158660
Book
In basket
Nie tylko dieta w nadwadze i otyłości / Patryk Reimisz ; [redaktor merytoryczny: Zuzanna Wierus]. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2024. - XII, [2], 350, [1] strona : ilustracje, portret, wykres ; 21 cm.
Regulacja pobierania pokarmu 1.1.Regulacja ośrodkowa 1.1.1.Aspekt homeostatyczny 1.1.2.Aspekt hedonistyczny 1.2.Regulacja obwodowa 1.2.1.Rola układu pokarmowego 1.2.2.Rola tkanki tłuszczowej 1.3.Aspekty psychofizjologiczny i kulturowy Przyczyny rozwoju otyłości 2.1.Czynniki genetyczne i epigenetyczne 2.2.Predyspozycje indywidualne 2.2.1.Predyspozycje neurofizjologiczne 2.2.2.Predyspozycje osobowościowe 2.3.Drobnoustroje 2.3.1.Infekcje wirusowe 2.3.2.Mikroflora jelitowa 2.4.Czynniki cywilizacyjne 2.4.1.Obesogenne środowisko społeczne 2.4.2.Substancje chemiczne obecne w środowisku Cukrzyca typu 2 jako powikłanie otyłości 3.1.Otyłość i cukrzyca typu 2 a stan zapalny 3.2.Otyłość i cukrzyca typu 2 a funkcjonowanie układu nerwowego Składniki pokarmowe w kontekście masy ciała 4.1.Makroskładniki pokarmowe 4.1.1.Węglowodany 4.1.2.Tłuszcze 4.1.3.Białko i aminokwasy 4.2.Wybrane związki regulacyjne Filary równowagi żywieniowej 5.1.Filar 1: Świadomość doznań cielesnych 5.1.1.Odróżnianie głodu od apetytu 5.1.2.Umiarkowany głód i umiarkowana sytość 5.2.Filar 2: Regulacja napięcia psychicznego 5.2.1.Długość i jakość snu 5.2.2.Równoważenie pobudzenia autonomicznego układu nerwowego 5.2.3.30 minut dla dobrostanu 5.3.Filar 3: Odżywianie się 5.3.1.Okno żywieniowe 5.3.2.Komponowanie jadłospisu 5.3.3.Zamienniki żywności wysokokalorycznej 5.3.4.Kreowanie własnego środowiska żywieniowego 5.4.Filar 4: Aktywność ruchowa 5.4.1.Aktywność podstawowa 5.4.2.Aktywność dodatkowa 5.5.Indywidualny plan zmiany 5.6.Wychodzenie z diety redukcyjnej Narzędzia dodatkowe 6.1.Psychoterapia 6.2.Suplementacja diety 6.2.1.Związki regulacyjne 6.2.2.Błonnik pokarmowy 6.2.3.Bakterie probiotyczne 6.2.4.Wspomaganie metabolizmu kwasów tłuszczowych 6.3.Procedury wymagające nadzoru lekarskiego 6.3.1.Diety o bardzo niskiej zawartości energii 6.3.2.Farmakoterapia 6.3.3.Operacje bariatryczne 1Dieta oparta na żywności roślinnej 2Postępowanie dietetyczne w insulinooporności 3Postępowanie dietetyczne w zespole jelita drażliwego 4Prewencja zaburzeń odżywiania u dzieci i leczenie otyłości u młodzieży 5Fenomen diety Eskimosów? 6Czy wszystkie ryby są zdrowe? 7„Oczyszczanie się z toksyn", głodówki odchudzające i „odkwaszanie organizmu" w świetle nauki o żywieniu 8Przykładowe produkty o wysokiej zawartości poszczególnych związków regulacyjnych 9Prawidłowe wykonywanie pomiarów masy i obwodów ciała 10Porady odnośnie do bezpieczeństwa i jakości żywności 11Przykładowe jadłospisy Dieta redukcyjna Dieta roślinna (wegańska) Dieta o obniżonym indeksie glikemicznym Dieta Iow FODMAP
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 155966 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 323-341. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności