158660
No cover
Book
In basket
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania / Aleksandra Kowalska. - Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. - Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. - 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyficzne cechy gospodarki żywnościowej Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego . Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych . Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej Fundamentalne kwestie food integrity Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity . Główne problemy food integrity . Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety Identyfikowalność żywności (food traceability) Oszustwa żywnościowe (foodfraud) i inne patologie na rynku i żywności Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej - narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej Źródła danych i metody badawcze Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych - wyniki badań i dyskusja Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności Polityka bezpieczeństwa żywności w UE Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 220
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. M 14747 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 147946 N (1 egz.)
Notes:
General note
Informacje o stanie prawnym we wprowadzeniu.
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronach 275-299.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności