Sorting
Source
Library Catalogue
(12)
Form of Work
Książki
(12)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(5)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Biblioteka WWFiF
(8)
Magazyn
(2)
Author
Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
(1)
Bartkowiak Grażyna (1951- )
(1)
Bilski Bartosz
(1)
Bućko Jacek
(1)
Bączyk Grażyna
(1)
Cybulski Marcin
(1)
Domagalska Małgorzata
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grygier Marek
(1)
Kapała Wojciech
(1)
Krauss Hanna
(1)
Leszczyński Piotr
(1)
Michalak Sławomir (medycyna)
(1)
Pogorzała Adam M
(1)
Ratajczyk Natalia
(1)
Sosnowski Przemysław
(1)
Stryła Wanda (1943- )
(1)
Szopa Andrzej
(1)
Żyluk Andrzej (1956- )
(1)
Year
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(4)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(12)
Language
Polish
(12)
English
(2)
Audience Group
Szkoły wyższe
(2)
Fizjoterapeuci
(1)
Subject
Rehabilitacja medyczna
(2)
Adenozyna
(1)
Autoprzeciwciała
(1)
Bariera krew-mózg
(1)
Bezpieczeństwo drogowe
(1)
Bromatologia
(1)
Chirurgia urazowa
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba wieńcowa
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Choroby zawodowe
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dzieci z porażeniem mózgowym
(1)
Dziecięce porażenie mózgowe
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjoterapia
(1)
Jakość żywności
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety po mastektomii
(1)
Koronaroplastyka
(1)
Móżdżek
(1)
Nowotwory
(1)
Osoby chore
(1)
Osteoporoza
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Postępowanie okołooperacyjne
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Psychologia kliniczna
(1)
Psychologia lekarska
(1)
Reumatoidalne zapalenie stawów
(1)
Ręka
(1)
Szczur
(1)
Sztuka
(1)
Transplantacja
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(4)
Podręcznik
(3)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
12 results Filter
No cover
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy rozdziałach.
Dla studentów kierunków: farmacja, dietetyka oraz związanych z analizą żywności.
1. Zasady prawidłowego żywienia, ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia organizmu - Joanna Pieczyńska, Mateusz Witkowski Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Obliczanie podstawowej przemiany materii (PPM) 12 Obliczanie całkowitej przemiany materii (C PM ) 13 Zasady prawidłowego żywienia Normy żywienia Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia Ocena sposobu żywienia na podstawie wywiadu żywieniowego Ocena stanu odżywienia Ocena stanu odżywienia dzieci i osób starszych Zagadnienia do dyskusji Białka w pożywieniu - ocena wartości odżywczej i oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości białka w produktach spożywczych metodą Kjeldahla Węglowodany w pożywieniu - znaczenie dla zdrowia, metody oznaczania w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha, Magdalena Grajzer Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w produktach spożywczych metodą Bertranda Oznaczanie zawartości cukrów prostych w miodzie metodą chromatografii gazowej (G C Obliczanie indeksu (IG) posiłków i ładunku glikemicznego (ŁG) całodziennej racji pokarmowej (CaRP Zagadnienia do dyskusji Tłuszcze jadalne - ocena wartości odżywczej i jakości zdrowotnej - Maria Drzewicka Ocena stopnia zepsucia wybranych tłuszczów jadalnych Oznaczanie liczby kwasowej Oznaczanie liczby nadtlenkowej (Lea Wykrywanie produktów jełczenia aldehydowego tłuśzczów na podstawie oznaczenia liczby anizydynowej Identyfikacja tłuszczów jadalnych na podstawie oznaczenia składu kwasów tłuszczowych Analiza składu kwasów tłuszczowych w olejach lub tłuszczach stałych metodą chromatografii gazowej (GC). Zagadnienia do dyskusji Witaminy - znaczenie w żywieniu, oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości witaminy C (kwasu L-askorbinowego) w soku jabłkowym metodą Tillmansa Ocena wysycenia organizmu witaminą C - test językowy Pokrycie dziennej normy spożycia witaminy C przez porcje warzyw, owoców łub ich przetworów Zagadnienia do dyskusji Składniki mineralne - znaczenie w żywieniu, biodostępność i oznaczanie w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych Oznaczanie zawartości wapnia, magnezu i żelaza w produktach spożywczych metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA Oznaczanie zawartości wapnia w produktach spożywczych metodą wersenianową Oznaczanie zawartości żelaza ogólnego w produktach spożywczych metodą kolorymetryczną z 1,10-fenantroliną Ocena potencjalnej dostępności żelaza z posiłków Wykrywanie i oznaczanie wybranych substancji dodatkowych i zanieczyszczeń żywności - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości azotanów(III) w mięsie peklowanym i wyrobach mięsnych (wg PN-74/A-8214 Wykrywanie substancji hamujących rozwój bakterii w mleku przy użyciu testu dyfuzyjnego Delvotest SP NT Interakcje leków z pożywieniem - Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Halina Grajeta Interakcje na etapie farmakokinetycznym Interakcje leków i żywności na etapie wchłaniania Interakcje leków i składników pożywienia na etapie transportu Interakcje leków i żywności na etapie metabolizmu Interakcje leków i żywności na etapie wydalania Interakcje między lekami a substancjami zawartymi w produktach żywnościowych Interakcje na etapie farmakodynamicznym Synergizm addycyjny i hiperaddycyjny Wpływ leków na stan odżywienia organizmu Zalecenia dla pacjenta zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie Ocena ryzyka wystąpienia interakcji lek-pożywienie u pacjentów przewlekle leczonych lekami doustnymi Identyfikacja składników odżywczych i nieodżywczych diety wchodzących w interakcje z wybranymi lekami.. Ustalanie mechanizmów i skutków omawianych interakcji na podstawie dostępnego piśmiennictwa Pobieranie próbek, statystyczna ocena wyników i walidacja metod stosowanych w analizie żywności - Anna Prescha Pobieranie próbek produktów spożywczych do badań analitycznych Opracowanie statystyczne wyników badań analitycznych Źródła błędów metod analitycznych Walidacja metod analitycznych Analiza sensoryczna żywności - Maria Drzewicka Metody badania jakości sensorycznej produktów w zakresie zmysłu smaku Test na daltonizm smakowy Różnicowa metoda duo-trio Metoda skalowania za pomocą strukturowanej skali graficznej
Sygnatura czytelni BMW: IX M 44
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 57
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. M 14732, 147858 N (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 147857 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8319 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów i absolwentów fizjoterapii oraz lekarzy w trakcie specjalizacji z rehabilitacji i neurologii dziecięcej.
Mózgowe porażenie dziecięce Epidemiologia i definicja Mózgowe porażenie dziecięce - patomechanizm Zaburzenia rozwoju odruchowego Zaburzenia rozwoju napięcia mięśniowego Zaburzenia rozwoju integracji sensorycznej Zaburzenia rozwoju kontroli posturalnej Mózgowe porażenie dziecięce - klasyfikacje Klasyfikacja MPD - kryterium topograficzne Kłasyfikacja MPD ze względu na charakter zaburzeń motorycznych Klasyfikacja MPD ze względu na zaburzenia towarzyszące Klasyfikacja MPD ze względu na przyczyny i czas wystąpienia uszkodzenia mózgu ocena funkcjonalna dzieci z MPD Wczesne wykrywanie objawów prowadzących do rozwoju MPD Neurokinezjologiczna diagnostyka niemowląt według Vojty Ocena neurorozwojowa zgodna z koncepcją Neurodevelopmental Treatment Skale oceny niemowląt (MAI, AIMS Wczesne rozpoznawanie objawów MPD Zobiektywizowana ocena funkcjonalna dzieci z MPD Obiektywna ocena funkcjonalna dzieci z MPD Biomechaniczna ocena narządu ruchu Dynamiczna ocena zakresu ruchów (DOZR Ocena wzorców posturalnych u dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym Ocena wzorców chodu u dzieci z MPD Wskaźnikowe metody oceny chodu Usprawnianie dzieci z MPD Programowanie usprawniania dzieci z MPD Metody usprawniania dzieci z MPD Specyficzne metody usprawniania dzieci z porażeniem mózgowym Pomocnicze metody usprawniania dzieci z MPD Alternatywne metody usprawniania Metody wspomagania psychoruchowego Środki wykorzystywane do prowadzenia terapii Środki wspomagające prowadzenie terapii
Sygnatura czytelni BWF: VII K 93
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 148353 N, 148352 N, 148354 N (3 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8398 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tyt. w jęz. ang. na s. red. : Fracture Risk Evaluation in Female Patients with Rheumatoid Arthritis.
Bibliogr. s. 98-105.
Sygnatura czytelni BWF: VII R 27
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 4993 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Książka jest pierwszą z planowanego cyklu podręczniów z chirurgii ręki. Druga poświcona będzie diagnostyce i leczeniu złamań dalszego końca kości promieniowej, a trzecia - algodystrofii.
Bibliogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BWF: VII Ł 64
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 7347 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 5558 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 6946 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
Copies are only available in the library: sygn. 135881 E (1 egz.)
No cover
Book
CD
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. DS 3407 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 135880 E (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 124585 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
All copies are currently on loan: sygn. F 5957 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
Copies are only available in the library: sygn. 119737 E (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Na s. tyt. i w cop. rok wyd. 2012. Rok wyd. ustalony na podstawie inf. u dołu s. red.: Druk ukończono w styczniu 2013 r.
Bibliogr. przy rozdz. Indeksy.
Dla studentów wydziałów lekarskich, fizjoterapii i kosmetologii uczelni o profilu medycznym, jak również lekarzy specjalizujących się w rehabilitacji medycznej, fizjoterapeutów, pielęgniarek i innych osób pracujących w rehabilitacji.
Sygnatura czytelni BWF: VII H 91
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 137818 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 7044 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności