Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
tylko na miejscu
(9)
Placówka
Wypożyczalnia
(11)
Biblioteka Międzywydziałowa
(9)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Nazwisko Imię
(96)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(80)
Meryk Radosław
(79)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Górczyński Robert
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Paszkowska Małgorzata
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Klupiński Kamil
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Temat
Technologia żywności
(10)
Żywność
(10)
Ciecze
(1)
Odżywianie
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(8)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(2)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej, okładce i grzbiecie także: "Wydawnictwo WNT".
Bibliografia na stronach 461-462. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych oraz studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego.
1.Procesy podstawowe w technologii żywności /14 1.1.Pojęcie procesu podstawowego / 14 1.2.Przenoszenie pędu, energii i masy /16 1.3.Bilansowanie procesów /17 1.4.Powiększanie skali procesu / 23 1.5.Teoria podobieństwa / 24 1.6.Równania kryterialne / 25 CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE / 31 2.Rozdrabnianie ciał stałych / 32 2.1.Właściwości Teologiczne cial stałych / 33 2.2.Teorie rozdrabniania / 35 2.3.Maszyny i urządzenia rozdrabniające / 38 2.4.1.Maszyny zgniatające / 38 2.4.2.Maszyny szarpiące / 40 2.4.3.Maszyny udarowe / 42 2.4.4.Łamacze / 44 2.4.5.Maszyny ścinające / 44 2.4.6.Maszyny tnące / 46 2.5.Kryteria doboru maszyn rozdrabniających / 49 3. Przesiewanie i sortowanie / 51 3.1.Proces przesiewania / 51 3.1.1. Mechanizm i sprawność przesiewania / 52 3.2.Maszyny przesiewające / 55 3.3.Sortowniki / 57 4. Przepływ płynów / 61 4.1.Właściwości reologiczne cieczy/ 61 4.2.Dynamika płynów / 64 4.3.Opory przepływu cieczy niutonowskich / 69 4.4.Szczególne przypadki przepływu / 73 4.5.Przepływ cieczy nieniutonowskich / 78 5. Formowanie i ekstrudowanie / 83 5.1.Właściwości ciał plastycznych / 83 5.2.Nadawanie kształtu / 84 5.2.1.Maszyny walcujące (walcarki) / 84 5.2.2.Maszyny wykrawające (wykrawarki) / 85 5.2.3.Maszyny formujące (formierki) / 86 5.2.4.Maszyny wytłaczające (wytłaczarki) / 86 5.3.Ekstruzja / 90 6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach / 93 6.1.Opadanie niezakłócone / 94 6.2.Opadanie zakłócone / 97 6.3.Ruch kropli cieczy w cieczy / 98 6.4.Przepływ gazu przez warstwę cieczy / 98 7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny /101 7.1.Charakterystyka procesów / 101 7.2.Dynamika warstwy fluidalnej / 101 7.3.Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą / 107 7.4.Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego / 110 8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych /113 8.1.Wyciskanie cieczy / 113 8.1.1.Ogólna charakterystyka procesu / 113 8.1.2.Prasy do wyciskania cieczy / 115 8.2.Filtracja / 119 8.2.1.Wprowadzenie / 119 8.2.2.Warstwy filtrujące / 120 8.2.3.Warstwa osadu / 121 8.2.4.Pomoce filtracyjne / 122 8.2.5.Teoria procesu filtracji / 123 8.2.6.Filtracja pod stałym ciśnieniem / 126 8.2.7.Filtracja ze stałą szybkością / 126 8.2.8.Przemywanie osadu / 127 8.2.9.Filtry / 127 8.3.Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin / 133 8.3.1.Stopień rozdziału / 133 8.3.2.Odstojniki/ 134 8.3.3.Klasyfikatory / 136 8.4.Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu sity odśrodkowej / 138 8.4.1.Cyklony / 139 8.4.2.Wirówki / 140 9. Rozdrabnianie cieczy /151 9.1.Teorie rozdrabniania / 151 9.2.Homogenizacja / 156 9.3.Rozpylanie cieczy / 159 10. Mieszanie i aglomeracja /163 10.1.Charakterystyka procesu mieszania / 163 10.2.Urządzenia do mieszania /163 10.2.1.Mieszalniki / 164 10.2.2.Mieszarki / 171 10.2.3.Zagniatarki /176 10.3.Moc mieszania / 178 10.4.Intensywność mieszania / 182 10.5.Charakterystyka procesu aglomeracji / 184 10.6.Urządzenia do aglomeracji / 185 CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA /189 11. Ruch ciepła /190 11.1.Ruch ciepła ustalony / 191 11.2.1.Przewodzenie ciepła / 191 11.2.2.Konwekcja ciepła / 194 11.2.3.Ruch ciepła przez promieniowanie / 216 11.2.4.Złożona wymiana ciepła / 219 11.3.Ruch ciepła nieustalony / 227 11.3.1.Nieustalone przewodzenie ciepła/227 11.3.2.Przenikanie ciepła w ruchu nieustalonym / 235 12. Ogrzewanie i chłodzenie / 240 12.1.Ogólna charakterystyka procesów cieplnych / 240 12.2.Właściwości cieplne produktów spożywczych / 242 12.2.1.Przewodność cieplna właściwa / 242 12.2.2.Ciepło właściwe / 244 12.2.3.Współczynnik przewodzenia temperatury / 244 12.3.Bezprzeponowa wymiana ciepła / 245 12.3.1.Blanszowniki / 245 12.3.2.Rozparzacze / 246 12.3.3.Pasteryzatory tunelowe / 248 12.3.4.Sterylizatory i autoklawy / 249 12.3.5.Skraplacze/253 12.3.6.Piece piekarskie / 255 12.4.Przeponowa wymiana ciepła / 257 12.4.1.Wymienniki ciepła z płaszczem grzejnym / 257 12.4.2.Wymienniki płaszczowo-rurowe / 260 12.4.3.Wymienniki ciepła płytowe / 264 12.4.4.Wymienniki z wężownicą/ 267 12.4.5.Wymienniki typu JAD / 268 12.4.6.Wymienniki ciepła z rurami żebrowanymi / 269 12.5.Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła - termowody / 271 12.6.Podstawy obliczania wymienników ciepła/ 272 12.6.1.Strumienie masowe / 272 12.6.2.Powierzchnia wymiany ciepła/ 272 12.6.3.Zastępcza różnica temperatury / 272 12.6.4.Rozwiązania procesowe / 275 12.7.Podstawy eksploatacji wymienników ciepła / 277 12.7.1.Zapewnienie dobrych warunków wymiany ciepła / 277 12.7.2.Optymalne warunki pracy / 279 13. Odparowywanie / 280 13.1.Charakterystyka procesu / 280 13.1.1.Roztwory i ich właściwości /280 13.1.2.Selektywność procesu odparowywania / 283 13.2.Wyparki/285 13.2.1.Komora grzejna / 285 13.2.2.Komora oparów / 298 13.2.3.Skraplacz / 299 13.3.Wyparki jednodziałowe / 300 13.4.Wyparki wielodziałowe / 301 13.4.1.Wyparki dwudziałowe/ 302 13.4.2.Wyparki trójdziałowe / 303 13.4.3.Wyparki czterodziałowe / 305 13.4.4.Wyparki o większej liczbie działów / 309 13.5.Sprężanie oparów / 309 13.6.Bilans procesu odparowywania / 313 13.6.1.Bilans masy/313 13.6.2.Bilans ciepła w wyparce jednodziałowej / 313 13.6.3.Bilans ciepła w wyparce wielodziałowej / 315 13.7.Warunki wymiany ciepła w wyparkach / 318 14. Zamrażanie żywności / 320 14.1.1. Właściwości wody i lodu / 320 14.1.2. Krzywe mrożenia/ 322 14.2.Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych / 325 14.3.Czas zamrażania / 328 14.4.Bilans cieplny procesu zamrażania / 332 14.5.Urządzenia zamrażalnicze / 333 14.5.1.Podział urządzeń zamrażalniczych / 333 14.5.2.Zamrażarki konwekcyjne / 333 14.5.3.Zamrażarki kontaktowe / 341 14.5.4.Zamrażarki immersyjne / 342 CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY / 347 15. Ruch masy/348 15.1.Molekularny ruch masy / 349 15.2.Konwekcyjny ruch masy / 350 15.3.Przenoszenie masy między fazami / 354 15.4.1.Dwie fazy płynne / 354 15.4.2.Faza płynna z fazą stałą / 355 15.5.Intensyfikacja ruchu masy / 358 16. Suszenie/359 16.1.Charakterystyka procesu / 359 16.2.Kinetyka procesu suszenia / 363 16.3.Ruch ciepła i masy / 364 16.3.1.Ruch ciepła/ 364 16.3.2.Przenoszenie masy / 365 16.3.3.Intensyfikacja procesu suszenia / 368 16.3.4.Czas suszenia / 369 16.4.Sposoby suszenia / 370 16.5.Suszarki/372 16.5.1.Suszarki konwekcyjne / 372 16.5.2.Suszarki kontaktowe / 385 16.5.3.Suszarki pracujące pod obniżonym ciśnieniem / 387 16.5.4.Suszarki promiennikowe i mikrofalowe / 388 16.6.Bilans procesu suszenia / 388 16.6.1.Bilans masy w suszarce / 388 16.6.2.Bilans ciepła/389 16.6.3.Graficzna interpretacja procesu suszenia / 391 17. Ekstrakcja / 393 17.1.Ogólna charakterystyka procesu / 393 17.2.Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz / 395 17.3.Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz / 399 17.4.Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym / 402 17.5.Ekstraktory / 406 18. Krystalizacja i rozpuszczanie / 411 18.1.Ogólna charakterystyka procesów / 411 18.2.Kinetyka krystalizacji / 415 18.3.Kinetyka rozpuszczania/417 18.4.Krystalizatory / 420 18.5.Urządzenia do rozpuszczania / 424 19. Destylacja i rektyfikacja / 427 19.1.Destylacja / 427 19. 1.1. Ogólna charakterystyka procesu / 427 19.1.2. Destylacja prosta (różniczkowa) / 427 19.2.Rektyfikacja / 430 19.2.1.Ogólna charakterystyka procesu / 430 19.3.1.Analiza pracy kolumny / 433 19.3.2.Wyznaczanie liczby pólek kolumny rektyfikacyjnej / 437 19.2.1.Wpływ liczby powrotu na pracę kolumny / 438 19.2.2.Bilans cieplny i materiałowy kolumny / 439 19.3.Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożyw- czym / 441 19.3.1.Instalacje kolumnowe o działaniu okresowym / 441 19.3.2.Instalacje kolumnowe o działaniu ciągłym / 442 19.3.3.Instalacje do odzyskiwania aromatów z soku owocowego / 446 19.3.4.Zabudowa kolumny / 447 20. Procesy membranowe / 449 20.1.Charakterystyka membran pólprzepuszczalnych / 453 20.2.Moduły membranowe / 454 20.3.Mikrofiltracja / 456 20.4.Ultrafiltracja/456 20.5.Nanofiltracja/458 20.6.Odwrócona osmoza / 459 20.7.Elektrodializa / 459
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152738 N, 152737 N (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 73429, S 73428, MS 726 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 71756 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MS 1235, S 73431, S 73430 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 71757 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64907 L, 65208, 65207 (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 461-[462]. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego, uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz dla osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
Sygnatura czytelni BMW: IX I 31 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 96580, M 6723 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 6040 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 461-[462]. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego, uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz dla osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
Sygnatura czytelni BMW: IX I 70 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 113294, 113484, M 9445, M 9410 (4 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 112217 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. s. 461-[462]. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego, uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz dla osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 128600 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 461-[462]. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego, uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz dla osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 140778 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik.
Sygnatura czytelni BMW: IX I 30,1 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 79984 L, M 4636 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 103178 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik.
Sygnatura czytelni BMW: IX G 67,2 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 103179 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 11543 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60685 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 2774 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 13164 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 135575 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności