Chwalibóg Andrzej
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka WB
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Chwalibóg Andrzej
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Architektura krajobrazu
(1)
Architektura polska
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Pasza
(1)
Urbanistyka
(1)
Urbanizacja
(1)
Zwierzęta gospodarskie
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
Polska
(1)
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Architektura i budownictwo
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 1)
Na okładce: nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych i zootechnicznych, a także pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, hobbystów i miłośników nzwierząt domowych
1. SKŁADNIKI CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT 1. 1. Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński 1.2. Węglowodany (cukrowce) 1.2.1.Monosacharydy (cukry proste) 1.2.2.Oligosacharydy 1.2.3.Polisacharydy 1.2.3.1.Polisacharydy skrobiowe 1.2.3.2.Polisacharydy nieskrobiowe 1.2.3.3.Lignina i inne substancje strukturalne 1.3. Tłuszczowce (lipidy) 1.3.1.Kwasy tłuszczowe 1.3.2.Tłuszcze proste 1.3.3.Tłuszcze złożone 1.3.4.Pochodne tłuszczowców 1.3.5.Wskaźniki charakteryzujące jakość tłuszczu 1.4. Białka i inne związki azotowe Stanisław Buraczewski 1.4.1. Aminokwasy 1.4.1.1.Budowa aminokwasów 1.4.1.2.Podział aminokwasów 1.4.1.3.Właściwości i reakcje aminokwasów 1.4.1.4.Aminokwasy niezbędne 1.4.1.5.Skład aminokwasowy pasz i dawek 1.4.1.6.Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów 1.4.2.Peptydy 1.4.3.Białka 1.4.3.1.Klasyfikacja białek 1.4.3.2.Białko pasz 1.4.4.Związki azotowe niebiałkowe 1.4.4.1.Aminokwasy niebiałkowe 1.4.4.2.Kwasy nukleinowe 1.4.4.3.Alkaloidy 1.4.4.4.Glikozydy 1.4.4.5.Glukozynolany 1.4.4.6.Inne związki niebiałkowe 1.4.5.Związki azotowe nieorganiczne 1. 5 . Składniki mineralne Dorota Jamroz 1.5.1.Wapń (Ca) 1.5.2.Fosfor (P) 1.5.3.Magnez (Mg) 1.5.4.Potas, chlor, sód 1.5.5.Siarka (S) 1.5.6.Mikroelementy i pierwiastki śladowe 1.5.7.Metale toksyczne 1. 6 . Witaminy Stanisław Wójcik 1.6.1.Rodzaje witamin 1.6.2.Struktury chemiczne i cechy fizyczne 1.6.3.Mierniki ilościowe 1.6.4.Działanie witamin w organizmie zwierząt 1.6.5.Ewolucja stosowania witamin 1.6.6.Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe 1.6.7.Nazewnicwo witamin 1.6.8.Witamina A 1.6.9.Kalcyferole — witamina D 1.6.10.Tokoferole — witamina E 1.6.11.Menadion — witamina K 1.6.12.Tiamina — witamina B1 1.6.13.Ryboflawina — witamina B2 1.6.14.Niacyna — witamina B3 1.6.15.Kwas pantotenowy — witamina B5 1.6.16.Pirydoksyna — witamina B6 1.6.17.Biotyna — witamina H 1.6.18.Kwas foliowy 1.6.19.Cyjanokobalamina — witamina B 1.6.20.Kwas askorbinowy — witamina C 1.6.21.Substancje traktowane jako witaminy 1. 7 . Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz Dorota Jamroz 2 . BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Julian Kamiński 2 . 1. Przewód pokarmowy świni 2 .2 . Przewód pokarmowy konia 2 .3 . Budowa przewodu pokarmowego kury 2.4 . Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy 3. POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE Zygmunt Maciej Kowalski 3 . 1. Pobranie paszy 3.1.1.Regulacja mechaniczna pobrania paszy 3.1.2.Regulacja fizjologiczna pobrania paszy 3.1.3.Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy 3.2. Trawienie 3.2.1.Enzymy trawienne 3.2.2.Trawienie u zwierząt jednożołądkowych 3.2.2.1.Trawienie w jamie gębowej 3.2.2.2.Trawienie w żołądku 3.2.2.3.Trawienie w jelicie cienkim 3.2.2.4.Trawienie w jelicie grubym 3.2.2.5.Trawienie u drobiu 3.3. Wchłanianie 3.3.1.Wchłanianie cukrów 3.3.2.Wchłanianie białek 3.3.3.Wchłanianie tłuszczów 3.3.4.Wchłanianie wody, składników mineralnych oraz witamin 3 . 4 . Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy 3.4.1.Trawienie węglowodanów w żwaczu 3.4.2.Przemiany składników azotowych w żwaczu 3.4.3.Przemiany tłuszczów w żwaczu 3.4.4.Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy 3 . 5 . Metody oznaczania strawności składników pokarmowych 3.5.1. Metody in vivo 3.5.1.1.Metoda bilansowa, czyli klasyczna 3.5.1.2.Metoda wskaźnikowa 3.5.1.3.Strawność pozorna i rzeczywista 3.5.1.4.Badania strawnościowe u drobiu 3.5.2.Metody woreczków nylonowych 3.5.3.Metody laboratoryjne (metody in vitro) 3.5.4.Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne) 3.6. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych 4. PRZEMIANA MATERII I ENERGII 4 .1. Przemiana węglowodanów Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska 4.1.1.Synteza glukozy 4.1.2.Rozkład glukozy 4.1.3.Cykl kwasów trikarboksylowych 4.1.4.Cykl pentozofosforanowy 4.1.5.Synteza glikogenu i laktozy 4.1.6.Przemiany u przeżuwaczy 4 .2 . Przemiana tłuszczowców Stefania Smulikowska 4.2.1.Przemiana lipidów, rozkład, synteza 4.2.2.Niezbędne kwasy tłuszczowe 4.2.3.Dynamika odkładania tłuszczu 4.2.4.Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu 4.2.5.Skład tłuszczu mleka 4.2.6.Zakłócenia w przemianie tłuszczów 4.2.7.Tolerancja na tłuszcz 4.2.8.Zapotrzebowanie na tłuszcz 4 .3 . Przemiana białek Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski 4.3.1.Biosynteza i rozkład aminokwasów 4.3.2.Biosynteza i rozkład białek 4.3.3.Zapotrzebowanie na białko 4.3.3.1.Zapotrzebowanie bytowe 4.3.3.2.Zapotrzebowanie produkcyjne 4.3.4.Bilans azotu Barbara Pastuszewska 4.3.5.Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka 4.3.6.Optymalne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko idealne" Dorota Jamroz 4 .4. Przemiana energii Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg 4.4.1.Wprowadzenie do bioenergetyki 4.4.2.Procesy kataboliczne 4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów 4.4.2.2.Utlenianie tłuszczu 4.4.2.3.Utlenianie białka 4.4.3.Procesy anaboliczne 4.4.3.1.Wydatek energii na syntezę węglowodanów 4.4.3.2.Wydatek energii na syntezę tłuszczu 4.4.3.3.Wydatek energii na syntezę białka 4.4.4.Pomiary przemiany energii 4.4.4.1.Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła 4.4.4.2.Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy) 4.4.4.3.Metoda CN (bilans węgla i azotu) 4.4.4.4.Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody 4.4.4.5.Inne metody oznaczania bilansu energii 4.4.5.Podział energii w organizmie 5 . PRZEMIANY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH Dorota Jamroz 5 . 1. Absorpcja i wydalanie, dostępność składników mineralnych 5 .2 . Tworzenie rezerw i mobilizacja składników mineralnych 5 .3 . Współzależności między składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie) 5 .4 . Metody określania zapotrzebowania zwierząt na składniki mineralne 55 Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy 6. ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA SKAŻENIA ŚRODOWISKA NATURALNEGO Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański 6. 1. Emisja gazów cieplarnianych 6. 2 . Emisja azotu i fosforu 6.2.1.Zwierzęta przeżuwające 6.2.2.Zwierzęta nieprzeżuwające 7. SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I ZAPOTRZEBOWANIA ZWIERZĄT 7 . 1. Historia systemów i mierników wartościowania pasz Aleksandra Ziołecka 7 2 Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy Zygmunt Maciej Kowalski 7.2.1.Systemy oceny wartości energetycznej pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.2.Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA 7.2.3.Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających 7.2.4.Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.5.Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA 7.2.6.Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ 7.2.7.MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dodatkowe jednostki systemu białkowego INRA 7.2.8.System wypełnienia w systemie INRA 7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz 7.2.9.Zdolność pobrania paszy 7 .3 . Systemy wartościowania energii i białka dla świń Stanisław Buraczewski 7.3.1.Wartość energetyczna pasz dla świń 7.3.2.Wartość białka dla świń 7 .4. Określenie zapotrzebowania na energię i białko u koni Aleksandra Ziołecka 7.4.1.Zapotrzebowanie koni na energię 7.4.2.Zapotrzebowanie koni na białko 7 .5 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u drobiu Jan Barteczko 7 6 Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u zwierząt futerkowych 7 .7 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u psów i kotów 7.8. Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb 8. NUTRIGENOMIKA Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka 8 .2 . Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety optymalnej 8 .3 . Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów 8 .4 . Narzędzia nutrigenomiki 8 .5 . Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151456 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tomy poprzednie "Polskiej Polityki Architektonicznej" ukazały się w latach: 2009, 2011, 2018.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach.
Systematyka planowania przestrzennego i procesu przygotowania inwestycji w Polsce pod kątem systemu i narzędzi kształtowania wartości otoczenia przestrzennego Kryzys gospodarki przestrzennej Konieczna reforma gospodarki przestrzennej - główne kierunki zmian System zagospodarowania przestrzeni w Wielkiej Brytanii we Francji Wnioski z opracowania porównawczego systemów Stosowność architektury - szanse i zagrożenia Krajobraz - dobro, które należy chronić, kształtować i gospodarować nim Kraków i jego strategiczna wizja rozwoju, na przykładzie Wizji rozwoju Krakowa z 2021 roku Pomiędzy krytycznym regionalizmem, neowernakularyzmem a umiejscowionym modernizmem - cztery projekty biura Ingarden & Ewy
Sygnatura czytelni BWB: VII A 200,4
Sygnatura czytelni BMW: XI B 104,4 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5339 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150806 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności