Słodkowski Maciej
Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(1)
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
E-booki
(1)
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Słodkowski Maciej
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(80)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Lekarze
(1)
Temat
Leczenie
(1)
Nowotwór
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska Żywienie jako niezbędny czynnik życia - podstawy fizjologii Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska Metabolizm w zaburzeniach odżywiania Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Joanna Gromadzka-Ostrowska Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym Jacek Wilczak Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia Wiesław Tarnowski, Paweł Jaworski Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem Joanna A. Didkowska Zasady prawidłowego żywienia Dariusz Włodarek Żywienie a zdrowie psychiczne - między psychoonkologią a psychodietetyką Anna Kieszkowska-Grudny Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 10 Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak 12 Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 13 Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce Bruno Szczygieł 14 Niedożywienie szpitalne Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 15 Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski 16 Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy Piotr Paluszkiewicz 17 Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych Przemysław Matras 18 Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych Andrzej W. Szawłowski Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego Andrzej W. Szawłowski 20 Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory Jarosław Szefel, Sylwia Małgorzewicz 21 Niedożywienie w chorobach nowotworowych Marek Kunecki 22 Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory Mariola Kosowicz, Magdalena Hajduczek-Zgażańska, Urszula Ziętalewicz, Marta Kulpa II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów 23 Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Andrzej W. Szawłowski 24 Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory Aneta Jachnis, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski 25 Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne Anna Ukleja, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski, Bruno Szczygieł 26 Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski 27 Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie Anna Zmarzły 28 Opieka nad chorym ze stornią odżywczą Krystyna Majewska, Karolina Dąbrowska 29 Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych Tomasz Banasiewicz 30 Odżywianie wspomagające odporność w onkologii Piotr Paluszkiewicz 31 Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski 32 Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej Anna Zmarzły, Tomasz Dzierżanowski, Jacek Sobocki 33 Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory Tomasz Banasiewicz, Adam Bobkiewicz, Jarosław Cwaliński, Piotr Klimczak 34 Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego Maciej Słodkowski, Włodzimierz Cebulski 35 Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym Karolina Dąbrowska, Jacek Sobocki 36 Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 37 Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Marcin Folwarski, Jacek Sobocki 38 Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie Marek Kunecki 39 Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa Krystyna Majewska 40 Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej Janusz Książyk 41 Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii Zyta B. Wojszel 42 Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych Wiesław Janusz Kruszewski 43 Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej Ewa Lange, Jacek Wilczak 44 Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym Paweł Ratajczyk
Sygnatura czytelni BWF: VII R 122
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8535 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności