158660
No cover
Book
In basket
1 Szkodliwe substancje w naturalnych używkach 1.1 Metyloksantyny 1.2 Nikotyna 1.3 Etanol 1.4 Metanol 1.5 Glikol 1.6 Oleje fuzlowe 1.7 Niepożądane składniki piwa 1.8 Niepożądane składniki wina 1.9 Składniki napojów spirytusowych 1.10 Absynt 1.11 Alkoholowe napoje gazowane (alkopop) 1.12 Khat (czuwaliczka jadalna) 1.13 Meskalina 1.14 Bieluń 1.15 Maté, herbata paragwajska 1.16 Erythroksylon coca i kokaina 1.17 Orzechy kola 1.18 3,4-metylenedioksymetamfetamina (ecstasy) 2 Szkodliwe działanie substancji pochodzenia roślinnego 2.1 Rośliny strączkowe 2.2 Gałka muszkatołowa 2.3 Zatrucie przez alkaloidy występujące w roślinach jadalnych 2.4 Bez czarny 2.5 Kwas szczawiowy 2.6 Saponiny 2.7 Kumaryna 2.8 Olej bawełniany 3 Toksyny powstające w wyniku procesów przetwórczych żywności 3.1 Akryloamid i glicydamid 3.2 Furan 3.3 Karbaminian etylu 3.4 3-monochloropropano-1,2-diol (3-MCPD) 3.5 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) 3.6 Heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) 3.7 Nitrozoaminy 3.8 Kwasy tłuszczowe trans 3.9 Akroleina 4 Szkodliwe działania wywoływane przez dodatki do żywności 4.1 Alergizujące działanie dodatków do żywności 4.2 Czy dodatki do żywności mogą działać rakotwórczo? 4.3 Zespół nadpobudliwosci z deficytem uwagi (ADHD) 4.4 Choroba Alzheimera 4.5 Zespół chińskiej restauracji – nietolerancja glutaminianów 4.6 Fenyloketonuria 4.7 Zaburzenia trawienia i przemiany materii powodowane przez zamienniki cukru 5 Szkodliwe działanie zanieczyszczeń żywności i pozostałości występujących w produktach spożywczych 5.1 Pozostałości 5.2 Zanieczyszczenia 6 Wpływ środków spożywczych i używek na działanie leków 6.1 Informacje ogólne 6.2 Wpływ na farmakokinetykę 6.3 Wpływ na farmakodynamikę
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 156543 N (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Mining Erkrankungen durch Nahrungs- und Genussmittel, 2011
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności