Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(49)
Forma i typ
Książki
(44)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje fachowe
(4)
Czasopisma
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuły
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(12)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(3)
Biblioteka WWFiF
(9)
Autor
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Ullenka
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bell Susan (fotograf)
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Bergiel Anna
(1)
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Brożyna Anna
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Desai Urmila (1937- )
(1)
DiMenna Ann
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Frazier Matt
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gołębiewska-Bijak Maria
(1)
Graboń Ika
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Janiszewska Agata
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Klima Przemysław
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krajowska-Kukiel Alicja
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyka)
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Mayson Lizzie
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Michalak Grażyna
(1)
Minta Karolina
(1)
Morningstar Amadea (1952- )
(1)
Nowak-Wicherska Jolanta
(1)
Okraszewski Grzegorz
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Resch Elyse
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Ryckiewicz Paweł
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Szymański Marek
(1)
Teterycz Marta
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Tribole Evelyn
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wyka Joanna
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zarzecki Maciej
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zmitrowicz Mariola
(1)
Zubowicz Marta
(1)
Zyśk Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(37)
2010 - 2019
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(49)
Odbiorca
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(16)
Przepisy kulinarne
(6)
Żywność
(6)
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Sportowcy
(3)
Weganizm
(3)
Ajurweda
(2)
Dieta witariańska
(2)
Jakość żywności
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Leczenie dietą
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Restauracje
(2)
Sprzedaż
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Chleb
(1)
Choroby jelit
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyk
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Historia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Nawyki żywieniowe
(1)
Obrzęk limfatyczny
(1)
Odchudzanie
(1)
Pieczywo
(1)
Podróże
(1)
Post
(1)
Potrawy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Projektowanie wnętrz
(1)
Przyprawy
(1)
Psychodietetyka
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samokontrola
(1)
Samoleczenie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Uczucia
(1)
Wnętrza architektoniczne
(1)
Współdziałanie
(1)
Zaburzenia krążenia limfy
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Ziemniaki
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(18)
Przepisy kulinarne
(17)
Książka kucharska
(10)
Czasopismo fachowe
(3)
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Esej
(1)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3822)
Medycyna i zdrowie
(2575)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2462)
Informatyka i technologie informacyjne
(1732)
Zarządzanie i marketing
(1627)
Kulinaria
(49)
Nauka i badania
(1553)
Kultura fizyczna i sport
(1375)
Transport i logistyka
(1345)
Architektura i budownictwo
(1067)
Historia
(723)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(519)
Socjologia i społeczeństwo
(363)
Psychologia
(354)
Matematyka
(336)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(317)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(309)
Ochrona środowiska
(302)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(272)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(204)
Kultura i sztuka
(182)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(168)
Geografia i nauki o Ziemi
(151)
Biologia
(136)
Rozwój osobisty
(126)
Rolnictwo i leśnictwo
(121)
Filozofia i etyka
(109)
Językoznawstwo
(102)
Praca, kariera, pieniądze
(83)
Media i komunikacja społeczna
(82)
Hobby i czas wolny
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(31)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
49 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
U góry okładki nazwa bloga autorki : dieta-sportowca.pl.
Bibliografia na stronach 198-[200].
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 33
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8126 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 383-392.
Naukowe podstawy jedzenia intuicyjnego Na dietetycznym dnieJaki jest twój styl jedzenia?Zasady jedzenia intuicyjnego: przeglądPrzebudzenie jedzenia intuicyjnego: etapyzasada 1: odrzuć dietetyczną mentalnośćzasada 2: doceniaj swój głódzasada 3: pogódź się z jedzeniem zasada 4: nie daj się Dietetycznej Policji zasada 5: odkryj radość jedzenia zasada 6: poczuj sytość zasada 7: bądź wyrozumiały dla swoich emocjizasada 8: szanuj swoje ciałozasada 9: ruch - poczuj różnicę zasada 10: dbaj o zdrowie dzięki łagodnemu odżywianiu Wychowanie do intuicyjnego jedzenia: co sprawdza się u dzieci i młodzieżyOstateczne uzdrowienie z zaburzeń odżywiania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152125 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154121, 153967 N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia : uzdrawianie przez roślinne gotowanie / autorka bloga Ullenka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Luna, 2023. - 374 strony : ilustracje ; 25 cm.
Choroba jako klucz do zmiany Droga do świadomości Jak działa umysł? Jak działa ciało? Skąd się biorą choroby? Bezśluzowy styl życia na ratunek Obalamy MITY żywieniowe Zasada kontra kwas 5 głównych błędów żywieniowych ludzkości Oznaki oczyszczania i jak sobie z nimi radzić Na czym polega Candida Zielony Sekret Zdrowia Wstęp do przepisów Mąka kiełkowana Mąka z pestek melona Płatki z siemienia lnianego Jajo bez kury (zamiennik jaja w kotletach, wypiekach) Ekspresowa bułka tarta (bez bułki) Kiełkowany zakwas gryczany Ciasto uniwersalne Ciasto naleśnikowe Mleko z pestek melona Mleko migdałowe Mleko bananowe Śmietanka kokosowa Granola Jabłka cynamonowe Ullenkowa wege-tta Bulion warzywny Bulion japoński (ramen) Passata Sosy na bazie warzyw i pestek Sos pomidorowy do pizzy Wegeśmietana Sospesto Sos a la boloński Domowy sos „sojowy Sos biały a la beszamel Guacamole Guacamole fit Sos daktylowy Dip mango Winegret Ziołowy Słodko-kwaśny Czosnkowy Tahini Zielony majo-bez Majo-bez naturalny Chleb NiePowszedni Płaski chleb z mąki kiełkowanej Kiełkowany chleb zakwaszany Podpłomyki z czarnuszką Płaskie chleby na zakwasie z ogórków Ullenkowy szybki chleb Chleb warzywny Tortille gryczano-dyniowe Placki gryczano-cukiniowe Paluchy z kaszy gryczanej Chleb z gryki na dobre nawyki Kanapki z pastą z cukinii i marchewki Kanapki z pastą z bakłażana i czosnku Soki i koktajle Woda arbuzowa Balans Spokój Odporność Zielony Sekret w Soku Witalność Radość Koktajl króla/królowej, czyli czas wziąć życie we własne ręce Słońce tropików Zielony Sekret w Koktajlu Jagodowa przygoda Koktajl popołudniowy Owocowe śniadania Bananowa owsianka z jabłkami Bananowa owsianka z karmelem Owocowe płatki z mlekiem Owsianka bez owsianki Obiady i kolacje Curry z batata Ratatouille Miska Zielony Sekret Frytki z batatów Pieczona dynia piżmowa Batat z farszem pieczarkowym Batat ze szpinakiem Marchewka z groszkiem Makaron warzywny Makaron z dyni piżmowej w sosie Spaghetti z pieca, ekspresowe Łódeczki bolońskie Pizza z kalafiora Pizza na gryczanym spodzie Pizza „ni z gruszki, ni z pietruszki" Klopsiki z soczewicy kiełkowanej Klopsiki z komosy ryżowej Burgery z boczniakami Miniburgery z jackfruitem Gryczane nuggetsy Zapiekanka z bakłażana Jackfruit kebab na sałacie Schaboczniak Warzywa po azjatycku Czarodziejskie placuszki warzywne Ptysio-burgery z cukinią Kaszotto z gryki Kaszotto z komosy ryżowej Tarta szpinakowo-szparagowa U-lasagne Sałatki, czyli szybkie dania bez gotowania Mądrość Uważność Pasja Przygoda Przyjaźń Czułość Miłość Radość Talerz Zielony Sekret Energia Zupy Kokosowa z limonką Curry z jackfruitem Ullenkowa gulaszowa Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym Krem z batatów z imbirem Ullenkowy ramen Tajska curry z dynią Potrawy tradycyjne Żurek na zakwasie z gryki kiełkowanej Kiełbasa słonecznikowa bez pieczenia Seleryba Barszcz z pomarańczami Ullenkowe trójkątne pierogi z kapustą (albo U-szka) Krokiety z grzybami Łazanki, czyli kluski z makiem prosto z Podlasia Sałatka jarzynowa z majo-bezem Piernik staropolski Biały makowiec bez pieczenia Mazurek czekoladowy Jabłecznik z masą makową Podwieczorki Domowe karmelki Deser chia Bananowe koreczki Bananowe ciasto ratunkowe Ekspresowe brownie (RAW) Tarta jabłkowa Ciasteczka sezamowe Pieczone racuchy z jabłkami Wege kru-fka Czeko-nie-lada RAW Lody śmietankowe Deser lodowy Cykoriówka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154087 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
1.Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1.Zapasy energii w organizmie 1.2.Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3.Bilans energii 1.4.Aktywność fizyczna 1.5.Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6.Ustalanie zapotrzebowania na energię 2.Węglowodany - Ewa Lange 2.1.Charakterystyka węglowodanów 2.2.Metabolizm węglowodanów 2.3.Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.1.Charakterystyka błonnika pokarmowego 2.3.2.Źródła błonnika pokarmowego w diecie 2.3.3.Właściwości prozdrowotne 2.3.4.Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 2.3.5.Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego 2.3.6.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 2.3.7.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 2.3.8.Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie 2.3.9.Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.4.Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 2.4.1.Definicja indeksu i ładunku glikemicznego 2.4.2.Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 2.4.3.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 2.4.4.Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 2.4.5.Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3.Białko - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 3.1.Budowa chemiczna białek 3.2.Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3.Metabolizm białka 3.4.Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5.Źródła pokarmowe białka 3.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4.Tłuszcze - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 4.1.Budowa chemiczna tłuszczów 4.2.Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3.Metabolizm tłuszczu 4.4.Rola tłuszczu w organizmie 4.5.Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5.Witaminy - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 5.1.Charakterystyka ogólna 5.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 5.2.1.Witamina A 5.2.2.Witamina D 5.2.3.Witamina E 5.2.4.Witamina K 5.3.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 5.3.1.Witamina B, 5.3.2.Witamina B2 5.3.3.Witamina B, (PP) 5.3.4.Witamina Bs 5.3.5.Witamina B6 5.3.6.Witamina B8 (H) 5.3.7.Witamina B9 5.3.8.Witamina B,, 5.3.9.Witamina C 5.3.10.Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Giąbska, Dariusz Wlodarek 6.1.Charakterystyka ogólna 6.2.Wapń 6.3.Fosfor 6.4.Potas 6.5.Siarka 6.6.Sód 6.7.Chlor 6.8.Magnez 6.9.Żelazo 6.10.Fluor 6.11.Cynk 6.12.Miedź 6.13.Jod 6.14.Mangan 6.15.Selen 6.16.Chrom 7.Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1.Żywienie podstawowe 7.2.Charakterystyka diety łatwo strawnej 7.3.Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 7.3.1.Dieta płynna 7.3.2.Dieta płynna wzmocniona 7.3.3.Dieta papkowata 7.4.Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8.Wybrane choroby przewodu pokarmowego - Dariusz Włodarek 8.1.Choroba refluksowa przełyku 8.2.Choroba wrzodowa 8.3.Zespół jelita drażliwego (IBS) 8.3.1.Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 8.3.2.Probiotyki 8.4.Przewlekłe zapalenie trzustki 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca 8.5.Wybrane choroby wątroby 8.5.1.Funkcje wątroby
8.5.2.Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania 8.5.3.Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach - zalecenia szczegółowe 9.Wybrane diety eliminacyjne - Ewa Lange 9.1. Dieta bezglutenowa - podstawa leczenia celiakii 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii 9.1.2.Charakterystyka diety bezglutenowej 9.1.3.Wartość odżywcza produktów bezglutenowych 9.2.Dietoterapia alergii pokarmowych 9.2.1.Definicja i objawy alergii pokarmowej 9.2.2.Alergeny pokarmowe 9.2.3.Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 9.3.Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii 9.3.1.Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii 9.3.2.Dietoterapia fenyloketonurii 9.3.3.Tolerancja na fenyloalaninc u osób chorych na fenyloketonurię 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange 10.1.Definicja i klasyfikacja otyłości 10.1.1.Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 10.1.2.Prawidłowa i należna masa ciała 10.1.3.Otyłość metaboliczna 10.2.Epidemiologia otyłości 10.3.Etiologia otyłości 10.3.1.Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.2.Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.3.Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 10.4.Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 10.5.Rezerwy energii w organizmie 10.6.Skutki zdrowotne otyłości 10.7.Cele leczenia otyłości 10.8.Metody leczenia otyłości 10.9.Dietoterapia otyłości 10.9.1.Diety niskoenergetyczne 10.9.2.Dieta bardzo niskoenergetyczna 10.9.3.Diety niekonwencjonalne 10.10.Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 10.11.Inne metody leczenia otyłości 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy - Ewa Lange 11.1.Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań 11.2.Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy 11.3.Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów duszczowych 11.3.1.Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.2.Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.3.Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.4.Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych 11.4.Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy 11.4.1.Sterole i stanole roślinne 11.4.2.Węglowodany i błonnik pokarmowy 11.4.3.Rodzaj białka w diecie 11.4.4.Naturalne antyoksydanty 11.5.Programy profilaktyki cholesterolowej 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 12.Cukrzyca - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska 12.1.Podział cukrzycy 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy 12.2.Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych 12.3.Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe 13.Hiperurykemia i dna moczanowa - Lucyna Kozłowska 13.1.Definicja i epidemiologia 13.2.Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej 14.Nadciśnienie tętnicze - Lucyna Kozłowska 14.1.Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 14.2.Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 14.3.Terapia dietetyczna 14.3.1.Redukcja masy ciała 14.3.2.Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu 14.3.3.Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi 14.4.Dieta DASH 15.Przewlekła choroba nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego 15.1.1.Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek 15.1.2.Epidemiologia przewlekłej choroby nerek 15.1.3.Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.2.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastepczego (dializoterapia) 15.2.1.Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek 15.2.2.Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych 15.3.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) 15.3.1.Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce 15.3.2.Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki 15.3.3.Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych 15.3.4.Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin 16.Kamice układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1.Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego 16.2.Rodzaje kamic układu moczowego 16.3.Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego 16.4.Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17.Niedokrwistość - Dariusz Włodarek 17.1.Niedokrwistość z niedoboru żelaza 17.2.Niedokrwistość megaloblastyczna
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154869 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jak skutecznie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojów Jak być zdrowym w dzisiejszym niezdrowym świecie? Jak wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie? Jak być proodpornościowym, zamiast antywirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia. W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153518 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dwumiesięcznik
2024, nr 1(1)-.
Tytuł według okładki.
Zawartość zasobu Magazyn P 3339 udostępniany w BWEiZ
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka WWFiF: 2024 nr 1, nr 2
Książka
W koszyku
Comfort Food po polsku / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 252, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy, pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem, odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina, nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo, dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne. Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152658 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki zdrowe i kolorowe. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 158, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Improwizacja na talerzu Sałatki wegetariańskie Sałatki z mięsem Sałatki z rybami i owocami morza Sałatki z makaronem, kaszą, ryżem Sałatki owocowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152386 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności