158660
No cover
Book
In basket
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 302 strony : ilustracje ; 24 cm.
Energia i składniki pokarmowe Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk 1. Potrzeby energetyczne organizmu człowieka 1.1. Podstawowa i całkowita przemiana materii oraz jej uwarunl wania 1.2. Charakterystyka wybranych metod oceny zapotrzebował człowieka na energię 1.2.1. Metody oceny podstawowej przemiany materii 1.2.2. Metody oceny całkowitej przemiany materii 1.3. Bilans energetyczny organizmu człowieka 2. Składniki odżywcze 2.1. Białka 2.1.1. Podział białek 2.1.2. Ocena wartości odżywczej białek 2.1.3. Źródła białka w żywieniu człowieka 2.1.4. Rola białka w organizmie 2.1.5. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białka 2.2. Węglowodany przyswajalne 2.2.1. Podział i wartość odżywcza węglowodanów przyswajalnych 2.2.2. Źródła węglowodanów przyswajalnych w żywieniu człowiek 2.2.3. Rola węglowodanów przyswajalnych w organizmie 2.2.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na węglowodany przy swajalne 2.3. Błonnik pokarmowy 2.3.1. Podział błonnika pokarmowego 2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.3. Rola błonnika pokarmowego w organizmie człowieka 2.3.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na błonnik pokarmów 2.4. Tłuszcze 2.4.1. Podział tłuszczów i ich wartość odżywcza 2.4.2. Źródła tłuszczów w żywieniu człowieka 2.4.3. Rola tłuszczów w organizmie człowieka 2.4.4. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na tłuszcze 2.5. Witaminy 2.5.1. Podział witamin 2.5.2. Źródła witamin w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.5.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminy 2.6. Składniki mineralne 2.6.1. Podział składników mineralnych 2.6.2. Źródła składników mineralnych w pożywieniu i ich rola w organizmie człowieka 2.6.3. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki mineralne 2.7. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki odżywczye 3. Woda i elektrolity 3.1. Wprowadzenie 3.2. Zawartość oraz rozmieszczenie wody i elektrolitów w org zmie człowieka 3.3. Przyczyny, skutki oraz zapobieganie skutkom odwodnieni: organizmu 3.4. Zapotrzebowanie organizmu na wodę i elektrolity 3.5. Żywność jako źródło wody Żywność - wartość energetyczna i odżywcza \ 139 R. Gajda, A. Kołodziejczyk 4. Wartość energetyczna żywności oraz metody jej oceny 4.1. Wprowadzenie 4.2. Żywność jako źródło energii 4.3. Ocena wartości energetycznej żywności 5. Wartość odżywcza żywności oraz metody jej oceny 5.1. Żywność jako źródło składników odżywczych 5.2. Ocena wartości odżywczej żywności Ocena żywienia R. Gajda 6. Ocena sposobu żywienia 6.1. Wprowadzenie 6.2. Wybrane metody oceny sposobu żywienia 6.3. Wykorzystanie wybranych metod oceny sposobu żywienia w planowaniu racjonalnego żywienia 7. Ocena stanu odżywienia 7.1. Wprowadzenie 7.2. Wybrane antropometryczne metody oceny stanu odżywienia 7.3. Wybrane laboratoryjne metody oceny stanu odżywienia 7.4. Wybrane medyczne metody oceny stanu odżywienia 8. Zachowania żywieniowe - wybrane aspekty 8.1. Zachowania żywieniowe i ich typy 8.2. Determinanty zachowań żywieniowych 8.3. Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań Problemy żywieniowe R. Gajda 9. Niedobory i nadmiary pokarmowe w żywieniu człowieka oraz ich konsekwencje 9.1. Niedobory i nadmiary pokarmowe w społeczeństwie 9.2. Ochrona społeczeństwa przed niedoborami i nadmiarami pokarmowymi Planowanie żywienia R. Gajda, A. Kołodziejczyk 10. Układanie jadłospisów 10.1. Zasady układania jadłospisów 11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.1. Specyfika żywienia osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 11.2. Zasady układania jadłospisów dla osób o zwiększonym poziomie aktywności fizycznej 12. Ocena jadłospisów 12.1. Ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania 13. Zasady planowania diet 13.1. Wprowadzenie do dietetyki 13.2. Klasyfikacja, charakterystyka i zastosowanie diet objętych systemem dietetycznym Tabele z danymi do zadań Kalkulatory dietetyczne i inne pożyteczne narzędzia Programy do układania jadłospisów Ważniejsze polskie i międzynarodowe organizacje związane z żywieniem człowieka i dietetyką
Sygnatura czytelni BMW: IX M 46
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 148117 N, 148118 N, M 14769 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 148116 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 295-300. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności