158660
Książka
W koszyku
1.Wprowadzenie. Współczesne problemy zdrowotne społeczeństwa żyjącego w XXI wieku i możliwość zapobiegania im z wykorzystaniem metod niefarmakologicznych - Ewa Stefańska 1.1.Sól 1.2.Produkty zbożowe 1.3.Mięso i przetwory mięsne 1.4.Warzywa i owoce 1.5.Tłuszcze 1.6.Mleko i przetwory mleczne 1.7.Ryby 1.8.Słodycze i słodkie napoje 1.9.Sen 1.10.Zachowania ryzykowne 1.10.1.Palenie tytoniu 1.10.2.Nadużywanie alkoholu 1.10.3.Używanie innych substancji psychoaktywnych 1.10.4.Uzależnienia behawioralne 2.Sposób żywienia a płodność - Agnieszka Wendołowicz 2.1.Zalecenia żywieniowe wspomagające płodność kobiet 2.1.1.Witaminy 2.1.2.Składniki mineralne 2.2.Zalecenia żywieniowe wspomagające płodność mężczyzn 3.Żywienie w ciąży i laktacji - Agnieszka Wendołowicz 3.1. Żywienie kobiet ciężarnych 3.1.1.Przyrosty masy ciała w okresie ciąży 3.1.2.Podaż płynów u kobiet w ciąży 3.1.3.Używki w ciąży 3.1.4.Wskazówki żywieniowe dla kobiet ciężarnych 3.2.Żywienie kobiet karmiących 3.2.1.Witaminy i składniki mineralne 3.2.2.Spożycie płynów podczas karmienia piersią 3.2.3.Diety eliminacyjne w okresie karmienia piersią 3.2.4.Środki prolaktogenne 3.2.5.Używki a karmienie piersią 3.2.6.Zalecenia żywieniowe w okresie laktacji 4.Żywienie w endometriozie -Agnieszka Wendołowicz 4.1. Makroskładniki w endometriozie 4.1.1.Białko 4.1.2.Tłuszcze 4.1.3.Węglowodany 4.1.4.Fitoestrogeny 4.3.Zalecenia żywieniowe w endometriozie 4.3.1.Mleko i produkty mleczne 4.3.2.Tłuszcze 4.3.3.Kawa 5.Żywienie w okresie menopauzy - Agnieszka Wendołowicz 5.1.Skutki zaburzeń hormonalnych w okresie menopauzy 5.2.Zaburzenia metaboliczne 5.3.Zalecenia żywieniowe w okresie menopauzy 5.4.Płyny 5.5.Aktywność fizyczna 5.6.Sen a menopauza 6.Żywienie w okresie andropauzy- Agnieszka Wendołowicz 6.1. Zalecenia żywieniowe 6.1.1.Zapotrzebowanie na energię 6.1.2.Błonnik pokarmowy 6.1.3.Witaminy i składniki mineralne 6.1.4.Zalecenia żywieniowe w modelu śródziemnomorskim 7.Żywienie osób w starszym wieku - Diana Wasiluk, Agnieszka Wendołowicz, Ewa Stefańska 7.1.Starzenie się organizmu w wymiarze psychologicznym -Diana Wasiluk 7.2.Zalecenia żywieniowe - Diana Wasiluk 7.3.Niedożywienie - Diana Wasiluk 7.3.1.Diagnostyka niedożywienia 7.3.1.1.Pierwszy etap diagnostyki niedożywienia 7.3.1.2.Drugi etap diagnostyki niedożywienia 7.3.1.3.Trzeci etap diagnostyki niedożywienia 7.3.2.Postępowanie w niedożywieniu-leczenie żywieniowe 7.4.Otyłość i sarkopenia -Agnieszka Wendołowicz 7.4.1. Zmiana zachowań żywieniowych 7.4.2.Aktywność fizyczna 7.4.3.Dieta śródziemnomorska 7.5. Zalecenia dla osób zażywających leki - Ewa Stefańska 7.5.1.Zmniejszenie wchłaniania leku 7.5.2.Zwiększenie wchłaniania leku 7.5.3.Zaburzenia metabolizmu leku 7.5.4.Wpływ pożywienia na wydalanie leków 7.5.5.Udział płynów w biodostępności leków 7.5.6.Działania synergiczne 7.5.7.Działania antagonistyczne 7.5.8.Interakcje leku z alkoholem 8.Dieta dla zdrowego mózgu. Wpływ diety na zdrowie psychiczne -Ewa Stefańska 8.1.Dieta antystresowa 8.1.1.Węglowodany 8.1.2.Tłuszcze 8.1.3.Witaminy 8.1.4.Składniki mineralne 8.1.5.Dieta śródziemnomorska 8.2.Dieta w profilaktyce demencji 9.Zalecenia żywieniowe w profilaktyce wybranych chorób oczu -Ewa Stefańska 9.1.Żywienie w profilaktyce zaćmy 9.2.Żywienie w profilaktyce jaskry 10.Żywienie w wybranych chorobach skóry - Diana Wasiluk 10.1.Nawodnienie organizmu 10.2.Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry 10.3.Niedobory witamin a choroby skóry 10.4.Niedobory składników mineralnych a choroby skóry 10.5.Żywność wpływająca niekorzystnie na stan skóry 10.6.Wybrane choroby skóry 10.6.1.Atopowe zapalenie skóry 10.6.1.1. Dieta eliminacyjna 10.6.2.Trądzik pospolity 10.6.3.Trądzik różowaty - Ewa Stefańska 10.6.4.Łuszczyca 10.7.2.Fitoterapia chorób skóry 11.Dieta przeciwzapalna w chorobach układu sercowo-naczyniowego -Ewa Stefańska 12.Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród mężczyzn -Agnieszka Wendołowicz, Diana Wasiluk, Ewa Stefańska 12.1.Choroba wrzodowa -Agnieszka Wendołowicz 12.1.1.Patomechanizm choroby wrzodowej 12.1.2.Objawy 12.1.3.Zalecenia żywieniowe 12.2.Choroba refluksowa - Agnieszka Wendołowicz 12.2.1.Przyczyny choroby 12.2.2.Zalecenia żywieniowe 12.3.Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi - Diana Wasiluk 12.3.1.Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi a choroba otyłościowa 12.3.2.Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi, insulinooporność i cukrzyca typu 2 12.3.3.Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi a miażdżyca 12.3.4.Rola nieprawidłowej diety i siedzącego trybu życia w progresji stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi 12.3.5.Zalecane metody zmiany stylu życia w stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi 12.4.Dna moczanowa - Ewa Stefańska 12.4.1.Przyczyny i objawy dny moczanowej 12.4.2.Zalecenia żywieniowe 13.Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród kobiet - Agnieszka Wendołowicz, Diana Wasiluk, Ewa Stefańska 13.1.Zespół jelita nadwrażliwego - Diana Wasiluk 13.1.1.Przyczyny i czynniki sprzyjające występowaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego 13.1.2.Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego 13.2.Kamica pęcherzyka żółciowego - Agnieszka Wendołowicz 13.2.1.Objawy 13.2.2.Błędy żywieniowe zwiększające ryzyko rozwoju kamicy żółciowej 13.2.3.Zalecenia żywieniowe 13.3.Choroba Hashimoto - Diana Wasiluk 13.3.1.Przyczyny i objawy choroby Hashimoto 13.3.2.Zalecenia żywieniowe 13.4.Osteoporoza - Ewa Stefańska 13.4.1.Przyczyny i objawy osteoporozy 13.4.2.Zalecenia żywieniowe 13.5.Reumatoidalne zapalenie stawów - Ewa Stefańska 13.5.1.Przyczyny i objawy reumatoidalnego zapalenia stawów 13.5.2.Zalecenia żywieniowe 13.6.Niedokrwistość z niedoboru żelaza - Agnieszka Wendołowicz 13.6.1.Funkcja żelaza w organizmie 13.6.2.Postępowanie żywieniowe w niedokrwistości z niedoboru żelaza
Sygnatura czytelni BMW: IX M 60
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 155999 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 156000 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netogafia przy rozdziałach. Indeks.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności