156984
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Zdrowe odżywianie się 9 Co to jest zdrowe odżywianie się? 9 Wpływ sposobu odżywiania się na powstawanie chorób 12 Rola odżywiania się w leczeniu chorób 17 Kto się zdrowo odżywia? 21 Znaczenie troski o zdrowie 29 Uwaga na temat pomiaru sposobu żywienia 30 Wybory żywieniowe 33 Rozwojowe modele wyborów żywieniowych 35 Poznawcze modele wyborów żywieniowych 46 Psychofizjologiczne modele wyborów żywieniowych 52 Znaczenie pożywienia 67 Systemy klasyfikacji pożywienia 68 Pożywienie jako manifestacja Ja 70 Pożywienie jako forma interakcji społecznych 73 Pożywienie jako tożsamość kulturowa 75 Pomiar przekonań na temat znaczenia pożywienia 79 Znaczenie wymiarów ciała 81 Sposób przedstawiania kobiet i mężczyzn w mediach 81 Znaczenie płci 86 Znaczenie wymiarów ciała 87 Niezadowolenie z ciała 93 Co oznacza niezadowolenie z ciała? 93 Kto jest niezadowolony z własnego ciała? 96 Przyczyny niezadowolenia z ciała 102 Konsekwencje niezadowolenia z ciała 108 Stosowanie diety 113 Stosowanie diety w kontekście historycznym 113 Przemysł związany z odchudzaniem 118 Jaka jest istota stosowania diety? 124 Dieta i przejadanie się 127 Konsekwencje stosowania diety 135 Problemy związane z teorią ograniczeń dietetycznych 139 Otyłość 145 Co to jest otyłość? 145 Rozpowszechnienie otyłości 148 Konsekwencje otyłości 149 Przyczyny otyłości 153 Teorie fizjologiczne 153 Środowisko sprzyjające otyłości 160 Problemy związane z badaniami nad otyłością 174 Leczenie otyłości 179 Przekonania lekarzy na temat otyłości 179 Interwencje dietetyczne 181 Czy otyłość należy w ogóle leczyć? 186 Alternatywne metody terapii 190 Przypadki udanego schudnięcia 201 Zapobieganie otyłości 206 Zaburzenia odżywiania się 211 Anoreksja psychiczna 211 Konsekwencje anoreksji psychicznej 220 Bulimia psychiczna 225 Konsekwencje bulimii psychicznej 232 Przyczyny zaburzeń odżywiania się 234 Leczenie zaburzeń odżywiania się 257 Terapia psychoanalityczna 258 Terapia poznawczo-behawioralna (CBT) 263 Terapia rodzinna 267 Leczenie szpitalne 271 Zintegrowana koncepcja leczenia 278 Zintegrowany model odżywiania się 281 Wspólne wątki w badaniach nad zachowaniami żywieniowymi 285 Zintegrowany model odżywiania się 291
Sygnatura czytelni BWF: IV I 46
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 156362 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 156361 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Psychology of eating : from healthy to disordered behavior, 2010
Uwaga ogólna
Tytuł oryginału: The psychology of eating : from healthy to disordered behavior, 2010.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności