Opieka nad zwierzętami i weterynaria
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(8)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Artykuły
(1)
Czasopisma
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(5)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Autor
Barteczko Jan (1944-2009)
(2)
Jamroz Dorota (1939- )
(2)
Kowalski Zygmunt M. (1957- )
(2)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(2)
Sawosz-Chwalibóg Ewa
(2)
Agustí Laura (1980- )
(1)
Alcorn Michael J
(1)
Alexander Dennis J
(1)
Bauer Aleksandra
(1)
Bielański Paweł (zootechnik)
(1)
Biesek Jakub
(1)
Bogucki Mariusz (zootechnik)
(1)
Borowiec Franciszek (1943- )
(1)
Bradbury Janet M
(1)
Brzóska Franciszek (1947- )
(1)
Buraczewska Lucyna
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chwalibóg Andrzej
(1)
Cieślak Adam (zootechnik)
(1)
Drewka Magdalena
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Fuchs Bogusław (1946- )
(1)
Gajewski Michał
(1)
Grela Eugeniusz (1952- )
(1)
Górka Paweł
(1)
Jankowiak Hanna
(1)
Jankowski Jan (zootechnik)
(1)
Józefiak Damian
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Koreleski Jerzy (1938-2012)
(1)
Kremky Jerzy (1897-1941)
(1)
Lasek Olga
(1)
Lipiński Krzysztof (zootechnik)
(1)
McMullin Paul F
(1)
Micek Piotr
(1)
Niedźwiadek Stanisław
(1)
Nowak Włodzimierz (zootechnik)
(1)
Pastuszewska Barbara
(1)
Pattison Mark
(1)
Rutkowski Andrzej (1953-2020)
(1)
Skrzypińska Marta
(1)
Smulikowska Stefania
(1)
Strzetelski Juliusz
(1)
Szczerbowski Jan Andrzej (1935- )
(1)
Szumacher-Strabel Małgorzata (1969- )
(1)
Torgowski Jerzy
(1)
Tywończuk Jan
(1)
Wertelecki Tomasz
(1)
Wiecheć Marek
(1)
Wieliczko Alina
(1)
Wilde Jerzy (1956- )
(1)
Wlaźlak Sebastian
(1)
Wójcik Stanisław (1926-2015)
(1)
Zając Jan (zootechnik)
(1)
Zduńczyk Zenon
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Ziołecka Aleksandra
(1)
Zmudzińska-Pietrzak Anna (1983- )
(1)
Łukuć Paweł
(1)
Łysak Andrzej (1932-2015)
(1)
Święcicka Natasza
(1)
Żebrowska-Kacprzak Urszula
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(7)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura hiszpańska
(1)
Temat
Zwierzęta gospodarskie
(3)
Pasza
(2)
Weterynaria
(2)
Żywienie zwierząt
(2)
Agustí, Laura (1980- )
(1)
Biologia
(1)
Choroby zwierząt
(1)
Drób
(1)
Fizjoterapia
(1)
Koty
(1)
Koty syjamskie
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Mleczarstwo
(1)
Społeczne życie zwierząt
(1)
Zachowanie się zwierząt
(1)
Temat: miejsce
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Autobiografia
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopisma rolnicze polskie
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3794)
Medycyna i zdrowie
(2536)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2434)
Informatyka i technologie informacyjne
(1722)
Zarządzanie i marketing
(1609)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Nauka i badania
(1530)
Transport i logistyka
(1344)
Kultura fizyczna i sport
(1313)
Architektura i budownictwo
(1059)
Historia
(717)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(509)
Socjologia i społeczeństwo
(362)
Psychologia
(347)
Matematyka
(334)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(312)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(308)
Ochrona środowiska
(288)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(268)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(200)
Kultura i sztuka
(181)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(161)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Biologia
(135)
Rozwój osobisty
(124)
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Filozofia i etyka
(105)
Językoznawstwo
(100)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Media i komunikacja społeczna
(80)
Hobby i czas wolny
(49)
Kulinaria
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(30)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Historia pewnego kota / Laura Agustí ; z hiszpańskiego przełożyła Urszula Żebrowska-Kacprzak. - Wydanie I. - Warszawa : Albatros, 2022. - 148, [9] stron : ilustracje , fotografie ; 25 cm.
Wśród wszystkich zwierząt, udomowionych i dzikich, żadne nie jest dla człowieka tak tajemnicze i fascynujące jak kot. Jest to też stworzenie z najlepszym aktualnie PR-em, pomimo wielu wątpliwych cech swojej osobowości… Ale chyba zgodzimy się wszyscy, że to my, ludzie, jesteśmy gośćmi i wiernymi poddanymi w królestwie kota, a nie odwrotnie. Od starożytności, aż po współczesność – z lekkim załamaniem koniunktury w czasach średniowiecza – kot inspiruje, budzi ciekawość i zachwyt. Poznali się na nim bogowie, królowie i artyści, ale też mieszczanie i chłopi. W czym tkwi sekret jego oszałamiającego sukcesu? Może w egalitaryzmie właśnie – bo w którym domu, czy to bogatym, czy biednym, nie przyda się jego talent wytrawnego łowcy, niosącego śmierć domowym szkodnikom? A może w podziwie, jaki wzbudza, będąc właścicielem tych wszystkich cech, za które człowiek dałby fortunę? A może chodzi o idealną równowagę przeciwieństw zaklętą w złośliwych pieszczochach? A może o fakt, że koty niczego nam nie ułatwiają? Nie szczędzą nam pogardy, nie zabiegają o nasze względy… W czymkolwiek kryje się ich tajemnica, jedno jest pewne – jeśli będziemy je traktować tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani i zaskarbimy sobie ich zaufanie – staną się dla nas bezcenni, jako najlepsi przyjaciele, powiernicy, pocieszyciele i terapeuci. Będą naszym cieniem, naszym lepszym „ja”. Wypełnią naszą codzienność swoim mruczącym ciepłem i pozwolą przeżyć wspaniałą, kipiącą emocjami przygodę – właśnie taką jakiej doświadczyli Laura i jej ukochany Hej. Laura, zawsze uwielbiała zwierzęta, ale nigdy nie spodziewała się, jak wielką rolę w jej życiu odegra Hej. Oto opowieść o wielkiej przyjaźni, jaka połączyła utalentowaną hiszpańską artystkę z najbardziej tajemniczym i uroczym ze zwierząt. Autorka, poza przepiękną opowieścią o swoim kocie, przemyca szereg informacji o tym jakże wyjątkowym gatunku. O jego roli w historii, sztuce i literaturze. Dodatkowo wzbogaca historię wspaniałymi ilustracjami. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152842 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 1)
Na okładce: nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych i zootechnicznych, a także pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, hobbystów i miłośników nzwierząt domowych
1. SKŁADNIKI CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT 1. 1. Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński 1.2. Węglowodany (cukrowce) 1.2.1.Monosacharydy (cukry proste) 1.2.2.Oligosacharydy 1.2.3.Polisacharydy 1.2.3.1.Polisacharydy skrobiowe 1.2.3.2.Polisacharydy nieskrobiowe 1.2.3.3.Lignina i inne substancje strukturalne 1.3. Tłuszczowce (lipidy) 1.3.1.Kwasy tłuszczowe 1.3.2.Tłuszcze proste 1.3.3.Tłuszcze złożone 1.3.4.Pochodne tłuszczowców 1.3.5.Wskaźniki charakteryzujące jakość tłuszczu 1.4. Białka i inne związki azotowe Stanisław Buraczewski 1.4.1. Aminokwasy 1.4.1.1.Budowa aminokwasów 1.4.1.2.Podział aminokwasów 1.4.1.3.Właściwości i reakcje aminokwasów 1.4.1.4.Aminokwasy niezbędne 1.4.1.5.Skład aminokwasowy pasz i dawek 1.4.1.6.Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów 1.4.2.Peptydy 1.4.3.Białka 1.4.3.1.Klasyfikacja białek 1.4.3.2.Białko pasz 1.4.4.Związki azotowe niebiałkowe 1.4.4.1.Aminokwasy niebiałkowe 1.4.4.2.Kwasy nukleinowe 1.4.4.3.Alkaloidy 1.4.4.4.Glikozydy 1.4.4.5.Glukozynolany 1.4.4.6.Inne związki niebiałkowe 1.4.5.Związki azotowe nieorganiczne 1. 5 . Składniki mineralne Dorota Jamroz 1.5.1.Wapń (Ca) 1.5.2.Fosfor (P) 1.5.3.Magnez (Mg) 1.5.4.Potas, chlor, sód 1.5.5.Siarka (S) 1.5.6.Mikroelementy i pierwiastki śladowe 1.5.7.Metale toksyczne 1. 6 . Witaminy Stanisław Wójcik 1.6.1.Rodzaje witamin 1.6.2.Struktury chemiczne i cechy fizyczne 1.6.3.Mierniki ilościowe 1.6.4.Działanie witamin w organizmie zwierząt 1.6.5.Ewolucja stosowania witamin 1.6.6.Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe 1.6.7.Nazewnicwo witamin 1.6.8.Witamina A 1.6.9.Kalcyferole — witamina D 1.6.10.Tokoferole — witamina E 1.6.11.Menadion — witamina K 1.6.12.Tiamina — witamina B1 1.6.13.Ryboflawina — witamina B2 1.6.14.Niacyna — witamina B3 1.6.15.Kwas pantotenowy — witamina B5 1.6.16.Pirydoksyna — witamina B6 1.6.17.Biotyna — witamina H 1.6.18.Kwas foliowy 1.6.19.Cyjanokobalamina — witamina B 1.6.20.Kwas askorbinowy — witamina C 1.6.21.Substancje traktowane jako witaminy 1. 7 . Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz Dorota Jamroz 2 . BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Julian Kamiński 2 . 1. Przewód pokarmowy świni 2 .2 . Przewód pokarmowy konia 2 .3 . Budowa przewodu pokarmowego kury 2.4 . Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy 3. POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE Zygmunt Maciej Kowalski 3 . 1. Pobranie paszy 3.1.1.Regulacja mechaniczna pobrania paszy 3.1.2.Regulacja fizjologiczna pobrania paszy 3.1.3.Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy 3.2. Trawienie 3.2.1.Enzymy trawienne 3.2.2.Trawienie u zwierząt jednożołądkowych 3.2.2.1.Trawienie w jamie gębowej 3.2.2.2.Trawienie w żołądku 3.2.2.3.Trawienie w jelicie cienkim 3.2.2.4.Trawienie w jelicie grubym 3.2.2.5.Trawienie u drobiu 3.3. Wchłanianie 3.3.1.Wchłanianie cukrów 3.3.2.Wchłanianie białek 3.3.3.Wchłanianie tłuszczów 3.3.4.Wchłanianie wody, składników mineralnych oraz witamin 3 . 4 . Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy 3.4.1.Trawienie węglowodanów w żwaczu 3.4.2.Przemiany składników azotowych w żwaczu 3.4.3.Przemiany tłuszczów w żwaczu 3.4.4.Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy 3 . 5 . Metody oznaczania strawności składników pokarmowych 3.5.1. Metody in vivo 3.5.1.1.Metoda bilansowa, czyli klasyczna 3.5.1.2.Metoda wskaźnikowa 3.5.1.3.Strawność pozorna i rzeczywista 3.5.1.4.Badania strawnościowe u drobiu 3.5.2.Metody woreczków nylonowych 3.5.3.Metody laboratoryjne (metody in vitro) 3.5.4.Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne) 3.6. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych 4. PRZEMIANA MATERII I ENERGII 4 .1. Przemiana węglowodanów Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska 4.1.1.Synteza glukozy 4.1.2.Rozkład glukozy 4.1.3.Cykl kwasów trikarboksylowych 4.1.4.Cykl pentozofosforanowy 4.1.5.Synteza glikogenu i laktozy 4.1.6.Przemiany u przeżuwaczy 4 .2 . Przemiana tłuszczowców Stefania Smulikowska 4.2.1.Przemiana lipidów, rozkład, synteza 4.2.2.Niezbędne kwasy tłuszczowe 4.2.3.Dynamika odkładania tłuszczu 4.2.4.Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu 4.2.5.Skład tłuszczu mleka 4.2.6.Zakłócenia w przemianie tłuszczów 4.2.7.Tolerancja na tłuszcz 4.2.8.Zapotrzebowanie na tłuszcz 4 .3 . Przemiana białek Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski 4.3.1.Biosynteza i rozkład aminokwasów 4.3.2.Biosynteza i rozkład białek 4.3.3.Zapotrzebowanie na białko 4.3.3.1.Zapotrzebowanie bytowe 4.3.3.2.Zapotrzebowanie produkcyjne 4.3.4.Bilans azotu Barbara Pastuszewska 4.3.5.Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka 4.3.6.Optymalne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko idealne" Dorota Jamroz 4 .4. Przemiana energii Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg 4.4.1.Wprowadzenie do bioenergetyki 4.4.2.Procesy kataboliczne 4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów 4.4.2.2.Utlenianie tłuszczu 4.4.2.3.Utlenianie białka 4.4.3.Procesy anaboliczne 4.4.3.1.Wydatek energii na syntezę węglowodanów 4.4.3.2.Wydatek energii na syntezę tłuszczu 4.4.3.3.Wydatek energii na syntezę białka 4.4.4.Pomiary przemiany energii 4.4.4.1.Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła 4.4.4.2.Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy) 4.4.4.3.Metoda CN (bilans węgla i azotu) 4.4.4.4.Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody 4.4.4.5.Inne metody oznaczania bilansu energii 4.4.5.Podział energii w organizmie 5 . PRZEMIANY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH Dorota Jamroz 5 . 1. Absorpcja i wydalanie, dostępność składników mineralnych 5 .2 . Tworzenie rezerw i mobilizacja składników mineralnych 5 .3 . Współzależności między składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie) 5 .4 . Metody określania zapotrzebowania zwierząt na składniki mineralne 55 Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy 6. ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA SKAŻENIA ŚRODOWISKA NATURALNEGO Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański 6. 1. Emisja gazów cieplarnianych 6. 2 . Emisja azotu i fosforu 6.2.1.Zwierzęta przeżuwające 6.2.2.Zwierzęta nieprzeżuwające 7. SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I ZAPOTRZEBOWANIA ZWIERZĄT 7 . 1. Historia systemów i mierników wartościowania pasz Aleksandra Ziołecka 7 2 Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy Zygmunt Maciej Kowalski 7.2.1.Systemy oceny wartości energetycznej pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.2.Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA 7.2.3.Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających 7.2.4.Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.5.Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA 7.2.6.Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ 7.2.7.MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dodatkowe jednostki systemu białkowego INRA 7.2.8.System wypełnienia w systemie INRA 7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz 7.2.9.Zdolność pobrania paszy 7 .3 . Systemy wartościowania energii i białka dla świń Stanisław Buraczewski 7.3.1.Wartość energetyczna pasz dla świń 7.3.2.Wartość białka dla świń 7 .4. Określenie zapotrzebowania na energię i białko u koni Aleksandra Ziołecka 7.4.1.Zapotrzebowanie koni na energię 7.4.2.Zapotrzebowanie koni na białko 7 .5 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u drobiu Jan Barteczko 7 6 Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u zwierząt futerkowych 7 .7 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u psów i kotów 7.8. Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb 8. NUTRIGENOMIKA Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka 8 .2 . Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety optymalnej 8 .3 . Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów 8 .4 . Narzędzia nutrigenomiki 8 .5 . Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151456 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 2)
Na okładce: Nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1.1.Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 1.1.1.Porównanie składu mleka i siary 1.1.2.Czynniki wpływające na pobranie paszy 1.1.3.Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 1.1.4.Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 1.1.5.Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 1.2.Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 1.2.1.Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 1.2.2.Białko chronione w żywieniu krów mlecznych 1.2.3.Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 1.2.4.Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 1.2.5.Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 1.2.5.1.Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 1.2.5.2.Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 1.2.6.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 1.2.7.Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 1.2.7.1.Okres okołoporodowy 1.2.7.1.1.Okres zasuszenia 1.2.7.1.2.Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 1.2.7.2.Okres pełnej laktacji 1.2.8.Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 1.2.8.1.Zielonki w żywieniu krów 1.2.8.2.Kiszonki w żywieniu krów 1.2.8.3.Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych 1.2.9.Pasze treściwe 1.2.10.Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych - technika żywienia 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 1.2.11.Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 1.2.11.1.Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjono¬waniem przewodu pokarmowego 1.2.11.2.Choroby i zaburzenia metaboliczne 1.2.12.Wpływ żywienia krów na skład mleka 1.3.Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 1.3.1.Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 1.3.2.Siara 1.3.3.Mleko odtłuszczone 1.3.4.Odchów tradycyjny 1.3.5.Preparaty mlekozastępcze 1.3.6.Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 1.3.7.Odchów skrócony 1.3.8.Odchów intensywny 1.3.9.Mieszanka treściwa starter i woda 1.3.10.Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 1.3.11.Odchów jałówek rasy polski hf 1.4.Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Słrzetelski 1.5 .Żywienie bydła opasanego 1.5.1.Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 1.5.2.Skład organizmu i tuszy opasów 1.5.3.Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 1.5.4.Pasze stosowane w opasie 1.5.5.Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 1.5.6.Systemy opasania i żywienia opasów 1.6. Żywienie krów mamek 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 2.1.Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja 2.2.Potrzeby pokarmowe owiec 2.3.Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym 2.3.1.Okres przygotowania do stanówki i stanówka 2.3.2.Okres kotności maciorek 2.3.3.Okres laktacji 2.3.4.Maciorki zasuszone 2.4.Żywienie tryków 2.5.Wychów jagniąt 2.5.1.Tradycyjny wychów jagniąt 2.5.2.Wcześniejsze odsądzanie jagniąt 2.5.3.Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych 2.6.Żywienie jagniąt odsądzonych i młodzieży 2.6.1.Żywienie maciorek od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.6.2.Żywienie tryczków od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.7.Tucz jagniąt 2.7.1. Tucz intensywny 2.7.1.1.Tucz mleczny 2.7.1.2.Tucz do 30 kg masy ciała 2.7.2.Tucz średnio intensywny 2.7.2.1.Tucz pastwiskowy 2.7.2.2.Tucz stacjonarny 2.7.3.Tucz przedłużony 2.8.Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 2.8.1.Żywienie maciorek 2.8.1.1.Okres zasuszenia 2.8.1.2.Okres stanówki 2.8.1.3.Okres ciąży 2.8.1.4.Okres laktacji 2.8.1.5.Zdolność pobrania paszy 2.8.2.Żywienie jagniąt rzeźnych 2.9.Żywienie a produkcja wełny 3.ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 3.1.Zwyczaje żywieniowe kóz 3.2.Strawność składników pokarmowych 3.3.Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe 3.3.1.Zapotrzebowanie na energię 3.3.2.Zapotrzebowanie na białko 3.3.3.Zdolność pobrania paszy (ZPP) 3.3.4.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 3.3.5.Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 3.3.6.Zapotrzebowanie kóz na wodę 3.4.Pasze stosowane w żywieniu kóz 3.5.Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 3.5.1.Żywienie w okresie zasuszenia 3.5.2.Żywienie w okresie wczesnej laktacji 3.5.3.Żywienie w II połowie laktacji 3.5.4.Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 3.6.Odchów koźląt 3.6.1.Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe 3.6.2.Wykoty i pojenie siarą 3.6.3.Systemy odchowu koźląt 3.6.4.Pasze stosowane w odchowie koźląt 3.6.5.Odsądzanie 3.7.Żywienie młodzieży hodowlanej po odsądzeniu 3.8.Tucz koźląt 4.ŻYWIENIE ŚWIŃ 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 4.1.1.Okres krycia 4.1.2.Okres prośności 4.1.3.Laktacja 4.1.4.Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 4.1.5.Charakterystyka dawek dla loch 4.1.6.Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 4.2.Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 4.2.1.Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 4.2.2.Okres karmienia siarą i mlekiem 4.2.2.1.Siara (colostrum) 4.2.2.2.Absorpcja gammaglobulin 4.2.2.3.Mleko 4.2.2.4.Pasza stała 4.2.2.5.Rozwój przewodu pokarmowego 4.2.3.Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe 4.2.4.Żywienie prosiąt po odsądzeniu w wieku 7 lub 21 dni 4.2.5.Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 4.2.6.Żywienie warchlaków 4.3.Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 4.4.Żywienie knurków 4.5.Żywienie knurów 4.6.Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 4.6.1.Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 4.6.2.Intensywność wzrostu i tuczu 4.6.3.Skład ciała i tuszy tuczników 4.6.4.Jakość mięsa 4.6.5.Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe 4.6.6.Systemy żywienia tuczników 4.6.7.Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 4.6.8.Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 5.1.Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 5.1.1.Jama gębowa i zęby 5.1.2.Żołądek 5.1.3.Jelito cienkie 5.1.4.Jelito grube 5.2.Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe 5.2.1.Zapotrzebowanie na energię 5.2.2.Zapotrzebowanie na białko 5.2.3.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 5.2.4.Zapotrzebowanie na witaminy 5.3.Praktyczne aspekty żywienia koni 5.3.1.Klacze 5.3.2.Źrebięta 5.3.3.Ogiery 5.3.4.Konie rosnące 5.3.5.Konie pracujące lekko 5.3.6.Konie pracujące średnio i ciężko 5.3.7.Konie ras małych 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz ; Jerzy Koreleski 6.1.Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 6.2.Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju 6.3.Żywienie kurek w okresie odchowu 6.4.Żywienie kur stad towarowych 6.5.Żywienie kur stad reprodukcyjnych 6.6.Systemy utrzymywania i żywienia kur 6.7.Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 6.8.Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 6.9.Żywienie kurcząt rzeźnych 6.9.1.Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy 6.9.2.Wykorzystanie składników pokarmowych 6.9.3.Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 6.9.4.Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków pa¬szowych 6.9.5.Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 7.ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 7.1.Specyfika trawienia i żywienia indyków 7.2.Żywienie indyków hodowlanych 7.2.1.Żywienie indyków w okresie wychowu 7.2.2.Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego 7.3.Żywienie indyków rzeźnych 8.ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 8.1.Specyfika trawienia u gęsi 8.2.Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe 8.3.Żywienie gęsi reprodukcyjnych 8.4.Praktyczne żywienie gęsi 8.5.Tucz młodych gęsi rzeźnych 8.6.Produkcja stłuszczonych wątrób 9.ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 9.1.Specyfika trawienia u kaczek 9.2.Żywienie kacząt w okresie wychowu 9.3.Żywienie kaczek reprodukcyjnych 9.4.Żywienie kaczek rzeźnych 9.5.Systemy żywienia kaczek 10, ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 10.2.Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 10.3.Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 10.4.Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 10.4.1.Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 10.4.2.Pasze stosowane w żywieniu gołębi 10.4.3.Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe 10.4.3.1.Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli 10.4.3.2.Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 10.4.4.Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi 10.5.Żywienie strusi Dorota Jamroz 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek Jan Zając 11.1.Budowa układu pokarmowego 11.2.Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe 11.3.Pasze stosowane w żywieniu królików 11.4.Normowanie dawek pokarmowych 11.5.Technika żywienia 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek Paweł Bielański, Jan Zając 12.1.Budowa układu pokarmowego 12.2.Pasze stosowane z żywieniu nutrii 12.3.Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 12.4.Normowanie dawek pokarmowych 12.5.Technika żywienia 1 3 ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, {Stanisław Niedźwiadek\ Jan Zając 13.1.Właściwości przewodu pokarmowego 13.2.Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 13.3.Stan higieniczny i konserwacja pasz 13.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe 13.4.1.Żywienie lisów pospolitych i polarnych 13.4.2.Żywienie jenotów 13.4.3.Żywienie norek i tchórzy 13.5.Przyrządzanie i zadawanie paszy 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 14.2.Żywienie karpi 14.2.1.Systemy żywienia 14.2.2.Pokarm naturalny 14.2.3.Żywienie wylęgu i narybku 14.2.4.Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 14.2.5.System intensywny 14.2.6.Technika żywienia karpi 14.3.Żywienie pstrągów 14.3.1.Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 14.3.2.Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 14.3.3.Technika karmienia ŻYWIENIE PSOW Olga Lasek, \Jan Barłeczko 15.1.Specyfika żywienia psów 15.2.Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 15.3.Zapotrzebowanie pokarmowe psów 15.4.Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 15.5.Żywienie szczeniąt 15.6.Żywienie psów pracujących 15.7.Żywienie psów starszych 15.8.Rodzaje karm i techniki karmienia psów 15.9.Układanie dawek pokarmowych 15.10. Ocena poprawnego żywienia ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 16.1.Zapotrzebowanie na wodę 16.2.Zapotrzebowanie na energię 16.3.Zapotrzebowanie na białko 16.4.Zapotrzebowanie na aminokwasy 16.5.Zapotrzebowanie na tłuszcze 16.6.Zapotrzebowanie na węglowodany 16.7.Zapotrzebowanie na włókno 16.8.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 16.9.Zapotrzebowanie na witaminy 16.10.Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 16.10.1.Otyłość 16.10.2.Stłuszczenie wątroby 16.10.3.Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 16.10.4.Zapalenie tkanki tłuszczowej 16.10.5.Biegunki 16.10.6.Zaparcia 16.10.7.Alergia pokarmowa 16.11.Żywienie zwierząt chorych ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.2. Żywienie jaszczurek Jan Barteczko 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.3.Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.4.Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 17.5.Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 17.6.Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jerzy Koreleski, Jerzy Kremky 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 18.2.1.Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 18.2.2.Naturalne pokarmy białkowe pszczół 18.2.3.1.Pyłek kwiatowy 18.2.3.2.Pierzga 18.2.4.Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły 18.2.5.Dokarmianie i podkarmianie pszczół 18.2.6.Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 18.2.7.Sporządzanie pokarmów cukrowych 18.2.8.Pokarmy dla pszczół 18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 1 9. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 20 ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 20.1.Wymagania pokarmowe szczurów 20.2.Typy i skład diet 20.3.Żywienie szczurów doświadczalnych 20.3.1.Ocena wartości odżywczej białka 20.3.2.Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151457 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Fizykoterapia w medycynie weterynaryjnej. Wprowadzenie do tematu./ Aleksandra Bauer, Marek Wiecheć. W: Praktyczna fizjoterapia i rehabilitacja Rok 2018, nr 90, s. 20-24. - 2018.
Bibliografia na stronach 24-24
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przyjęta nazwa autorki: Anna Zmudzińska-Pietrzak.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
SYGNAŁY WERBALNE I NIEWERBALNE W KOMUNIKACJI ZWIERZĄT ZACHOWANIA SPOŁECZNE ZWIERZĄT OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA BEHAWIORU SPOŁECZNEGO U WYBRANYCH GATUNKÓW ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Bydło Świnie Drób Konie Króliki Alpaki WYKORZYSTANIE PREDYSPOZYCJI SPOŁECZNEJ ZWIERZĄT GOSPODARSKICH W KONTAKTACH Z CZŁOWIEKIEM Hipoterapia Horse Assisted Education Alpakoterapia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155319 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik, 2007-
Wcześniejsza częstotliwość: Nieregularnie, 2002-2006
2002, nr. 1 = nr. 10-.
Od 2003, nr. 1 [Janusz Falkowski editor-in-chief].
Od 28, 2 (2013) [Małgorzata Woźniak editor-in-chief].
Zawartość zasobu Magazyn P 3061 udostępniany w BWEiZ
10-12 = 1-3/ 2002
13 = 1 + suppl. nr 1/2003
14-15 = 2-3 2003
16-17 = 1-2 2004 + suppl. nr 2
18-19 = 1-2 2005
20-21 = 1-2 2006 + suppl. nr 3
Vol.22 nr 2-4 2007 + suppl. nr 4
Vol.23 nr 3-4 2008
Vol.24 nr 1-4 2009
Vol.25 nr 1-4 2010
Vol.26 nr 1-4 2011
Vol.27 nr 1-4 2012
Vol.28 nr 1-4 2013
Vol.29 nr 1-4 2014
Vol.30 nr 1-4 2015
2016 Vol. 31 nr 1-4
2017 Vol. 32 nr 1-4
2018 Vol. 33 (1-4)
2019 Vol. 34 (1-4)
2020 Vol. 35 (1-4)
2021 . Dostępne w zbiorach BMW
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nazwy współautorów na stronie XII-XIV.
Bibliografia przy rozdziale. Indeks.
Dla lekarzy weterynarii, studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, a także osób związanych z przemysłem drobiarskim.
Mark Pattison Przemysł drobiarski Steuen Stenhouse Sposób prowadzenia badania w terenie MichaelJ. Alcorn Badania laboratoryjne jako element wspomagający programy zdrowotności oraz rozpoznawanie chorób Chris Morrow Biobezpieczeństwo w produkcji drobiarskiej Stephen A. Lister Szczepionki i szczepienia Tibor Cserep Leki i leczenie Paul F. McMullin Prawodawstwo a dobrostan drobiu Sue Haslam Choroby bakteryjne Janet M. Bradbury Enterobacteriaceae Stephen A. Lister, Paul Barrow Zakażenia wywołane przez Pasteurella sp., Ornithobacterium oraz Riemerella\ wprowadzenie Magne Bisgaard, A. Miki Bojesen, Jens P. Christensen 10 Cholera drobiu Jens P. Christensen, A. Miki Bojesen, Magne Bisgaard Zakaźny katar nosa kur i pokrewne choroby Par J. Blackall, Karl-Heinz Hinz Zakażenia Gallibacterium i inne pasterelozy ptaków A. Miki Boj esen, Jens P. Christensen, Magne Bisgaard Ornithobacterium rhinotracheale Paul van Empel Zakażenia Riemerella Magne Bisgaard, A. Miki Bojesen, Jens P. Christensen Bordeteloza ptaków (koryza indyków) Karl-Heinz Hinz Campylobacter Sarah Evans, Laura Powell Gronkowce, paciorkowce i enterokoki Joan A. Smyth, Perpetua T. McNamee Zakażenia laseczkami beztlenowymi Magne Kaldhusdal, Frank T.W. Jordan Erysipelothrix rhusiopathiae - różyca Frank T.W. Jordan, Magne Bisgaard Mykoplazmozy drobiu Janet M. Bradbury, Chris Morrow Chlamydofiloza ptaków (chlamydioza/psitakoza/ornitoza) Zerai Woldehiwet Inne choroby bakteryjne Frank T.W. Jordan, David J. Hampson Orthomyxoviridae - indue Dennis J. Alexander Zakażenia pokswirusowe MichaelA. Skinner Zakażenia koronawims: Jane K.A. Cook Zakażenie pikomaw:r_>: Richard E. Gough, M. Steu Zakażenie bimawirusc A ć Thierry tan den Berg Zakażenia adenowiruscrt- : Joan A. Smyth, Zakażenia reowirusowe Reowirusy M. Stewart McNud Rotawirusv Richard E. Gougr. Zakażenia astrowirusowe Choroby wirusowe Redakcja Dennis J. Alexander Herpesoiridae Wirus choroby Mareka Venugopal Nair Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy Richard C. Jones Wirusowe zapalenie jelit kaczek Richard E. Gough Retropiridae Laurence N. Payne Paramyxoviridae Paramyxovirinae (choroba Newcastle i inne paramyksowirusy) Dennis J. Alexander Pneumooirinae Richard C. Jones Orthomyxoviridae - influenza ptaków Dennis J. Alexander Zakażenia pokswirusowe MichaelA. Skinner Zakażenia koronawirusowe Jane K.A. Cook Zakażenie pikornawirusowe Richard E. Gough, M. Stewart McNulty Zakażenie birnawirusowe Thierry van den Berg Zakażenia adenowirusowe Joan A. Smyth, M. Stewart McNulty Zakażenia reowirusowe Reowirusy M. Stewart McNulty, Richard C. Jones Rotawirusy Richard E. Gough, M. Stewart McNulty Zakażenia astrowirusowe Richard E. Gough, M. Stewart McNulty Zakażenia cirkowirusowe Daniel Todd, M. Stewart McNulty Zakażenia parwowirusowe Richard E. Gough Zakażenia kaliciwirusowe i hepewirusowe Richard E. Gough Wirusy przenoszone przez stawonogi Ilaria Capua Część 4 Choroby grzybicze Paul F. McMullin Choroby grzybicze Thomas Brown, Frank T.W. Jordan, Alisdair M. Wood paramykso wirusy) Chorobypasożytnicze - Paul F. McMullin Chorobypasożytnicze Alexander J. Trees Choroby układu mięśniowo-szkieletowego Redakcja Mark Pattison Choroby układu mięśniowo-szkieletowego Barry H. Thorp Część 7 Inne choroby, zatrucia oraz toksyny Redakcja Paul F. McMidlin, Mark Pattison Praktyczna epidemiologia chorób drobiu oraz choroby wieloczynnikowe (złożone) j.J. (Sjaak) de Wit Zaburzenia odżywiania Patrick W. Garland, Steven Pritchard Choroby drobiu jako wynik nieprawidłowego zarządzania na fermie Chris Morrow Zatrucia u drobiu Alan Shlosberg Choroby ptaków łownych Tom Pennycott Przydatne informacje Frank T.W. Jordan, PaulF. McMulli
Sygnatura czytelni BMW: III F 156 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14879 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajki. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, copyright 2008. - 388 stron : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
POZYSKIWANIE MLEKA Hodowlane i środowiskowe uwarunkowania produkcji mleka Czynniki wpływające na wydajność, skład i jakość mleka Czynniki genetyczne Czynniki pozagenetyczne Czynniki wpływające na obniżenie ilości i jakości pozyskiwanego mleka Stan fizjologiczny krowy Zapalenie wymienia (mastitis) Kwasica żwacza Zasadowica żwacza Ketoza (acetonemia) Schorzenia narządów rodnych Uszkodzenia wymienia wpływające na jakość mleka Brodawki Ospa wymienia Rany letnie - filarioza Budowa anatomiczna gruczołu mlekowego. Fizjologia i przebieg laktacji Budowa anatomiczna gruczołu mlekowego Fizjologia laktacji Przebieg laktacji Budowa wymienia krów Kształt wymion Wielkość wymion Gruczołowość wymion Zawieszenie wymion Ukształtowanie ćwiartek wymienia Charakterystyka strzyków Metody i kierunki doskonalenia bydła mlecznego Warunki pozyskiwania mleka Przeddojenie Masaż przedudojowy Dój ręczny Masaż poudojowy Dodajanie Dój mechaniczny Budowa urządzenia udojowego Zmiany podciśnienia Systemy podwójnego i potrójnego podciśnienia (duovac i triovac) Automatyczne zdejmowanie aparatów udojowych (ACR) Dojamie Nowoczesne techniczne i technologiczne rozwiązania pozyskiwania mleka - roboty udojowe Wymagania prawa krajowego i Unii Europejskiej dotyczące warunków pozyskiwania mleka Bytowe i higieniczne warunki utrzymania krów w gospodarstwie Jakość mleka surowego Zmiany smaku i zapachu mleka surowego Dokumentacja WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE MLEKA Skład chemiczny mleka Czynniki wpływające na skład i właściwości mleka Zmienność składu chemicznego mleka Zmienność składu chemicznego mleka spowodowana czynnikami fizjologicznymi Wpływ stanu zdrowia krów na skład chemiczny mleka Wpływ czynników środowiskowych na skład chemiczny mleka Tłuszcz mlekowy (lipidy mleka) Acyloglicerole tłuszczu mlekowego Tłuszcze złożone mleka Fosfolipidy mleka Cerebrozydy mleka Pochodne lipidów Substancje towarzyszące Cholesterol Karotenoidy Właściwości fizyczne tłuszczu mlekowego Stan rozproszenia (dyspersja) Gęstość tłuszczu mlekowego Temperatura topnienia i krzepnięcia tłuszczu mlekowego Współczynnik załamania światła tłuszczu mlekowego Przemiany tłuszczu mlekowego istotne w technologii przetwórstwa mleka Jełczenie hydrolityczne Jełczenie oksydacyjne Związki azotowe mleka Białka mleka Kazeina Białka serwatkowe Niebiałkowe związki azotowe mleka Metody koagulacji białek mleka Koagulacja cieplna Koagulacja przez zakwaszenie Koagulacja enzymatyczna Koagulacja przez wysalanie Laktoza Właściwości chemiczne laktozy Właściwości fizyczne laktozy Składniki mineralne mleka Wapń Fosfor Potas Sód i chlor Magnez Kwas cytrynowy Mikroelementy Witaminy Wpływ procesów technologicznych na witaminy mleka Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu Witaminy rozpuszczalne w wodzie Pozostałe składniki mleka Gazy Substancje odpornościowe Substancje bakteriostatyczne Enzymy Właściwości organoleptyczne Właściwości fizykochemiczne Gęstość mleka Lepkość i napięcie powierzchniowe mleka Ciśnienie osmotyczne i temperatura zamarzania mleka Kwasowość mleka Kwasowość czynna (aktualna, aktywna) mleka Kwasowość miareczkowa (potencjalna) mleka Potencjał oksydoredukcyjny mleka Właściwości cieplne mleka Właściwości elektryczne mleka Właściwości optyczne mleka Pojemność buforowa (buforowość) mleka Stabilność cieplna i alkoholowa mleka Stabilność cieplna mleka Stabilność alkoholowa (etanolowa) mleka ENZYMY MLEKA Ogólna charakterystyka Rodzime enzymy mleka Lipaza lipoproteinowa Plazmina Fosfatazy Peroksydaza Oksydaza ksantynowa Oksydaza sulfhydrylowa Katalaza Dysmutaza ponadtlenkowa y-glutamylotransferaza Lizozym Rybonukleaza Inne enzymy WARTOŚĆ ŻYWIENIOWA MLEKA Znaczenie mleka w żywieniu człowieka Wskaźnik jakości żywieniowej - INO Charakterystyka wartości odżywczej i biologicznej składników mleka i jego przetworów Białko Tłuszcz mlekowy Laktoza Składniki mineralne Wapń i fosfor Magnez Sód i potas Cynk Żelazo Witaminy Aspekty zdrowotne spożywania mleka i jego przetworów BIAŁKA MLEKA JAKO ŹRÓDŁO BIOAKTYWNYCH PEPTYDÓW Bioaktywne peptydy występujące w białkach żywności Peptydy o aktywności przeciwnadciśnieniowej Inhibitory endopeptydazy prolinowej Peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię Peptydy powodujące skurcz mięśni gładkich oraz immunostymulacyjne Peptydy opioidowe i antagonistyczne w stosunku do opioidowych Peptydy hamujące agregację płytek krwi Peptydy antyoksydacyjne Peptydy antybakteryjne i grzybobójcze Peptydy wiążące i transportujące metale lub mikroelementy Neuropeptydy Peptydy aktywne powierzchniowo Peptydy kształtujące właściwości sensoryczne Peptydy poprawiające wartość odżywczą Peptydy umożliwiające kontrolę masy ciała Strategie otrzymywania bioaktywnych peptydów Bioaktywne sekwencje w białkach mleka MIKROBIOLOGIA MLEKA I JEGO PRZETWORÓW Ogólna charakterystyka mikroorganizmów Oddziaływanie drobnoustrojów na inne organizmy Charakterystyka wybranych grup mikroorganizmów Zarys klasyfikacji wybranych grup bakterii oparty na sekwencjach 16s rDNA Bakterie fermentacji mlekowej Metabolizm laktozy i fermentacja mlekowa Charakterystyka bakterii Rola bakterii fermentacji mlekowej w żywności Bakterie fermentacji propionowej Rodzaj Brevibacterium Bakterie z rodzajów Micrococcus i Staphylococcus Bakterie przetrwalnikujące Rodzaj Microbacterium Listeria monocytogenes Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae i grupa coli Rodzaj Pseudomonas i inne tlenowe Gram-ujemne pałeczki Rodzaj Aeromonas Rodzaj Campylobacter Grzyby Bakteriofagi Jakość mikrobiologiczna mleka surowego Mleko jako środowisko rozwoju mikroorganizmów Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych mleka Stan zdrowotny wymienia Higiena doju Przechowywanie i transport Mikroflora (mikrobiota) mleka Ocena jakości mikrobiologicznej mleka Mikrobiologia mleka utrwalonego Mleko spożywcze Mleko zagęszczone sterylizowane Mleko zagęszczone słodzone Mleko w proszku Mikrobiologia fermentowanych produktów mleczarskich Czyste kultury mikroorganizmów Napoje fermentowane Masło Twarogi Sery dojrzewające Mikroorganizmy chorobotwórcze w mleku i produktach mleczarskich Kryteria oceny mikrobiologicznej produktów mleczarskich Higiena produkcji BIOPREPARATY I DODATKI W MLECZARSTWIE Zasady stosowania substancji dodatkowych w produkcji żywności Preparaty koagulujące β -D-galaktozydaza (laktaza) Powłoki ochronne serów Polioctan winylu Parafina Folie z tworzyw sztucznych Topniki do sera Barwniki Substancje dodatkowe utrwalające strukturę i konsystencję Inne dodatki Technika i technologia stosowania czystych kultur w przemyśle mleczarskim Rozwój technologii zakwasów Charakterystyka kultur zakwasu Pomieszczenia do hodowli zakwasów i ich wyposażenie Mleko na zakwasy Pasteryzacja i chłodzenie Zakwasy macierzyste Zakwasy robocze Ożywianie szczepionek Przygotowanie zakwasów roboczych Probiotyki w produkcji mleczarskiej Prebiotyki w technologii mleczarskiej Kultury skoncentrowane bakterii fermentacji mlekowej oraz ich zastosowanie w procesach technologicznych Przyczyny osłabienia aktywności zakwasów oraz zaburzenia fermentacyjne Przekwaszanie zakwasów Pozostałości antybiotyków i innych substancji hamujących Wpływ bakteriofagów na przebieg procesów fermentacyjnych Określanie wrażliwości zakwasów na bakteriofagi Sposoby zwalczania infekcji fagowych Metody dezynfekcyjne Metody immunologiczne Rotacja kultur Zwalczanie bakteriofagów podczas przygotowywania zakwasów Podłoża antyfagowe Stosowanie kultur skoncentrowanych Cyrkulacja powietrza Ukwaszanie bezpośrednie PRODUKCJA, SKUP I JAKOŚĆ MLEKA SUROWEGO Charakterystyka bazy surowcowej produkcji mleka w Polsce Organizacja skupu mleka w Polsce Jakość mleka surowego Wpływ zapalenia wymion (mastitis) na cechy fizykochemicze i przydatność technologiczną mleka surowego Wpływ przechowywania na jakość mleka surowego Wpływ systemu skupu na jakość mleka Odbiór mleka w zakładzie mleczarskim Ocena jakości mleka surowego z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawnych PODSTAWOWE OPERACJE I PROCESY TECHNOLOGICZNE W PRZETWÓRSTWIE MLEKA Rozdział mleka w wirówkach Obróbka cieplna mleka Podstawy teoretyczne Termiczna destrukcja mikroorganizmów Płytowe wymienniki ciepła Rurowe wymienniki ciepła Baktofugacja Normalizacja Homogenizacja Zagęszczanie mleka w wyparkach Suszenie rozpryskowe mleka Odgazowywanie PROCESY MEMBRANOWE W MLECZARSTWIE Podstawowe definicje i skróty Charakterystyka membran i urządzeń membranowych Membrany do odwróconej osmozy Membrany do nanofiltracji Membrany do ultrafiltracji Membrany do mikrofiltracji Membrany do elektrodializy Urządzenia membranowe Charakterystyka wydajności instalacji membranowych Mycie i konserwacja membran Obróbka wstępna mleka oraz serwatki Zastosowanie procesów membranowych w przetwórstwie mleka i serwatki Zastosowanie odwróconej osmozy Zastosowanie ultrafiltracji Zastosowanie nanofiltracji Zastosowanie mikrofiltracji Zastosowanie elektrodializy w przetwórstwie mleka i serwatki
Sygnatura czytelni BMW: IX I 98,1 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144863, M 11794, 144860, 144861, 144862 (5 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 144859 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności