Mizera Justyna
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(7)
Forma i typ
Artykuły
(4)
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Biblioteka WWFiF
(3)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Mizera Justyna
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Majewski Jerzy S
(132)
Lewandowski Maciej
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Nazwisko Imię
(96)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Kotapski Roman
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(80)
Meryk Radosław
(79)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Górczyński Robert
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Walkiewicz Łukasz
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(62)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Paszkowska Małgorzata
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Gawrońska Joanna
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Klupiński Kamil
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Barowicz Marek
(51)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Sportowcy
(3)
Odżywianie
(2)
System RTGS
(2)
System TARGET
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Dieta sportowa
(1)
Dietetyka
(1)
Forma sportowa
(1)
Kreatyna
(1)
Masa mięśniowa
(1)
Polityka pieniężna
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Płatności transgraniczne
(1)
Rozliczenia
(1)
System TARGET2
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma naukowego
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kultura fizyczna i sport
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(2)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(1)
Unia Europejska
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jak i skąd organizm pozyskuje energię? Skąd organizm pozyskuje energię do wysiłku? ATP - najważniejsze źródło energii Odbudowa ATP Wysiłki trwające do 10 s (intensywność 95-100%) Wysiłki trwające 100-120 s (intensywność 80-95%) Wysiłki trwające do 20 min (intensywność 60-80%) Interwały to ćwiczenia beztlenowe Wysiłki trwające do kilku godzin (intensywność do 60%) Ćwiczę intensywnie, tracę litry potu, a nie chudnę W jaki sposób odkłada się tkanka tłuszczowa? Jak spala się tłuszcz? Interwały a odchudzanie Czym są zakwasy i kiedy się pojawiają? Jak uniknąć zakwasów? Węglowodany Znaczenie węglowodanów Glikogen Regeneracja glikogenu Glikogen a rodzaj mięśni Wpływ diety na zawartość glikogenu Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny Węglowodany przed wysiłkiem i w jego trakcie Ściana w maratonie Treningi na czczo Trenuję na czczo, po aminokwasach Węglowodany na noc - jeść czy nie? Śniadania węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? Ile węglowodanów przyjmować? Obciążenie węglowodanami Obciążenie węglowodanami a sporty siłowe Laktoza a sporty siłowe Substancje słodzące Cukier brązowy - czy faktycznie zdrowszy? Syrop glukozowo-fruktozowy Dieta bezglutenowa nie dla każdego Białko Znaczenie białka Aminokwasy Trawienie białek Zapotrzebowanie na białko Czy wliczamy w dietę białko niepełnowartościowe? Przyswajalność białka (wartość biologiczna) Inne metody określające jakość białka Białko a odchudzanie Nadmiar białka w diecie Wpływ białka na nerki Białko a dna moczanowa Białko a zakwaszenie Białka roślinne a zwierzęce Antybiotyki w mięsie Źródła białka w diecie Białko w jajach Obróbka termiczna białek Mit surowych jaj Jaja nie tylko kurze Tłuszcze Znaczenie tłuszczów Trzy rodzaje tłuszczów Inne klasyfikacje tłuszczów Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Niedobór NNKT Tłuszcze nasycone trans Pozytywny tłuszcz MCT - tłuszcze oszczędzające glikogen Tłuszcze zwierzęce a roślinne Tłuszcze w wysiłku fizycznym Optymalna zawartość tłuszczu w organizmie Cholesterol nie taki straszny „Dobry" i „zły" cholesterol Czym jest zrównoważona dieta? Dieta Kwaśniewskiego Nowoczesna dieta wysokotłuszczowa Przykładowe menu dla kobiety uprawiającej bieganie Płyny (woda, napoje, soki) Równowaga wodna Znaczenie nerek w regulacji płynów Odwodnienie i przewodnienie Jak znaleźć optymalny poziom nawodnienia? Która woda dla kogo? Woda źródlana Woda destylowana Woda gazowana czy niegazowana? Hipotonik, izotonik, hipertonik Płyny hipotoniczne Napoje izotoniczne Napoje hipertoniczne Napoje energetyczne Nie tylko woda Kofeina Zielona kawa Herbata czarna Herbata zielona Herbata czerwona Herbata biała Mleko czekoladowe Trening a przyjmowanie płynów Co pić przed treningiem? Co pić w trakcie treningu? Co pić po treningu? Alkohol w sporcie Wchłanianie i trawienie alkoholu Piwo a la izotonik Suplementy diety Znaczenie suplementów Aminokwasy rozgałęzione (BCAA - branehed chain amino acidś) Glutamina Arginina Kreatyna Odżywki białkowe Serwatka Kazeina Łączenie odżywek białkowych Roślinne odżywki białkowe Beta-alanina L-karnityna Odżywki węglowodanowe Rodzaje cukrów w odżywkach Odżywki białkowo-węglowodanowe Bulk Zamienniki posiłków Probiotyki i prebiotyki Suplementy przedtreningowe („przedtreningówki") Diety Dieta 1: sporty siłowe/sylwetkowe Dieta mająca na celu przyrost masy mięśniowej Dieta 2: kolarstwo Dieta w okresie startowym Dieta 3: pływanie Dieta w okresie przygotowawczym, mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 4: sporty walki Dieta mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 5: piłka nożna Dieta zbilansowana mająca na celu utrzymanie składu ciała i wydolności Dieta 6: biegi długie Dieta maratończyka w okresie przygotowawczym Oszukany posiłek (cheat meal)
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 31
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 145008 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8027 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Idealna dieta na jesienne ochłodzenie. / Justyna Mizera. W: Magazyn trenera ISSN 2082-2030 Rok 2017, nr 52, s. 65-68. - 2017.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, copyright 2023. - 243, [4] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Metabolizm i substraty energetyczne Regulacja szlaków metabolicznych Rozkład glukozy Rola węglowodanów Glikoliza Glukoneogeneza Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Rola białka w diecie Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych Układ pokarmowy a praca jelit Mikrobiom - poznaj swoje bakterie Zaburzenia trawienia i wchłaniania Wpływ hormonów na metabolizm Insulina i glukagon Katecholaminy Kortyzol jako glikokortykosteroid Aldosteron Wazopresyna Głód i sytość a hormony Cholecystokinina (CCK) Leptyna Grelina Hormony tarczycy (T3 i T4) Testosteron Redukcja masy ciała, czyli tzw. robienie wagi Zasady żywienia w redukcji masy ciała Zapotrzebowanie kaloryczne Znaczenie ma nie tylko ilość kalorii, ale również ich jakość Zatem ile czego? Redukcja masy ciała - zapotrzebowanie energetyczne i podział makroskładników Menu - kilka tygodni przed ważeniem Zaburzenia przy redukcji masy ciała Triada sportsmenek Syndrom RED-S Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień przed ważeniem). Faza I - dieta Menu - ostatnie dni przed ważeniem Modyfikacje żywieniowe w ostatniej fazie przygotowań (tydzień przed ważeniem). Faza II - woda Uzupełnianie niedoborów między ważeniem a zawodami (rekuperacja) Suplementacja w procesie redukcji masy ciała Jak wybierać rozsądnie Substancje lipotropowe Substancje termogeniczne Preparaty witaminowo-mineralne Zwiększanie masy ciała Problem niedowagi Stany zapalne jelit a problemy z masą ciała IBS, czyli zespół jelita drażliwego SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego Nabieranie masy Hipertrofia i hiperplazja Komórki satelitarne Pamięć mięśniowa Stres metaboliczny Skład włókien mięśniowych Uszkodzenie mięśni Obrzęk komórki Synteza białek mięśniowych Rola białka w budowie masy Teoria progu leucynowego Mechanizm MPS - syntezy białek mięśniowych Periodyzacja diety Periodyzacja diety w okresie budowania masy mięśniowej Komponowanie jadłospisów Jadłospis na przyrost masy dla mężczyzn Zwiększanie masy mięśniowej u kobiet Jadłospis na przyrost masy dla kobiet
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 47
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153851 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9043 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
TARGET - europejski system rozrachunku brutto w czasie rzeczywistym / Justyna Mizera. W: Prawo i Podatki Unii Europejskiej w Praktyce. 2007, nr 3, s. 8-11. - 2007
Kartoteka zagadnieniowa: Unia Europejska
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Zbuduj formę (masę) ponad normę. / Justyna Mizera W: Magazyn trenera ISSN 2082-2030 Rok 2017, nr 53, s. 65-68. - 2017.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Bibliografia na stronach 219-222. Indeks.
Najczęstsze błędy w żywieniu młodych sportowców pierwszy posiłek jem dopiero w szkole szkolne obiady nie sa smaczne, więc zjadam pół porcji w szkole jem tylko owoc, nie chcę nic innego posiłek przedtreningowy? nie znam , nie stosuję, trenuję po obiedzie woda na treningu? sok owocowy i napoje gazowane sa smaczniejsze płatki na śniadanie? jem , t e słodkie i smaczne jogurt lubię, a le owocowy trzeb a jeść cukier po treningu , najlepiej batonik albo dwa jem owoce zamiast warzyw, przecież t e ż maja witaminy trening + wychowanie fizyczne i trzy duże posiłki - to nie wystarczy? wieczorem jem tylko lekka przekąskę jak trenuję , to mogę jeść dużo słodyczy, bo i tak „spalę " odchudzam się, więc jem minimum węglowodany - największy wró6 na diecie odchudzającej wybieram produkty light, bo maja mniej tłuszczu węglowodany czym właściwie sa węglowodany? śniadanie dla mózgu Moc na treningu tkwi w węglowodanach glikogen - ważna sprawa dla młodego sportowca produkty węglowodanowe - co wybrać? najczęstsze pytania tłuszcze po co potrzeb ne sa nam tłuszcze? jak dzielimy tłuszcze tłuszcze a układ hormonalny tłuszcz energia nie do każdej pracy białko po co potrzebne jest białko? zapotrzebowanie na białko białko nie tylko dla mięśni najdrobniejsze cegiełki - aminokwasy białko w diecie, czyli co jeść czy mleko to dobre źródło białka? udział białka w mięsie glony - czy warto u lec modzie? woda znaczenie i funkcje wody w organizmie zapotrzebowanie na wodę jak określić odwodnienie jaka woda d la dzieci i młodzieży? wpływ diety na odporność młodego sportowca jak ie zn a c zen ie w kształtowaniu odporności maja jelita? czy młody sportowiec powinien stosować probiotyki? znaczenie składników mineralnych i witamin w sporcie istotne w diecie sportowca witaminy istotne w diecie sportowca składniki mineralne działanie oksydacyjne witamin i składników mineralnych otyłość oraz regulacja masy ciała dzieci i młodzieży przyczyny otyłości wśród młodych osób otyli rodzice, otyłe dzieci konsekwencje złego odżywiania i otyłości wśród młodzieży uwaga na tłuszcze diety nisko kaloryczne aktywność ruchowa a redukcja masy ciała żywienie dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie diety : : sportowcom piłka nożna : chłopiec, 16 lat, 58 kg, 168 cm 159 pływanie: dziewczynka , 13 lat, 56 kg, 1 72 cm 172 taniec: dziewczynka , 14 lat, 51 kg, 160 cm 187 karate tradycyjne: chłopiec, 15 lat, 70 kg, 176 cm 19 7 treningi ogólnorozwojowe: chłopiec, 8 lat, 29 kg, 130 cm
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 35
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147366, 147365 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8268 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności