Zwierzęta gospodarskie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(30)
Forma i typ
Książki
(29)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Artykuły
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
tylko na miejscu
(12)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(20)
Biblioteka Międzywydziałowa
(12)
Autor
Jamroz Dorota
(7)
Barteczko Jan (1944- )
(4)
Krawiecka Lucyna
(4)
Nowicki Bolesław
(4)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(4)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(3)
Kamiński Julian (1929- )
(3)
Barszcz Marcin
(2)
Barteczko Jan (1944-2009)
(2)
Borowiec Franciszek (1943- )
(2)
Cieślak Anna
(2)
Jamroz Dorota (1939- )
(2)
Kowalski Zygmunt M. (1957- )
(2)
Sawosz-Chwalibóg Ewa
(2)
Łączyński Artur
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Becker Max
(1)
Biegański Alfons
(1)
Bielański Paweł (zootechnik)
(1)
Biesek Jakub
(1)
Bogucki Mariusz (zootechnik)
(1)
Brzóska Franciszek (1947- )
(1)
Buczyński Janusz T
(1)
Buraczewska Lucyna
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Chomyszyn Mirosław (1910-1997)
(1)
Chwalibóg Andrzej
(1)
Cieślak Adam (zootechnik)
(1)
Domaszkiewicz Barbara
(1)
Drewka Magdalena
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Fuchs Bogusław (1946- )
(1)
Grela Eugeniusz (1952- )
(1)
Górka Paweł
(1)
Jankowiak Hanna
(1)
Jankowski Jan (zootechnik)
(1)
Jeroch Heinz (1933- )
(1)
Józefiak Damian
(1)
Kellner Oscar Johann
(1)
Koreleski Jerzy (1938-2012)
(1)
Kosowska Barbara
(1)
Kremky Jerzy (1897-1941)
(1)
Kuliś Małgorzata
(1)
Lasek Olga
(1)
Lipiński Krzysztof (zootechnik)
(1)
Lorkiewicz Maria (1930- )
(1)
Micek Piotr
(1)
Mikołajczak Maria
(1)
Niedźwiadek Stanisław
(1)
Nowak Włodzimierz (zootechnik)
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Pastuszewska Barbara
(1)
Pawlina Edward
(1)
Podkówka Witold
(1)
Rutkowski Andrzej (1953-2020)
(1)
Ryś Rajmund
(1)
Sambraus Hans Hinrich
(1)
Skrzypińska Marta
(1)
Smulikowska Stefania
(1)
Sokół Janusz L
(1)
Strzetelski Juliusz
(1)
Szczerbowski Jan Andrzej (1935- )
(1)
Szumacher-Strabel Małgorzata (1969- )
(1)
Tarkowski Janusz (1944- )
(1)
Torgowski Jerzy
(1)
Trojanowicz Stanisław
(1)
Tywończuk Jan
(1)
Wertelecki Tomasz
(1)
Wilde Jerzy (1956- )
(1)
Witczak Franciszek ( -2009)
(1)
Wlaźlak Sebastian
(1)
Wójcik Stanisław (1926-2015)
(1)
Zając Jan (zootechnik)
(1)
Zduńczyk Zenon
(1)
Ziołecka Aleksandra
(1)
Zmudzińska-Pietrzak Anna (1983- )
(1)
Zwolińska-Bartczak Irena
(1)
Łysak Andrzej (1932-2015)
(1)
Ślebodziński Andrzej
(1)
Świetlikowska Urszula (1929-2001)
(1)
Święcicka Natasza
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(29)
nieznany (cz)
(1)
Język
polski
(29)
czeski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Zwierzęta gospodarskie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Dane statystyczne
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
Podręczniki
(2)
Atlasy zwierząt
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Biologia
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Niekonwencjonalne Źródła Energii
(1)
30 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 1)
Na okładce: nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych i zootechnicznych, a także pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, hobbystów i miłośników nzwierząt domowych
1. SKŁADNIKI CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT 1. 1. Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński 1.2. Węglowodany (cukrowce) 1.2.1.Monosacharydy (cukry proste) 1.2.2.Oligosacharydy 1.2.3.Polisacharydy 1.2.3.1.Polisacharydy skrobiowe 1.2.3.2.Polisacharydy nieskrobiowe 1.2.3.3.Lignina i inne substancje strukturalne 1.3. Tłuszczowce (lipidy) 1.3.1.Kwasy tłuszczowe 1.3.2.Tłuszcze proste 1.3.3.Tłuszcze złożone 1.3.4.Pochodne tłuszczowców 1.3.5.Wskaźniki charakteryzujące jakość tłuszczu 1.4. Białka i inne związki azotowe Stanisław Buraczewski 1.4.1. Aminokwasy 1.4.1.1.Budowa aminokwasów 1.4.1.2.Podział aminokwasów 1.4.1.3.Właściwości i reakcje aminokwasów 1.4.1.4.Aminokwasy niezbędne 1.4.1.5.Skład aminokwasowy pasz i dawek 1.4.1.6.Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów 1.4.2.Peptydy 1.4.3.Białka 1.4.3.1.Klasyfikacja białek 1.4.3.2.Białko pasz 1.4.4.Związki azotowe niebiałkowe 1.4.4.1.Aminokwasy niebiałkowe 1.4.4.2.Kwasy nukleinowe 1.4.4.3.Alkaloidy 1.4.4.4.Glikozydy 1.4.4.5.Glukozynolany 1.4.4.6.Inne związki niebiałkowe 1.4.5.Związki azotowe nieorganiczne 1. 5 . Składniki mineralne Dorota Jamroz 1.5.1.Wapń (Ca) 1.5.2.Fosfor (P) 1.5.3.Magnez (Mg) 1.5.4.Potas, chlor, sód 1.5.5.Siarka (S) 1.5.6.Mikroelementy i pierwiastki śladowe 1.5.7.Metale toksyczne 1. 6 . Witaminy Stanisław Wójcik 1.6.1.Rodzaje witamin 1.6.2.Struktury chemiczne i cechy fizyczne 1.6.3.Mierniki ilościowe 1.6.4.Działanie witamin w organizmie zwierząt 1.6.5.Ewolucja stosowania witamin 1.6.6.Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe 1.6.7.Nazewnicwo witamin 1.6.8.Witamina A 1.6.9.Kalcyferole — witamina D 1.6.10.Tokoferole — witamina E 1.6.11.Menadion — witamina K 1.6.12.Tiamina — witamina B1 1.6.13.Ryboflawina — witamina B2 1.6.14.Niacyna — witamina B3 1.6.15.Kwas pantotenowy — witamina B5 1.6.16.Pirydoksyna — witamina B6 1.6.17.Biotyna — witamina H 1.6.18.Kwas foliowy 1.6.19.Cyjanokobalamina — witamina B 1.6.20.Kwas askorbinowy — witamina C 1.6.21.Substancje traktowane jako witaminy 1. 7 . Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz Dorota Jamroz 2 . BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Julian Kamiński 2 . 1. Przewód pokarmowy świni 2 .2 . Przewód pokarmowy konia 2 .3 . Budowa przewodu pokarmowego kury 2.4 . Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy 3. POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE Zygmunt Maciej Kowalski 3 . 1. Pobranie paszy 3.1.1.Regulacja mechaniczna pobrania paszy 3.1.2.Regulacja fizjologiczna pobrania paszy 3.1.3.Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy 3.2. Trawienie 3.2.1.Enzymy trawienne 3.2.2.Trawienie u zwierząt jednożołądkowych 3.2.2.1.Trawienie w jamie gębowej 3.2.2.2.Trawienie w żołądku 3.2.2.3.Trawienie w jelicie cienkim 3.2.2.4.Trawienie w jelicie grubym 3.2.2.5.Trawienie u drobiu 3.3. Wchłanianie 3.3.1.Wchłanianie cukrów 3.3.2.Wchłanianie białek 3.3.3.Wchłanianie tłuszczów 3.3.4.Wchłanianie wody, składników mineralnych oraz witamin 3 . 4 . Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy 3.4.1.Trawienie węglowodanów w żwaczu 3.4.2.Przemiany składników azotowych w żwaczu 3.4.3.Przemiany tłuszczów w żwaczu 3.4.4.Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy 3 . 5 . Metody oznaczania strawności składników pokarmowych 3.5.1. Metody in vivo 3.5.1.1.Metoda bilansowa, czyli klasyczna 3.5.1.2.Metoda wskaźnikowa 3.5.1.3.Strawność pozorna i rzeczywista 3.5.1.4.Badania strawnościowe u drobiu 3.5.2.Metody woreczków nylonowych 3.5.3.Metody laboratoryjne (metody in vitro) 3.5.4.Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne) 3.6. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych 4. PRZEMIANA MATERII I ENERGII 4 .1. Przemiana węglowodanów Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska 4.1.1.Synteza glukozy 4.1.2.Rozkład glukozy 4.1.3.Cykl kwasów trikarboksylowych 4.1.4.Cykl pentozofosforanowy 4.1.5.Synteza glikogenu i laktozy 4.1.6.Przemiany u przeżuwaczy 4 .2 . Przemiana tłuszczowców Stefania Smulikowska 4.2.1.Przemiana lipidów, rozkład, synteza 4.2.2.Niezbędne kwasy tłuszczowe 4.2.3.Dynamika odkładania tłuszczu 4.2.4.Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu 4.2.5.Skład tłuszczu mleka 4.2.6.Zakłócenia w przemianie tłuszczów 4.2.7.Tolerancja na tłuszcz 4.2.8.Zapotrzebowanie na tłuszcz 4 .3 . Przemiana białek Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski 4.3.1.Biosynteza i rozkład aminokwasów 4.3.2.Biosynteza i rozkład białek 4.3.3.Zapotrzebowanie na białko 4.3.3.1.Zapotrzebowanie bytowe 4.3.3.2.Zapotrzebowanie produkcyjne 4.3.4.Bilans azotu Barbara Pastuszewska 4.3.5.Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka 4.3.6.Optymalne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko idealne" Dorota Jamroz 4 .4. Przemiana energii Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg 4.4.1.Wprowadzenie do bioenergetyki 4.4.2.Procesy kataboliczne 4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów 4.4.2.2.Utlenianie tłuszczu 4.4.2.3.Utlenianie białka 4.4.3.Procesy anaboliczne 4.4.3.1.Wydatek energii na syntezę węglowodanów 4.4.3.2.Wydatek energii na syntezę tłuszczu 4.4.3.3.Wydatek energii na syntezę białka 4.4.4.Pomiary przemiany energii 4.4.4.1.Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła 4.4.4.2.Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy) 4.4.4.3.Metoda CN (bilans węgla i azotu) 4.4.4.4.Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody 4.4.4.5.Inne metody oznaczania bilansu energii 4.4.5.Podział energii w organizmie 5 . PRZEMIANY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH Dorota Jamroz 5 . 1. Absorpcja i wydalanie, dostępność składników mineralnych 5 .2 . Tworzenie rezerw i mobilizacja składników mineralnych 5 .3 . Współzależności między składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie) 5 .4 . Metody określania zapotrzebowania zwierząt na składniki mineralne 55 Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy 6. ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA SKAŻENIA ŚRODOWISKA NATURALNEGO Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański 6. 1. Emisja gazów cieplarnianych 6. 2 . Emisja azotu i fosforu 6.2.1.Zwierzęta przeżuwające 6.2.2.Zwierzęta nieprzeżuwające 7. SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I ZAPOTRZEBOWANIA ZWIERZĄT 7 . 1. Historia systemów i mierników wartościowania pasz Aleksandra Ziołecka 7 2 Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy Zygmunt Maciej Kowalski 7.2.1.Systemy oceny wartości energetycznej pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.2.Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA 7.2.3.Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających 7.2.4.Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających 7.2.5.Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA 7.2.6.Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ 7.2.7.MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dodatkowe jednostki systemu białkowego INRA 7.2.8.System wypełnienia w systemie INRA 7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz 7.2.9.Zdolność pobrania paszy 7 .3 . Systemy wartościowania energii i białka dla świń Stanisław Buraczewski 7.3.1.Wartość energetyczna pasz dla świń 7.3.2.Wartość białka dla świń 7 .4. Określenie zapotrzebowania na energię i białko u koni Aleksandra Ziołecka 7.4.1.Zapotrzebowanie koni na energię 7.4.2.Zapotrzebowanie koni na białko 7 .5 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u drobiu Jan Barteczko 7 6 Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u zwierząt futerkowych 7 .7 . Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u psów i kotów 7.8. Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb 8. NUTRIGENOMIKA Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka 8 .2 . Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety optymalnej 8 .3 . Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów 8 .4 . Narzędzia nutrigenomiki 8 .5 . Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151456 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo ; t. 2)
Na okładce: Nowe wydanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1.1.Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański 1.1.1.Porównanie składu mleka i siary 1.1.2.Czynniki wpływające na pobranie paszy 1.1.3.Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji 1.1.4.Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko 1.1.5.Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka 1.2.Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski 1.2.1.Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych 1.2.2.Białko chronione w żywieniu krów mlecznych 1.2.3.Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione 1.2.4.Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych 1.2.5.Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej 1.2.5.1.Substancje buforujące odczyn płynu żwacza 1.2.5.2.Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu 1.2.6.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 1.2.7.Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji 1.2.7.1.Okres okołoporodowy 1.2.7.1.1.Okres zasuszenia 1.2.7.1.2.Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) 1.2.7.2.Okres pełnej laktacji 1.2.8.Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych 1.2.8.1.Zielonki w żywieniu krów 1.2.8.2.Kiszonki w żywieniu krów 1.2.8.3.Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych 1.2.9.Pasze treściwe 1.2.10.Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych - technika żywienia 1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych 1.2.11.Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych 1.2.11.1.Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjono¬waniem przewodu pokarmowego 1.2.11.2.Choroby i zaburzenia metaboliczne 1.2.12.Wpływ żywienia krów na skład mleka 1.3.Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak 1.3.1.Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt 1.3.2.Siara 1.3.3.Mleko odtłuszczone 1.3.4.Odchów tradycyjny 1.3.5.Preparaty mlekozastępcze 1.3.6.Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt 1.3.7.Odchów skrócony 1.3.8.Odchów intensywny 1.3.9.Mieszanka treściwa starter i woda 1.3.10.Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt 1.3.11.Odchów jałówek rasy polski hf 1.4.Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Słrzetelski 1.5 .Żywienie bydła opasanego 1.5.1.Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu 1.5.2.Skład organizmu i tuszy opasów 1.5.3.Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe 1.5.4.Pasze stosowane w opasie 1.5.5.Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych 1.5.6.Systemy opasania i żywienia opasów 1.6. Żywienie krów mamek 2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec 2.1.Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja 2.2.Potrzeby pokarmowe owiec 2.3.Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym 2.3.1.Okres przygotowania do stanówki i stanówka 2.3.2.Okres kotności maciorek 2.3.3.Okres laktacji 2.3.4.Maciorki zasuszone 2.4.Żywienie tryków 2.5.Wychów jagniąt 2.5.1.Tradycyjny wychów jagniąt 2.5.2.Wcześniejsze odsądzanie jagniąt 2.5.3.Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych 2.6.Żywienie jagniąt odsądzonych i młodzieży 2.6.1.Żywienie maciorek od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.6.2.Żywienie tryczków od 3-4 miesiąca do 18 miesięcy 2.7.Tucz jagniąt 2.7.1. Tucz intensywny 2.7.1.1.Tucz mleczny 2.7.1.2.Tucz do 30 kg masy ciała 2.7.2.Tucz średnio intensywny 2.7.2.1.Tucz pastwiskowy 2.7.2.2.Tucz stacjonarny 2.7.3.Tucz przedłużony 2.8.Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 2.8.1.Żywienie maciorek 2.8.1.1.Okres zasuszenia 2.8.1.2.Okres stanówki 2.8.1.3.Okres ciąży 2.8.1.4.Okres laktacji 2.8.1.5.Zdolność pobrania paszy 2.8.2.Żywienie jagniąt rzeźnych 2.9.Żywienie a produkcja wełny 3.ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski 3.1.Zwyczaje żywieniowe kóz 3.2.Strawność składników pokarmowych 3.3.Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe 3.3.1.Zapotrzebowanie na energię 3.3.2.Zapotrzebowanie na białko 3.3.3.Zdolność pobrania paszy (ZPP) 3.3.4.Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy 3.3.5.Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe 3.3.6.Zapotrzebowanie kóz na wodę 3.4.Pasze stosowane w żywieniu kóz 3.5.Żywienie w poszczególnych okresach laktacji 3.5.1.Żywienie w okresie zasuszenia 3.5.2.Żywienie w okresie wczesnej laktacji 3.5.3.Żywienie w II połowie laktacji 3.5.4.Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) 3.6.Odchów koźląt 3.6.1.Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe 3.6.2.Wykoty i pojenie siarą 3.6.3.Systemy odchowu koźląt 3.6.4.Pasze stosowane w odchowie koźląt 3.6.5.Odsądzanie 3.7.Żywienie młodzieży hodowlanej po odsądzeniu 3.8.Tucz koźląt 4.ŻYWIENIE ŚWIŃ 4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs 4.1.1.Okres krycia 4.1.2.Okres prośności 4.1.3.Laktacja 4.1.4.Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie 4.1.5.Charakterystyka dawek dla loch 4.1.6.Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi 4.2.Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński 4.2.1.Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt 4.2.2.Okres karmienia siarą i mlekiem 4.2.2.1.Siara (colostrum) 4.2.2.2.Absorpcja gammaglobulin 4.2.2.3.Mleko 4.2.2.4.Pasza stała 4.2.2.5.Rozwój przewodu pokarmowego 4.2.3.Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe 4.2.4.Żywienie prosiąt po odsądzeniu w wieku 7 lub 21 dni 4.2.5.Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem 4.2.6.Żywienie warchlaków 4.3.Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych 4.4.Żywienie knurków 4.5.Żywienie knurów 4.6.Żywienie tuczników Eugeniusz Grela 4.6.1.Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników 4.6.2.Intensywność wzrostu i tuczu 4.6.3.Skład ciała i tuszy tuczników 4.6.4.Jakość mięsa 4.6.5.Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe 4.6.6.Systemy żywienia tuczników 4.6.7.Układanie dawek pokarmowych dla tuczników 4.6.8.Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska 5.1.Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni 5.1.1.Jama gębowa i zęby 5.1.2.Żołądek 5.1.3.Jelito cienkie 5.1.4.Jelito grube 5.2.Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe 5.2.1.Zapotrzebowanie na energię 5.2.2.Zapotrzebowanie na białko 5.2.3.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 5.2.4.Zapotrzebowanie na witaminy 5.3.Praktyczne aspekty żywienia koni 5.3.1.Klacze 5.3.2.Źrebięta 5.3.3.Ogiery 5.3.4.Konie rosnące 5.3.5.Konie pracujące lekko 5.3.6.Konie pracujące średnio i ciężko 5.3.7.Konie ras małych 6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz ; Jerzy Koreleski 6.1.Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek 6.2.Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju 6.3.Żywienie kurek w okresie odchowu 6.4.Żywienie kur stad towarowych 6.5.Żywienie kur stad reprodukcyjnych 6.6.Systemy utrzymywania i żywienia kur 6.7.Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych 6.8.Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym 6.9.Żywienie kurcząt rzeźnych 6.9.1.Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy 6.9.2.Wykorzystanie składników pokarmowych 6.9.3.Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych 6.9.4.Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków pa¬szowych 6.9.5.Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych 6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem 7.ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski 7.1.Specyfika trawienia i żywienia indyków 7.2.Żywienie indyków hodowlanych 7.2.1.Żywienie indyków w okresie wychowu 7.2.2.Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego 7.3.Żywienie indyków rzeźnych 8.ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz 8.1.Specyfika trawienia u gęsi 8.2.Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe 8.3.Żywienie gęsi reprodukcyjnych 8.4.Praktyczne żywienie gęsi 8.5.Tucz młodych gęsi rzeźnych 8.6.Produkcja stłuszczonych wątrób 9.ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz 9.1.Specyfika trawienia u kaczek 9.2.Żywienie kacząt w okresie wychowu 9.3.Żywienie kaczek reprodukcyjnych 9.4.Żywienie kaczek rzeźnych 9.5.Systemy żywienia kaczek 10, ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH 10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski 10.2.Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski 10.3.Żywienie perlic Andrzej Rutkowski 10.4.Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski 10.4.1.Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia 10.4.2.Pasze stosowane w żywieniu gołębi 10.4.3.Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe 10.4.3.1.Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli 10.4.3.2.Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego 10.4.4.Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi 10.5.Żywienie strusi Dorota Jamroz 11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek Jan Zając 11.1.Budowa układu pokarmowego 11.2.Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe 11.3.Pasze stosowane w żywieniu królików 11.4.Normowanie dawek pokarmowych 11.5.Technika żywienia 12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek Paweł Bielański, Jan Zając 12.1.Budowa układu pokarmowego 12.2.Pasze stosowane z żywieniu nutrii 12.3.Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe 12.4.Normowanie dawek pokarmowych 12.5.Technika żywienia 1 3 ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, {Stanisław Niedźwiadek\ Jan Zając 13.1.Właściwości przewodu pokarmowego 13.2.Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych 13.3.Stan higieniczny i konserwacja pasz 13.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe 13.4.1.Żywienie lisów pospolitych i polarnych 13.4.2.Żywienie jenotów 13.4.3.Żywienie norek i tchórzy 13.5.Przyrządzanie i zadawanie paszy 14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek 14.2.Żywienie karpi 14.2.1.Systemy żywienia 14.2.2.Pokarm naturalny 14.2.3.Żywienie wylęgu i narybku 14.2.4.Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych 14.2.5.System intensywny 14.2.6.Technika żywienia karpi 14.3.Żywienie pstrągów 14.3.1.Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów 14.3.2.Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia 14.3.3.Technika karmienia ŻYWIENIE PSOW Olga Lasek, \Jan Barłeczko 15.1.Specyfika żywienia psów 15.2.Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy 15.3.Zapotrzebowanie pokarmowe psów 15.4.Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji 15.5.Żywienie szczeniąt 15.6.Żywienie psów pracujących 15.7.Żywienie psów starszych 15.8.Rodzaje karm i techniki karmienia psów 15.9.Układanie dawek pokarmowych 15.10. Ocena poprawnego żywienia ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg 16.1.Zapotrzebowanie na wodę 16.2.Zapotrzebowanie na energię 16.3.Zapotrzebowanie na białko 16.4.Zapotrzebowanie na aminokwasy 16.5.Zapotrzebowanie na tłuszcze 16.6.Zapotrzebowanie na węglowodany 16.7.Zapotrzebowanie na włókno 16.8.Zapotrzebowanie na składniki mineralne 16.9.Zapotrzebowanie na witaminy 16.10.Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem 16.10.1.Otyłość 16.10.2.Stłuszczenie wątroby 16.10.3.Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc 16.10.4.Zapalenie tkanki tłuszczowej 16.10.5.Biegunki 16.10.6.Zaparcia 16.10.7.Alergia pokarmowa 16.11.Żywienie zwierząt chorych ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH 17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.2. Żywienie jaszczurek Jan Barteczko 18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH 18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.3.Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz 17.4.Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz 17.5.Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski 17.6.Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jerzy Koreleski, Jerzy Kremky 18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde 18.2.1.Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół 18.2.2.Naturalne pokarmy białkowe pszczół 18.2.3.1.Pyłek kwiatowy 18.2.3.2.Pierzga 18.2.4.Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej 18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły 18.2.5.Dokarmianie i podkarmianie pszczół 18.2.6.Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli 18.2.7.Sporządzanie pokarmów cukrowych 18.2.8.Pokarmy dla pszczół 18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich 1 9. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak 20 ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk 20.1.Wymagania pokarmowe szczurów 20.2.Typy i skład diet 20.3.Żywienie szczurów doświadczalnych 20.3.1.Ocena wartości odżywczej białka 20.3.2.Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151457 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przyjęta nazwa autorki: Anna Zmudzińska-Pietrzak.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
SYGNAŁY WERBALNE I NIEWERBALNE W KOMUNIKACJI ZWIERZĄT ZACHOWANIA SPOŁECZNE ZWIERZĄT OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA BEHAWIORU SPOŁECZNEGO U WYBRANYCH GATUNKÓW ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Bydło Świnie Drób Konie Króliki Alpaki WYKORZYSTANIE PREDYSPOZYCJI SPOŁECZNEJ ZWIERZĄT GOSPODARSKICH W KONTAKTACH Z CZŁOWIEKIEM Hipoterapia Horse Assisted Education Alpakoterapia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155319 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na s. red. i okł. ISSN 1230-588X zbędny.
Na okł. znak graficzny: Powszechny Spis Rolny 2010.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12639 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112381 L, M 7376 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych oraz hodowców zwierząt i producentów pasz.
Sygnatura czytelni BMW: III F 16,1 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10035 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych oraz hodowców zwierząt i producentów pasz.
Sygnatura czytelni BMW: III F 146,1 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 143425 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13575 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10036 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych oraz hodowców zwierząt i producentów pasz.
Sygnatura czytelni BMW: III F 146,2 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13574 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10037 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Nowe wydanie.
Bibliogr. s. 413-[419]. Indeks.
Dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych oraz hodowców zwierząt i producentów pasz.
Sygnatura czytelni BMW: III F 146,3 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13576 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Nowe wydanie.
Bibliogr., wykaz aktów prawnych s. 413-[419]. Indeks.
Dla studentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych oraz dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 143047, 143048 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 74-[80].
Sygnatura czytelni BMW: III F 145 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13505 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 60750
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na s. red. i okł. ISSN 1230-588X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 11613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na s. red. i okł. ISSN 1230-588X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12138 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 54657, 54658, 54660, 54661, 54659, 57607
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na s. red. i okł. ISSN 1230-588X zbędny.
Na okł. znak graficzny: Narodowy Spis Powszechny 2011.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12640 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na s. red. i okł. ISSN 1230-588X zbędny.
Sygnatura czytelni BMW: IV A 41,11 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 12988 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: III F 89 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 11067 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności