Borowiec Franciszek (1943- )
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Borowiec Franciszek (1943- )
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Pasza
(3)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Biotechnologia
(1)
Zootechnika
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 2)
Na okładce: Nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1.1.Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 1.1.1.Porównanie składu mleka i siary 1.1.2.Czynniki wpływające na pobranie paszy 1.1.3.Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 1.1.4.Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 1.1.5.Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 1.2.Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 1.2.1.Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 1.2.2.Białko chronione w żywieniu krów mlecznych 1.2.3.Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 1.2.4.Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 1.2.5.Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 1.2.5.1.Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 1.2.5.2.Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 1.2.6.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 1.2.7.Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 1.2.7.1.Okres okołoporodowy 1.2.7.1.1.Okres zasuszenia 1.2.7.1.2.Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 1.2.7.2.Okres pełnej laktacji 1.2.8.Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 1.2.8.1.Zielonki w żywieniu krów 1.2.8.2.Kiszonki w żywieniu krów 1.2.8.3.Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych 1.2.9.Pasze treściwe 1.2.10.Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych - technika żywienia 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 1.2.11.Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 1.2.11.1.Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjono¬waniem przewodu pokarmowego 1.2.11.2.Choroby i zaburzenia metaboliczne 1.2.12.Wpływ żywienia krów na skład mleka 1.3.Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 1.3.1.Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 1.3.2.Siara 1.3.3.Mleko odtłuszczone 1.3.4.Odchów tradycyjny 1.3.5.Preparaty mlekozastępcze 1.3.6.Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 1.3.7.Odchów skrócony 1.3.8.Odchów intensywny 1.3.9.Mieszanka treściwa starter i woda 1.3.10.Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 1.3.11.Odchów jałówek rasy polski hf 1.4.Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Słrzetelski 1.5 .Żywienie bydła opasanego 1.5.1.Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 1.5.2.Skład organizmu i tuszy opasów 1.5.3.Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 1.5.4.Pasze stosowane w opasie 1.5.5.Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 1.5.6.Systemy opasania i żywienia opasów 1.6. Żywienie krów mamek 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 2.1.Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja 2.2.Potrzeby pokarmowe owiec 2.3.Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym 2.3.1.Okres przygotowania do stanówki i stanówka 2.3.2.Okres kotności maciorek 2.3.3.Okres laktacji 2.3.4.Maciorki zasuszone 2.4.Żywienie tryków 2.5.Wychów jagniąt 2.5.1.Tradycyjny wychów jagniąt 2.5.2.Wcześniejsze odsądzanie jagniąt 2.5.3.Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych 2.6.Żywienie jagniąt odsądzonych i młodzieży 2.6.1.Żywienie maciorek od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.6.2.Żywienie tryczków od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.7.Tucz jagniąt 2.7.1. Tucz intensywny 2.7.1.1.Tucz mleczny 2.7.1.2.Tucz do 30 kg masy ciała 2.7.2.Tucz średnio intensywny 2.7.2.1.Tucz pastwiskowy 2.7.2.2.Tucz stacjonarny 2.7.3.Tucz przedłużony 2.8.Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 2.8.1.Żywienie maciorek 2.8.1.1.Okres zasuszenia 2.8.1.2.Okres stanówki 2.8.1.3.Okres ciąży 2.8.1.4.Okres laktacji 2.8.1.5.Zdolność pobrania paszy 2.8.2.Żywienie jagniąt rzeźnych 2.9.Żywienie a produkcja wełny 3.ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 3.1.Zwyczaje żywieniowe kóz 3.2.Strawność składników pokarmowych 3.3.Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe 3.3.1.Zapotrzebowanie na energię 3.3.2.Zapotrzebowanie na białko 3.3.3.Zdolność pobrania paszy (ZPP) 3.3.4.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 3.3.5.Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 3.3.6.Zapotrzebowanie kóz na wodę 3.4.Pasze stosowane w żywieniu kóz 3.5.Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 3.5.1.Żywienie w okresie zasuszenia 3.5.2.Żywienie w okresie wczesnej laktacji 3.5.3.Żywienie w II połowie laktacji 3.5.4.Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 3.6.Odchów koźląt 3.6.1.Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe 3.6.2.Wykoty i pojenie siarą 3.6.3.Systemy odchowu koźląt 3.6.4.Pasze stosowane w odchowie koźląt 3.6.5.Odsądzanie 3.7.Żywienie młodzieży hodowlanej po odsądzeniu 3.8.Tucz koźląt 4.ŻYWIENIE ŚWIŃ 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 4.1.1.Okres krycia 4.1.2.Okres prośności 4.1.3.Laktacja 4.1.4.Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 4.1.5.Charakterystyka dawek dla loch 4.1.6.Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 4.2.Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 4.2.1.Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 4.2.2.Okres karmienia siarą i mlekiem 4.2.2.1.Siara (colostrum) 4.2.2.2.Absorpcja gammaglobulin 4.2.2.3.Mleko 4.2.2.4.Pasza stała 4.2.2.5.Rozwój przewodu pokarmowego 4.2.3.Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe 4.2.4.Żywienie prosiąt po odsądzeniu w wieku 7 lub 21 dni 4.2.5.Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 4.2.6.Żywienie warchlaków 4.3.Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 4.4.Żywienie knurków 4.5.Żywienie knurów 4.6.Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 4.6.1.Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 4.6.2.Intensywność wzrostu i tuczu 4.6.3.Skład ciała i tuszy tuczników 4.6.4.Jakość mięsa 4.6.5.Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe 4.6.6.Systemy żywienia tuczników 4.6.7.Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 4.6.8.Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 5.1.Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 5.1.1.Jama gębowa i zęby 5.1.2.Żołądek 5.1.3.Jelito cienkie 5.1.4.Jelito grube 5.2.Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe 5.2.1.Zapotrzebowanie na energię 5.2.2.Zapotrzebowanie na białko 5.2.3.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 5.2.4.Zapotrzebowanie na witaminy 5.3.Praktyczne aspekty żywienia koni 5.3.1.Klacze 5.3.2.Źrebięta 5.3.3.Ogiery 5.3.4.Konie rosnące 5.3.5.Konie pracujące lekko 5.3.6.Konie pracujące średnio i ciężko 5.3.7.Konie ras małych 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz ; Jerzy Koreleski 6.1.Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 6.2.Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju 6.3.Żywienie kurek w okresie odchowu 6.4.Żywienie kur stad towarowych 6.5.Żywienie kur stad reprodukcyjnych 6.6.Systemy utrzymywania i żywienia kur 6.7.Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 6.8.Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 6.9.Żywienie kurcząt rzeźnych 6.9.1.Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy 6.9.2.Wykorzystanie składników pokarmowych 6.9.3.Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 6.9.4.Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków pa¬szowych 6.9.5.Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 7.ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 7.1.Specyfika trawienia i żywienia indyków 7.2.Żywienie indyków hodowlanych 7.2.1.Żywienie indyków w okresie wychowu 7.2.2.Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego 7.3.Żywienie indyków rzeźnych 8.ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 8.1.Specyfika trawienia u gęsi 8.2.Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe 8.3.Żywienie gęsi reprodukcyjnych 8.4.Praktyczne żywienie gęsi 8.5.Tucz młodych gęsi rzeźnych 8.6.Produkcja stłuszczonych wątrób 9.ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 9.1.Specyfika trawienia u kaczek 9.2.Żywienie kacząt w okresie wychowu 9.3.Żywienie kaczek reprodukcyjnych 9.4.Żywienie kaczek rzeźnych 9.5.Systemy żywienia kaczek 10, ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 10.2.Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 10.3.Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 10.4.Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 10.4.1.Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 10.4.2.Pasze stosowane w żywieniu gołębi 10.4.3.Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe 10.4.3.1.Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli 10.4.3.2.Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 10.4.4.Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi 10.5.Żywienie strusi Dorota Jamroz 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek Jan Zając 11.1.Budowa układu pokarmowego 11.2.Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe 11.3.Pasze stosowane w żywieniu królików 11.4.Normowanie dawek pokarmowych 11.5.Technika żywienia 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek Paweł Bielański, Jan Zając 12.1.Budowa układu pokarmowego 12.2.Pasze stosowane z żywieniu nutrii 12.3.Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 12.4.Normowanie dawek pokarmowych 12.5.Technika żywienia 1 3 ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, {Stanisław Niedźwiadek\ Jan Zając 13.1.Właściwości przewodu pokarmowego 13.2.Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 13.3.Stan higieniczny i konserwacja pasz 13.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe 13.4.1.Żywienie lisów pospolitych i polarnych 13.4.2.Żywienie jenotów 13.4.3.Żywienie norek i tchórzy 13.5.Przyrządzanie i zadawanie paszy 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 14.2.Żywienie karpi 14.2.1.Systemy żywienia 14.2.2.Pokarm naturalny 14.2.3.Żywienie wylęgu i narybku 14.2.4.Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 14.2.5.System intensywny 14.2.6.Technika żywienia karpi 14.3.Żywienie pstrągów 14.3.1.Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 14.3.2.Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 14.3.3.Technika karmienia ŻYWIENIE PSOW Olga Lasek, \Jan Barłeczko 15.1.Specyfika żywienia psów 15.2.Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 15.3.Zapotrzebowanie pokarmowe psów 15.4.Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 15.5.Żywienie szczeniąt 15.6.Żywienie psów pracujących 15.7.Żywienie psów starszych 15.8.Rodzaje karm i techniki karmienia psów 15.9.Układanie dawek pokarmowych 15.10. Ocena poprawnego żywienia ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 16.1.Zapotrzebowanie na wodę 16.2.Zapotrzebowanie na energię 16.3.Zapotrzebowanie na białko 16.4.Zapotrzebowanie na aminokwasy 16.5.Zapotrzebowanie na tłuszcze 16.6.Zapotrzebowanie na węglowodany 16.7.Zapotrzebowanie na włókno 16.8.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 16.9.Zapotrzebowanie na witaminy 16.10.Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 16.10.1.Otyłość 16.10.2.Stłuszczenie wątroby 16.10.3.Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 16.10.4.Zapalenie tkanki tłuszczowej 16.10.5.Biegunki 16.10.6.Zaparcia 16.10.7.Alergia pokarmowa 16.11.Żywienie zwierząt chorych ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.2. Żywienie jaszczurek Jan Barteczko 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.3.Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.4.Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 17.5.Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 17.6.Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jerzy Koreleski, Jerzy Kremky 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 18.2.1.Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 18.2.2.Naturalne pokarmy białkowe pszczół 18.2.3.1.Pyłek kwiatowy 18.2.3.2.Pierzga 18.2.4.Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły 18.2.5.Dokarmianie i podkarmianie pszczół 18.2.6.Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 18.2.7.Sporządzanie pokarmów cukrowych 18.2.8.Pokarmy dla pszczół 18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 1 9. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 20 ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 20.1.Wymagania pokarmowe szczurów 20.2.Typy i skład diet 20.3.Żywienie szczurów doświadczalnych 20.3.1.Ocena wartości odżywczej białka 20.3.2.Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151457 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12604 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10037 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności