Drobnoustroje
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(28)
Forma i typ
Książki
(26)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Czasopisma
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(20)
dostępne
(13)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(14)
Biblioteka WB
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(20)
Biblioteka WEiZ
(1)
Autor
Czarniecka-Skubina Ewa
(4)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(4)
Błaszczyk Mieczysław K
(3)
Obuchowska Anna
(2)
Bazeli Monika
(1)
Biernat Przemysław
(1)
Bogen Hans Joachim
(1)
Buck Harald
(1)
Buck Sabine
(1)
Byczkowska-Smyk Wanda
(1)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(1)
Błaszczyk Roman
(1)
Długoński Jerzy (1948- )
(1)
Fiałkowska Edyta
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Filipkowski Paweł
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gniewosz Małgorzata
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Karbowska-Berent Joanna (1965- )
(1)
Karwowska Ewa (1968- )
(1)
Korzekwa Karol
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Malinowska-Pańczyk Edyta
(1)
Miaśkiewicz-Pęska Ewa
(1)
Miłobędzka Aleksandra
(1)
Muszyński Adam (biotechnologia)
(1)
Muszyński Adam (inżynieria środowiska)
(1)
Pajor Elżbieta
(1)
Płaza Grażyna A
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Seidel-Przywecki Magdalena
(1)
Sobczak Eugeniusz
(1)
Sokół Włodzimierz
(1)
Sommer Agata
(1)
Stanaszek-Tomal Elżbieta
(1)
Strzelczyk Alicja (1932- )
(1)
Słomczyński Tomasz
(1)
Tabernacka Agnieszka
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Walkowicz Monika
(1)
Załęska-Radziwiłł Monika
(1)
Zborowska Ewa
(1)
Zielińska Dorota (technologia żywności)
(1)
Zmysłowska Izabella
(1)
Łebkowska Maria (1942- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Biolodzy
(1)
Temat
Budownictwo
(2413)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Drobnoustroje
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1177)
Wytrzymałość materiałów
(1158)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(809)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(792)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(724)
Prawo pracy
(712)
Piłka nożna
(710)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(668)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(621)
Naprężenia i odkształcenia
(615)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Programy komputerowe
(586)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(523)
Sterowanie
(520)
Materiałoznawstwo
(519)
Produkcja
(518)
Komputery
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(504)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(494)
Energia elektryczna
(491)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(484)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(433)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(430)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(377)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Gatunek
Podręcznik
(7)
Opracowanie
(3)
Podręczniki
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Monografia
(1)
Poradniki
(1)
Rozprawa habilitacyjna
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(7)
Ochrona środowiska
(4)
Inżynieria i technika
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
28 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nazwy autorów strony 571-[577].
Bibliografia przy rozdziałach.
Metody pozyskiwania, hodowli, doskonalenia i przechowywania drobnoustrojów o znaczeniu przemysłowym Ogólna charakterystyka drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych Pozyskiwanie drobnoustrojów przydatnych w procesach mikrobiologicznych Metody hodowli oraz stabilizacji drobnoustrojów w warunkach tlenowych (z uwzględnieniem bioreaktorów i immobilizacji w żelach) Hodowla drobnoustrojów w warunkach beztlenowych Protoplasty grzybów: otrzymywanie, właściwości, zastosowanie Doskonalenie szczepów – mutageneza, fuzja i elektroporacja protoplastów Sposoby przechowywania szczepów przemysłowychPodstawy nowoczesnych technik wykorzystywanych w biotechnologii mikrobiologicznej i naukach pokrewnych Mikroskopia konfokalna, fluorescencyjna i spektrofluorymetria izotopowe (izotopy promieniotwórcze) Chromatografia (R. Szewczyk) Spektrometria mas Absorpcyjna spektrometria atomowa. Nowoczesne techniki cyfrowe stosowane do rejestrowania zmian zachodzących w środowisku Określanie przynależności taksonomicznej drobnoustrojów Genotypowe techniki różnicowania i identyfikacji bakterii (M. Krupiński) Grzyby należące do Mucoromycota, Ascomycota i Basidiomycota – cechy morfologiczne, biochemiczne i analiza genetyczna (Biotypowanie drobnoustrojów metodami LC-MS/MS i MALDI-TOF/TOF Przemysłowe wykorzystanie drobnoustrojów Procesy biosyntezy Procesy fermentacji Procesy biotransformacji Drobnoustroje w ochronie środowiska i zdrowia człowieka Rewitalizacja zdegradowanych terenów zieleni miast Analiza mikrobiologiczna skażonych środowisk – sekwencjonowanie nowej generacji Biologiczne oczyszczanie ścieków. Kompostowanie odpadów Wykorzystanie odpadów zieleni miejskiej do produkcji energii w lokalnych biogazowniach i spalarniach oraz syntezy lakaz grzybowych Biodegradacja toksycznych ksenobiotyków Mikrobiologiczna eliminacja metali ciężkich ze środowiska (M. Słaba, J. Nykiel-Szymańska) Procesy detoksykacji skażonych środowisk. Testy toksykologiczne Wykorzystanie odpadów przemysłowych w biotechnologii mikrobiologicznej Biodeterioracja wywołana przez grzyby (Charakterystyka i wykorzystanie enzymów ligninolitycznych produkowanych przez grzyby w ochronie środowiska, przemyśle i medycynie Określanie właściwości przeciwdrobnoustrojowych makromolekuł (dendrymery) i nowo syntetyzowanych związków srebra Grzyby entomopatogenne i ich wykorzystanie w biokontroli. Grzyby toksynotwórcze. Poszukiwanie i identyfikacja aflatoksyn Omics w biotechnologii drobnoustrojów Proteomika w analizie mikrobiologicznej degradacji ksenobiotyków Analiza metabolomiczna jako narzędzie służące do wielopoziomowej charakterystyki procesu biodegradacji Zastosowanie lipidomiki w badaniu procesów detoksykacji u drobnoustrojów (P. Bernat). Poszukiwanie biomarkerów w przemyśle i medycynie Analiza ilościowa pestycydów – multimetody Podłoża, bufory Podłoża Bufory Zdjęcia makroskopowe i mikroskopowe szczepów grzybów stosowanych w badaniach i w dydaktyce Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Biotechnologii Uniwersytetu Łódzkiego Zdjęcia grzybów z hodowli prowadzonych w warunkach laboratoryjnych Fotografie drzew i drewna porażonych przez grzyby ligninolityczne
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 100 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15052 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
Oprawa kołonotatnikowa.
Płyta CD: Osad czynny - mikroorganizmy.
Bibliogr. s. 248-252. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: II M 167 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12329 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 128290 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [181]-213. Netogr. s. 213-214.
Do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności oraz kierunków medycznych, jak również pracowników naukowych zajmujących sie podobną problematyką, ale także do wszystkich zainteresowanych własnym zdrowiem.
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 80 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13877 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Wiedzy o Żywieniu i Żywności)
Bibliogr. s. [148].
Sygnatura czytelni BMW: IX M 10 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115964 L (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10118 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziale.
Mikroorganizmy w procesie uzdatniania wody do picia (E. Pajor) Filtracja powolna Aktywne biologicznie filtry węglowe Usuwanie mikroorganizmów z wody Biofilmy w przewodach wodociągowych (M Łebkowska) Rola mikroorganizmów w pogarszaniu zapachu wody. Toksyny sinicowe (M. Łebkowska, M. Zatęska-Radziwill) Rola mikroorganizmów w pogarszaniu zapachu wody Toksyny sinicowe Korozja mikrobiologiczna metali (71 Słomczyński) Klasyfikacja zjawisk korozyjnych Metody badań korozj i Mikroorganizmy w usuwaniu biogenów ze ścieków (A. Muszyński) Mikrobiologiczne usuwanie fosforu Mikrobiologiczne usuwanie azotu Model konceptualny ekosystemu osadu czynnego z BNR Bakterie nitkowate w osadzie czynnym (A. Muszyński, A. Miłobędzka) Metody badań właściwości sedymentacyjnych osadu czynnego Bakterie nitkowate występujące w osadzie czynnym Grupy fizjologiczne bakterii nitkowatych Metody kontroli pęcznienia i pienieniaosadu czynnego Biodegradacja związków chloroorganicznych. Zjawisko kometabolizmu (M Łebkowska). . Zastosowanie grzybów białej zgnilizny drewna do rozkładu refrakcyjnych związków orga¬nicznych (M. Łebkowska, M. Załęska-Radziwill) Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu produktów użytecznych z odpadów Białko paszowe (SCP) (M. Łebkowska) Enzymy i polisacharydy (M Łebkowska) Biologiczne substancje powierzchniowo-czynne (M Łebkowska) Metale (E. Karnowska) Polimery (E. Zborowska. A. Muszyński) Bioaerozole (E. Miaśkiewicz-Pęska. E. Karwowska) Bioaerozole w powietrzu atmosferycznym Bioaerozole w powietrzu wewnętrznym Badania ilościowe i jakościowe bioaerozoli Składniki bioaerozoli pochodzenia biologicznego Propozycje dopuszczalnych wartości odnośnie do liczebności mikroorganizmów w powietrzu Biologiczne oczyszczanie gazów (A. Tabernacka) Fizyczne i chemiczne oczyszczanie gazów Biologiczne metody oczyszczania gazów Ocena ryzyka na podstawie badań ekotoksykologicznych (M Załęska-Radziwiłb) Badania ekotoksykologiczne w środowisku wodnym Ekstrapolacje stosowane do oceny wpływu substancji szkodliwych na ekosystemy . Wielogatunkowe testy ekotoksyczności Ocena ryzyka ekologicznego w środowisku wodnym
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 14 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14974 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 8268 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 98 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10803 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124635 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Wykaz aktów prawnych, wykaz norm, netogr. przy niektórych rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 154 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 13159 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 135569 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności 1. Pojęcie higieny i higieny żywności 2. Jakość żywności 3. Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności 3.1. Prawo światowe - Codex Alimentarius. 3.2. Prawo Unii Europejskiej 3.3. Przepisy polskie 4. Kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowych w Polsce 4.1. Kontrola zewnętrzna 4.2. Kontrola wewnętrzna II. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności 1. Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 2.1. Pojęcia, definicje i zakres działania 2.2. Dokumentacja GHP/GMP - podręcznik GHP/GMP 3. Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) 3.3. Zasady systemu HACCP 3.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP 3.4.1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP 3.4.2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu 3.4.3. Przeznaczenie produktu 3.4.4. Sporządzenie diagramu przepływu (schematu technologicznego) zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego lub postępowania z produktem 3.4.5. Weryfikacja diagramu przepływu (schematu technologicznego) w praktyce 3.4.6. Analiza zagrożeń i oszacowanie ryzyka 3.4.7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych 3.4.8. Określenie limitów krytycznych parametrów i ich tolerancji odrębnie dla każdego CCP 3.4.9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP 3.4.10. Ustalenie działań naprawczych w przypadku niespełnienia wartości parametrów krytycznych 3.4.11. Określenie zasad weryfikacji systemu 3.4.12. Ustalenie zasad opracowywania dokumentacji systemu i przechowywania zapisów 3.5. HACCP w zakładach gastronomicznych i cateringowych 4. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000 5. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000 6. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość (Total Quality Management - TQM 7. Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności 7.2. Oznaczanie ATP z wykorzystaniem bioluminescencji 7.3. Modyfikacje metod płytkowych przydatne w kontroli czystości pomieszczeń, urządzeń, powierzchni i linii produkcyjnych 7.4. Nowe pożywki do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych 7.5. Metody immunoenzymatyczne III. Jakość zdrowotna żywności 1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności 1.2. Ocena ryzyka 1.3. Zarządzanie ryzykiem 1.4. Informowanie o ryzyku (komunikacja ryzyka) 2. Mikroorganizmy w żywności 2.1. Ogólne wiadomości o mikroorganizmach 2.2. Jakość mikrobiologiczna żywności 2.2.2. Bezpieczeństwo zdrowotne związane z obecnością mikroorganizmów 2.2.3. Trwałość mikrobiologiczna żywności 2.2.4. Akceptowalnbść sensoryczne 2.2.5. Wartość dietetyczna żywności związana z obecnością mikroorganizmów 2.3. Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności 148 2.3.2. Wpływ temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów 2.3.2.1. Wpływ obniżonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.2.2. Wpływ podwyższonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.3. Wpływ aktywności wody na wzrost, inaktywację i przeżywalność mikroorganizmów w żywności 2.3.4. Wpływ tlenu i gazów obojętnych na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.5. pH jako czynnik środowiska wpływający na wzrost i inaktywację drobnoustrojów w żywności 2.3.6. Ciśnienie osmotyczne i jego wpływ na wzrost i inaktywację drobnoustrojów 2.3.7. Wpływ fal ultradźwiękowych na inaktywację drobnoustrojów 2.3.8. Wpływ mikrofal na inaktywację drobnoustrojów 2.3.9. Zastosowanie promieniowania różnego typu w celu inaktywacji drobnoustrojów 3. Zagrożenia mikrobiologiczne związane z surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego 3.2. Surowce pochodzenia roślinnego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 3.3. Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 4. Jakość mikrobiologiczna żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 4.2. Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 5. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia mikrobiologicznego 5.2. Bakteryjne zatrucia pokarmowe 5.2.1. Infekcyjne zatrucia pokarmowe 5.2.2. Zatrucia pokarmowe typu toksykoinfekcji 5.2.3. Zatrucia pokarmowe typu intoksykacji 5.3. Zatrucia pokarmowe i schorzenia pochodzenia grzybiczego 5.4. Wirusowe zatrucia pokarmowe 5.5. Priony w żywności 6. Prognozowanie mikrobiologiczne 6.2. Założenia i zasady mikrobiologii prognostycznej 6.3. Klasyfikacja modeli matematycznych 6.4. Modelowanie wzrostu bakterii oraz wpływu warunków środowiskowych i kultur bakteryjnych na wzrost bakterii 6.4.1. Modele kinetyczne 6.4.2. Modele oparte na prawdopodobieństwie 6.5. Matematyczne modelowanie inaktywacji mikroorganizmów w żywności 6.6. Modelowanie wzrostu, przeżywalności i śmierci mikroorganizmów 6.7. Możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych 6.8. Zastrzeżenia do modeli prognostycznych i ich w ad y 6.9. Przyszłość mikrobiologii prognostycznej 6.10. Znane modele i programy prognostyczne 7. Pasożyty chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności 7.2. Robaki płaskie 7.3. Robaki obłe 8. Szkodniki w żywności 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Roztocza 8.3. Nicienie 8.4. Owady 8.5. Gryzonie 9. Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności 9.1. Zagrożenia chemiczne 9.2. Zagrożenia fizyczne IV. Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym ■względnieniem potraw Warunki sanitamo-higieniczne produkcji potraw 1.2. Specyfika produkcji potraw i wymagania higieniczne w cateringu 1.3. Przyjęcie towaru i magazynowanie 1.4. Przygotowanie potraw 1.5. Przechowywanie i wydawanie potraw 1.6. Pobieranie próbek potraw 1.7. Usuwanie odpadków 2. Wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym 3. Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji 4. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych 4.1. Planowanie oraz wykonywanie prac porządkowych 4.2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń 299 4.3. Dezynsekcja i deratyzacja 5. Personel produkcyjny 5.1. Higiena osobista osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i dystrybucji potraw 5.2. Badania lekarskie. Nosicielstwo 5.3. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie higieny 6. Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych 6.2. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 218 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14684 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147452 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 129-135.
Podstawowe zagadnienia z mikrobiologii ogólnej Klasyfikacja mikroorganizmów (systematyka) Różnice pomiędzy komórkami prokariotycznymi a eukariotycznymi Podział mikroorganizmów ze względu na wymagania pokarmowe i źródła energii Podział drobnoustrojów ze względu na sposób oddychania Podział drobnoustrojów ze względu na optymalną temperaturę wzrostu Podział drobnoustrojów ze względu na optymalne pH Podział drobnoustrojów ze względu na zdolność do wzrostu przy różnych stężeniach soli Typy wzrostu drobnoustrojów w hodowlach mikrobiologicznych Metody oznaczania liczby drobnoustrojów Metody bezpośrednie Metody pośrednie Mikroorganizmy zaangażowane w MIC Biofilm Charakterystyka grup mikroorganizmów występujących w biofilmie Bakterie redukujące siarczany (SRB) Bakterie redukujące żelazo (IRB) Bakterie utleniające żelazo (IOB) Bakterie magnetotaktyczne (MTB) Bakterie utleniające mangan (MOB) Bakterie produkujące śluz Bakterie wytwarzające kwasy (APB) Grzyby Strategie kontroli biokorozji Kontrola fizyczna Kontrola chemiczna Biocydy Biosurfaktanty Nanocząstki Ozon Efekt bioelektryczny ze środkami przeciwdrobnoustrojowymi Kontrola biologiczna Inhibicja korozji przez biofilm regeneracyjny Inhibicja korozji przez mikrobiologiczne białka zapobiegające zamrażaniu . Inhibicja korozji przez usuwanie cząstek sygnalizacyjnych Strategia biokonkurencyjnego wykluczania Hamowanie korozji przez bakterie drapieżne Hamowanie korozji przez fagi Metody bezpośrednie wykrywania przyczyn biokorozji Pobieranie próbek Obróbka wstępna prób Wykrywanie i identyfikacja mikroorganizmów Praca w beztlenowcami w laboratorium mikrobiologicznym Molekularne metody badania biokorozji Wymagania dotyczące wykorzystania technik molekularnych Jakość i czystość kwasów nukleinowych DNA a RNA Problemy z informacją zawartą w DNA genomowym Problemy z wykorzystaniem technik opartych na reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) Możliwości wykorzystania baz danych Metody molekularne oparte na analizie sekwencji genów kodujących podjednostki 16S rDNA i 18S rDNA Pirosekwencjonowanie i NGS Geny funkcjonalne jako narzędzie badań molekularnych Losowa amplifikacja polimorficznych fragmentów DNA (RAPD) Mikromacierze DNA/RNA Analizy MALDI-TOF Obserwacje wzrostu drobnoustrojów i preparaty mikroskopowe Oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów w cieczach obróbkowych Oznaczenie stopnia korozji kuponów ze stali węglowej pod wpływem SRB Oznaczenie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) SRB w wodzie produkcyjnej Oznaczenie NPL bakterii redukujących tiosiarczany w wodzie produkcyjnej Wykrywanie określonych mikroorganizmów przy wykorzystaniu techniki PCR Pożywki stosowane do oznaczania bakterii powodujących biokorozję metali
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 105 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MS 1537 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
(Prace Naukowe / Politechnika Warszawska. Inżynieria Środowiska, ISSN 1234-4338 ; z. 71 Sygn. R 314/C 10272.)
Opis wg okł.
Bibliogr. s. 101-107.
Książka
W koszyku
Na okł.: Książka z suplementem elektronicznym. Suplement do pobrania na stronie internet. wydawcy.
Bibliogr., wykaz aktów prawnych s. 136.
Sygnatura czytelni BMW: VI E 377 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 125887 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
Instruktaż. Dokumentacja. Przykłady oceny na różnych stanowiskach. - CD-ROM, Windows 9x/NT/Me/2000/XP, MS Office 97 lub nowszy, program uruchamia się automatycznie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WEiZ
w opracowaniu: sygn. DS 3274 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
(Prace Naukowe Instytutu Inżynierii Ochrony Środowiska Politechniki Wrocławskiej. Monografie = Scientific Papers of the Institute of Environment Protection Engineering of the Wrocław University of Technology. Monographs, ISSN 0084-2869 ; 47 Sygn. P 608/C 40923.)
Numeracja serii gł.: nr 80.
Bibliogr. s. 123-133.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 8486 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62417 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Korozja biologiczna kompozytów z matrycą mineralną / Elżbieta Stanaszek-Tomal. - Kraków : Wydawnictwo PK, 2020. - 202 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 175-198.
Ogólne zależności między budową chemiczną a procesami korozji Procesy korozji Klasyfikacja korozji z uwagi na mechanizm zniszczenia Mikroorganizmy wywołujące korozję biologiczną materiałów budowlanych Bakterie Grzyby Glony i porosty Osad czynny z oczyszczalni ścieków Błona biologiczna (biofilm) Chemiczne i fizyczne czynniki sprzyjające korozji biologicznej Wilgotność względna powietrza i podłoża Temperatura Stężenie jonów wodorowych (pH) środowiska Potencjał oksydoredukcyjny (E ) środowiska Natężenie promieniowania świetlnego Obecność pożywienia Wentylacja Skażenie powietrza Sposób przechowywania materiałów budowlanych Podłoże 36 Biodeterioracja materiałów budowlanych 5.1. Biodeterioracja materiałów mineralnych Kamienie naturalne Mechanizm biogeochemicznego niszczenia naturalnych kamieni budowlanych Mechanizm biogeofizycznego niszczenia naturalnych kamieni budowlanych Biodeterioracja tworzyw cementowych Działaniedwutlenku węgla Działaniekwrasów organicznych Działanieproduktów gazowych Działaniekwasów nieorganicznych 2 Materiały ceramiczne materiałóworganicznych : : materiały na bazie celulozy 65 Wyroby papiernicze Powłoki malarskie Polimery i tworzywa sztuczne Bitumy Korozja biologiczna budowlanych tworzyw mineralnych - wprowadzenie do badań własnych Charakterystyka budowlanych tworzyw mineralnych Kompozyty jako podłoża kolonizowane przez mikroorganizmy Kompozyty z matrycą cementową Materiały polimerowo-cementowe Materiały cementowe z nanododatkiem Materiały na bazie spoiwa gipsowego Dobór tworzyw mineralnych do badań własnych Dobór warunków i biologicznie aktywnych środowisk korozyjnych Warunki cieplno-wilgotnościowe Środowisko grzybów strzępkowych Środowisko bakterii Środowisko oczyszczalni ścieków Środowisko działania następczego mikroorganizmów Badane parametry Korozja biologiczna tworzyw cementowych (badania własne) Wpływ mikroorganizmów na właściwości tworzyw cement owych Kompozyty cementowe niemodyfikowane domieszkami Kompozyty cementowe modyfikowane domieszką poliakrylową Kompozyty cementowe modyfikowane domieszką polisiloksanową Kompozyty cementowe modyfikowane domieszką polikarboksylanową Kompozyty cementowe modyfikowane nano-TiO, Korozja biologiczna tworzyw gipsowych (badania własne) Tworzywa gipsowe niemodyfikowane Tworzywa gipsowe modyfikowane polimerze Tworzywa gipsowe modyfikowane domieszkami mineralnymi Wpływ mieszanych środowisk korozyjnych na zaprawy cementowe modyfikowane polimerem Wpływ mieszanych środowisk korozyjnych na zaprawy cementowe modyfikowane nanododatkiem Wpływ mieszanych środowisk korozyjnych na zaprawy gipsowe modyfikowane różnymi domieszkami
Sygnatura czytelni BWB: VIII I 30
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5315 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł okładkowy i grzbietowy: Drobnoustroje i owady niszczące zabytki i ich zwalczanie.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeksy.
Podręcznik dla studentów specjalności : konserwacja malarstwa i rzeźby polichromowej, konserwacja papieru i skóry oraz konserwacja elementów i detali architektonicznych, a także dla dyplomowanych konserwatorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 118680 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Miedź i jej właściwości przeciwdrobnoustrojowe Problematyka i dowody naukowe Stopy na osnowie miedzi wykazujące działanie przeciwbakteryjne Rodzaje materiałów i ich klasyfikacja Rynek wyrobów z miedzi przeciwdrobnoustrojowej Problem badawczy nr 1 - Korozja miedzi i jej stopów Korozja miedzi i jej stopów pod wpływem kontaktu z powietrzem atmosferycznym Korozja miedzi i jej stopów pod wpływem kontaktu z wodą m orską Korozja miedzi i jej stopów pod wpływem kontaktu z potem rąk ludzkich Korozja miedzi i jej stopów wywołana kontaktem z potem rąk ludzkich Korozja miedzi i jej stopów wywołana kontaktem z powietrzem atmosferycznym Ilościowa metoda hodowlana oznaczania skuteczności przeciwdrobnoustrojowej miedzi i jej stopów po procesach korozji powierzchni Korozja miedzi i jej stopów wywołana kontaktem z potem rąk ludzkich Korozja miedzi i jej stopów wywołana kontaktem z powietrzem atmosferycznym Problem badawczy nr 2 - Uwalnianie niklu ze stopów Cu-Ni (alergia kontaktowa) Badania uwalniania niklu z przeciwdrobnoustrojowych stopów miedzi Cu-Al, Cu-Ni, Cu-Ni-Zn. Analiza ilościowa na podstawie metodyki normy EN 1811 i jakościowa na bazie reakcji barwnej z dimetyloglioksymem Badania nad wpływem stanu powierzchni materiału i czasu trwania testu zanurzeniowego w roztworze syntetycznego potu na uwalnianie niklu z przeciwdrobnoustrojowych stopów miedzi Cu-Al, Cu-Ni, Cu-Ni-Zn Badania nad wpływem kompozycji chemicznej na uwalnianie niklu z przeciwdrobnoustrojowych stopów miedzi Cu-Ni, Cu-Ni-Sn Analiza ilościowa na podstawie metodyki normy EN 1811 i jakościowa na bazie reakcji barwnej z dimetyloglioksymem 426 Badania nad wpływem obróbki cieplnej na uwalnianie niklu z przeciwdrobnoustrojowych spinodalnych stopów Cu-Ni-Sn Analiza ilościowa na podstawie metodyki normy EN 1811 i jakościowa na bazie reakcji barwnej z dimetyloglioksymem Problem badawczy nr 3 - Obróbka mechaniczna powierzchni miedzi i jej stopów Badania chropowatości powierzchni wyrobów płaskich walcowanych z miedzi i jej stopów po procesie obróbki mechanicznej Badania morfologii powierzchni wyrobów płaskich walcowanych z miedzi i jej stopów po procesie obróbki mechanicznej . Badania wpływu obróbki mechanicznej powierzchni miedzi i jej stopów na skuteczność przeciwdrobnoustrojową w kontakcie z wzorcowymi szczepami gronkowca złocistego opornego na metycylinę (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) i pałeczki okrężnicy {Escherichia coli) Problem badawczy nr 4 - Zwilżalność powierzchni miedzi i jej stopów Badania morfologii powierzchni wyrobów płaskich walcowanych z miedzi i jej stopów po procesie termiczno-chemicznej obróbki Badania zwilżalności powierzchni wyrobów płaskich walcowanych z miedzi i jej stopów po procesie termiczno-chemicznej obróbki Badania wpływu termiczno-chemicznej obróbki powierzchni miedzi i jej stopów (powierzchnie hydrofilne i hydrofobowe) na skuteczność przeciwdrobnoustrojową w kontakcie z wzorcowymi szczepami gronkowca złocistego opornego na metycylinę {methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) i pałeczki okrężnicy {Escherichia coli) Problem badawczy nr 5 - Środki dezynfekcyjne stosowane w polskich jednostkach opieki zdrowotnej Badania oddziaływania preparatów dezynfekcyjnych na powierzchnie dotykowe z miedzi Cu-ETP Badania oddziaływania preparatów dezynfekcyjnych na powierzchnie dotykowe z mosiądzu CuZn37 Badania oddziaływania preparatów dezynfekcyjnych na powierzchnie dotykowe z brązu cynowego CuSn6 Badania oddziaływania preparatów dezynfekcyjnych na powierzchnie dotykowe z mosiądzu wysokoniklowego CuNil2Zn24 Demonstracyjny system w postaci balustrady i poręczy schodowych wykonanych z przeciwdrobnoustrojowego stopu miedzi zainstalowany na Wydziale Metali Nieżelaznych Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowi
Sygnatura czytelni BMW: VII Ż 52 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14742 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. przy rozdz. Wykaz aktów prawnych częśc. przy rozdz.
Dla studentów, doktorantów i słuchaczy studiów podyplomowych uniwersytetów lub szkół wyższych na kierunkach biologicznych, biotechnologicznych, ochrony środowiska, jak również dla nauczycieli akademickich, pracowników naukowo-technicznych, personelu laboratoriów mikrobiologicznych, biochemicznych i genetycznych.
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 45 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12842 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 132292 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności