Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Kunicka Anna
(2)
Baszniak Tadeusz
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Lipszyc Adam (1975- )
(1)
Russell Bertrand (1872-1970)
(1)
Szczubiałka Michał
(1)
Szymańska Małgorzata
(1)
Tannahill Reay (1929-2007)
(1)
Vigarello Georges (1941- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Żywność
(2)
Choroby
(1)
Cywilizacja
(1)
Filozofia chrześcijańska
(1)
Filozofia nowożytna
(1)
Filozofia starożytna
(1)
Filozofia współczesna
(1)
Filozofia średniowieczna
(1)
Higiena
(1)
Kucharstwo
(1)
Polityka
(1)
Społeczeństwo
(1)
Temat: czas
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Gatunek
Esej
(1)
Dziedzina i ujęcie
Filozofia i etyka
(1)
Historia
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139128 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Filozofia starożytna: Presokratycy: Narodziny cywilizacji greckiej. Szkoła milezyjska. Pitagoras. Heraklit. Parmenides. Empedokles. Znaczenie Aten dla kultury. Anaksagoras. Atomiści. Protagoras. Sokrates, Platon i Arystoteles: Sokrates. Wpływ Sparty. Źródła poglądów Platona. Platońska utopia. Teoria idei. Platońska teoria nieśmiertelności. Platońska kosmogonia. Wiedza i percepcja u Platona. Metafizyka Arystotelesa. Etyka Arystotelesa. Polityka Arystotelesa. Fizyka Arystotelesa. Wczesnogrecka matematyka i astronomia. Filozofia starożytna po Arystotelesie: Świat hellenistyczny. Cynicy i sceptycy. Epikurejczycy. Stoicyzm. Kulturowe znaczenie imperium rzymskiego. Plotyn. Filozofia katolicka: Ojcowie Kościoła: Rozwój religii żydowskiej. Cztery pierwsze stulecia chrześcijaństwa. Trzej Doktorowie Kościoła. Filozofia i teologia świętego Augustyna. Stulecie V i VI. Święty Benedykt i Grzegorz Wielki. Scholastycy: Papiestwo w ciemnych wiekach. Jan Szkot. Reformy kościelne XI wieku. Kultura i filozofia muzułmanów. Wiek XII. Wiek XIII. Święty Tomasz z Akwinu. Scholastycy franciszkańscy. Zmierzch potęgi papiestwa. Filozofia nowożytna: Od renesansu do Hume'a: Najważniejsze cechy charakterystyczne epoki. Renesans włoski. Machiavelli. Erazm i More. Reformacja i kontrreformacja. Początku nauk przyrodniczych. Francis Bacon. Lewiatan Hobbesa. Kartezjusz. Spinoza. Leibniz. Liberalizm filozoficzny. Locke'owska teoria poznania. Locke'owska filozofia polityki. Wpływ Locke'a. Berkeley. Hume. Od Rousseau do dzisiaj: Ruch romantyczny. Rousseau. Kant. Prądy umysłowe w XIX wieku. Hegel. Byron. Schopenhauer. Nietzsche. Utylitaryści. Karol Marks. Bergson. William James. John Dewey. Filozofia analizy logicznej. Filozofia nowożytna Od renesansu do Hume'a Najważniejsze cechy charakterystyczne epoki Renesans włoski Machiavelli Erazm i More Reformacja i kontrreformacja Początku nauk przyrodniczych Francis Bacon Lewiatan Hobbesa Kartezjusz Spinoza Leibniz Liberalizm filozoficzny Locke'owska teoria poznania Locke'owska filozofia polityki Wpływ Locke'a Berkeley Hume Od Rousseau do dzisiaj Ruch romantyczny Rousseau Kant Prądy umysłowe w XIX wieku Hegel Byron Schopenhauer Nietzsche Utylitaryści Karol Marks Bergson William James John Dewey Filozofia analizy logicznej
Sygnatura czytelni BMW: I B 1 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 155530 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [463]-477.
Świat Prehistoryczny. Żywność i kuchnia do X tysiąclecia p.n.e. Łowiectwo. Łowienie ryb. Zbieractwo. Początki kuchni. Materiały rewolucji. Zmiana oblicza Ziemi. Początki rolnictwa. Początki użycia zboŻa. Udomowienie zwierząt. Mleko. ... i miód. Narodziny cywilizacji Niebiańskie byki i ziemscy bogowie. Neolit w Afryce. Ameryki. Azja. Bliski Wschód, Egipt i Europa w okresie 3000 p.n.e. - 1000 n.e. Pierwsze cywilizacje. Kuchnia w Sumerze. Narodziny piwa. Palma daktylowa i figi. Odkrycie drożdżowego chleba. Kuchnia egipska. Prawa z Synaju. Żywność "czysta" i "nieczysta". Klasyczna Grecja Oliwa. Wina greckiego świata.Grecka żywność i kuchnia. Imperialny Rzym. Zboże na mąkę. Rzymski chleb. Różnice klasowe. Język kuchni. Problęm konsystencji. Garum i sylfion. Handel przyprawami.Smak jedzenia. Ciche wieki Kuchnia wczesnośredniowieczna. Mnisi i monarchowie. Lata głodu. Azja do czasów średniowiecza i Świat Arabski Indie Święta krowa. Zasada wegetariańska . Produkty mleczarskie. Żywność ,,czysta" i ,,nieczysta''. Żywność i kuchnia. Początki curry. Azja Środkowa Dięta koczowników. Produkty mleczarskie. Kumys Chiny Herbata. Wczesna kuchnia chińska. Soja warzywna. Importowane przysmaki. Jedzenie na co dzień. Specjały regionalne. Chiny Marco Pola. Swiat arabski Bizancjum. Dwór kalifów. Kuchnia - surowce. Wpływy perskie i inne. Medycyna dietetyczna. Reżim salerniański. Europa 1000-1492 Zaopatrzenie miast. Płodozmian. Koń. Miasta średniowiecza. Targi. Kontrola jakości. Publiczne jadłodajnie. Higiena. Przyprawy, magiczny składnik. Zaopatrzenie w zboŻe. Hodowla owiec. Stół późnośredniowieczny Konserwowanie przez solenie. Rodzaje soli. Sól w historii. Konsęrwowanie Za pomocą suszenia. Techniki gotowania. Jadłospis. Noże i widelce. Obyczaje przy stole. Trawienne wiatry. Powiększający się Świat 1492-1789 Nowe światy Ameryki Kukurydza. Fasole, pomidory i papryki. Żywność w Meksyku.Indyk. Kanibalizm. Inkowie z Peru. Europa i zięmniaki. Cukier i handel niewolnikami.Osadnictwo w Ameryce Północnej. 1Kuchnia podróżnika Dania gotowe. Marynarska choroba.Podróżujący lądem. Gastronomiczny Grand Tour: Kuchnia w Italii. Pasta. Kuchnia francuska osiąga pełnoletność. Trufle. La cuisine bourgeoise. Połwysep Iberyjski. Napoje. Europa Środkowa i Zachodnia. Książki kucharskie. Północne peryferia. Picie w Rosji. Kuchnia w Rosji. Gastronomiczny Grand Tour. Rum... i koka. Nowa Zelandia. Australia. Chiny. Herbata. Indie pod władzą Mogołów. Kawa. Czarny Ląd. Świat nowoczesny od 1789 roku do dziś Rewolucja przemysłowa Rolnictwo naukowe. Robotnik przemysłowy. Głód ziemniaczany. Chleb i mięso. Fałszowanie żywności Bogaci i klasy średnie. Schmaltz,bajgle i żytni chleb z pastrami. Rewolucja w zaopatrzeniu w żywność Amerykańska pszenica. Puszkowanie Mrożenie i chłodzenie. Mięso dla milionów. Polędwica z Pegaza. Substytuty żywności. Jakość kuchni. Kuchenki.Książki kucharskie. Restauracje. Ekspansja marek. Rewolucja naukowa Odkrycie witamin. Pierwsza zielona rewolucja. Szkodniki i pestycydy. Konserwanty czy podróbki? Zięlona rewolucja. Model 2. Zdezorientowany nowy świat. Czynniki ekonomiczne. Polityka rolna. Świat niedożywionych Świat przekarmionych. Najpierw wybierz eksperta. Co naprawdę jemy. Wychowawcy ,,anty". Wychowawcy ,,za". Wiejskie okolice. Dokąd idziemy?.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144231 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna)
Tyt. oryg. : Histoire des pratiques de santé : le sain et le malsain depuis le Moyen Âge.
Na książce wyłącznie znak graficzny serii. Naz. serii na s. internet. wydaw.
Sygnatura czytelni BWF: VII Ą 15
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6525 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności