny 12.4.2.Produkcja streptomycyny 12.4.3.Odzyskiwanie streptomycyny Literatura rekomendowana Mikrobiologiczna produkcja witamin i prowitamin 13.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 13.2.1. Witamina A i prowitamina A 13.2.2. Witamina D 13.2.3. Witamina E 13.2.4. Witamina K 13.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 13.3.1. Witamina B, 13.3.2. Witamina B2 13.3.3. Witamina B3 13.3.4. Witamina B5 13.3.5. Witamina B6 13.3.6. Witamina B7 13.3.7. Witamina B9 13.3.8. Witamina B12 13.4. Kwas askorbinowy 13.4.1. Szlaki syntezy kwasu askorbinowego Pigmenty produkowane przez mikroorganizmy 14.2. Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty 14.3. Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty 14,4. Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych 14.5. Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy 14.5.1. Pigmenty bakteryjne 14.5.2. Pigmenty grzybicze 14.6.Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy 14.6.1. Pigmenty stosowane w przemyśle farmaceutycznym 14.6.2. Pigmenty jako barwniki stosowane w przemyśle włókienniczym 14.6.3. Pigmenty jako barwniki spożywcze 14.7.Lista pigmentów spożywczych 14.7.1. Pigmenty spożywcze bezpieczne dla zdrowia 14.7.2. Pigmenty spożywcze niebezpieczne dla zdrowia 14.7.3. Barwniki spożywcze o zalecanej ostrożności 14.7.4. Barwniki spożywcze podejrzane 14.8.Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej 14.8.1. Karotenoidy 14.8.2. Melaniny 14.8.3. Prodigiozyna 14.8.4. Wiolaceina 14.8.5. Ryboflawina 14.8.6. Piocyjanina 14.9.Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową 14.9.1. Główne szlaki biosyntezy karotenoidów 14.9.2. Naturalne źródła karotenoidów 14.9.3. Pozyskiwanie pigmentów karotenoidowych po fermentacji 14.9.4. Przykłady pigmentów karotenoidowych, ich zastosowanie oraz aktywność biologiczna 15. Polimery produkowane przez mikroorganizmy i ich zastosowanie 15.2.Poliestry 15.2.1. Mikroorganizmy produkujące PHA 15.2.2. Genetyczna regulacja produkcji PHA 15.2.3. Produkcja PHA przez Cupriavidus necator 15.2.4. Produkcja PHA przez rekombinant Escherichia coli 15.2.5. Zastosowanie PHA 15.3.Poliamidy 15.3.1. Biosynteza mikrobiologiczna y-PGA 15.3.2. Produkcja y-PGA 15.4.Polisacharydy bakteryjne 15.4.1. Ksantan 15.4.2. Lewan 15.4.3. Pullulan 15.4.4. Dekstran
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 98 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14924 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148981 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności