Zdrowie publiczne
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(99)
Forma i typ
Książki
(73)
Artykuły
(18)
Publikacje naukowe
(11)
Czasopisma
(8)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Dostępność
tylko na miejscu
(66)
dostępne
(32)
Placówka
Wypożyczalnia
(32)
Biblioteka Międzywydziałowa
(10)
Biblioteka WEiZ
(7)
Biblioteka WWFiF
(48)
Magazyn
(1)
Autor
Januszewicz Paweł (1952- )
(3)
Wrona-Wolny Weronika (1950- )
(3)
Demel Maciej
(2)
Frąckiewicz Lucyna (1926-2009)
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Głowacka Maria Danuta
(2)
Jawień Bożena
(2)
Karski Jerzy Bohdan (1934-2009)
(2)
Kulik Teresa Bernadetta
(2)
Makowska Bożena (1954- )
(2)
Mazur Artur (medycyna)
(2)
Obłoza Beata
(2)
Paszkowska Małgorzata (prawo)
(2)
Raba Grzegorz
(2)
Siemiński Marek
(2)
Adamczyk-Kloczkowska Bożena
(1)
Andrzejewski Waldemar
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Bielecki Tomasz
(1)
Bielicki Tadeusz
(1)
Bieńkowska-Bury Monika
(1)
Bigos Monika
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Bogucki Jacek
(1)
Bojar Iwona
(1)
Brodniak Włodzimierz A
(1)
Brodniewicz Aleksander
(1)
Brzozowski Jan
(1)
Błaszczuk Katarzyna
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chmielewski Łukasz
(1)
Ciżkowicz Piotr
(1)
Czerw Aleksandra
(1)
Dahlke Grzegorz
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Deaton Angus (1945- )
(1)
Denys Andrzej (1939- )
(1)
Devlin Nancy
(1)
Dolan Paul (1968- )
(1)
Dormann Aanna
(1)
Durlak Damian
(1)
Dziewięcka-Bokun Ludmiła
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Fidusiewicz Anna
(1)
Folland Sherman
(1)
Frankowicz Marek
(1)
Frąckiewicz-Wronka Aldona
(1)
Fudali-Walczak Magdalena
(1)
Fudali-Wlaczak Magdalena
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Gilga Krystyna
(1)
Goodman Allen C. (1947- )
(1)
Gosiewska Ewa
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Gujski Mariusz
(1)
Gwóźdź Bolesław (1928-2005)
(1)
Górny Adam
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hansen Arwid
(1)
Hibner Elżbieta
(1)
Holovanova Iryna I
(1)
Horoch Andrzej
(1)
Hołówka Jacek
(1)
Hrynkiewicz Józefina
(1)
Jachimowicz-Gaweł Dorota
(1)
Jędrzejewska Sidonia
(1)
Kaczor-Szkodny Paulina
(1)
Kassolik Krzysztof
(1)
Kasynets Svitlana S
(1)
Kiljański Marek
(1)
Konferencja "Wspólczesna polityka Polski na tle Unii Europejskiej" (2000 ; Kraków)
(1)
Konferencja Naukowa "10 lat transformacji w Polsce : fakty i opinie" (1999 ; Warszawa)
(1)
Korona Magdalena
(1)
Korporowicz Violetta
(1)
Kowalewski Ireneusz
(1)
Kozik Wojciech (nauki medyczne)
(1)
Kościńska Elżbieta
(1)
Krasucki Piotr
(1)
Królikowski Tomasz (technologia żywności)
(1)
Kuchcińska Maria
(1)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(1)
Latalski Maciej
(1)
Lorkowski Jacek
(1)
Mackiewicz Andrzej
(1)
Malinowska-Misiąg Elżbieta
(1)
Maliszewska-Nienartowicz Justyna
(1)
Marek Michał
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Mickiewicz Agnieszka
(1)
Miler Agnieszka
(1)
Miniszewska Joanna
(1)
Morris Stephen
(1)
Mynarski Władysław
(1)
Myszkowska-Ryciak Joanna
(1)
Nieszporska Sylwia
(1)
Nojszewska Ewelina
(1)
Nycz Małgorzata
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Olefir Andrii
(1)
Olsen Jan Abel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(32)
2000 - 2009
(37)
1990 - 1999
(8)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(3)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(99)
Język
polski
(96)
angielski
(3)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Pracownicy socjalni
(3)
Pracownicy służby zdrowia
(3)
Urzędnicy
(3)
Lekarze
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Zdrowie publiczne
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Górny Śląsk
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(8)
Artykuł z czasopisma naukowego
(7)
Podręcznik
(7)
Materiały konferencyjne
(3)
Opracowanie
(3)
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Czasopisma ekologiczne polskie
(1)
Dane statystyczne
(1)
Podręczniki
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Nauka i badania
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(10)
Unia Europejska
(5)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(2)
Niekonwencjonalne Źródła Energii
(1)
99 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
T. 1 pt. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, t. 2 pt. Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 28,3 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 43,3
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 136455, M 13316 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 136454 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7197 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 1.Zdrowie i jego uwarunkowania (Henryk Kirschner) 1.1.Określenie zdrowia 1.2.Kryteria zdrowia 1.3.Ocena zdrowia populacji 1.4.Uwarunkowania zdrowia 2.Żywność i żywienie a zdrowie (Jan Gawęcki) 2.1.Żywność wczoraj i dziś oraz i jej wykorzystanie w żywieniu 2.2.Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia 2.3.Żywność jako lek 3.Epidemiologia żywieniowa (Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska) 3.1.Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 3.2.Ocena wielkości spożycia żywności 3.3.Klasyfikacja badań epidemiologicznych 3.4.Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 3.5.Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 4.Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej (Hanna Roszkowska) 4.1.Wskaźniki biologiczne 4.2.Pozytywne mierniki zdrowotne 4.3.Negatywne mierniki zdrowotne 4.4.Zintegrowane mierniki zdrowia 4.5.Źródła danych o zdrowiu 5.Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie (Lidia Wądołowska) 6.Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek) 6.1.Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 6.2.Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 6.3.Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 7.Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji (Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska) 7.1.Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 7.2.Składniki diety a ekspresja genów 7.3.Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 7.4.Składniki diety a stabilność genomu II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 8.Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek) 8.1.Uwarunkowania makroekonomiczne 8.2.Uwarunkowania mikroekonomiczne 9.Czynniki klimatyczne a sposób żywienia (Jerzy Bertrandt) 9.1.Klimat i jego zróżnicowanie 9.2.Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 9.3.Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 9.4.Klimat a model żywienia 10.Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia (Janusz Czapski, Józef Korczak) 10.1.Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 10.2.Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii 11.Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa (Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk) 11.1.Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe 11.2.Kuchnie narodowe i regionalne 12.Czynniki społeczne a żywność i żywienie (Marzena Jeżewska-Zychowicz) 12.1.Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia 12.2.Środowisko społeczne a sposób żywienia 12.4. Społeczne funkcje żywności i żywienia 13.Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia (Magdalena Weber, Beata Ziółkowska) 13.1.Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 13.2.Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 13.3.Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 14.Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe (Lidia Wądołowska) 14.1.Problemy żywieniowe niemowląt 14.2.Problemy żywieniowe małych dzieci 14.3.Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej 14.4.Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym 14.5.Problemy żywieniowe osób w starszym wieku 14.6.Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym 14.7.Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty 15.Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania (Ewa Halicka, Barbara Kowrygo) 15.1. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku 15.2.Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia 15.3.Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 16.Upowszechnianie wiedzy o żywieniu (Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka) 16.1.Planowanie upowszechnienia wiedzy o żywieniu 16.2.Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce 16.3.Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji 16.4.Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej 17.Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu (Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki) 17.1.Wegetarianizm 17.2.Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych 17.3.Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych 18.Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa (Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska) 18.1.Wzbogacanie obligatoryjne 18.2.Wzbogacanie dobrowolne 18.3.Rynek żywności wzbogacanej 18.4.Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności 18.5.Rola wzbogacania w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa 19.Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności (Anna Brzozowska, Regina Olędzka) 19.1.Suplementy diety jako środki spożywcze 19.2.Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 19.3.Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 19.4.Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 19.5.Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 20.Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny (Lucjan Szponar, Halina Turlejska) 20.1.Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych 20.2.Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 20.3.Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 21.Bioterroryzm żywnościowy (Jerzy Bertrandt) 22.Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym (Lucjan Szponar) 22.1.Komisja Kodeksu Żywnościowego 22.2.Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 22.3.System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 23.Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 23.1.Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 23.2.Przepisy dotyczące znakowania żywności 23.3.Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 24.Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (Jacek Kijowski) 24.1.Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.2.Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 24.3.Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.4.Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów 24.5.Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 25.Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku (Anna Gronowska-Senger) 25.1.Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 25.2.Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 75
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153571 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9030 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Bibliografia na stronach 406-408
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4644 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zdrowie publiczne w Polsce / Maria Danuta Głowacka, Joanna Zdanowska. - Stan prawny na 1 lutego 2013 r. - Warszawa : ABC a Wolters Kluwer business, 2013. - 247 s. ; 21 cm.
Bibliogr., netogr. s. [125]-129. Wykaz aktów prawnych s. [130]-132. Orzecznictwo s. [133].
Dla studentów zdrowia publicznego, pielęgniarstwa i dziedzin pokrewnych oraz dla uczestników różnych form kształcenia podyplomowego z zakresu ochrony zdrowia.
Sygnatura czytelni BWF: VII W 16
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7100 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Sprostać wyzwaniom medycyny i zmianom w ochronie zdrowia, czyli SALMED 2020./ Ewa Gosiewska W: Praktyczna Fizjoterapia i rehabilitacja Rok 2020, nr 113, s. 24-26. - 2020.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 383-[384].
Dla studentów wydziałów medycyny zajmujących się żywieniem człowieka, a także studentów medycyny i nauk o zdrowiu.
I. Zagadnienia zdrowia publicznego i ochrony środowiska - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Pojęcie i cel ochrony zdrowia 2. Ochrona zdrowia w Polsce 3. Promocja zdrowia i edukacja prozdrowotna 4. Światowa Organizacja Zdrowia i inne organizacje związane z ochroną zdrowia 5. Społeczne organizacje ochrony zdrowia 6. Zanieczyszczenie środowiska a ochrona zdrowia II. Mechanizmy obronne organizmu ludzkiego - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Główne składniki układu odpornościowego Komórki układu odpornościowego Pozakomórkowe składniki układu odpornościowego Narządy limfatyczne Pozostałe składniki układu odpornościowego 2. Odpowiedź immunologiczna 3. Rozwój odporności w ontogenezie i modelowanie odporności 4. Patologiczne mechanizmy odpornościowe Anafilaksje Choroby autoimmunologiczne Niedobory odporności wywołane przez leki 5. Wpływ żywienia na odporność III. Choroby i ich profilaktyka - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Podział chorób i czynniki chorobotwórcze 2. Schorzenia układu pokarmowego Wirusowe zapalenie wątroby Zakażenia Helicobacter pylori Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Zakażenia enterowirusami Zakażenia i zatrucia pokarmowe Zatrucia grzybami Zatrucia roślinami zielnymi Zatrucia chemiczne 3. Schorzenia układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Miażdżyca Choroba niedokrwienna serca Zawał serca Udary mózgu i ich profilaktyka 4. Schorzenia układu kostnego Krzywica Osteoporoza 5. Zakaźne choroby wieku dziecięcego Wybrane choroby bakteryjne Wybrane choroby wirusowe 6. Gruźlica jako choroba społeczna 7. Choroby niezakaźne Otyłość Cukrzyca Dyslipidemie 8. Choroby nowotworowe 9. Wybrane choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego Choroba Parkinsona Choroba Alzheimera Żywieniowa prewencja otępień 10. Zespół nabytego niedoboru odporności - AIDS 11. Choroby alergiczne 12. Wybrane choroby pasożytnicze i odzwierzęce Choroby pasożytnicze Parazytozy wywołane przez pierwotniaki Parazytozy wywołane przez robaki obłe Parazytozy wywołane przez robaki płaskie (tasiemczyce) Parazytozy wywołane przez grzyby Choroby odzwierzęce IV. Pomoc przedmedyczna w nagłych wypadkach - Tomasz Królikowski 1. Podstawy prawne pierwszej pomocy 2. Zasady udzielania pierwszej pomocy Opatrywanie ran Krwotoki i krwawienia Obrażenia głowy Rany klatki piersiowej Rany brzucha Obrażenia miednicy Złamania Omdlenia Oparzenia 3. Wyposażenie apteczki V. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak 1. Anoreksja psychiczna 2. Bulimia psychiczna.. 3. Zespół kompulsywnego jedzenia 4. Inne niespecyficzne zaburzenia odżywiania VI. Profilaktyka i korygowanie wad rozwojowych -Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Wady narządu słuchu 2. Wady narządu wzroku 3. Wady narządu żucia i profilaktyka stomatologiczna 4. Wady postawy VII. Uzależnienia i metody zapobiegania im - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Uzależnienie od środków psychoaktywnych 2. Alkoholizm 3. Palenie tytoniu i nikotynizm 4. Inne uzależnienia VIII. Wybrane zagadnienia zdrowia psychicznego - Zuzanna Toeplitz 1. Zagrożenia rozwoju psychicznego - teoria kryzysów rozwojowych Eriksona
Sygnatura czytelni BWF: VII W 27
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8355 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach. Indeks.
Szybkie starzenie się dobrych praktyk Rosnące znaczenie zdrowia pracowników w Polsce w świetle aktualnych badań Konieczność i skala modernizacji prywatnego finansowania ochrony zdrowia Publiczna ochrona zdrowia w Polsce Edukacja i świadomość zdrowotna Kluczowe wyzwania – systemowe, organizacyjne i indywidualne SYSTEM WYNAGRADZANIA A OCHRONA ZDROWIA PRACOWNIKÓW Nagradzanie i wynagradzanie System wynagradzania a bezpieczeństwo zdrowotne i motywacja pracowników Potrzeba indywidualizacji podejścia w zakresie wynagradzania pracowników a zwrot z inwestycji w zdrowie pracowników WYKORZYSTANIE TRADYCYJNYCH I CYFROWYCH SYSTEMÓW ZKL W BUDOWANIU EFEKTYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA PRACOWNIKÓW Zarządzanie kapitałem ludzkim – systemy, ich funkcje i rola w organizacji Transformacja cyfrowa systemów ZKL Zdrowie pracowników – relacje, narzędzia, pomiar Podsumowanie i dalsze kierunki rozwoju PROGRAM OCHRONY ZDROWIA PRACOWNIKÓW – PROPOZYCJA MODELOWEGO ROZWIĄZANIA Komplementarność korzyści (pracownik-rodzina-firma-społeczeństwo/podejście zrównoważone) Zróżnicowanie finansowania – optymalne wykorzystanie środków publicznych, środków pracodawcy, środków prywatnych Kompleksowość usług prozdrowotnych Zwrot z inwestycji w zdrowie pracowników PRAWO PRACY A ZDROWIE Waldemar Urbanowicz, Waldemar Gujski POTRZEBY PRACODAWCÓW WZGLĘDEM SYSTEMU OCHRONY ZDROWIA – NOWE WYZWANIA W OBLICZU STARZENIA SIĘ POPULACJI Filip Raciborski Absencja w Polsce w oparciu o dane ZUS Wiek a choroby i dolegliwości przewlekłe Proces starzenia się populacji Polski Zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwie Zmiany demograficzne a stan zdrowia osób aktywnych zawodowo 7. MEDYCYNA PRACY A OCHRONA ZDROWIA PRACOWNIKÓW Organizacja służby medycyny pracy w Polsce Obowiązki pracodawcy i badania profilaktyczne pracowników Cele strategiczne i długofalowe Koncepcja czterech poziomów MEDYCYNA STYLU ŻYCIA A OCHRONA ZDROWIA PRACOWNIKÓW Odżywanie Aktywność fizyczna Higiena snu Zarządzanie stresem Relacje międzyludzkie Uzależnienia Rola medycyny stylu życia w przedsiębiorstwach MEDYCYNA ŚRODOWISKOWA A OCHRONA ZDROWIA PRACOWNIKÓW Czym jest medycyna środowiskowa? Rola medycyny środowiskowej w profilaktyce zdrowotnej i promocji zdrowia w zakładzie pracy Wpływ wybranych interwencji z zakresu medycyny środowiskowej na poczucie bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników 10. GŁÓWNE PROBLEMY ZDROWOTNE W POSZCZEGÓLNYCH TYPACH PRZEDSIĘBIORSTW Używanie wyrobów tytoniowych Nadciśnienie tętnicze Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) Niewłaściwe zachowania żywieniowe Wysoki poziom cukru (glukozy) we krwi Spożywanie napojów alkoholowych Podwyższony poziom cholesterolu LDL Ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza Upośledzenie czynności nerek STRATEGIA ZDROWOTNA PRZEDSIĘBIORSTWA Podstawowe elementy strategii zdrowotnej przedsiębiorstwa Modelowa strategia zdrowotna przedsiębiorstwaREKOMENDACJE WDROŻENIOWE Uwzględnienie rynku pracy i potrzeb pracowników Wdrożenie strategii zdrowotnej jako integralna część strategii przedsiębiorstwa Identyfikacja i monitorowanie potrzeb zdrowotnych pracowników Promocja zdrowia w miejscu pracy jako element polityki zdrowotnej państwa Kultura pracy wspierająca zdrowie Legislacja wspierająca wdrażanie programów promocji zdrowia w miejscu pracy Zaangażowanie jednostek samorządu terytorialnego Budowanie odległej przyszłości w krótkim okresie Koncentracja na pracowniku Mierzenie sukcesu
Sygnatura czytelni BWF: VII W 32
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8940 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46336 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.s. [277] - 291
Sygnatura czytelni BWF: VII W 2
Sygnatura czytelni BWZ: XII H 26
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WEiZ
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. E 2328 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3807 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105760 L (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2183 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
U dołu s. tyt. i okł.: Podręcznik opracowany w ramach projektu Inżynieria biomedyczna - kierunek przyszłości.
Bibliogr. s. 67-70. Wykaz aktów prawnych s. 71-74.
Dla prowadzących zajęcia z przedmiotu organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia dla kierunku studiów inżynieria biomedyczna.
Sygnatura czytelni BWF: VII W 19,2
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7506 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. cz., okł. i grzb.: Żywienie w zdrowiu publicznym.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 234,1 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VII W 11,1
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 122924 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5649 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. cz., okł. i grzb.: Niedożywienie a zdrowie publiczne.
Nazwy aut. na s. 260-261.
Bibliogr. przy pracach Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 48,2 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 129291 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Na straży unijnego budżetu / Sidonia Jędrzejewska. W: Perspektywy Europejskie. 2012, nr 9, s. 25-26. - 2012
Dokument nadrzędny: Perspektywy Europejskie.
(Autoprezentacje deputowanych : Polacy w Europarlamencie); (Forum Europejskie)
Kartoteka zagadnieniowa: Unia Europejska
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 211-218.
Sygnatura czytelni BWF: X G 38
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 114530 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3834 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Praktyka i teoria promocji zdrowia / Jerzy B. Karski. - Wydanie VI. - Warszawa : CeDeWu, 2023. - 296, [6] stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 289-296 i przy rozdziale 4.
Znaczenie rozwoju pojęcia zdrowia dla tworzenia nowych pojęć i wartości 9 1.1. Wpływ rozwoju pojęcia zdrowia na powstawanie nowych dziedzin nauki i terminów 9 1.2. Znaczenie rozwoju promocji zdrowia dla powstania strategii i programów pozyskiwania zdrowia 12 Psychologiczne i antropologiczne aspekty zdrowia 18 2.1. Psychologiczne aspekty zdrowia 18 2.2. Antropologiczne aspekty zdrowia 21 2.2.1. Problem normy i normalności 21 2.2.2. Pojęcie normy fizjologicznej 22 2.2.3. Teoria homeostazy a granice norm 22 2.2.4. Adaptacja 23 2.2.5. Zdolności adaptacyjne a rozwój chorób 24 Zdrowie, normy etyczne i zasady światopoglądowe 25 3.1. Przegląd norm etycznych i zasad światopoglądowych a zdrowie 25 3.2. Skrótowy przegląd norm i zasad światopoglądowych a bioetyka 28 3.2.1. Punkt widzenia Światowej Organizacji Zdrowia na etykę i prawa człowieka 33 3.3. Bioetyka a promocja zdrowia 35 Uwarunkowania zdrowia i środowiska wspierające zdrowie 38 4.1. Uwarunkowania zdrowia 38 4.1.1. Środowiska wspierające zdrowie 60 4.2. Metody pomiaru wyników działań na rzecz poprawy uwarunkowań zdrowia 61 Wybrane polityki i strategie promocji zdrowia 63 5.1. Umiejętność odczytywania zdrowia (Health literacy) 63 5.1.1. Odczytywanie zdrowia a salutogeneza 65 5.1.2. Odczytywanie zdrowia a siły napędowe rozwoju ludzkiego 66 5.2. Polityki i strategie promocji zdrowia z uwzględnieniem płci 67 5.2.1. Polityki i strategie promocji zdrowia kobiet 67 5.2.2. Polityki i strategie promocji zdrowia mężczyzn 70 Udział promocji zdrowia w osiąganiu celów zdrowotnych 79 6.1. Działania promocji zdrowia ukierunkowane na wyniki zdrowotne 79 6.2. Metodologia oceny potrzeb zdrowotnych 82 6.3. Ocena wpływu na zdrowie (HIA ? Health Impact Assessment) 86 6.4. Ustanawianie celów zdrowotnych 95 6.5. Pomiar wyników zdrowotnych uzyskanych poprzez programy promocji zdrowia 96 6.5.1. Sześciostopniowy model oceny programów promocji zdrowia 100 6.6. Standardy oceny jakości dla praktyki promocji zdrowia 102 6.6.1. Ogólna ocena jakości praktyki promocji zdrowia 102 6.6.2. Kwestionariusz oceny jakości programów promocji zdrowia 105 6.7. Próby poszukiwania dowodów związku pomiędzy interwencją a wynikiem 109 Programy promocji zdrowia dla środowisk lokalnych: gminy, miasta, powiatu, województwa 112 7.1. Realizacja promocji zdrowia w środowisku lokalnym 113 7.2. Zajęcia praktyczne ? opracowywanie programu promocji zdrowia dla środowiska lokalnego 125 7.3. Skrining proponowanej polityki zdrowotnej 126 Promocja zdrowia jako zadanie dla opieki zdrowotnej 131 8.1. Realizacja zadań promocji zdrowia w podstawowej opiece zdrowotnej 131 8.1.1. Zadania p.o.z. w zakresie promocji zdrowia 132 8.1.2. Przykład projektu włączenia promocji zdrowia do zadań podstawowej opieki zdrowotnej 135 8.2. Realizacja zadań promocji zdrowia praktyce lekarza specjalisty 138 8.3. Realizacja zadań promocji zdrowia w praktyce innych profesjonalistów opieki zdrowotnej 139 8.4. Realizacja zadań promocji zdrowia w praktyce działów niemedycznych opieki zdrowotnej 141 Środowisko i zdrowie ? zdrowie środowiskowe 144 9.1. Ochrona środowiska a zdrowie 144 Aktualne możliwości wykorzystania teorii ekonomii zdrowia dla potrzeb promocji zdrowia 152 10.1. Zastosowanie terminologii ekonomii w promocji zdrowia 152 10.2. Przykłady prób wykorzystania teorii ekonomii dla potrzeb promocji zdrowia 155 10.3. Zastosowanie oceny ekonomicznej stosowanej w medycznej opiece zdrowotnej dla celów promocji zdrowia 157 10.3.1. Główne problemy zastosowania technik oceny ekonomicznej w promocji zdrowia 160 Aktualne możliwości finansowania działań promocji zdrowia 162 11.1. Podstawowe źródła finansowania działań promocji zdrowia w Polsce 163 11.2. Przepisy prawa dotyczące działań z zakresu promocji zdrowia i ich finansowania 164 11.3. Finansowanie programów zdrowotnych w Unii Europejskiej 167 Planowanie i wdrażanie krajowych programów zdrowia publicznego 169 12.1. Strategie ukierunkowane na poprawę stanu zdrowia ludności 174 Promocja zdrowia w procesie reformowania systemu opieki zdrowotnej 179 13.1. Strategie dla interwencji w toku reform 180 13.2. Karta Lubljańska 181 13.3. Polityczne aspekty reformy opieki zdrowotnej 186 13.4. Główne problemy i wyzwania polityk zdrowotnych 186 Rola legislacji we wdrażaniu polityki promocji zdrowia 187 14.1. Rola legislacji we wdrażaniu ogólnej polityki zdrowotnej 187 14.2. Przygotowywanie bazy legislacyjnej dla reform systemu opieki zdrowotnej 189 14.3. Wdrażanie legislacji zdrowotnej 190 14.4. Możliwości zmian w politykach zdrowotnych 192 14.4.1. Model woli politycznej 192 14.4.2. Model frakcji politycznych 193 14.4.3. Model politycznego przetrwania 193 Teoria organizacji i zarządzania w promocji zdrowia 197 15.1. Współczesne koncepcje organizacji i zarządzania 197 15.2. Współczesne koncepcje organizacji 198 15.3. Związki i zależności pomiędzy organizacją i otoczeniem 200 15.4. Systemy operacji i planowanie 200 15.5. Projektowanie prac badawczych 202 15.6. Opór wobec zmian 203 15.6.1. Przezwyciężanie oporu wobec zmian 204 15.7. Rozwój nowych kierunków polityki zdrowotnej 205 15.8. Współczesne potrzeby organizacyjne środowisk promujących zdrowie 206 15.9. Kierunki zarządzania zalecane dla promocji zdrowia 207 15.10. Promocja zdrowia w strukturach zarządzania 209 Marketing społeczny w promocji zdrowia 211 16.2. Przykłady podejmowanych działań z zastosowaniem marketingu społecznego 211 16.2.1. Działania przygotowawcze 212 16.2.2. Uwarunkowania efektywności marketingu społecznego 213 16.3. Podstawowe zasady prowadzenia marketingu społecznego dla potrzeb promocji zdrowia 213 16.4. Najważniejsze zagadnienia marketingu społecznego w promocji zdrowia 214 16.5. Zastosowanie marketingu społecznego w promocji zdrowia wg Emersona 214 16.6. Przykłady zastosowania marketingu społecznego w promocji zdrowia 215 Projekty i programy promocji zdrowia ŚOZ i ich rozwój w Polsce 217 17.1. Zdrowe miasta 218 17.2. Zdrowe miejsce pracy 219 17.3. Szkoła promująca zdrowie (Zdrowa Szkoła) 221 17.4. Szpital Promujący Zdrowie 222 17.5. Samorządowy Ośrodek Ekologii i Zdrowia 225 17.6. Zdrowy Dom 226 17.7. Promocja Zdrowia w Podstawowej Opiece Zdrowotnej 227 17.8. Narodowy Program Zdrowia 229 Promocja zdrowia w Unii Europejskiej i szanse jej realizacji według unijnych zasad w Polsce 231 18.1. Pierwszy etap rozwoju działań w zakresie promocji zdrowia 232 18.2. Drugi etap rozwoju działań w zakresie promocji zdrowia 233 18.3. Nowa polityka i strategia zdrowotna w Unii Europejskiej 234 18.4. Współdziałanie w zakresie opieki zdrowotnej i zdrowia publicznego 236 18.5. Szczególne zadania dla promocji zdrowia 237 18.6. Badania naukowe i programy polityki zdrowotnej Unii Europejskiej 239
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154037 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WEiZ
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. E 904 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności