Biologia
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(136)
Forma i typ
Książki
(125)
Publikacje dydaktyczne
(69)
Publikacje naukowe
(44)
Publikacje fachowe
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
E-booki
(6)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(6)
Poradniki i przewodniki
(3)
Artykuły
(2)
Czasopisma
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(94)
dostępne
(62)
nieokreślona
(10)
wypożyczone
(9)
Placówka
Wypożyczalnia
(74)
Biblioteka WB
(5)
Biblioteka Międzywydziałowa
(53)
Biblioteka WWFiF
(38)
Magazyn
(4)
Autor
Deckert Joanna
(4)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(4)
Kmita Hanna
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Dabert Mirosława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kasprowicz-Maluśki Anna
(3)
Kiss Ferenc
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Pniewski Stanisław
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Szentagothai Janos
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biologia)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Alberts Bruce (1938- )
(2)
Bal Jerzy
(2)
Baranowska Irena (1943- )
(2)
Buszewski Bogusław (1951- )
(2)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(2)
Eichhorn Susan E
(2)
Evert Ray F
(2)
Fierek Filip
(2)
Giedrys-Kalemba Stefania
(2)
Gołąb Jakub
(2)
Goździcka-Józefiak Anna
(2)
Góralski Grzegorz
(2)
Hopkin Karen
(2)
Jarmołowski Artur
(2)
Johnson Alexander D. (1952- )
(2)
Junka Adam
(2)
Karpiński Tomasz M
(2)
Kicińska Anna (biologia)
(2)
Konieczny Robert (1967- )
(2)
Kopcewicz Jan (1940- )
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kotłowski Roman
(2)
Krawczyk Beata
(2)
Lasek Witold
(2)
Lewin-Kowalik Joanna (1951- )
(2)
Ludwików Agnieszka
(2)
Makałowska Izabela
(2)
Malec Przemysław
(2)
Malinowska-Pańczyk Edyta
(2)
Martirosian Gayane
(2)
Mleczko Piotr (biolog)
(2)
Morgan David (biochemika)
(2)
Murray Patrick R
(2)
Nuc Przemysław
(2)
Pacyna Grzegorz
(2)
Pfaller Michael A
(2)
Pilarska-Deltow Maria
(2)
Pliszko Artur
(2)
Poręba Elżbieta
(2)
Przondo-Mordarska Anna
(2)
Rabek Jan Feliks
(2)
Raff Martin Charles (1938- )
(2)
Raven Peter H. (1936- )
(2)
Roberts Keith
(2)
Rosenthal Ken S
(2)
Smoleński Ryszard Tomasz
(2)
Sobczak Krzysztof (biologia)
(2)
Stachurska-Swakoń Alina
(2)
Stokłosa Tomasz (onkolog)
(2)
Szkaradkiewicz Andrzej (1947- )
(2)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(2)
Słomka Aneta (biolog)
(2)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(2)
Woźny Adam (1945- )
(2)
Ziółkowski Piotr A
(2)
Śpibida Marta
(2)
Adamiec Dorota (fizjolog)
(1)
Aebisher David
(1)
Andres Bogusław
(1)
Andrzejewska Jadwiga (1953- )
(1)
Arkusz Katarzyna
(1)
Attenborough David
(1)
Augustyniak Piotr
(1)
Badowska-Kozakiewicz Anna M
(1)
Baj Jadwiga (1951- )
(1)
Balin Alicja
(1)
Bamshad Michael J
(1)
Banaś Teresa (1940- )
(1)
Barańczyk-Kuźma Anna
(1)
Barg Wojciech
(1)
Bartkowiak Zbigniew
(1)
Bartosik Dariusz
(1)
Bartoszewicz Marzenna
(1)
Bartusik-Aebisher Dorota
(1)
Barylski Jakub
(1)
Bazeli Monika
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bańkowski Edward (1942- )
(1)
Bednarek Renata (1944- )
(1)
Bender David A
(1)
Berg Jeremy Mark
(1)
Betlej Izabela
(1)
Bieniasz Lidia
(1)
Bieniek Andrzej (inżynieria biomedyczna)
(1)
Biernat Przemysław
(1)
Biesek Jakub
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(66)
2010 - 2019
(58)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(3)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(120)
1945-1989
(9)
1989-2000
(5)
1901-2000
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(133)
Holandia
(1)
Szwecja
(1)
Szwajcaria
(1)
Język
polski
(127)
angielski
(8)
francuski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(64)
Lekarze
(5)
Analitycy medyczni
(2)
Epidemiolodzy
(2)
Farmaceuci
(2)
Fizjoterapeuci
(2)
Lekarze mikrobiolodzy
(2)
Biolodzy
(1)
Budowlani
(1)
Diagności laboratoryjni
(1)
Ekolodzy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Nauczyciele
(1)
Ratownicy medyczni
(1)
Technikum
(1)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(1)
Zarządcy nieruchomości
(1)
Temat
Fizjologia człowieka
(16)
Biochemia
(12)
Ekologia
(9)
Drobnoustroje
(7)
Biologia molekularna
(6)
Mikrobiologia
(6)
Mikrobiologia lekarska
(5)
Cytologia
(4)
Genetyka
(4)
Oczyszczanie ścieków
(4)
Zwierzęta
(4)
Anatomia
(3)
Bakterie
(3)
Biomechanika
(3)
Biotechnologia
(3)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(3)
Fizjologia roślin
(3)
Genetyka molekularna
(3)
Immunologia
(3)
Komórka (biol.)
(3)
Ludzie a zwierzęta
(3)
Mikrobiologia przemysłowa
(3)
Modele matematyczne
(3)
Mózg
(3)
Neurobiologia
(3)
Systematyka
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Anatomia człowieka
(2)
Antropologia fizyczna
(2)
Antropometria
(2)
Biocybernetyka
(2)
Biologia
(2)
Biopolimery
(2)
Botanika
(2)
Budownictwo
(2)
Choroby dziedziczne
(2)
Cytofizjologia
(2)
Drewno
(2)
Ewolucja
(2)
Ewolucjonizm (biologia)
(2)
Fizykochemiczne metody badawcze
(2)
Grzyb domowy
(2)
Grzyby
(2)
Grzyby podstawkowe
(2)
Hydrobiologia
(2)
Inżynieria biomedyczna
(2)
Jakość wody
(2)
Jeziora
(2)
Korozja biologiczna
(2)
Krew
(2)
Medycyna molekularna
(2)
Monitoring środowiska
(2)
Normalizacja
(2)
Otyłość
(2)
Pamięć
(2)
Rośliny
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Skamieniałości
(2)
Technologia żywności
(2)
Testy genetyczne
(2)
Uczenie się
(2)
Umysł
(2)
Wysiłek aerobowy
(2)
Ścieki
(2)
Środowisko przyrodnicze
(2)
Żywność
(2)
Adaptacja
(1)
Adaptogeny
(1)
Adipokiny
(1)
Alergie
(1)
Anatomia patologiczna
(1)
Anatomia roślin
(1)
Angiologia
(1)
Antropopresja
(1)
Architektura
(1)
Auksologia
(1)
Badania naukowe
(1)
Badanie neurologiczne
(1)
Bagna
(1)
Bakteriologia
(1)
Barwy
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biocenoza
(1)
Bioczujniki
(1)
Biodegradacja
(1)
Bioenergetyka
(1)
Biogerontologia
(1)
Bioindykacja
(1)
Bioinformatyka
(1)
Biologia rozwoju
(1)
Biologiczna oczyszczalnia ścieków
(1)
Biomedycyna
(1)
Bionanomateriały
(1)
Bionanotechnologia
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Budowa wewnętrzna substancji
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Bór sosnowy
(1)
Chemia
(1)
Chemia bionieorganiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
1901-2000
(3)
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1501-1600
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Arktyka (region)
(1)
Biebrza (dopływ Narwi ; rzeka)
(1)
Bory Tucholskie
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Nadleśnictwo Bydgoszcz (obszar)
(1)
Nadleśnictwo Przymuszewo (obszar)
(1)
Opole (woj. opolskie)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(46)
Opracowanie
(31)
Podręczniki akademickie
(14)
Praca zbiorowa
(7)
Normy
(5)
Ćwiczenia laboratoryjne
(5)
Atlas anatomiczny
(3)
Materiały konferencyjne
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(2)
Materiały pomocnicze
(2)
Monografia
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Raport z badań
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Broszura
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopisma rolnicze polskie
(1)
Czasopismo biologiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Esej
(1)
Klucz do oznaczania grzybów
(1)
Księga abstraktów
(1)
Poradniki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3797)
Medycyna i zdrowie
(2538)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2439)
Informatyka i technologie informacyjne
(1725)
Zarządzanie i marketing
(1618)
Biologia
(136)
Nauka i badania
(1536)
Transport i logistyka
(1345)
Kultura fizyczna i sport
(1341)
Architektura i budownictwo
(1060)
Historia
(718)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(511)
Socjologia i społeczeństwo
(363)
Psychologia
(352)
Matematyka
(335)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(312)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(308)
Ochrona środowiska
(288)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(270)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(201)
Kultura i sztuka
(182)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(165)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Rozwój osobisty
(124)
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Filozofia i etyka
(108)
Językoznawstwo
(100)
Media i komunikacja społeczna
(82)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Hobby i czas wolny
(49)
Kulinaria
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(31)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(2)
136 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przyjęta nazwa autorki: Anna Zmudzińska-Pietrzak.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
SYGNAŁY WERBALNE I NIEWERBALNE W KOMUNIKACJI ZWIERZĄT ZACHOWANIA SPOŁECZNE ZWIERZĄT OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA BEHAWIORU SPOŁECZNEGO U WYBRANYCH GATUNKÓW ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Bydło Świnie Drób Konie Króliki Alpaki WYKORZYSTANIE PREDYSPOZYCJI SPOŁECZNEJ ZWIERZĄT GOSPODARSKICH W KONTAKTACH Z CZŁOWIEKIEM Hipoterapia Horse Assisted Education Alpakoterapia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155319 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów i pracowników naukowych mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, z różnych polskich ośrodków akademickich.
1. Bakteryjny metabolizm w procesie oczyszczania ścieków w warunkach beztlenowych 1.1.Ektoenzymy i egzoenzymy zewnątrzkomórkowe 1.2.Fermentacje węglowodanów 1.3.Fermentacja białek 1.4.Beztlenowa degradacja tłuszczów i lipidów 1.5.Metagenomy bakterii fermentujących ścieki 1.6.Produkcja metanu 2. Fizykochemiczna charakterystyka ścieków 2.1.Charakterystyka fizyczna ścieków 2.2.Chemiczna charakterystyka ścieków 2.3.1.Związki nieorganiczne 2.3.2.Związki organiczne 2.4.Priorytetowe zanieczyszczenia 2.5.Przykłady ilości produkowanych ścieków 2.6.Wody podgrzane 2.7.Ścieki radioaktywne 2.8.Typy ścieków przemysłowych 3, Wspólnoty mikroorganizmów w biologicznych systemach oczyszczania ścieków 3.2.Kłaczki osadu czynnego 3.2.1.Bakterie w osadzie czynnym 3.2.2.Metagenomy bakterii w osadzie czynnym 3.2.3.Analiza funkcjonalna wspólnoty mikroorganizmów osadu czynnego 3.2.4.Grupy mikroorganizmów występujące w osadzie czynnym 3.2.5.Charakterystyki osadu czynnego 3.2.6.Gromadzenie substancji zapasowych w osadach czynnych 3.2.7.Analiza metagenomiczna bakterii w beztlenowych osadach w komorach fermentacyjnych (onoerobic sludge digester) 3.3.Biofilm68 3.3.1.Mikroorganizmy błony biologicznej 3.3.2.Pierwotniaki w błonie biologicznej 3.3.3.Zalety biofilmu 3.3.4.Ograniczenia biofilmu 3.4.Osady granularne 3.4.1. Tlenowe osady granularne 3.5.Beztlenowe osady granularne 3.5.1.Inoculum do granulacji osadu w UASB 3.5.2.Skład granul beztlenowego osadu 3.6.Eukaryota w różnych bioreaktorach w procesie oczyszczania ścieków 4. Bioreaktory powszechnie stosowane w hodowlach mikroorganizmów 4.1.Bioreaktory rozproszonego wzrostu mikroorganizmów (zawiesina bakterii i/lub osad czynny sflokulowany) 4.2.1.Bioreaktory osadu czynnego (Activated Sludge) 4.2.2.Proces ACP 4.2.3.Bioreaktory typu CSTR (Continuous Stirred-Tank Reactor) 4.2.4.Bioreaktory typu ALR {Airlift Reactors) 4.2.5.Bioreaktory typu SBR (Sequencing Batch Reactor) 4.3.Bioreaktory do wzrostu mikroorganizmów w postaci osadu granularnego 4.3.1.Bioreaktory typu UASB (Upflow Anaerobic Sludge Blanket) 4.3.2.Bioreaktory typu EGSB (Expanded Granular Sludge Bed) 4.3.3.Bioreaktory typu SPAĆ (Spiral Automatic Circulation) 4.3.4.Bioreaktory typu SGBR (Static Granular Bed Reactor) 4.3.5.Bioreaktory typu ABR (Anaerobic Baffled Reactor) 4.4.Bioreaktory stosowane do wzrostu mikroorganizmów na powierzchni fazy stałej w postaci biofilmu 4.4.1. Złoża nieruchome 4.4.2.Złoża ruchome (Moving Beds) 4.4.3.Wetlandy inżynieryjne (Constructed Wetland) 4.4.4. Bioreaktory membranowe (Membrane Bioreactors) 5. Usuwanie azotu i fosforu ze ścieków z zastosowaniem nowych technologii 5.1.Biologiczne usuwanie azotu 5.1.1.Badania ilości azotu w ściekach 5.1.2.Rekomendowane systemy intensywnego usuwania azotu ze ścieków 5.2.Biologiczne usuwanie fosforu 5.2.1.Wprowadzenie138 5.2.2.Opis procesu EBPR 5.2.3.Biochemiczne aspekty procesów EBPR 5.2.4.Mikroorganizmy PAO i GAO 5.2.5.Powstawanie struwitu 6. Naturalne metody biologicznego oczyszczania ścieków 6.1.1.Nawadnianie pól (Irrigation of fields) 6.1.2.Pola filtracyjne (Filtration fields) 6.1.3.Stawy biologiczne 6.1.4.Napowietrzane laguny (Aeration lagoons) 6.1.5.Filtry piaskowe 6.1.6.Wetlandy inżynieryjne 7. Nowoczesne biologiczne systemy oczyszczania ścieków 7.1.Konwencjonalne systemy beztlenowego oczyszczania ścieków 7.2.1.Fermentory osadów 7.2.2.Szamba 7.2.3.Rowy utleniające 7.3.Rozwój technologii reaktorów beztlenowych o wysokiej efektywności 7.4.Rodzaje beztlenowo-tlenowych systemów oczyszczania 7.5.1.Systemy beztlenowo-tlenowe z wykorzystaniem oddzielnych wysokowydajnych bioreaktorów 7.5.2.Systemy zintegrowane beztlenowo-tlenowych bioreaktorów 8. Ścieki przemysłu spożywczego i ich oczyszczanie 8.1.Ścieki rolno-spożywcze 8.2.Przemysłowe wykorzystanie kukurydzy 8.3.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.3.2.Oczyszczanie ścieków z procesowania kukurydzy 8.4.Produkcja drożdży piekarniczych 8.4.1.Skład ścieków z produkcji drożdży i ich charakterystyka 8.4.2.Oczyszczanie ścieków z produkcji drożdży 8.5.Przemysł cukierniczy 8.5.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.5.2.Oczyszczanie ścieków cukierniczych 8.6.Przetwórstwo ziemniaków 8.6.1.Ścieki i ich charakterystyka 8.6.2.Oczyszczanie ścieków z przeróbki ziemniaków 8.7.Przemysł mleczarski 8.7.1.Podatność ścieków mleczarskich na degradację 8.7.2.Oczyszczanie ścieków mleczarskich 8.8.Przemysł browarniczy 8.8.1.Ścieki browarnicze 8.8.2.Oczyszczanie ścieków browarniczych 8.9.Przemysł mięsny 8.10.Oczyszczanie ścieków przemysłu mięsnego 8.11.Produkcja soków z owoców i warzyw 8.10.1.Soki z owoców cytrusowych 8.10.2.Sok jabłkowy 8.10.3.Przetwórstwo pomidorów 8.10.4.Przetwórstwo marchwi 8.10.5.Nektary 8.10.6.Ścieki z przetwórstwa owoców i warzyw 8.10.7.Oczyszczanie ścieków z przetwórstwa owoców i warzyw 9. Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych 9.1.Mikrobiologiczna produkcja antybiotyków 9.2.Historia penicyliny 9.3.Komercyjna produkcja penicylin 9.4.Ścieki farmaceutyczne 9.5.Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych 9.5.1.Bioreaktor typu AnMBR (Anaerobic Membrane Bioreactor) 9.5.2.Bioreaktor UASB 9.5.3.Bioreaktor typu EGSB (Expanded Granular Sludge Blanket) 9.5.4.Bioreaktor UASR (hybryda – czterostopniowy system bioreaktorów UASB) 9.5.5.Bioreaktor typu AnSBR 9.5.6.Hybrydowe systemy beztlenowo-tlenowe 9.5.7.Kluczowa mikroflora w oczyszczaniu ścieków farmaceutycznych 9.6.1.Analiza metagenomiczna w biologicznej oczyszczalni ścieków farmaceutycznych 9.6.2.Analiza metagenomiczna wspólnot mikroorganizmów w beztlenowych bioreaktorach oczyszczających ścieki farmaceutyczne 10. Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.1.Skład ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.2.Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.1.Degradacja fotokatalityczna 10.3.2.Zasadnicze oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.3.Analiza metagenomiczna osadów w komorach konwencjonalnych i reaktorach membranowych w procesie oczyszczania ścieków rafineryjno-petrochemicznych 10.3.4.Analiza metagenomiczna wspólnot bakterii oczyszczających ścieki petrochemiczne w dwustopniowym systemie mikroaerofilno/anoksy tlenowym 10.4.Szlaki degradacji węglowodorów przez mikroorganizmy obecne w osadach 10.4.1.Szlaki degradacji węglowodorów w warunkach tlenowych 10.4.2.Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów w warunkach beztlenowych 11. Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych 11.1.Charakterystyka odpadów i ich źródło 11.2.Skład chemiczny ścieków 11.3.Minimalizacja odpadów 11.4.Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych 11.5.1.Laguny z napowietrzaniem (baseny stabilizacyjne) 11.5.2.Oczyszczanie ścieków w warunkach beztlenowych 11.6.Analiza metagenomiczna wspólnoty bakterii degradujących drewno 11.7.Usuwanie zanieczyszczeń w ściekach celulozowo-papierniczych z zastosowaniem grzybów 11.8.Inne metody oczyszczania ścieków celulozowo-papierniczych 11.8.1.Koagulacja/strącanie 11.8.2.Adsorpcja 11.8.3.Utlenianie chemiczne 11.8.4.Filtracja membranowa 11.9.Odpady stałe i ich utylizacja 11.9.1.Fermentacja 11.9.2.Kompostowanie 11.9.3.Wprowadzanie do gruntu 11.9.4.Spalanie odpadów 11.9.5.Piroliza 11.9.6.Reforming parowy 11.9.7.Katalityczne utlenianie na mokro 11.9.8.Emisja gazów 12. Oczyszczanie wód kopalnianych przez bakterie redukujące siarczany (VI) 12.1.Charakterystyka biotechnologiczna bakterii redukujących siarczany(VI) 12.3.Skład fizyko-chemiczny AMD 12.4.Wspólnota mikroorganizmów w kwaśnych wodach kopalnianych 12.5.Biotechnologie usuwania zanieczyszczeń z AMD 12.5.1.Ekstensywne biotechnologie 12.5.2.Bioreaktory 12.5.3.Mikroorganizmy występujące w systemach oczyszczających AMD 13. Odpady organiczne i ich utylizacja 13.1.Rodzaje odpadów 13.2.1.Odpady komunalne 13.2.2.Odpady przemysłowe 13.2.3.Odpady niebezpieczne 13.2.4.Odpady płynne 13.2.5.Komunalne osady ściekowe 13.3.Ilości produkowanych odpadów w Polsce 13.4.Gospodarka odpadami stałymi 13.5.Hierarchia w sektorze gospodarki odpadami 13.6.Składowisko odpadów komunalnych 13.7.Mikrobiomy składowisk odpadów komunalnych 13.8.Technologie odzyskiwania materiałów i energii 13.8.1.Kompostowanie 13.8.2.Zgazowanie 13.8.3.Piroliza 13.8.4.Spalanie 13.8.5.Zagospodarowywanie osadów ściekowych pierwotnych i wtórnych 13.9.Akta prawne 14. Biologiczne oczyszczanie odcieków ze składowisk odpadów komunalnych 14.1.Składowanie odpadów komunalnych 14.2.Tworzenie odcieków składowiskowych 14.3.Oczyszczanie odcieków ze składowisk komunalnych 14.4.1.Fizykochemiczne usuwanie zanieczyszczeń w odciekach 14.4.2.Biologiczne oczyszczanie odcieków składowiskowych 14.5.Naturalna biologiczna oczyszczalnia odcieków 14.6.Wspólnoty mikroorganizmów w procesie oczyszczania odcieków składowisk komunalnych 14.6.1.Relacje między charakterystykami stawów oczyszczających odcieki a liczebnością OTU 14.6.2.Bakterie w stawach doczyszczających z roślinnością 14.6.3.Populacje archeonów w procesach oczyszczania odcieków 14.6.4.Wspólnoty bakterii występujące w odciekach, w stawach biologicznych i w bioreaktorach oczyszczających odcieki 14.7.Grzyby w oczyszczaniu odcieków 14.7.1. Oczyszczanie odcieków w bioreaktorach z grzybami 15. Mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków komunalnych w Ostrzeszowie 15.1.Schemat technologiczny oczyszczalni ścieków 15.2.Efektywność oczyszczania ścieków komunalnych
Sygnatura czytelni BMW: II M 321 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14616 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147027 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii, biotechnologii, ekologii, ochrony przyrody oraz nauk rolniczych, a także pracowników tych dyscyplin naukowych.
1.Wspólnoty bakterii w środowisku 1.1.Organizacja przestrzenna wspólnoty bakterii 1.2.Wpływ czynników fizykochemicznych na wspólnotą bakterii 1.3.Struktura i bioróżnorodność populacji tworzących wspólnoty bakterii 1.4.Funkcje populacji we wspólnocie bakterii (nisze ekologiczne) 1.5.Klasyfikacja bakterii środowiskowych na podstawie szybkości wzrostu 1.6.Klasyfikacja i identyfikacja bakterii 1.7.Aktualne spojrzenie na klasyfikację bakterii 1.8.Strategie przeżycia bakterii w środowisku 1.10.Rola wspólnoty bakterii w środowisku 1.11.Metagenomy wspólnoty bakterii 2.Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy 2.1.Temperatura 2.2.Promieniowanie słoneczne 2.3.Odczyn 2.4.Potencja! oksydoredukcyjny 2.5.Zasolenie 2.6.Aktywność wody 3.Mutualizm troficzny mikroorganizmów 3.1.Ryzosfera 3.2.Mikoryza 3.3.Symbiozy bakterii wiążących azot cząsteczkowy 3.4.Endofityzm 3.5.Syntrofia 4.Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.1.Węgiel organiczny na kuli ziemskiej 4.2.Klasyfikacja bakterii beztlenowych 4.3.Degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych 4.4.Mikrobiologiczna degradacja węglowodanów 4.5.Mikrobiologiczna degradacja białek 4.6.Mikrobiologiczna degradacja lipidów 4.7.Mikrobiologiczna degradacja węglowodorów 4.8.Mikrobiologiczna degradacja igieł roślin szpilkowych 4.10. Degradacja różnych surowców i wyrobów 5.Rola bakterii w obiegu pierwiastków w przyrodzie 5.1.Obieg tlenu w przyrodzie 5.2.Obieg węgla w przyrodzie 5.3.Obieg azotu w przyrodzie 5.4.Obieg fosforu 5.5.Obieg siarki w przyrodzie 5.6.Obieg żelaza w przyrodzie 5.7.Reakcje utleniania i redukcji 6. Lądy środowiskiem życia bakterii 6.1.Roztwór glebowy 6.2.Materia organiczna w glebie 6.3.Biomasa bakterii w glebie 6.4.Mikroorganizmy hodowalne występujące w glebach 6.5.Mikroorganizmy autochtoniczne i zymogenne, hodowalne 6.6.Struktura wspólnoty bakterii w glebach 6.7.Gleby pustynne 6.8.Zimne, wilgotne obszary gleb arktycznych (tundra) 6.10.Gleby geotermicznie podgrzewane 6.11.Gleby Amazonii 6.12.Głębie skorupy ziemskiej 6.13.Regiony zawierające ropę naftową 6.14.Regiony zawierające pokłady węgla kamiennego 7.Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii 7.1.Status troficzny zbiorników wodnych 7.2.Materia organiczna w ekosystemach słodkowodnych 7.3.Bakterioneuston 7.4.Wetlandy 7.5.Zalane pola ryżowe 7.6.Rzeki 7.7.Jeziora 7.8.Pętla mikrobiologiczna w jeziorach 7.10.Bakterie hodowalne ekosystemów słodkowodnych 7.11.Typowe dominujące taksony bakterii słodkowodnych 7.12.Aktualne spojrzenie na wspólnoty bakterii jezior słodkowodnych 7.13.Bakterie w osadach 7.14.Taksony bakterii osadów jezior o różnej trofii 7.15.Populacje bakterii przytwierdzone do agregatów organicznych 7.16.Mikroorganizmy wód hiporei 7.17.Samooczyszczanie się zbiorników wodnych 8.Oceany środowiskiem życia bakterii 8.1.Skład chemiczny wody morskiej 8.2.Produkcja pierwotna netto w morzach i oceanach 8.3.DOM i POM w wodach morskich i oceanicznych 8.4.Charakterystyka oceanu jako środowiska życia 8.5.Strefa bakterioneustonu 8.6.Strefa epipelagiczna (fotyczna) oceanów 8.7.Strefa przybrzeżna oceanów 8.8.Głębiny oceanów i osady 8.10.Dno morskie 8.11.Cechy charakterystyczne bakterii morskich 8.12.Zsekwencjonowane genomy bakterii morskich 9.Środowiska skrajne 9.1.Środowiska termofilne 9.2.Środowiska psychrofilne 9.3.Środowiska silnie kwaśne 9.4.Środowiska alkaliczne 9.5.Środowiska halofilne 9.6.Środowiska o wysokim ciśnieniu hydrostatycznym 9.7.Środowiska napromieniowane 9.8.Środowiska oligotroficzne 9.10.Środowiska zawierające duże ilości siarkowodoru 9.11.Środowiska zawierające metale ciężkie 10.Inne środowiska życia mikroorganizmów 10.1.Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka 10.2.Mikroflora skóry i śluzówek człowieka 10.3.Mikroflora żołądka zwierząt przeżuwających 10.4.Mikroflora przewodu pokarmowego termitów 10.5.Mikroflora jelita dżdżownic 11.Mikrobiologia powietrza 11.1.Ilościowe występowanie bakterii w powietrzu 11.2.Skład jakościowy bakterii występujących w powietrzu 11.3.Bakterie w powietrzu pomieszczeń publicznych 11.4.Dopuszczalna liczba bakterii i grzybów w powietrzu 11.5.Emisje bakterii przez biologiczne oczyszczalnie ścieków, kompostownie i składowiska 11.7.Aktualne spojrzenie na bakterie troposfery 11.8.Powietrze morowe
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155477 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
w opracowaniu: sygn. 155478 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
1.2.Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej 1,2.1. Era przedpasteurowska (przed 1865 r.) 1.2.2. Era Pasteura (lata 1850-1890) 1.2.3. Era rozwoju biochemii i nowych produktów (lata 1890-1940) 1.2.4. Era antybiotyków (lata 1940-1960) 1.2.5. Era postantybiotykowa (lata 1960-1975) 1.2.6. Era nowej biotechnologii (po 1975 r.) 1.3.Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej 1.3.1. Upstream processes 1.3.2. Procesy fermentacji 1.3.3, Downstream processes 1.3.4.Skale hodowli mikroorganizmów 1.3.5.Skala produkcji przemysłowej zależna od parametrów fermentacji 1.4.Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów 2. Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych 2.2.Metabolity produkowane przez mikroorganizmy 2.2.1. Metabolity pierwotne 2.2.2. Metabolity wtórne 2.3.Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej 2.3.1. Bakterie 2.3.2. Drożdże 2.3.3. Grzyby strzępkowe 2.4.Izolacja mikroorganizmów przemysłowych 2.5.Ważniejsze kolekcje szczepów 2.6.Cechy szczepów przemysłowych 2.7.Manipulacje genetyczne mikroorganizmów 2.7.1. Mutacje 2.7.2. Fuzja protoplastów 2.7.3. Klonowanie genów 2.7.4. Protokół pozyskania szczepu przemysłowego 2.7.5. Rekombinacja genetyczna 2.7.6. Metoda CRISPR/Cas 2.7.7. Inżynieria metaboliczna 2.8.Przechowywanie szczepów przemysłowych 2.8.1. Skosy/słupki agarowe 2.8.2. Przechowywanie szczepów w temperaturach ujemnych 2.8.3. Przechowywanie szczepów w szklanych kulkach 2.8.4. Szczepy liofilizowane Hodowle mikroorganizmów przemysłowych 3.2.Hodowle okresowe 3.3.Hodowle okresowe z zasilaniem 3.4.Hodowle (fermentacje) ciągłe 3.5.Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy 3.6.Fermentacje 3.6.1. Fermentacja powierzchniowa w podłożu stałym (SSF) 3.6.2. Substraty stałe 3.6.3. Bioreaktory SSF 3.7.Fermentacja wgłębna (SmF) 3.7.1. Bioreaktory SmF 3.8.Wydajności w procesie fermentacji 3.8.1. Produktywność 3.8.2. Intensyfikacja fermentacji 3.8.3. Naturalne fermentacje zbóż Bakterie „workhorse” stosowane w mikrobiologii przemysłowej 4.2.Escherichia coli 4.3.Corynebacterium glutamicum 4.4.Bacillus subtilis 4.5.Bacillus licheniformis 4.6.Pseudomonas puticla 4.7.Vibrio natriegens Drożdże „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 5.2.Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże 5.3.Metabolity produkowane przez drożdże 5.4.Katalityczne właściwości drożdży 5.5.Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże 5.6.Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisioe 5.7.Drożdże kumulujące oleje 5.8.Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego 5.9.Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych 5.10.Zastosowanie drożdży w środowisku 5.11.Saccharomyces cerevisiae 5.11.1. Produkcja chemikaliów 5.11.2. Kwas bursztynowy 5.11.3. Kwas itakonowy 5.11.4. Kwas 3-hydroksypropionowy 5.11.5. Kwas mlekowy 5.11.6. Produkcja wysokowartościowych związków chemicznych 5.12.Kluyveromyces lactis 5.13.Yarrowia lipolytica 5.14.Pichia pastoris 5.15.Hansenula polymorpha Grzyby strzępkowe jako „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 6.2.Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych 6.2.1. Aspergillus niger 6.2.2. Aspergillus oryzae 6.2.3. Aspergillus terreus 6.2.4. Aspergillusflavus 6.2.5. Aspergillus carbonarius 6.2.6. Penicillium chrysogenum 6.2.7. Trichoderma reesei 6.3.Znaczenie grzybów strzępkowych Enzymy produkowane w skali przemysłowej przez mikroorganizmy 7.2.Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu Przemysłowym 7.2.1. Oksydoreduktazy (EC1) 7.2.2. Hydrolazy (EC3) 7.2.3. Izomerazy 7.2.4. Liaza 7.3.Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych 7.3.1. Przemysł piekarniczy 7.3.2. Przemysł mleczarski 7.3.3. Produkcja napojów 7.3.4. Przemysł spożywczy 7.3.5. Przemysł paszowy 7.3.6. Przemysł farmaceutyczny i analityczny 7.3.7. Przemysł polimerowy 7.3.8. Przemysł papierniczy i celulozowy 7.3.9. Przemysł skórzany 7.3.10. Przemysł włókienniczy 7.3.11. Enzymy w kosmetykach 7.3.12. Enzymy w detergentach 7.3.13. Przemysł syntezy organicznej 7.3.14. Enzymy w oczyszczaniu ścieków 7.3.15. Inne gałęzie przemysłu Mikrobiologiczna produkcja napojów alkoholowych 8.2.Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych Ki od odZanieczyszczenia w napojach alkoholowych Produkcja piwa 8.4.1.Wprowadzenie 8.4.2.Rodzaje piwa 8.4.3. Szczepy stosowane do produkcji piwa 8.4.4. Jakościowy skład chemiczny piwa 8.5.Produkcja wina 8.5.2. Szampan i wina musujące 8.5.3. Wina korzenne (wermuty), słodkie likiery i miody pitne 8.5.4. Fermentacja wina 8.6.Alkohole spirytusowe 8.6.1. Whisky 8.6.2. Rum 8.6.3. Winiaki 8.6.4. Pisco 8.6.5. Cachaęa 8.7.8.6.6. Tequila Wódki 8.8.Inne alkohole Związki chemiczne w alkoholach Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych 2049.Mikrobiologiczna produkcja rozpuszczalników 9.2. Globalna produkcja etanolu 9.2.1. Biochemia fermentacji alkoholowej 9.2.2. Fermentacja alkoholowa prowadzona przez Saccharomyces cerevisiae 9.2.3. Fermentacja etanolowa prowadzona przez bakterie 9.2.4. Czynniki wpływające na produkcję etanolu 9.2.5. Surowce stosowane do mikrobiologicznej produkcji alkoholi 9.3. Mikrobiologiczna produkcja glicerolu 9.4. Fermentacja aceton-butanol-etanol (ABE) 9.4.1. Szlak produkcji 1-butanolu i izobutanolu 9.4.2. Produkcja 1-butanolu z biomasy celulozowej Mikrobiologicznaprodukcjakwasóworganicznych 10.2.Kwas cytrynowy (C6H807) 10.2.1. Podstawy fermentacji kwasu cytrynowego 10.2.2. Natywne mikroorganizmy zdolne do produkcji kwasu cytrynowego 10.2.3. Surowce stosowane w fermentacji kwasu cytrynowego 10.2.4. Produkcja kwasu cytrynowego w hodowlach Aspergillus niger 10.2.5. Produkcja kwasu cytrynowego z zastosowaniem drożdży 10.2.6. Odzyskiwanie produktu fermentacji 10.2.7. Zastosowanie kwasu cytrynowego 10.3. Kwas mlekowy 10.3.1. Inżynieria genetyczna mikroorganizmów produkujących kwas mlekowy 10.3.2. Warunki produkcji kwasu mlekowego w procesie fermentacji 10.3.3. Rola hodowli bakteryjnych w produkcji kwasu mlekowego 10.3.4. Optymalizacja procesu fermentacji mlekowej 10.3.5. Oczyszczanie kwasu mlekowego 10.4. Kwas itakonowy (IA) 10.4.1. Inżynieria metaboliczna kwasu itakonowego Aspergillus terreus i Aspergillus niger 10.4.2. Zoptymalizowane warunki hodowli Aspergillus terreus DSM 23081 10.4.3. Zastosowanie kwasu itakonowego 10.5.Kwas octowy 10.5.1. Systemy produkcji kwasu octowego 10.5.2. Bakterie kwasu octowego 10.5.3. Skład chemiczny i jakość octu 10.5.4. Procesy starzenia octu 10.5.5. Ocena jakości produkowanego octu 10.6.Kwas giukonowy (GA) 10.7.Kwas bursztynowy 10.8.Inne kwasy organiczne Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów 11.2.Metody pozyskiwania aminokwasów 11.2.1. Ekstrakcja aminokwasów z hydrolizatów białkowych 11.2.2. Chemiczna synteza aminokwasów 11.2.3. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów 11.3.Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów 11.3.1 Bakterie produkujące aminokwasy 11.3.2. Corynebacterium - „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 11.3.3. Pozyskiwanie i wykorzystanie substratu węglowego 11.3.4. Metabolizm azotu 11.3.5. Metabolizm fosforu 11.3.6. Metabolizm siarki 11.3.7. Przemysłowa produkcja L-lizyny w aspekcie historycznym 11.3.8. Genomy szczepów Corynebacterium glutamicum 11.3.9. Szlak syntezy L-lizyny przez Corynebacterium glutamicum 11.3.10. Maksymalna wydajność produkcji lizyny w hodowlach Corynebacterium glutamicum 11.3.11. Inżynieria metaboliczna w Corynebacterium glutamicum 11.3.12. Inżynieria metaboliczna w produkcji NADPH 11.3.13 Kwas glutaminowy produkowany przez Corynebacterium glutamicum 11.3.14. Biosynteza kwasu glutaminowego przez Corynebacterium glutamicum 11.3.15. Produkcja przemysłowa kwasu glutaminowego 11.3.16. Zastosowanie przemysłowe i rola terapeutyczna kwasu glutaminowego Mikrobiologiczna produkcja antybiotyków 12.2... Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków 12.2.1. Penicyliny 12.2.2. Tetracykliny 12.2.3.Cefalosporyny 12.2.4.Chinolony 12.2.5.Linkomycyny 12.2.6.Makrolidy 12.2.7.Sulfonamidy 12.2.8.Glikopeptydy 12.2.9.Aminoglikozydy 12.2.10.Karbapenemy 12.3.Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny 12.3.1.Przemysłowa produkcja penicyliny 12.3.2.Półsyntetyczne p-laktamy 12.4.Streptomycyna 12.4.1.Mechanizm działania streptomycyny 12.4.2.Produkcja streptomycyny 12.4.3.Odzyskiwanie streptomycyny Literatura rekomendowana Mikrobiologiczna produkcja witamin i prowitamin 13.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 13.2.1. Witamina A i prowitamina A 13.2.2. Witamina D 13.2.3. Witamina E 13.2.4. Witamina K 13.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 13.3.1. Witamina B, 13.3.2. Witamina B2 13.3.3. Witamina B3 13.3.4. Witamina B5 13.3.5. Witamina B6 13.3.6. Witamina B7 13.3.7. Witamina B9 13.3.8. Witamina B12 13.4. Kwas askorbinowy 13.4.1. Szlaki syntezy kwasu askorbinowego Pigmenty produkowane przez mikroorganizmy 14.2. Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty 14.3. Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty 14,4. Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych 14.5. Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy 14.5.1. Pigmenty bakteryjne 14.5.2. Pigmenty grzybicze 14.6.Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy 14.6.1. Pigmenty stosowane w przemyśle farmaceutycznym 14.6.2. Pigmenty jako barwniki stosowane w przemyśle włókienniczym 14.6.3. Pigmenty jako barwniki spożywcze 14.7.Lista pigmentów spożywczych 14.7.1. Pigmenty spożywcze bezpieczne dla zdrowia 14.7.2. Pigmenty spożywcze niebezpieczne dla zdrowia 14.7.3. Barwniki spożywcze o zalecanej ostrożności 14.7.4. Barwniki spożywcze podejrzane 14.8.Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej 14.8.1. Karotenoidy 14.8.2. Melaniny 14.8.3. Prodigiozyna 14.8.4. Wiolaceina 14.8.5. Ryboflawina 14.8.6. Piocyjanina 14.9.Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową 14.9.1. Główne szlaki biosyntezy karotenoidów 14.9.2. Naturalne źródła karotenoidów 14.9.3. Pozyskiwanie pigmentów karotenoidowych po fermentacji 14.9.4. Przykłady pigmentów karotenoidowych, ich zastosowanie oraz aktywność biologiczna 15. Polimery produkowane przez mikroorganizmy i ich zastosowanie 15.2.Poliestry 15.2.1. Mikroorganizmy produkujące PHA 15.2.2. Genetyczna regulacja produkcji PHA 15.2.3. Produkcja PHA przez Cupriavidus necator 15.2.4. Produkcja PHA przez rekombinant Escherichia coli 15.2.5. Zastosowanie PHA 15.3.Poliamidy 15.3.1. Biosynteza mikrobiologiczna y-PGA 15.3.2. Produkcja y-PGA 15.4.Polisacharydy bakteryjne 15.4.1. Ksantan 15.4.2. Lewan 15.4.3. Pullulan 15.4.4. Dekstran
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 98 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14924 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148981 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 129-130.
1.Szybkość tworzenia ATP zależy od drogi Jego resyntezy 1.1.Rodzaje włókien mięśniowych 1.2.Resynteza ATP na drodze tlenowej odbywa się w mitochondriach 2.Etapy tlenowego systemu resyntezy ATP na potrzeby skurczu mięśnia 3.Cykl Krebsa (cykl kwasu cytrynowego) 3.1.Przebieg cyklu Krebsa 3.2.Regulacja cyklu Krebsa 3.2.1.Dostępność szczawiooctanu 3.2.2.Dostępność acetylo-CoA 3.2.3.Szybkość cyklu Krebsa - podsumowanie 3.3.Efekt energetyczny cyklu Krebsa 3.4.W procesie fosforylacji oksydacyjnej powstaje ATP, co pozwala na zachowanie znacznej części energii uzyskanej z utleniania (skrótowy opis) 3.5.1. Łańcuch oddechowy jest także głównym źródłem reaktywnych form tlenu 3.6.Bilans energetyczny utleniania glukozy 4.Oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu 4.1.Pirogronian powstający w glikolizie musi być przeniesiony do matrix mitochondrium, aby tam mógł być utleniony do acetylo-CoA 4.2.Przebieg reakcji oksydacyjnej dekarboksylacji pirogronianu 4.3.Regulacja kompleksu dehydrogenazy pirogronianowej 4.4.Metabolizm mleczanu jest procesem tlenowym 4.4.1.Cykl Corich i cykl alaninowy 4.4.2.Przekształcanie mleczanu w glikogen we włókach mięśniowych jest jednym ze sposobów jego metabolizmu 4.4.3.Utlenianie mleczanu w czasie wysiłku tlenowego poniżej progu anaerobowego 4.4.4.Usuwanie mleczanu przez mięśnie i inne tkanki 5.Substraty lipidowe w wysiłku tlenowym 5.1.Lipoliza 5.1.1.Zapasy tłuszczu są przechowywane w komórkach tłuszczowych i mięśniowych w postaci adiposomów 5.1.2.Lipoliza trwa cały czas, także w spoczynku 5.1.3.Najważniejszym enzymem, od którego zależy szybkość lipolizy, jest ATGL 5.1.4.Lipoliza w tkance tłuszczowej w czasie spoczynku 5.1.5.Lipoliza w tkance tłuszczowej w czasie wysiłku 5.2.Transport wolnych kwasów tłuszczowych do mięśni 5.3.Aktywacja kwasów tłuszczowych 5.4.Transport grup acylowych (reszt kwasów tłuszczowych) przez wewnętrzną błonę mitochondrialną; rola karnityny 5.5. B-oksydacja 5.6. Bilans energetyczny B-oksydacji kwasu palmitynowego (z uwzględnieniem cyklu Krebsa i aktywności łańcucha oddechowego) 5.6.1. Wykorzystanie tłuszczów wymaga większego zużycia tlenu niż w przypadku utleniania cukrów 5.7.Substancje ketonowe (ciała ketonowe) 5.8.Utlenianie nienasyconych i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych 5.9.Wykorzystywanie tłuszczów spoza tkanki tłuszczowej jako substratów energetycznych dla wysiłku fizycznego 5.9.1.Lipoliza tłuszczu wewnątrzmięśniowego 5.9.2.Wykorzystanie lipidów z lipoprotein krwi 6.Substraty białkowe dla wysiłku tlenowego 6.1.Aminokwasy z białek pokarmowych mogą być zużywane do syntezy nowego białka, przekształcane w inne substancje lub utleniane 6.2.Wysiłek fizyczny przyspiesza utlenianie i rozpad białek mięśni 6.3.Korzyści odnoszone przez mięsień z metabolizmu aminokwasów 6.4.Krótkie uwagi na temat diety białkowej 7.Rola fosfokreatyny w wysiłku tlenowym 8.Zmiany w mięśniu zwiększające jego zdolność do pracy tlenowej 8.1.Adaptacja do pracy kosztem przemian tlenowych jest efektem odpowiedniego treningu Różne rodzaje wysiłku zależne od przemian tlenowych 8.2.1.Wysiłek o znacznej intensywności, tzn. powyżej progu anaerobowego 8.2.2.Długotrwały wysiłek fizyczny realizowany poniżej progu anaerobowego 8.2.3.Wysiłki acykliczne 8.2.4.Test progresywny jako przykład wysiłku tlenowego 8.2.5.Rola przemian tlenowych w restytucji (odpoczynku po wysiłku) 8.3.Wydajność procesów tlenowych 8.4.Dobry poziom zdolności do wysiłku tlenowego jest korzystny nie tylko dla sportowców 9.Krótkie uwagi na temat odchudzania, czyli zużycia nadmiaru tłuszczu 10.Glikogen mięśniowy jest najważniejszym i najlepszym substratem dla intensywnego wysiłku tlenowego (opis fragmentu metabolizmu cukrów) 10.1.Skąd bierze się glukoza niezbędna do syntezy glikogenu? 10.2.Po co w ogóle jest syntetyzowany glikogen? 10.3.Dlaczego mięśnie łatwiej zużywają własny glikogen, a nie korzystają z glukozy wydzielanej przez wątrobę? 1.Glikoliza i wysiłki fizyczne zasilane przez glikolizę 2.Szlak pentozofosforanowy - podstawowe fakty i znaczenie dla wysiłku fizycznego
Sygnatura czytelni BWF: VII D 98
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8542 (1 egz.)
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 149132 LE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk częściowo dwuszpaltowy.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów biologii, biotechnologii, bioinformatyki, medycyny, farmacji, rolnictwa i innych pokrewnych kierunków oraz dla początkujących pracowników nauki w tych dziedzinach.
Genomy transkryptory i proteomy analiza dna mapowanie genomów sekwencjonowanie genomów anotacja genomu ustalanie funkcji genu eukariotyczne genomy jądrowe genomy prokariontówi organelli eukariotycznych genomy wirusów i ruchome elementy genetyczne dostępność genomu rola białek wiążących dna w ekspresji genomu transkryptomy proteomy ekspresja genomu w kontekście komórek i organizmów replikacja genomu mutacje i naprawa dna rekombinacja i transpozycja drogi ewolucji genomów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148824 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: dlaczego dzień może być krótszy niż godzina, a minuta dłuższa od dnia.
Bibliografia, netografia na stronach 353-389. Indeks.
Streszczenie: Twój mózg nieustannie mierzy czas. Kiedy rozmawiasz, precyzyjnie określa długość trwania każdej sylaby, a także dźwięków, gdy słuchasz muzyki, wie ile trwa doba, a nawet miesiąc. Mózg to wspaniały zegar! Jak ludzki mózg mierzy czas? Jak robią to mózgi zwierząt? I czym w ogóle jest czas: obiektywną wielkością fizyczną, czy może tylko wytworem mózgu? W swojej książce "Mózg, władca czasu", Dean Buonomano poszukuje odpowiedzi na te niezwykle ważne pytania - odpowiedzi, od których zależy więcej, niż myślisz. [str. wyd.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147321 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Środowisko, Zwierzę, Produkt)
Bibliografia przy pracach.
Żywność tradycyjna jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa lubelskiego i podkarpackiego Znaczenie dziczyzny w żywieniu człowieka i gospodarce żywieniowej Wpływ betainy i choliny na wybrane wskaźniki biochemiczne kwri indyczek rzeźnych Czynniki warunkujace jakosć higieniczna mleka towarowego Lizozym Produkty regionalne pochodzenia wieprzowego jako możliwość rozwoju rodzinnych gospodarstw na Lubelszczyźnie Zdrowotność gruczołu mlekowego u krów z uwzględnieniem lokalnych ras bydła Możliwość wykorzystania wybranych szczepów bakterii mlekowych wzbogaconych jonami magnezu do produkcji żywności probiotycznej Możliwość wykorzystania analizy zawartości glutanianu w diagnostyce zdrowia drobiu Ceruloplazmina wskaźnik przydatny w obrazowaniu statusu immunologicznego oraz oksydoredukcyjnego organizmu Analiza porównawcza cen miodów odmianowych na terenie całej Polski zioła i fitobiotyki w żywieniu zwierząt Charakterystyka głównych czynników decydujących o długości użytkowania krów mlecznych Analiza porównawcza prób miodów polskich pod względem zawoarości wody Ocena jakosci mleka towarowego dostarczonego do wybranej spółdzielni mleczarskiej Jakosć żywności ekologicznej Wskaźniki dobrostanu i ich wpływ na jakosć mleka krowiego Wpływ żywienia zwierząt na kształtowanie się statusu antyoksydacyjnego krwi i tkanek.
Sygnatura czytelni BMW: II G 96 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14472 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowo-Metodyczne / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie)
Bibliografia na stronach 118-119.
1.ANTROPOMETRIA 1.1.Instrumenty pomiarowe 1.2.Organizacja pomiarów antropometrycznych 1.2.1.Płaszczyzny i linie ciała, topografia punktów antropometrycznych 1.2.2.Pomiary długościowe 1.2.3.Pomiary szerokościowe 1.2.4.Pomiary obwodów ciała i fałdów skórno-tłuszczowych 1.2.5.Pomiary pośrednie 1.2.6.Pomiary antropometryczne osób niepełnosprawnych i osób starszych 1.2.7.Pomiary specjalne - antropometria sportowa 2.WSKAŹNIKI ANTROPOLOGICZNE 2.1.Wskaźniki wagowo-wzrostowe 2.2.Wskaźniki proporcji cech długościowych ciała 2.3.Wskaźniki dymorfizmu płciowego 2.4.Wskaźniki otłuszczenia ogólnego i dystrybucji tkanki tłuszczowej 2.5.Wskaźniki umięśnienia 2.6.Wskaźniki odżywienia 3.METODA OBLICZANIA WIEKU KALENDARZOWEGO 4.METODY OCENY NALEŻNEJ MASY CIAŁA 5.TYP BUDOWY CIAŁA 5.1.Ocena typu budowy metodą Heath-Carter 5.2.Ocena typu budowy metodą normowania na grupę odniesienia 6.METODY OCENY SKŁADU TKANKOWEGO CIAŁA 6.1.Metoda oceny składników tkankowych z gęstości ciała 6.2.Metoda oceny składników tkankowych z pomiarów somatycznych 6.2.1.Metoda oceny składników tkankowych z fałdów skórno-tłuszczo¬wych 6.2.2.Metoda oceny składników tkankowych z wysokości i obwodów ciała 6.3.Metoda bioelektrycznej impedancji 7.OCENA ROZWOJU FIZYCZNEGO DZIECI I MŁODZIEŻY 7.1.Antropometria u dzieci 7.2.Wskaźniki antropologiczne i siatki centylowe 7.3.Metoda oceny składników tkankowych z gęstości ciała u dzieci 8. KRYTERIA I METODY OCENY WIEKU BIOLOGICZNEGO 8.1.Ocena wieku morfologicznego 8.2.Ocena wieku zębowego 8.3.Oceny wieku kostnego 8.4.Ocena wtórnych cech płciowych oraz stopnia dojrzałości płciowej 8.4.1.Somatoskopowa ocena stanu zaawansowania w dojrzewaniu płciowym 8.4.2.Kwestionariuszowametodaocenyzaawansowaniawdojrzewaniu płciowym
Sygnatura czytelni BWF: VI F 11
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148736 LE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Pszczoły są niezwykle inteligentne, potrafią rozpoznawać kwiaty i ludzkie twarze, okazywać emocje, liczyć, posługiwać się prostymi narzędziami, rozwiązywać problemy i uczyć się, obserwując innych. Ich maleńki, ale niezwykle złożony system nerwowy nie ma sobie równych w królestwie zwierząt. Niezwykle rozwinięta pamięć przestrzenna sprawia, że pszczoły są także doskonałymi nawigatorami. Potrafią wrócić do swojego ula nawet z bardzo odległych łąk i pól. Pszczoły są świadome, czują i myślą, boją się i cierpią, a nawet mają wątpliwości i dylematy etyczne. Lars Chittka zaprasza nas na niezwykły spacer w głąb pszczelego umysłu. Opowiada o życiu i zachowaniach pszczół, o inteligencji roju i tworzących go jednostek, o ich myślach i uczuciach oraz wyjątkowych osobowościach. Chittka przypomina, że bez pszczół wymarłoby wiele innych gatunków, w tym także i my. Traktujmy więc te niezwykłe stworzenia z szacunkiem, na jaki zasługują. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153902 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 376-397.
II. WYWIAD I BADANIE Neuropatia Neuralgia Epidemiologia Patomechanizm bólu 2. Wywiad 3. Badanie czucia Czucie dotyku Czucie wibracji Czucie ułożenia Czucie bólu Czucie temperatury Czucie dwupunktowej rozdzielczości Czucie stereognozji Dermoleksja Ocena wilgotności opuszki Najczęstsze błędy 4. Skale oceny bólu 5. Badanie układu ruchu Napięcie mięśniowe Siła mięśniowa Odruchy Testy prowokacyjne 6. Pozostałe czynniki Stan psychiczny Chód Mowa Zborność ruchów Ruchy mimowolne i zaburzenia ruchów Niedowład 7. Przyczyny najczęstszych chorób, neuropatii i zaburzeń 8. Badania dodatkowe Badania obrazowe Badanie przewodnictwa nerwowego 9. Interpretacja testów Dokładność Czułość Swoistość Zastosowanie zasady SnNOut i SpPIn Obliczanie czułości i swoistości Wskaźnik wiarygodności Trafność i rzetelność Interpretacja trafności i rzetelności Wartość kliniczna testu III. CENTRALNY UKŁAD NERWOWY 1. Uszkodzenia centralne 2. Dermatomy 3. Badanie IV. OBWODOWY UKŁAD NERWOWY – KOŃCZYNA GÓRNA 1. Splot barkowy Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 2. Nerw mięśniowo-skórny Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 3. Nerw pachowy Czucie Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 4. Nerw promieniowy Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 5. Nerw pośrodkowy Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 6. Nerw łokciowy Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 7. Komentarz kliniczny 8. Tabele V. OBWODOWY UKŁAD NERWOWY – KOŃCZYNA DOLNA 1. Splot lędźwiowy Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 2. Splot krzyżowy i guziczny Czucie Odruchy Siła mięśniowa Testy prowokacyjne 3. Komentarz kliniczny 4. Tabele VI. NERWY CZASZKOWE
Sygnatura czytelni BWF: VII F 225
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 153826 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9042 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Algologia : praktyczny przewodnik / Joanna Czerwik-Marcinkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2019. - 140 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 119-126. Indeksy.
Dla studentów, uczniów i nauczycieli szkół średnich.
ogólna charakterystyka glonów Przegląd systemów taksonomicznych Znaczenie glonów w przyrodzie, gospodarce i życiu człowieka Znaczenie sinic w przyrodzie, gospodarce i życiu człowieka Metody zbierania, konserwowania i badania glonów i sinic. Glony i sinice Królestwo: Prokaryota - prokarionty (bezjądrowe) Gromada: Cyanophyta (= Cyanobacteria, Cyanoprokaryota) - sinice, cyjanobakterie Klasa: Cyanophyceae - sinicowe, cyianofitowe Gromada: Prochloroph/ta - prochlorofity Królestwo: Eukaryota - eukarionty (jądrowe) Gromada: Glaucophyta - glaukofity. Gromada: Rhodophyta - krasnorosty Klasa: Florideophyceae - krasnorostowe, krasnorosty właściwe Gromada: Heterokontophyta - heterokontofity Klasa: Chrysophyceae - złotowiciowce, złotki Xanthophyceae - różnowiciowce Eustigmatophyceae - eustigmatofity Bacillariophyceae (:Diatomophyceae) - okrzemki : Raph idophyceae - rafidofity, rafi domonady Phaeophyceae - brunatnice Gromada: Haptophyta (:Prymnesiophyta) - haptofity.. Gromada: Cryptophyta - kryptofity, kryptomonady Gromada: Dinophyta (=Pyrrophyta) - dinofity, tobołki Gromada: Euglenophyta - eugleniny Gromada: Chlorarachn iophyta - chlorarachnofity Gromada: Chlorophyta - zielenice, chlorofity Klasa: Chlorophyceae - zielenice właściwe, chlorofitowe Ulvophyeeae - watkowe Cladophorophyceae - gałęzatkowe Bryopsidophyceae - bryopsydowe Dasycladophyceae - dasykladowe Pleurastrophyceae - pleurastrofi towe Trentepohliophyceae - trentepoliowe Zygnematophyceae - zrostnicowe, sprzężnicowce. Charophyceae - ramienicowe Glony a ich ochrona
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 94 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14821 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148408 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 175-196.
1.1.Regulacja metabolizmu w szkieletowych mięśniach poprzecznie prążkowanych 1.2.Czynniki wpływające na dostarczanie tlenu mięśniom szkieletowym 1.3.Sposoby usprawniające pojemność tlenową u zawodników uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe 1.4.Hipoksja a wydolność tlenowa 1.5.Adaptacja organizmu do stanu hipoksji 1.5.1.Regulacja erytropoezy oraz zmiany hematologiczne wynikające z adaptacji do hipoksji 1.5.2.Niehematologiczne zmiany wynikające z adaptacji do hipoksji 1.6.Wpływ wybranych metod treningu wysokogórskiego na wydolność aerobową i możliwości wysiłkowe człowieka 1.6.1.Koncepcja treningu wysokogórskiego „mieszkaj wysoko-trenuj wysoko" (LH-TH) 1.6.2.Koncepcja treningu wysokogórskiego „mieszkaj wysoko-trenuj nisko" (LH-TL) 1.6.3.Koncepcja treningu wysokogórskiego „mieszkaj nisko-trenuj wysoko" (LL-TH) 4.3.Obciążenie maksymalne i progowe u biathlonistów i kolarzy oraz wyniki indywidualnej jazdy na czas (TT) kolarzy 4.4.Stężenia mleczanu (LA) we krwi badanych oraz wybranych wskaźników równowagi kwasowo-zasadowej podczas progresywnych testów wysiłkowych (test cykloergometryczny i na bieżni mechanicznej) w pierwszym i drugim eksperymencie 4.5.Wskaźniki hematologiczne oraz stężenie żelaza i ferrytyny we krwi 4.6.Spoczynkowe stężenia erytropoetyny (EPO), testosteronu (T), kortyzolu (C), podczas pierwszego i drugiego eksperymentu 4.7.Stężenia czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF-A) w surowicy krwi podczas pierwszego i drugiego eksperymentu 4.8.Obciążenia treningowe i wskaźniki zmęczenia mięśni (kinaza kreatynowa - CK, dehydrogenaza mleczanowa - LDH, kwas moczowy - URIC) w trakcie pierwszego i drugiego eksperymentu 5.Wpływ metody „mieszkaj wysoko-trenuj nisko"(LH-TL) na wydolność aerobową w warunkach normoksji 5.1.Wpływ zmodyfikowanej metody „mieszkaj wysoko - trenuj nisko" (HiHiLo) na wydolność aerobową w warunkach normoksji 5.2.Wpływ treningu przerywanej hipoksji normobarycznej (IHT) na wydolność aerobową w warunkach normoksji 5.5.Mechanizmy adaptacyjne do stanu hipoksji przyczyniające się do poprawy możliwości wysiłkowych w normoksji 5.6.Hematologiczny mechanizm adaptacji do hipoksji przyczyniający się do poprawy możliwości wysiłkowych w normoksji 5.7.Niehematologiczne mechanizmy adaptacji do hipoksji jako czynnik poprawy możliwości wysiłkowych w normoksji 5.7.1.Częstość skurczów serca a metody treningu wysokogórskiego 5.7.2.Dostarczenie tlenu do mięśnia 5.7.3.Koszt energetyczny organizmu w normoksji po adaptacji do hipoksji 5.7.4.Aktywność glikolityczna mięśnia w normoksji po adaptacji do hipoksji 5.8.Inne mechanizmy adaptacji do stanu hipoksji wpływające na poprawę możliwości wysiłkowych w normoksji 5.8.1.Magazynowanie tlenu w tkance mięśniowej w normoksji po adaptacji do hipoksji 5.8.2.Kurczliwość tkanki mięśniowej w normoksji po adaptacji do hipoksji 5.9.Preferencje anaboliczno-kataboliczne w hipoksji
Sygnatura czytelni BWF: VII D 80
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146246 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7115 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik do ćwiczeń z geologii / Piotr Czubla, Włodzimierz Mizerski, Ewa Świerczewska-Gładysz. - Wydanie 3. zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 321 stron : ilustracje, mapy, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 297-299. Indeks.
Książka jest przeznaczona przede wszystkim dla studentów wydziałów nauk przyrodniczych i wykładowców na tych wydziałach, dla uczniów i nauczycieli techników geologicznych i wiertniczych.
1. Budowa, postać i skład chemiczny minerałów (Piotr Czubla) 2. Właściwości fizyczne minerałów (Piotr Czubla) 3. Makroskopowe oznaczanie minerałów (Piotr Czubla) 3.1. Kwarc i inne postacie krzemionki 3.1.1. Rozpoznawanie 3.1.2. Występowanie 3.2. Skalenie 3.2.1. Rozpoznawanie 3.2.2. Występowanie 3.3. Skaleniowce (skalenoidy lub foidy) 3.4. Miki (łyszczyki) 3.4.1. Rozpoznawanie 3.5. Amfibole i pirokseny 3.5.1. Rozpoznawanie 3.6. Oliwiny 3.6.1. Rozpoznawanie 3.7. Granaty 3.8. Turmaliny 3.9. Inne krzemiany i glinokrzemiany 3.10. Tlenki i wodorotlenki 3.11. Siarczki 3.12. Fosforany 3.13. Węglany 3.14. Siarczany 3.15. Halogenki 3.16. Pierwiastki rodzime 4. Skały - podział i cechy rozpoznawcze (Piotr Czubla) 4.1. Klasyfikacja skał 4.2. Rozpoznawanie skał 4.3. Cechy rozpoznawcze skał 5. Skały magmowe (Piotr Czubla) 5.1. Geotektoniczna pozycja skał magmowych 5.2. Skład mineralny skał magmowych 5.3. Budowa wewnętrzna skał magmowych 5.4. Facje skał magmowych 5.5. Klasyfikacja skał magmowych 5.5.1. Plutoniczne i wulkaniczne skały kwaśne 5.5.2. Plutoniczne i wulkaniczne skały obojętne (pośrednie) 5.5.3. Skały żyłowe 5.5.4. Skały piroklastyczne 5.6. Przegląd skał magmowych i miejsca ich występowania w Polsce 5.6.1. Skały kwaśne 5.6.2. Skały obojętne 5.6.3. Skały zasadowe 5.6.4. Skały ultrazasadowe 5.7. Makroskopowy opis skał magmowych 6. Skały osadowe (Piotr Czubla) 6.1. Skład skał osadowych 6.2. Skały okruchowe (terygeniczne, detrytyczne lub klastyczne) i rezydualne (wietrzeniowe) 6.2.1. Budowa wewnętrzna skał okruchowych 6.2.2. Przegląd skał okruchowych i rezydualnych 6.2.2.1. Psefity 6.2.2.2. Psamity 6.2.2.3. Aleuryty 6.2.2.4. Pelity i właściwe skały ilaste H2 6.2.3. Makroskopowy opis skał klastycznych 6.2.4. Skały rezydualne 6.3. Skały organogeniczne i chemogeniczne (chemiczne) 6.3.1. Skały węglanowe 6.3.1.1. Wapienie 6.3.1.1.1. Ważniejsze rodzaje wapieni 6.3.1.2. Dolomity 6.3.1.3. Syderyty 6.3.2. Skały krzemionkowe niedetrytyczne 6.3.3. Skały fosforanowe 6.3.4. Skały siarczanowe i solne (ewaporaty) 6.3.5. Kaustobiolity (organogeniczne skały palne) 7. Skały metamorficzne (Piotr Czubla 7.1. Warunki metamorfizmu 7.2. Rodzaje metamorfizmu 7.3. Facje metamorfizmu 7.4. Minerały skałotwórcze skał metamorficznych 7.5. Budowa wewnętrzna 7.6. Klasyfikacja skał metamorficznych 7.7. Przegląd ważniejszych skał metamorficznych 7.7.1. Skały facji zeolitowej, subzieleńcowej i zieleńcowej (metamorfizm niskiego stopnia) 7.7.2. Skały facji epidotowo-amfibolitowej, amfibolitowej i łupków glaukofanowych (metamorfizm średniego stopnia) 7.7.3. Skały facji granulitowej i eklogitowej (metamorfizm wysokiego stopnia) 7.7.4. Skały facji hornfelsowej i sanidynowej (kontaktowo-metamorficzne) 7.7.5. Skały metamorfizmu dyslokacyjnego (dynamometamorfizmu) 7.7.6. Skały ultrametamorficzne 7.8. Skały górnego płaszcza 7.9. Makroskopowy opis skał metamorficznych 8. Stratygrafia (Włodzimierz Mizerski, Ewa Świerczewska-Gładysz) 8.1. Względny wiek skał i procesów geologicznych 8.1.1. Biostratygrafia 8.1.1.1. Powstawanie skamieniałości 8.1.1.2. Znaczenie skamieniałości 8.1.1.3. Jednostki biostratygraficzne 8.1.1.4. Systematyka i nomenklatura paleontologiczna 8.1.2. Litostratygrafia 8.1.2.1. Jednostki litostratygraficzne 8.1.3. Metody diastroficzne ustalania względnego wieku skał i procesów geologicznych 8.1.4. Inne metody ustalania względnego wieku skał 8.2. Bezwzględny wiek skał 9 Przegląd systematyczny skamieniałości – bezkręgowce (Ewa Świerczewska-Gładysz) 9.1. Typ: gąbki (Porifera) 9.1.1. Archeocjaty (Archaeocyatha) 9.1.2. Gąbki wapienne (Calcispongea) 9.1.3. Gąbki szklistoszkieletowe (Hyalospongea) 9.1.4. Gąbki zmiennoszkieletowe (Demospongiaea) 9.1.5. Stromatoporoidy (Stromatoporoidea) 9.2. Typ: parzydelkowce (Cnidaria) 9.2.1. Gromada: koralowce (Anthozoa) 9.2.1.1. Denkowce (Tabulata) 9.2.1.2. Koralowce czteropromienne (Rugosa) 9.2.1.3. Koralowce sześciopromienne, madreporowe (Scleractinia) 9.3. Typ: ramienionogi (Brachiopoda) 9.4. Typ: mszywioły (Bryozoa) 9.5. Typ: pierścienice (Annellida) 9.6. Typ: stawonogi (Arthropoda) 9.6.1. Gromada: trylobity (Trilobita) 9.7. Typ: mięczaki (Mollusca) 9.7.1. Gromada: małże (Bivalvia) 9.7.2. Gromada: ślimaki (Gastropoda) 9.7.3. Gromada: glowonogi (Cephalopoda) 9.7.3.1. Podgromada: łodzikowate (Nautiloidea) 9.7.3.2. Podgromada: amonitowate (Ammonoidea) 9.7.3.3. Podgromada: pochewkowce (Coleoidea) 9.7.3.3.1. Rząd: belemnity (Belemnitida) 9.8. Typ: półstrunowce (Hemichordata) 9.8.1. Gromada: graptolity (Graptolithina) 9.9. Typ: szkarlupnie (Echinodermata) 9.9.1. Gromada: jeżowce (Echinoidea) 9.9.2. Gromada: liliowce (Crinoidea) 10 Mikroskamieniałości (Ewa Świerczewska-Gładysz) 10.1. Królestwo: protisty (Protista) 10.1.1. Typ: korzenionóżki (Rhizopoda) 10.1.1.1. Gromada: otwornice (Foraminifera) 10.1.2. Typ: promienionóżki (Actinopoda) 10.1.2.1. Gromada: radiolarie, promienice (Radiolaria) 10.1.3. Typ: orzęski (Ciliata) 10.1.3.1. Nadrodzina: kalpionellidy (Calpionellidae) 10.1.4. Typ: złocienice (Chrysophyta) 10.1.4.1. Gromada: okrzemki (Bacillariophyceae, Diatomeae) 10.1.4.2. Gromada: kokolitowce (Coccolithophorales) 10.2. Królestwo: zwierzęta (Animalia) 10.2.1. Typ: stawonogi (Arthropoda) 10.2.1.1. Gromada: małżoraczki (Ostracoda) 10.2.1.2. Gromada: skrzelonogi, liścionogi (Branchiopoda) 10.2.2. Typ: strunowce (Chordata) 10.2.2.1. Gromada: konodonty (Conodonta) 10.3. Królestwo: rośliny (Plantae) 10.3.1. Pyłki i zarodniki 11. Skamieniałości roślinne (Ewa Świerczewska-Gładysz) 11.1. Królestwo: rośliny (Plantae) 11.1.1. Glony (Algae) 11.1.2. Gromada: rośliny telomowe, osiowe (Embryophyta) 11.1.2.1. Najstarsze rośliny lądowe 11.1.2.2. Paprotniki (Pteridophyta) 11.1.2.2.1. Podgromada: widłakowe (Lycophytina) 11.1.2.2.2. Podgromada: skrzypowe (Sphenophytina) 11.1.2.2.3. Podgromada: paprociowe (Pterophytina) 11.1.2.3. Rośliny nasienne (Spermatophyta) 11.1.2.3.1. Podgromada: nagozalążkowe wielkolistne (Cycadophytina) 1.2.3.1.1. Klasa: paprocie nasienne (Pteridospermopsida) 11.1.2.3.1.2. Klasa: sagowce (Cycadopsida) 11.1.2.3.1.3. Klasa: benetyty (Bennettitopsida) 11.1.2.3.2. Podgromada: nagozalążkowe drobnolistne (Pinophytina) 11.1.2.3.2.1. Klasa: kordaity (Cordaitopsida) 11.1.2.3.2.2. Klasa: szpilkowe, iglaste (Coniferophyta) 11.1.2.3.2.3. Klasa: miłorzębowe (Ginkgopsida) 11.1.2.3.3. Pogromada: okrytozalążkowe, okrytonasienne (Angiospermae) 12. Planisekcja (Włodzimierz Mizerski) 12.1. Bieg i upad granic (powierzchni) geologicznych 12.2. Struktury geologiczne na mapach planisekcyjnych 13. Intersekcja (Włodzimierz Mizerski) 13.1. Zależność przebiegu linii intersekcyjnych od ukształtowania terenu 13.1.1. Intersekcja w obszarze urzeźbionym o budowie płytowej 13.1.2. Intersekcja w obszarze urzeźbionym o warstwach (powierzchniach) nachylonych 13.2. Wyznaczanie linii intersekcyjnej na mapie Wyznaczanie biegu i upadu powierzchni na podstawie linii intersekcyjnej 14. Profile i przekroje geologiczne (Piotr Czubla) 14.1. Przykłady interpretacji profili geologicznych 14.2. Zasady interpretacji przekrojów geologicznych 15. Kompas geologiczny (Włodzimierz Mizerski) 15.1. Budowa kompasu 15.2. Pomiar parametrów zalegania powierzchni 15.3. Pomiar orientacji prostej 15.4. Pomiar wysokości względnych 16. Dokumentacja odsłonięć (Włodzimierz Mizerski) 16.1. Obserwacje litologiczne 16.2. Obserwacje stratygraficzne i paleontologiczne 16.3. Obserwacje i pomiary tektoniczne 16.4. Obserwacje hydrogeologiczne i geologiczno-inżynierskie 16.5. Obserwacje współczesnych procesów geodynamicznych 16.6. Dokumentacja odsłonięcia
Sygnatura czytelni BMW: XI H 209 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 145939 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The demon in the machine : how hidden webs of information are solving the mystery of life.
Bibliografia na stronach 275-279. Indeksy.
1.Czym jest życie? 2.Pojawienie się demona 3.Logika życia 4.Darwinizm 2.0 5.Upiorne życie i demony kwantowe 6.Niemal cud 7.Duch w maszynie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149738 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przyjęta nazwa tłumaczki: Małgorzata Guzowska-Dąbrowska. W książce także ISBN oryginału.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeksy.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nazwy autorów strony 571-[577].
Bibliografia przy rozdziałach.
Metody pozyskiwania, hodowli, doskonalenia i przechowywania drobnoustrojów o znaczeniu przemysłowym Ogólna charakterystyka drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych Pozyskiwanie drobnoustrojów przydatnych w procesach mikrobiologicznych Metody hodowli oraz stabilizacji drobnoustrojów w warunkach tlenowych (z uwzględnieniem bioreaktorów i immobilizacji w żelach) Hodowla drobnoustrojów w warunkach beztlenowych Protoplasty grzybów: otrzymywanie, właściwości, zastosowanie Doskonalenie szczepów – mutageneza, fuzja i elektroporacja protoplastów Sposoby przechowywania szczepów przemysłowychPodstawy nowoczesnych technik wykorzystywanych w biotechnologii mikrobiologicznej i naukach pokrewnych Mikroskopia konfokalna, fluorescencyjna i spektrofluorymetria izotopowe (izotopy promieniotwórcze) Chromatografia (R. Szewczyk) Spektrometria mas Absorpcyjna spektrometria atomowa. Nowoczesne techniki cyfrowe stosowane do rejestrowania zmian zachodzących w środowisku Określanie przynależności taksonomicznej drobnoustrojów Genotypowe techniki różnicowania i identyfikacji bakterii (M. Krupiński) Grzyby należące do Mucoromycota, Ascomycota i Basidiomycota – cechy morfologiczne, biochemiczne i analiza genetyczna (Biotypowanie drobnoustrojów metodami LC-MS/MS i MALDI-TOF/TOF Przemysłowe wykorzystanie drobnoustrojów Procesy biosyntezy Procesy fermentacji Procesy biotransformacji Drobnoustroje w ochronie środowiska i zdrowia człowieka Rewitalizacja zdegradowanych terenów zieleni miast Analiza mikrobiologiczna skażonych środowisk – sekwencjonowanie nowej generacji Biologiczne oczyszczanie ścieków. Kompostowanie odpadów Wykorzystanie odpadów zieleni miejskiej do produkcji energii w lokalnych biogazowniach i spalarniach oraz syntezy lakaz grzybowych Biodegradacja toksycznych ksenobiotyków Mikrobiologiczna eliminacja metali ciężkich ze środowiska (M. Słaba, J. Nykiel-Szymańska) Procesy detoksykacji skażonych środowisk. Testy toksykologiczne Wykorzystanie odpadów przemysłowych w biotechnologii mikrobiologicznej Biodeterioracja wywołana przez grzyby (Charakterystyka i wykorzystanie enzymów ligninolitycznych produkowanych przez grzyby w ochronie środowiska, przemyśle i medycynie Określanie właściwości przeciwdrobnoustrojowych makromolekuł (dendrymery) i nowo syntetyzowanych związków srebra Grzyby entomopatogenne i ich wykorzystanie w biokontroli. Grzyby toksynotwórcze. Poszukiwanie i identyfikacja aflatoksyn Omics w biotechnologii drobnoustrojów Proteomika w analizie mikrobiologicznej degradacji ksenobiotyków Analiza metabolomiczna jako narzędzie służące do wielopoziomowej charakterystyki procesu biodegradacji Zastosowanie lipidomiki w badaniu procesów detoksykacji u drobnoustrojów (P. Bernat). Poszukiwanie biomarkerów w przemyśle i medycynie Analiza ilościowa pestycydów – multimetody Podłoża, bufory Podłoża Bufory Zdjęcia makroskopowe i mikroskopowe szczepów grzybów stosowanych w badaniach i w dydaktyce Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Biotechnologii Uniwersytetu Łódzkiego Zdjęcia grzybów z hodowli prowadzonych w warunkach laboratoryjnych Fotografie drzew i drewna porażonych przez grzyby ligninolityczne
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 100 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15052 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 47-50. Indeks.
1.Wskaźniki makroskopowe 2.Zapach i barwa osadu czynnego 3.Mętność cieczy nadosadowej 4.Właściwości sedymentacyjne osadu czynnego 5.Rozwarstwianie osadu czynnego 6.Piana 7.Wskaźniki mikroskopowe 8.Morfologiczne cechy osadu czynnego 9.Osad spuchnięty 10.Osad rozdrobniony 11.Pierwotniaki i Metazoa 12.Indeksy biotyczne
Sygnatura czytelni BMW: II M 334 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149707 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15042 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik, 2007-
Wcześniejsza częstotliwość: Nieregularnie, 2002-2006
2002, nr. 1 = nr. 10-.
Od 2003, nr. 1 [Janusz Falkowski editor-in-chief].
Od 28, 2 (2013) [Małgorzata Woźniak editor-in-chief].
Zawartość zasobu Magazyn P 3061 udostępniany w BWEiZ
10-12 = 1-3/ 2002
13 = 1 + suppl. nr 1/2003
14-15 = 2-3 2003
16-17 = 1-2 2004 + suppl. nr 2
18-19 = 1-2 2005
20-21 = 1-2 2006 + suppl. nr 3
Vol.22 nr 2-4 2007 + suppl. nr 4
Vol.23 nr 3-4 2008
Vol.24 nr 1-4 2009
Vol.25 nr 1-4 2010
Vol.26 nr 1-4 2011
Vol.27 nr 1-4 2012
Vol.28 nr 1-4 2013
Vol.29 nr 1-4 2014
Vol.30 nr 1-4 2015
2016 Vol. 31 nr 1-4
2017 Vol. 32 nr 1-4
2018 Vol. 33 (1-4)
2019 Vol. 34 (1-4)
2020 Vol. 35 (1-4)
2021 . Dostępne w zbiorach BMW
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności