Sorting
Source
Library Catalogue
(4)
Form of Work
Książki
(3)
Czasopisma
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia
(2)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(1)
Author
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Odżywianie
(4)
Metabolizm
(1)
Otyłość
(1)
Polityka żywieniowa
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(2)
Czasopismo medyczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Monografia
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
4 results Filter
No cover
Journal
In basket
Dwumiesięcznik, 2007-
Wcześniejsza częstotliwość: Kwartalnik, 1999-2006
2016, nr 1-.
Opis na podstawie: 2016, nr 1.
Tytuł według okładki.
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 525
2016 R. 43 nr 1-4
2017 R.44 nr 1-4
2018 R.45 nr 1-4
2019 R.46 nr 1-4
Zawartość zasobu Magazyn P 3327 udostępniany w Wypożyczalni
2018 R. 45 nr 1-4
2019 R. 46 nr 1-4
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
1.Wprowadzenie - Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 1.1.Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2.Współczesne metody opracowywania norm 1.3.Rodzaje norm żywienia 1.4.Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polsk 2.Energia - Barbara Bułhak-Jachymczyk 2.1.Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 2.2.Metody ustalania norm na energię 2.3.Normy na energię dla ludności Polski 3.Białko - Barbara Bułhak-Jachymczyk 3.1.Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.2.Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.3.Metody ustalania norm na białko 3.4.Normy na białko dla ludności Polski 4.Tłuszcze - Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 4.1.Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.2.Normy spożycia tłuszczu 5.Cholesterol - Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgiere 5.1.Metabolizm cholesterolu 5.2.Źródła pokarmowe cholesterolu 5.3.Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.4.Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 6.Węglowodany - Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 6.1.Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.2.Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.3.Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 7.Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) - Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 7.1.Zalecane spożycie włókna pokarmowego 8.Witaminy - Barbara Bułhak-Jachymczyk 8.1.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.Górny tolerowany poziom spożycia witamin 9.Składniki mineralne-Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 9.1.Wapń 9.2.Fosfor 9.3.Magnez 9.4.Żelazo 9.5.Cynk 9.6.Jod 9.7.Selen 9.8.Miedź 9.9.Fluor 9.10.Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 10.Woda i elektrolity - Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 10.1.Woda 10.2.Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3.Sód i chlor 10.4.Potas 11.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym -Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 11.1.Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.2.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.3.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 12.Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności - Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 12.1.Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.2.Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5.Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.Planowanie diet dla grup osób 12.7.Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8.Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 13.Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym - Mirosław Jarosz, Wiołeta Respondek 13.1.Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.2.Nadwaga i otyłość 13.3.Choroby układu krążenia 13.4.Nowotwory złośliwe 13.5.Osteoporoza 13.6.Aktywność fizyczna 14.Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 14.1.Omówienie stosowanych określeń 14.2.Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.3.Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 15.Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności - Hanna Kunachowicz, Alicja Wałkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 15.1.Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2.Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3.Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4.Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 16.Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 16.1.Definicja i składniki suplementów 16.2.Rola suplementów 16.3.Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4.Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.Stosowanie suplementów w praktyce 16.6.Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 17.Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym - Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 17.1.Definicja nowej żywności 17.2.Aspekty legislacyjne 17.3.Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie - Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 18.1.Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2.Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3.Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4.Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 154876 N (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Normy żywienia człowieka zrealizowano w ramach Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Sercowo-Naczyniowych POLKARD (2006-2008), Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH (2007-2011).
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także fizjologów i farmaceutów oraz studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 231
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 28
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 121485 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 5437 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Normy żywienia człowieka zrealizowano w ramach Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Sercowo-Naczyniowych POLKARD (2006-2008), Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH (2007-2011).
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także fizjologów i farmaceutów oraz studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 139088 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności