158660
Book
In basket
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
1Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 1.1.Zarys ewolucji żywienia się człowieka 1.2.Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 1.3.Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 2Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 2.1.Początki nauki ożywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 2.2.Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 3Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 3.1.Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 4Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 4.1.Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2.Problemy żywieniowe Polski 4.3.Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności Część II. Elementy fizjologii żywienia 5Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 5.2.Układ pokarmowy 5.3.Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6Spożywanie pokarmu -mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 6.1.Głód i sytość 6.2.Apetyt 7Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 7.1.Trawienie 7.2.Wchłanianie 7.3.Regulacja procesów trawiennych 7.4.Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5.Strawność i biodostępność 8Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 8.1.Ogólna charakterystyka metabolizmu 8.2.Metabolizm białek 8.3.Metabolizm aminokwasów 8.4.Metabolizm węglowodanów 8.5.Metabolizm tłuszczów 8.6.Rytm dobowy procesów metabolicznych Część III. Energia i składniki odżywcze 9Energia Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik 9.1.Potrzeby energetyczne organizmu 9.2.Wartość energetyczna pożywienia 9.3.Bilans energii - kontrola masy i składu ciała 10Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 10.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2.Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3.Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4.Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11Tłuszcze Światosław Ziemiański, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 11.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2.Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3.Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4.Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5.Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12Białka Lech Hryniewiecki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 12.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2.Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3.Wartość odżywcza białek 12.4.Źródła białka w żywieniu 12.5.Spożycie białka a zdrowie 12.6.Zapotrzebowanie organizmu na białko 13Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 13.1.Makroelementy 13.2.Mikroelementy 13.3.Równowaga kwasowo-zasadowa 13.4.Woda 14Witaminy Maria Wartanowicz Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 14.1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Część IV. Żywność - wartość odżywcza i bezpieczeństwo 15Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 15.1.Pieczywo i produkty zbożowe 15.2.Mleko i przetwory mleczne 15.3.Mięso i przetwory mięsne 15.4.Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.5.Jaja 15.6.Tłuszcze jadalne 15.7.Ziemniaki 15.8.Warzywa i grzyby 15.9.Suche nasiona strączkowe 15.11.Owoce 15.12.Cukier i wyroby cukiernicze 15.13.Napoje bezalkoholowe 15.14.Napoje alkoholowe 15.15.Herbata i kawa 15.16.Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.17.Nowa żywność 16Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 16.2.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 16.3.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4.Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 17Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedżwiedzka 17.1.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 17.3.Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 17.4.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 17.5.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 17.6.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 17.7.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 17.8.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na składniki mineralne 18Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 18.1.Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2.Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 19.1.Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniu produktów spożywczych 20 Dodatki do żywności [ Henryk Gerilg], ZbigniewKrejpcio 20.1.Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 20.2.Barwniki 20.3.Substancje słodzące 20.4.Substancje konserwujące 20.5.Przeciwutleniacze 20.6.Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.7.Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 20.8.Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 20.9.Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 21Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze | Henryk Gertig |, Zbigniew Krejpcio 21.1.Metale ciężkie 21.2.Azotany 21.3.Pestycydy 21.4.Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 21.5.Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6.Zanieczyszczenia fizyczne 21.7.Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8.Inne substancje niepożądane Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 22Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 22.1.Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.2.Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.3.Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.4.Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 23.1.Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.2.Rodzaje norm żywieniowych 23.3.Polskie normy żywieniowe 23.4.Zastosowanie norm 24Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 24.1.Ogólne zasady planowania żywienia 24.2.Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 25Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 25.1.Cele i problemy oceny żywienia 25.2.Dobór próby w ocenie żywienia 25.3.Metody oceny spożycia żywności 25.4.Metody oceny sposobu żywienia 26Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 26.1.Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2.Badania antropometryczne 26.3.Badania biochemiczne
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 152645 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności