156282
Książka
W koszyku
1.Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1.Zapasy energii w organizmie 1.2.Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3.Bilans energii 1.4.Aktywność fizyczna 1.5.Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6.Ustalanie zapotrzebowania na energię 2.Węglowodany - Ewa Lange 2.1.Charakterystyka węglowodanów 2.2.Metabolizm węglowodanów 2.3.Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.1.Charakterystyka błonnika pokarmowego 2.3.2.Źródła błonnika pokarmowego w diecie 2.3.3.Właściwości prozdrowotne 2.3.4.Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 2.3.5.Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego 2.3.6.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 2.3.7.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 2.3.8.Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie 2.3.9.Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.4.Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 2.4.1.Definicja indeksu i ładunku glikemicznego 2.4.2.Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 2.4.3.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 2.4.4.Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 2.4.5.Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3.Białko - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 3.1.Budowa chemiczna białek 3.2.Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3.Metabolizm białka 3.4.Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5.Źródła pokarmowe białka 3.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4.Tłuszcze - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 4.1.Budowa chemiczna tłuszczów 4.2.Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3.Metabolizm tłuszczu 4.4.Rola tłuszczu w organizmie 4.5.Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5.Witaminy - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 5.1.Charakterystyka ogólna 5.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 5.2.1.Witamina A 5.2.2.Witamina D 5.2.3.Witamina E 5.2.4.Witamina K 5.3.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 5.3.1.Witamina B, 5.3.2.Witamina B2 5.3.3.Witamina B, (PP) 5.3.4.Witamina Bs 5.3.5.Witamina B6 5.3.6.Witamina B8 (H) 5.3.7.Witamina B9 5.3.8.Witamina B,, 5.3.9.Witamina C 5.3.10.Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Giąbska, Dariusz Wlodarek 6.1.Charakterystyka ogólna 6.2.Wapń 6.3.Fosfor 6.4.Potas 6.5.Siarka 6.6.Sód 6.7.Chlor 6.8.Magnez 6.9.Żelazo 6.10.Fluor 6.11.Cynk 6.12.Miedź 6.13.Jod 6.14.Mangan 6.15.Selen 6.16.Chrom 7.Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1.Żywienie podstawowe 7.2.Charakterystyka diety łatwo strawnej 7.3.Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 7.3.1.Dieta płynna 7.3.2.Dieta płynna wzmocniona 7.3.3.Dieta papkowata 7.4.Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8.Wybrane choroby przewodu pokarmowego - Dariusz Włodarek 8.1.Choroba refluksowa przełyku 8.2.Choroba wrzodowa 8.3.Zespół jelita drażliwego (IBS) 8.3.1.Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 8.3.2.Probiotyki 8.4.Przewlekłe zapalenie trzustki 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca 8.5.Wybrane choroby wątroby 8.5.1.Funkcje wątroby
8.5.2.Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania 8.5.3.Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach - zalecenia szczegółowe 9.Wybrane diety eliminacyjne - Ewa Lange 9.1. Dieta bezglutenowa - podstawa leczenia celiakii 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii 9.1.2.Charakterystyka diety bezglutenowej 9.1.3.Wartość odżywcza produktów bezglutenowych 9.2.Dietoterapia alergii pokarmowych 9.2.1.Definicja i objawy alergii pokarmowej 9.2.2.Alergeny pokarmowe 9.2.3.Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 9.3.Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii 9.3.1.Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii 9.3.2.Dietoterapia fenyloketonurii 9.3.3.Tolerancja na fenyloalaninc u osób chorych na fenyloketonurię 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange 10.1.Definicja i klasyfikacja otyłości 10.1.1.Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 10.1.2.Prawidłowa i należna masa ciała 10.1.3.Otyłość metaboliczna 10.2.Epidemiologia otyłości 10.3.Etiologia otyłości 10.3.1.Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.2.Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.3.Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 10.4.Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 10.5.Rezerwy energii w organizmie 10.6.Skutki zdrowotne otyłości 10.7.Cele leczenia otyłości 10.8.Metody leczenia otyłości 10.9.Dietoterapia otyłości 10.9.1.Diety niskoenergetyczne 10.9.2.Dieta bardzo niskoenergetyczna 10.9.3.Diety niekonwencjonalne 10.10.Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 10.11.Inne metody leczenia otyłości 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy - Ewa Lange 11.1.Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań 11.2.Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy 11.3.Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów duszczowych 11.3.1.Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.2.Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.3.Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.4.Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych 11.4.Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy 11.4.1.Sterole i stanole roślinne 11.4.2.Węglowodany i błonnik pokarmowy 11.4.3.Rodzaj białka w diecie 11.4.4.Naturalne antyoksydanty 11.5.Programy profilaktyki cholesterolowej 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 12.Cukrzyca - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska 12.1.Podział cukrzycy 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy 12.2.Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych 12.3.Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe 13.Hiperurykemia i dna moczanowa - Lucyna Kozłowska 13.1.Definicja i epidemiologia 13.2.Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej 14.Nadciśnienie tętnicze - Lucyna Kozłowska 14.1.Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 14.2.Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 14.3.Terapia dietetyczna 14.3.1.Redukcja masy ciała 14.3.2.Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu 14.3.3.Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi 14.4.Dieta DASH 15.Przewlekła choroba nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego 15.1.1.Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek 15.1.2.Epidemiologia przewlekłej choroby nerek 15.1.3.Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.2.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastepczego (dializoterapia) 15.2.1.Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek 15.2.2.Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych 15.3.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) 15.3.1.Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce 15.3.2.Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki 15.3.3.Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych 15.3.4.Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin 16.Kamice układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1.Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego 16.2.Rodzaje kamic układu moczowego 16.3.Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego 16.4.Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17.Niedokrwistość - Dariusz Włodarek 17.1.Niedokrwistość z niedoboru żelaza 17.2.Niedokrwistość megaloblastyczna
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154869 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności