Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(197)
IBUK Libra
(9)
Forma i typ
Książki
(176)
E-booki
(14)
Artykuły
(12)
Publikacje naukowe
(5)
Czasopisma
(4)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(124)
tylko na miejscu
(85)
nieokreślona
(7)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(132)
Biblioteka WB
(4)
Biblioteka Międzywydziałowa
(46)
Biblioteka WEiZ
(14)
Biblioteka WWFiF
(7)
Autor
Borkowski Stanisław
(4)
Kozioł Leszek
(4)
Adamczak Stanisław (1948- )
(3)
Chojecki Hipolit
(3)
Ciszak Janina
(3)
Kolman Romuald
(3)
Kolman Romuald (1922- )
(3)
Sikora Tadeusz (1950- )
(3)
Wasilewski Lesław
(3)
Łasiński Krzysztof
(3)
Łunarski Jerzy
(3)
Baryłko-Pikielna Nina
(2)
Berdowski Janusz B. (1935- )
(2)
Bokůvka Otakar (1945- )
(2)
Czernicki Stanisław
(2)
Deming W. Edwards (1900-1993)
(2)
Grudowski Piotr
(2)
Górfińska Elżbieta
(2)
Kindlarski Edward (1944-1996)
(2)
Lewandowska Anna
(2)
Matuszewska Irena
(2)
Miernik Eugeniusz
(2)
Osanna Peter Herbert (1941-2015)
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Szelest Stanisław
(2)
Urbaniak Maciej
(2)
Zienkowski Leszek
(2)
Łuczak Beata
(2)
Abramson Stellan (1943- )
(1)
Adamczyk Stanisław (1948- )
(1)
Adamczyk Wacław
(1)
Alejziak Wiesław
(1)
Andrejero Leonid
(1)
Andrejko Mariola
(1)
Andruszkiewicz Krzysztof (1953- )
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bagdach Janusz
(1)
Bartoszewicz Jarosław
(1)
Belousov Aleksandr Vasil'evič
(1)
Biegus Antoni (1947- )
(1)
Bielecki Józef
(1)
Bocheńska Krystyna
(1)
Bombera Zdzisław (1932-2022)
(1)
Borusiak Barbara
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bożyk Zbigniew
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Brzozowski Tomasz
(1)
Chojecki Hipolit (1918-2007)
(1)
Cholewicka-Goździk Krystyna
(1)
Chrapoński Jacek
(1)
Chłodnicki Marcin
(1)
Ciesielska-Maciągowska Dorota
(1)
Ciesielski Władysław
(1)
Cyran Józef
(1)
Czajkowska Agnieszka (nauki techniczne)
(1)
Czarnecki Mieczysław
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dembek Zbigniew
(1)
Dietrich Edgar
(1)
Doroszewicz Stefan
(1)
Dulski Stefan (1922- )
(1)
Dwiliński Lech
(1)
Ettinger Jan van (1902-1981)
(1)
Farkašová Mária
(1)
Feld Mieczysław (1924- )
(1)
Firkowicz Szymon
(1)
Firkowicz Szymon (1920-1976)
(1)
Fitoussi Jean-Paul (1942- )
(1)
Gajdzik Bożena
(1)
Gardzińska Anna
(1)
Gawlik Józef
(1)
Gałkowski Zbigniew
(1)
Giera Katarzyna
(1)
Godlewski Zbigniew (odlewnictwo)
(1)
Gostev Vadim Ivanovič
(1)
Gołembski Grzegorz
(1)
Gołębiowski Marian
(1)
Grabowski Zbigniew
(1)
Grant Eugene L
(1)
Greber Tomasz
(1)
Gryna Frank M. jr
(1)
Gwarek Henryk
(1)
Górny Mieczysław
(1)
Haffer Mirosław (1948- )
(1)
Hall Terence J
(1)
Heptner Hubertus
(1)
Holtz Ingwar (1938- )
(1)
Hryniewicz Olgierd (1948- )
(1)
International Conference on Mass Customization and Personalization (2004 ; Rzeszów)
(1)
Iwasiewicz Andrzej
(1)
Janasz Władysław (1940- )
(1)
Jankiewicz Mieczysław
(1)
Jankowski Kazimierz (1931-2013)
(1)
Jarczyk Antoni
(1)
Juran Josep M
(1)
Jurczak Marek E
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Kafel Piotr
(1)
Kasprzyk Stefan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(23)
1980 - 1989
(22)
1970 - 1979
(40)
1960 - 1969
(8)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(201)
Francja
(1)
Niemcy
(1)
Rosja
(1)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(192)
angielski
(12)
niemiecki
(1)
rosyjski
(1)
Odbiorca
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Jakość produktu
(176)
Zarządzanie jakością
(40)
Statystyka matematyczna
(16)
ISO 9000 (norma)
(9)
Maszyny
(9)
Żywność
(9)
Metrologia
(8)
Certyfikacja zgodności
(7)
Kontrola techniczna
(7)
Kontrola jakości
(6)
Niezawodność urządzeń
(6)
Produkty
(6)
Elektronika
(5)
Normalizacja
(5)
Produkcja
(5)
Przedsiębiorstwa
(5)
Przemysł
(5)
System zarządzania jakością
(5)
Diagnostyka techniczna
(4)
Jakość
(4)
Materiałoznawstwo
(4)
Przemysł maszynowy
(4)
Turystyka
(4)
Automatyka
(3)
Efektywność ekonomiczna
(3)
Gastronomia
(3)
Jakość produktów
(3)
Jakość żywności
(3)
Kultura organizacyjna
(3)
Norma ISO 9001
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Odlewnictwo
(3)
Organoleptyka
(3)
Produkty regionalne
(3)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Przyrządy pomiarowe
(3)
Spawalnictwo
(3)
Statistica (oprogramowanie)
(3)
Usługi turystyczne
(3)
Badania nieniszczące
(2)
Biura podróży
(2)
Dokumentacja SZJ
(2)
Gospodarka materiałowa
(2)
Hotelarstwo
(2)
Informacja o produktach
(2)
Inżynieria powierzchni
(2)
Inżynieria produkcji
(2)
Jakość informacji
(2)
Jakość wyrobów
(2)
Jakość życia
(2)
Metaloznawstwo
(2)
Mleczarstwo
(2)
Model DIKAR
(2)
Organizacja
(2)
Postęp techniczny
(2)
Przedsiębiorstwo turystyczne
(2)
Przewozy turystyczne
(2)
Rachunek ekonomiczny
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Sterowanie
(2)
Technologia żywności
(2)
Uzdrowiska
(2)
Wytrzymałość materiałów
(2)
Zarządzanie dokumentacją
(2)
Zarządzanie strategiczne
(2)
Żywność wysokiej jakości
(2)
Agroturystyka
(1)
Analiza ryzyka
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Audytorzy
(1)
Automatyzacja
(1)
B2B
(1)
BHP
(1)
BIOSENSORY
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Benchmarking (metoda)
(1)
Beton
(1)
Bezpieczeństwo funkcjonalne
(1)
Bezpieczeństwo i higiena pracy
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo produktów
(1)
Bezpieczeństwo przemysłowe
(1)
Bezpieczeństwo systemów
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bezpieczeństwo żywności i żywienia
(1)
Budownictwo
(1)
Burza mózgów (metoda)
(1)
Błędy
(1)
Ceny
(1)
Certyfikacja wyrobów
(1)
Chromatografia
(1)
Chroniona Nazwa Pochodzenia
(1)
Chronione Oznaczenie Geograficzne
(1)
Conformity European (oznaczenie)
(1)
Conjoint (analiza)
(1)
Cykl życia produktu
(1)
Data Mining (metoda)
(1)
Dogładzanie
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(6)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Komunikacja miejska
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(18)
Materiały konferencyjne
(12)
Normy
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Podręcznik
(3)
Poradniki
(3)
Czasopismo naukowe
(2)
Czasopismo polskie
(2)
Raport z badań
(2)
Aforyzmy
(1)
Antologia
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Bibliografie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo fachowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół zawodowych
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Zarządzanie i marketing
(10)
Inżynieria i technika
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Chemia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
Transport i logistyka
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(11)
Unia Europejska
(1)
206 wyników Filtruj
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Szybciej czy dokładniej - czyli o kosztach błędów / Maciej Osuch. W: Zarządzanie Jakością. 2009, nr 2, s.64-69. - Wrocław : EQMI Polska, 2009
MK
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kultura jakości, doskonałości i bezpieczeństwa w organizacji / Małgorzata Z. Wiśniewska, Piotr Grudowski. - Wydanie 1. Stan prawny na dzień 1 marca 2019 roku. - Warszawa : CeDeWu, 2019. - 243 strony : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Oznaczenie stanu prawnego ze wstępu.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm na stronach 217-229.
Jakość i kultura jakości Pojęcie jakości i jej znaczenie dla satysfakcji oraz lojalności interesariuszy Istota i rozwój koncepcji kompleksowego zarządzania jakością TQM Koncepcja Lean Six Sigma Lean Six Sigma Kultura jakości w organizacji Doskonałość i kultura doskonałości Pojęcie i znaczenie doskonałości w organizacji Istota modeli doskonałości Prestiżowe modele premiujące doskonałość organizacji Inne modele i podejścia służące rozwojowi koncepcji doskonałości organizacyjnej Kultura doskonałości i ciągłe doskonalenie Cykl doskonalenia PDCA oraz zarządzanie ryzykiem jako podstawa zarządzania systemowego Istota systemu zarządzania oraz cyklu PDCA Podejście normatywne do zarządzania jakością Inne normatywne systemy zarządzania i ich integracja Wdrażanie i certyfikacja normatywnych systemów zarządzania a krzewienie kultury jakości opartej na orientacji procesowej Zarządzanie ryzykiem i jego istota Systemowe zarządzanie ryzykiem wg normy ISO 31000:2018 Bezpieczeństwo jako kluczowy aspekt jakości i doskonałości Znaczenie i pojęcie bezpieczeństwa Wybrane aspekty bezpieczeństwa produktów, usług, podmiotów i procesów Kultura bezpieczeństwa jako element kultury jakości i doskonałości Just culture Przykłady narzędzi i metod służących rozpoznaniu oraz kształtowaniu kultury jakości i doskonałości Rola narzędzi i metod w zarządzaniu jakością oraz zjawisko samooceny Narzędzie do przeprowadzenia samooceny kultury jakości Narzędzie do przeprowadzenia samooceny kultury doskonałości Narzędzie do przeprowadzenia samooceny kultury bezpieczeństwa oraz just culture Narzędzie do przeprowadzenia samooceny kultury bezpieczeństwa pacjenta Narzędzie do przeprowadzenia samooceny kultury bezpieczeństwa żywności Metoda oceny skuteczności działań doskonalących Metody wykorzystywane w zarządzaniu ryzykiem
Sygnatura czytelni BMW: VI Ę 94 (nowy)
Sygnatura czytelni BWZ: IX H 94
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148573 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148572 N (1 egz.)
Biblioteka WEiZ
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. E 6069 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Problemy nowoczesności i jakości produkcji / Stanisław Skibiński, Jerzy Siemianowicz. - Wyd. 2 posz. i uaktual. - Katowice : Wydawnictwo "Śląsk", 1969. - 128, [4] s. : il. ; 17 cm.
(Gospodarujemy Efektywniej)
Bibliogr. s. 127-[129].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33701, 33702 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Skrypty Uczelniane / Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, ISSN 0239-6114 ; SU 1737)
Bibliogr. przy rozdz. Netogr., wykaz norm przy niektórych rozdz.
Sygnatura czytelni BMW: VII Ó 175(SU 1737) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MS 1468 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 73583 N (1 egz.)
E-book
W koszyku
Norma Europejska EN ISO 712:2009 ma status Polskiej Normy.
Norma opracowana przez KT nr 36 ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych i zatwierdzona przez prezesa PKN dnia 14 września 2012 r
Norma wprowadza EN ISO 712:2009, ISO 712:2009, zastępuje PN-EN ISO 712:2009.
Tytuł z ekranu tytułowego.
Bibliografia.
Dokument znajduje się w elektronicznych zbiorach biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Kontrola i podnoszenie jakości stało się ważną strategią biznesową dla wielu organizacji, producentów, dystrybutorów, firm transportowych, organizacji świadczących usługi finansowe, czy opiekę zdrowotną. Utrzymanie wysokiego poziomu jakości produktów lub usług zapewnia przewagę konkurencyjną. Sukces firm zależy od zadowolenia klientów i prawidłowego zarządzanie kosztami. W odniesieniu do firm produkcyjnych, zakres działań inżynierskich w przedsiębiorstwie to stosowanie w praktyce odpowiednich mechanizmów zarządzania, popartych wiedzą o jakości, w zakresie zagadnień teoretycznych związanych m.in. z organizacją zarządzania, ekonomią, statystyką, informatyką czy ekologią. Ale zakres działań inżynierskich łączy te teoretyczne kwestie z zagadnieniami praktycznymi dotyczącymi między innymi technologii, materiałoznawstwa, projektowania i konstruowania, metrologii czy systemów sterowania. Niniejsza monografia przybliża wybrane problemy i kierunki rozwoju inżynierii produkcji jak i inżynierii jakości. Autorami rozdziałów są nauczyciele oraz absolwenci Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110022 L (1 egz.)
E-book
W koszyku
Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach promocyjnych do przyjemnych doświadczeń zmysłowych związanych ze spożywaniem bądź użytkowaniem dóbr konsumpcyjnych ma na celu skłonienie konsumenta do podjęcia decyzji o zakupie. Wszystkie informacje dotyczące właściwości produktu, w tym jego cech organoleptycznych, muszą być prawdziwe i uzasadnione. Jakość sensoryczna jest przedmiotem zainteresowania zarówno producentów, jak i instytutów badawczych oraz ośrodków akademickich. Rolą tych ostatnich jest wspieranie otoczenia gospodarczego w zakresie dostarczania i rozwijania narzędzi badawczych, a także kształcenie przyszłych menedżerów, przygotowanych do podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów. Znajomość metod badawczych służących ocenie jakości w kontekście posiadania umiejętności interpretowania wyników badań jest decydująca dla efektywności procesu decyzyjnego. Oddajemy do rąk studentów materiały dydaktyczne, które pomocne będą w realizacji ćwiczeń z analizy sensorycznej oraz konsumenckiej oceny produktu. Opracowanie składa się z siedmiu rozdziałów, poświęconych metodom badań sensorycznych, zarówno analitycznych, jak i konsumenckich. Rozdział pierwszy, stanowiący wprowadzenie do tematyki badań sensorycznych, zawiera definicję pojęcia analiza sensoryczna oraz charakterystykę podstawowych wymagań związanych z prowadzeniem badań sensorycznych. Pozostałe rozdziały poświęcone zostały szczegółowej charakterystyce metod analizy sensorycznej. Składają się one z wprowadzenia teoretycznego oraz opisu wykonania zadań o charakterze praktycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia jest kompleksowym opracowaniem naukowym obejmującym szereg istotnych kwestii związanych z jakością buraka ćwikłowego jako surowca będącego źródłem metabolitów wtórnych wpływających na jakość sensoryczną i zdrowotną produktów spożywczych. W monografii przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat rynku warzyw w Polsce. Opisano przeprowadzone badania składu jakościowego buraków, stosując metody oparte na spektrometrii mas, które pozwoliły na zidentyfikowanie nowych, dotąd nieopisanych saponin triterpenowych w różnych odmianach buraków ćwikłowych oraz zmian ich zawartości w czasie obróbki termicznej surowca oraz przechowywania wyprodukowanych przetworów. Przedstawiono wpływ przetwarzania surowca i przechowywania gotowych przetworów z buraka na cechy sensoryczne, w tym smak słodki i gorzki. Wskazano rolę saponin triterpenowych jako antyoksydantów, zwiększających wartość prozdrowotną produktów otrzymanych z tego surowca. Wyznaczono kryteria doboru surowców w celu otrzymania produktu spożywczego o wysokiej jakości sensorycznej i właściwościach prozdrowotnych. Wskazano potencjał aplikacyjny różnych odmian buraka ćwikłowego pod względem ich przydatności do wyrobu produktów spożywczych spełniających oczekiwania konsumentów, którzy w obecnych czasach szczególną uwagę zwracają na cechy prozdrowotne i sensoryczne nabywanych produktów spożywczych. W monografii wyjaśniono wpływ substancji naturalnych buraka ćwikłowego na zdrowie. Rezultaty badań naukowych przedstawione w niniejszej monografii mają istotny wpływ na aktualny stan wiedzy i dalszy rozwój zagadnień związanych z jakością surowca i jego przetworów, głównie w kwestii zdrowotności i cech sensorycznych zwiększających popyt finalnego produktu. Rezultaty badań dostarczają producentom żywności istotnej wiedzy o możliwościach doboru odmiany buraka do rodzaju otrzymywanego produktu, co może się przyczynić do rozwoju przemysłu rolno-spożywczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Monografia jest podsumowaniem wieloletnich badań naukowych autora oraz uczestnictwa w projektach badawczych i rozwojowych dla przedsiębiorstw. Wyniki badań są wkładem autora w rozwój i doskonalenie metod zarządzania przedsiębiorstwem. Wartością pracy jest przedstawienie modelu referencyjnego controllingu operacyjnego wykorzystującego model SCOR, jako instrumentu kształtowania i pomiaru procesów zarządzania wartością oraz bilansowania potrzeb klienta i zasobów operacyjnych w łańcuchu dostaw. Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Kowalskiej W monografii podjęto próbę przedstawienia nowoczesnej formuły zarządzania przedsiębiorstwem w łańcuchu dostaw, podkreślając bezpośredni wpływ controllingu operacyjnego na wartość produktu. Opracowano oryginalną koncepcję modelu badawczego zarządzania operacyjnego łańcuchem dostaw w zarządzaniu wartością produktu. Publikacja dobrze wpisuje się w koncepcje i metody zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem. W pracy widoczne jest bogate doświadczenie praktyczne autora, co sprawia, że będzie ona miała istotne znaczenie dla przedsiębiorców chcących wdrożyć controlling operacyjny łańcucha dostaw w firmie i wpływać przez to na podwyższenie wartości produktu przy zachowaniu racjonalnych nakładów inwestycyjnych. Z recenzji prof. dr hab. Marii Nowickiej-Skowron Elektroniczne wydanie poszukiwanej monografii z 2011 r.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
W miarę narastania współczesnych globalnych problemów społecznych, ekologicznych i ekonomicznych koncepcja społecznej odpowiedzialności wszystkich podmiotów społeczno-gospodarczych staje się coraz bardziej powszechna. Dotyczy ona nie tylko przedsiębiorstw, ale również podmiotów pozostałych sektorów gospodarki oraz poszczególnych obywateli. Kierowanie się w działalności zasadami społecznej odpowiedzialności (CSR) powinno stanowić imperatyw zarówno dla organizacji, jak i dla jednostek, z nadrzędnym celem, jakim jest poprawa jakości życia obecnych i przyszłych pokoleń. W ostatnich latach można zauważyć wyraźne związki pomiędzy ideą społecznej odpowiedzialności a ideą zrównoważonego rozwoju. Zrównoważony rozwój jest koncepcją o charakterze nowego paradygmatu, integrującą trzy główne obszary funkcjonowania społeczeństw, tj. ekologiczny, ekonomiczny i społeczny, a społeczna odpowiedzialność zintegrowana z innymi rodzajami odpowiedzialności staje się jednym z podstawowych narzędzi implementacji nowego paradygmatu rozwoju na poziomie organizacji. Przekazywana Czytelnikowi publikacja zawiera przegląd aktualnych badań dotyczących społecznej odpowiedzialności w kontekście zrównoważonego rozwoju. W publikacji wyróżniono trzy względnie jednorodne moduły tematyczne, poświęcone głównym kategoriom odpowiedzialności społecznej i zrównoważonego rozwoju. Koncentrują się one kolejno na: • roli i znaczeniu społecznej odpowiedzialności w realizacji zrównoważonego rozwoju i podnoszeniu poziomu jakości życia, głównie w aspekcie regionalnym przy uwzględnieniu następujących kontekstów: demografii, regionalnego kapitału społecznego i produktu turystycznego czy specyfiki obszarów wiejskich; • zagadnieniach społecznej odpowiedzialności w przedsiębiorstwie; zawarte w tej części artykuły mają charakter zarówno przeglądowy, jak i empiryczny; ich lektura pozwoli Czytelnikowi prześledzić ewolucję koncepcji CSR, zapoznać się z jej wymiarem implementacyjnym oraz zidentyfikować związki pomiędzy CSR a ideą zrównoważonego rozwoju; • odpowiedzialności społecznej w szeroko rozumianych organizacjach non-profit; w tej części pracy poruszono m.in. zagadnienia odpowiedzialności jednostek administracji publicznej, podmiotów systemu zdrowotnego oraz uczelni i organizacji pozarządowych. Projekty artykułów zamieszczonych w tej publikacji były przedmiotem dyskusji naukowych podczas V Ogólnopolskiej Konferencji pn. Zrównoważony rozwój organizacji, która odbyła się w dniach 16-18 czerwca 2014 r. w Karpaczu. Redaktorzy tej publikacji wyrażają wdzięczność uczestnikom konferencji za możliwość twórczej wymiany poglądów, recenzentom za inspirujące i krytyczne uwagi oraz autorom za przygotowanie artykułów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Problematyka artykułów składających się na niniejszy Zeszyt koncentruje się głównie wokół zagadnień ochrony i humanizacji pracy oraz implementacji ergonomicznych warunków pracy w przedsiębiorstwie. W szczególności poruszone zostały kwestie kształtowania fizycznych cech pracy, zarządzania czasem dojazdów do pracy i zmęczeniem pracowników, rozwojem świadomości ergonomicznej pracowników i pracodawców, kultury bezpieczeństwa pracy w przedsiębiorstwie. Przedstawiono również interesujące modele zarządzania ergonomicznymi czynnikami ryzyka, koncepcję systemu zarządzania absencją w przedsiębiorstwie czy metodę oceny koincydencji zadań wywołujących efekt synergii negatywnej w obszarze bezpieczeństwa pracy. Zawartość Zeszytu obejmuje także tematy ogólniejszej natury, jakimi są: badanie wzrostu gospodarczego regionu oraz doskonalenie procesu obsługi klienta w kontekście rozwoju marki i jakości wyrobu. Problematyka ta jest niezwykle istotna od strony teorii ekonomii i zarządzania oraz realizacji procesu restrukturyzacji gospodarki polskiej. Zidentyfikowane czynniki stanowiące źródło stresu pracowników oraz coraz większa skala tego zjawiska są przykładem, jak słabość teorii i praktyki zarządzania (jak również teorii ekonomii) nie pozwala zapobiegać destrukcyjnym działaniom. Skutkiem takiego stanu rzeczy jest marnowanie siły roboczej, a więc głównego czynnika sprawczego postępu i korzystnych zmian. Podstawą uczciwej, stabilnej finansowo gospodarki przedsiębiorstwa pozostaje zgodność warunków pracy ze standardami ergonomii, której jednak brakuje w odniesieniu do zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych form organizacji pracy i zarządzania nią.(...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W kolejnym, 33. numerze „Zeszytów Naukowych Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie” publikujemy prace autorów wywodzących się z różnych ośrodków naukowych i praktyki gospodarczej, a w szczególności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Rzeszowskiego, Politechniki Poznańskiej, Politechniki Gdańskiej oraz Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie. Wprawdzie problematyka artykułów jest dość zróżnicowana, niemniej jednak w większości z nich przyjęto założenie, że to właśnie dobra organizacja zarządzania i organizacja pracy przedsiębiorstwa czy instytucji w wymiarze operacyjnym warunkują wzrost produktywności i innowacyjności organizacji, a w ostatecznym rozrachunku osiągnięcie nakreślonych celów strategicznych, ekonomicznych i społecznych. W przedłożonych pracach dominowało podejście diagnostyczne i decyzyjne, ograniczone w swym zakresie do wybranych obszarów działalności przedsiębiorstwa lub instytucji. W treści publikacji można wyróżnić kilka nurtów i wątków badawczych, a mianowicie: ewaluacja efektywności kontraktów menedżerskich w sektorze przedsiębiorstw komunalnych; zarządzanie wiedzą i kooperacja zewnętrznych aliansów wiedzy w stymulowaniu innowacji w przedsiębiorstwie; kształtowanie nowych form pracy w kontekście zarządzania zasobami ludzkimi; wpływ regulacji prawnych i audytu środowiskowego na poprawę jakości produktów; ocena efektywności działalności administracji podatkowej w Polsce i prowadzonej przez nią polityki podatkowej w ostatnich miesiącach.(...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Zeszyt jest dziełem pracowników naukowo-dydaktycznych naszej Uczelni oraz pracowników z innych szkół wyższych i ośrodków naukowych w kraju, tj. Wyższej Szkoły Logistyki w Poznaniu, Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych oraz Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie. Artykuły, będące efektem prac naukowych prowadzonych w ramach badań podstawowych i wdrożeniowych, prezentują wiele interesujących poznawczo oraz aplikacyjnie informacji. Problematyka tekstów składających się na niniejszy Zeszyt koncentruje się głównie wokół zagadnień zarządzania zasobami pracy, kultury bezpieczeństwa pracy, efektywności procesu nauczania studentów w szkolnictwie wyższym, skuteczności mechanizmów zarządzania aktywami organizacji i nadzoru właścicielskiego oraz postrzegania marki jako czynnika procesu nabywczego na rynku dóbr konsumpcyjnych, wykorzystania e-learningu w procesie zarządzania wiedzą i innowacjami w przedsiębiorstwach nowoczesnej gospodarki.(...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Niniejszy numer jest ukierunkowany na problematykę innowacji w jej poszczególnych obszarach tematycznych z uwzględnieniem uwarunkowań i determinant zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Celem jest prezentacja poglądów i badań specjalistów zajmujących się teorią i praktyką szeroko rozumianych innowacji, reprezentujących różne dyscypliny naukowe, instytucje i doświadczenie zawodowe, jak też inspirowanie dalszych analiz i działań. W treści publikacji wyróżniono kilka nurtów, w których pomieszczono artykuły omawiające wybrane problemy innowacji. Pierwszy nurt obejmuje rozważania na temat innowacji w zarządzaniu przedsiębiorstwem, z uwzględnieniem otoczenia instytucjonalnego. Wątki badawcze poruszane w prezentowanych tekstach dotyczą szerokiego spektrum innowacji w procesie zarządzania, a mianowicie kontekstu nadzoru właścicielskiego, strategii zarządzania, modeli biznesowych, negocjacji, sposobu finansowania działalności innowacyjnej czy przedsiębiorczości. W ramach tego nurtu przedstawiono również genezę polityki innowacyjnej krajów rozwijających się na przykładzie Indii. Nurt drugi został zawężony do problematyki innowacji w zarządzaniu organizacjami należącymi do sektora usług turystycznych. Innowacyjność organizacji działających w obszarze turystyki jest przedmiotem coraz większego zainteresowania zarówno badaczy, jak i praktyków gospodarki turystycznej. Wynika to z poszukiwania innowacyjnych rozwiązań przez firmy specjalizujące się w turystyce, ale też ze wzrostu oczekiwań klientów. Kolejny nurt oscyluje wokół problematyki zarządzania wiedzą w kontekście metodologii zarządzania rozwojem przedsiębiorstwa ukierunkowanego na generowanie postępu naukowego, technicznego, ekonomicznego i organizacyjnego. Obejmuje on także kwestie zarządzania wiedzą w obszarach zarządzania jakością, polityki informacyjnej czy analizy instrumentów wspomagających zarządzanie wiedzą w urzędach administracji samorządowej. Interesującym ujęciem zagadnienia innowacji w organizacjach jest wątek badawczy dotyczący dydaktyki kognitywnej w kontekście nowatorskich metod badawczych, w dziedzinie metodyki prowadzenia prac badawczych. Niniejsza publikacja powinna być inspiracją do dalszych badań i rozważań na temat potencjału innowacyjnego, zdolności innowacyjnej, działalności innowacyjnej czy innowacji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności