158660
Book
In basket
1.Wprowadzenie - Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 1.1.Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2.Współczesne metody opracowywania norm 1.3.Rodzaje norm żywienia 1.4.Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polsk 2.Energia - Barbara Bułhak-Jachymczyk 2.1.Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 2.2.Metody ustalania norm na energię 2.3.Normy na energię dla ludności Polski 3.Białko - Barbara Bułhak-Jachymczyk 3.1.Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.2.Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.3.Metody ustalania norm na białko 3.4.Normy na białko dla ludności Polski 4.Tłuszcze - Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 4.1.Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.2.Normy spożycia tłuszczu 5.Cholesterol - Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgiere 5.1.Metabolizm cholesterolu 5.2.Źródła pokarmowe cholesterolu 5.3.Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.4.Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 6.Węglowodany - Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 6.1.Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.2.Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.3.Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 7.Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) - Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 7.1.Zalecane spożycie włókna pokarmowego 8.Witaminy - Barbara Bułhak-Jachymczyk 8.1.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.Górny tolerowany poziom spożycia witamin 9.Składniki mineralne-Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 9.1.Wapń 9.2.Fosfor 9.3.Magnez 9.4.Żelazo 9.5.Cynk 9.6.Jod 9.7.Selen 9.8.Miedź 9.9.Fluor 9.10.Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 10.Woda i elektrolity - Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 10.1.Woda 10.2.Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3.Sód i chlor 10.4.Potas 11.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym -Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 11.1.Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.2.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.3.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 12.Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności - Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 12.1.Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.2.Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5.Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.Planowanie diet dla grup osób 12.7.Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8.Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 13.Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym - Mirosław Jarosz, Wiołeta Respondek 13.1.Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.2.Nadwaga i otyłość 13.3.Choroby układu krążenia 13.4.Nowotwory złośliwe 13.5.Osteoporoza 13.6.Aktywność fizyczna 14.Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 14.1.Omówienie stosowanych określeń 14.2.Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.3.Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 15.Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności - Hanna Kunachowicz, Alicja Wałkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 15.1.Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2.Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3.Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4.Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 16.Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 16.1.Definicja i składniki suplementów 16.2.Rola suplementów 16.3.Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4.Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.Stosowanie suplementów w praktyce 16.6.Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 17.Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym - Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 17.1.Definicja nowej żywności 17.2.Aspekty legislacyjne 17.3.Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie - Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 18.1.Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2.Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3.Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4.Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 154876 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Target audience note
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności