Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(28)
Forma i typ
Książki
(26)
Publikacje naukowe
(5)
Czasopisma
(2)
Dostępność
dostępne
(18)
tylko na miejscu
(15)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(19)
Biblioteka Międzywydziałowa
(14)
Biblioteka WEiZ
(1)
Autor
Gołębiewski Jarosław
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Czyżewski Andrzej
(1)
Domańska Katarzyna (nauki ekonomiczne)
(1)
Duczmal Marian
(1)
Dąbrowska Anna (ekonomia)
(1)
Gaschi-Uciecha Agnieszka
(1)
Gornowicz Mirosław
(1)
Grzelak Maria Magdalena
(1)
Gurgul Eugeniusz
(1)
Hattowski Jan (1908-1972)
(1)
Kielesińska Agata
(1)
Kos Czesław
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia)
(1)
Kwiatkowska Anna
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Nowacki Henryk
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Pizło Wojciech
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Potwora Witold
(1)
Rogoziński Kazimierz
(1)
Rowiński Janusz
(1)
Sapa Agnieszka
(1)
Tomczonek Zofia (1943- )
(1)
Urban Roman
(1)
Zamelska Bronisława
(1)
Zych Anna
(1)
Łoś Janusz (1888-1982)
(1)
Łukiewska Katarzyna
(1)
Śmiechowska Maria
(1)
Żyra Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Temat
Przemysł rolno-spożywczy
(26)
Gospodarka żywnościowa
(7)
Żywność
(5)
Rolnictwo
(4)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(3)
Unia Europejska
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(2)
Innowacje
(2)
Logistyka gospodarcza
(2)
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego (Szreniawa)
(2)
Ochrona konsumenta
(2)
Surowce roślinne
(2)
Unia Europejska (UE)
(2)
Wieś
(2)
Banki
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Biotechnologia
(1)
EQUAL (inicjatywa)
(1)
Ekonomia
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Handel
(1)
Handel międzynarodowy
(1)
Handel wiejski
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje
(1)
Inwestycje zagraniczne
(1)
Jakość produktu
(1)
Jakość żywności
(1)
Klastry (ekon.)
(1)
Komunikacja marketingowa
(1)
Konkurencja
(1)
Konkurencyjność
(1)
Konsumenci (ekon.)
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Leśnictwo
(1)
Logistyka
(1)
Marketing elektroniczny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przedsiębiorstwa
(1)
Przedsiębiorstwo produkcyjne
(1)
Public relations
(1)
Regionalizacja gospodarcza
(1)
Regiony (administracja)
(1)
Rynek
(1)
Samochody
(1)
Technologia żywności
(1)
Zarządzanie
(1)
Zarządzanie projektami
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
Zasoby ludzkie
(1)
Temat: czas
2001-
(7)
2001-0
(3)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Kraje kapitalistyczne
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Opole (woj. opolskie ; okręg)
(1)
Podlaskie, województwo (Polska ; region)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Monografia
(4)
Czasopismo fachowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Czasopismo techniczne
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Nauka i badania
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Transport i logistyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
28 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy. Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu = Science Works / Warsaw University of Life Sciences. Faculty of Agricultural Economics. Department of Agrarian Policy and Marketing ; nr 44)
Publ. wykonana w ramach projektu badawczego nr 2P06R03928 pt. "Perspektywy rozwoju systemów marketingowych produktów roślinnych" finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Informatyzacji.
Bibliogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BMW: III A 71,2(44) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10966 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 119407 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139134 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 6702 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach.
Charakterystyka polskiego sektora żywnościowego (Mirosław Gornowicz) 1.1.Pojęcie sektora żywnościowego 1.2.Produkcja i konsumpcja żywności w Polsce 1.2.1.Produkcja żywności 1.2.2.Konsumpcja żywności 1.3.Polski sektor żywnościowy na tle Unii Europejskiej 1.3.1.Produkcja żywności w Polsce na tle Unii Europejskiej 1.3.2.Konkurencyjność polskich produktów żywnościowych w UE Internacjonalizacja polskiego sektora żywnościowego w kontekście logistyki międzynarodowej (Tomasz Wierzejski) 2.1.Globalizacja relacji i procesów gospodarczych 2.2.Logistyka w procesie umiędzynarodowienia sektora żywnościowego 2.3.Bilans polskiego handlu zagranicznego żywnością w latach 2004-2018 2.4.Struktura geograficzna polskiego handlu zagranicznego żywnością 2.5.Branżowa charakterystyka internacjonalizacji sektora rolno-spożywczego Charakterystyka usług logistycznych (Grzegorz Szczubełek) 3.1.Pojęcie i cechy usługi logistycznej 3.2.Ewolucja usług logistycznych 3.3.Ocena stanu sektora TSL w Polsce w latach 2012-2018 3.4.Przewidywane trendy technologiczne i innowacje w TSL i ich implikacje dla rynku żywności Transport drogowy w obsłudze sektora żywnościowego w Polsce (Małgorzata Kędzior-Laskowska) 4.1.Transport drogowy a sektor spożywczy - wprowadzenie w problematykę 4.2.Formalno-prawne warunki świadczenia usług w drogowym transporcie żywności 4.3.Środki transportu drogowego w obsłudze sektora żywnościowego 4.4.Znaczenie transportu drogowego w sektorze spożywczym w Polsce - jakość, bezpieczeństwo i przykłady dobrych praktyk Ryzyko w działalności przedsiębiorstw logistycznych sektora żywnościowego (Dominika Jakubowska) 5.1.Istota i kategorie ryzyka w łańcuchu dostaw 5.2.Charakterystyka procesu zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw 5.3.Studium przypadku - przykład identyfikacji i oceny ryzyka w łańcuchu dostaw 5.3.1.Opis przykładu 5.3.2.Konstrukcja mapy ryzyka 5.3.3.Opracowanie i analiza mapy ryzyka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150725 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14142 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13859 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
R. 39, nr 1 (1985)-.
Tytuł według okładki.
Opis na podstawie: R. 39, nr 1 (1985).
Tytuł i podtytuł również w języku rosyjskim i angielskim: Piŝevaâ Promyšlennost' : žurnal po tehničeskim i ekonomičeskim voprosam piŝevoj promyšlennosti ; Food Industries : monthly devoted to the technical problems of food industries.
Od t. 42, 5 ([19]88) [Adolf Horubała redaktor naczelny].
Od t. 43, 9/10 ([19]89) wydawca: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA NOT.
Od t. 44, 2/3 ([19]90) [Karol Krajewski redaktor naczelny].
Od t. 46, 7 ([19]92) tytuł również w języku angielskim i niemieckim: Food Industry ; Lebensmittel-Industry.
Od t. 49, 6 ([19]95) [redaktor naczelny Bogusław Imbs].
Od t. 53, 9 ([19]99) brak pierwszego podtytułu.
Od t. 56, 1 (2002) [redaktor naczelny Danuta Chyłek].
Od t. 73, nr 1 (2019) brak redaktora naczelnego.
Od t. 74, nr 1 (2020) [redaktor naczelna Magdalena Maszewska].
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 343
1985 T.39 nr 1-12 ubytek
1986 T.40 nr 1-12 ubytek
1987 T.41 nr 1-12 ubytek
1988 T.42 nr 1-12 ubytek
1989 T.43 nr 1-12 ubytek
1990 T.44 nr 1-12 ubytek
1991 T.45 nr 1-12 ubytek
1999 T.53 nr 1-12 ubytek
2000 T.54 nr 1-12 ubytek
2001 T.55 nr 1-12
2002 T.56 nr 1-12
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka Międzywydziałowa: 1999 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2000 vol. T.54, nr 1, vol. T.54, nr 2, vol. T.54, nr 3, vol. T.54, nr 4, vol. T.54, nr 5, vol. T.54, nr 6, vol. T.54, nr 7, vol. T.54, nr 8, vol. T.54, nr 9, vol. T.54, nr 10, vol. T.54, nr 11, vol. T.54, nr 12, 2001 vol. T.55, nr 1, vol. T.55, nr 2, vol. T.55, nr 3, vol. T.55, nr 4, vol. T.55, nr 5, vol. T.55, nr 6, vol. T.55, nr 7, vol. T.55, nr 8, vol. T.55, nr 9, vol. T.55, nr 10, vol. T.55, nr 11, vol. T.55, nr 12, 2002 vol. T.56, nr 1, vol. T.56, nr 2, vol. T.56, nr 3, vol. T.56, nr 4, vol. T.56, nr 5, vol. T.56, nr 6, vol. T.56, nr 7, vol. T.56, nr 8, vol. T.56, nr 9, vol. T.56, nr 10, vol. T.56, nr 11, vol. T.56, nr 12, 2003 vol. T.57, nr 1, vol. T.57, nr 2, vol. T.57, nr 3, vol. T.57, nr 4, vol. T.57, nr 5, vol. T.57, nr 6, vol. T.57, nr 7, vol. T.57, nr 8, vol. T.57, nr 9, vol. T.57, nr 10, vol. T.57, nr 11, vol. T.57, nr 12, 2004 vol. T.58, nr 1, vol. T.58, nr 2, vol. T.58, nr 3, vol. T.58, nr 4, vol. T.58, nr 5, vol. T.58, nr 6, vol. T.58, nr 7, vol. T.58, nr 8, vol. T.58, nr 9, vol. T.58, nr 10, vol. T.58, nr 11, vol. T.58, nr 12, 2005 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2006 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2007 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2008 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2009 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2010 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7-8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2011 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7-8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2012 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8-9, nr 10, nr 11, nr 12, 2013 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2014 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2015 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2016 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2022 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2023 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2024 nr 1, nr 2, nr 3
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10652 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 7338 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 247-264.
Konkurencja w teorii ekonomii i rozwoju myśli ekonomicznej   1.2. Kwestie definicyjne i interpretacyjne konkurencyjności   1.3. Systemowe ujęcie konkurencyjności   1.4. Międzynarodowy wymiar konkurencyjności 2. Konkurencyjność na poziomie mezoekonomicznym   2.1. Branża jako przedmiot badań mezoekonomii   2.2. Wybrane koncepcje międzynarodowej konkurencyjności branży   2.3. Źródła międzynarodowej konkurencyjności branży   2.4. Specyfika konkurencyjności przemysłu spożywczego 3. Pomiar międzynarodowej konkurencyjności branży   3.1. Klasyfikacja metod pomiaru międzynarodowej konkurencyjności   3.2. Miary potencjału i pozycji konkurencyjnej branży   3.3. Wybrane modele oceny konkurencyjności branży   3.4. Model badawczy zastosowany do oceny międzynarodowej konkurencyjności     przemysłu spożywczego 4. Potencjał konkurencyjny przemysłu spożywczego w krajach członkowskich   Unii Europejskiej   4.1. Potencjał i skala produkcji przemysłu spożywczego   4.2. Produktywność, koszty pracy i innowacyjność przemysłu spożywczego   4.3. Taksonomiczna ocena potencjału konkurencyjnego   4.4. Syntetyczna ocena potencjału konkurencyjnego 5. Pozycja konkurencyjna przemysłu spożywczego w krajach członkowskich   Unii Europejskiej   5.1. Udział w wewnątrzunijnym eksporcie oraz rentowność   5.2. Relacje eksportowo-importowe oraz przewagi komparatywne   5.3. Taksonomiczna ocena pozycji konkurencyjnej   5.4. Syntetyczna ocena pozycji konkurencyjnej 6. Systemowa ocena konkurencyjności oraz interakcje między potencjałem a pozycją   konkurencyjną przemysłu spożywczego   6.1. Taksonomiczna ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu     spożywczego   6.2. Syntetyczna ocena konkurencyjności przemysłu spożywczego   6.3. Zależność między potencjałem a pozycją konkurencyjną   6.4. Ocena wpływu potencjału na pozycję konkurencyjną
Sygnatura czytelni BMW: VI Ą 11 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14959 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 149394 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 189-201. Wykaz aktów prawnych s. 201-202. Netogr. s. 202-203.
Dla osób zainteresowanych problematyką handlu i konkurencyjności międzynarodowej sektora rolno-spożywczego, w tym wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i rolniczych.
Sygnatura czytelni BWZ: IV B 63
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 129321 N (1 egz.)
Biblioteka WEiZ
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. E 4042 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10651 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14031 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108903 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14092 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 142051 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 40446 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności / redakcja naukowa Anna Dąbrowska. - Wydanie I. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza SGH, 2020. - 183 strony : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Krystyna Mazurek-Łopacińska Ekologizacja konsumpcji w kontekście bezpieczeństwa produktów żywnościowych Ekologizacja konsumpcji - istota i cele badań Kategorie bezpieczeństwa ekologicznych produktów żywnościowych Typologia konsumentów na rynku produktów ekologicznych jako wyraz zróżnicowania zachowań konsumenckich Etnocentryzm konsumencki w kształtowaniu postaw wobec żywności ekologicznej Kierunki polityki marketingowej zorientowane na kształtowanie bezpieczeństwa żywnościowego Joanna Szwacka-Mokrzycka, Marzena Lemanowicz Konsumenci wobec żywności ekologicznej Pojęcie żywności ekologicznej Determinanty konsumpcji żywności ekologicznej w świetle badań innych autorów Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie człowieka Zachowania respondentów wobec żywności ekologicznej. Wyniki badań empirycznych Anna Rogala, Renata Nestorowicz, Ewa Jerzyk Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności ekologicznej Charakterystyka żywności ekologicznej Percepcja żywności ekologicznej wśród polskich konsumentów Kwestie bezpieczeństwa żywności ekologicznej w przyszłości Justyna Zwolińska Agroekologia jako instrument bezpieczeństwa żywnościowego w Unii Europejskiej Rolnictwo przemysłowe Agroekologia Wspólna Polityka Żywnościowa Krystyna Świetlik Ekonomiczna dostępność żywności jako indykator bezpieczeństwa żywnościowego Pojęcie i sposoby pomiaru ekonomicznej dostępności do żywności Ekonomiczna dostępność żywności w Polsce w latach 2013-2017 Poziom spożycia podstawowych artykułów żywnościowych Mirosława Malinowska Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności jako obiekt badań Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności Charakterystyka analizowanych artykułów Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności - wyniki analizy zawartości treści artykułów Barbara Kucharska Bezpieczeństwo żywności - perspektywa przedsiębiorstwa i konsumenta Bezpieczeństwo żywności Bezpieczeństwo żywności - przykłady rozwiązań w produkcji i handlu detalicznym Konsument wobec bezpieczeństwa żywności Bezpieczeństwo żywności - perspektywa pokolenia Y w świetle badań bezpośrednich Magdalena Ankiel, Bogdan Sojkin Postrzeganie informacji na opakowaniu w zakresie przydatności żywności do spożycia przez konsumentki w Wielkopolsce Identyfikacja kryteriów oceny przydatności żywności do spożycia przez konsumentów Postrzeganie i ocena informacji o trwałości żywności na opakowaniu przez konsumentki Tomasz Olejniczak Postrzeganie bezpieczeństwa żywności przez seniorów na przykładzie województwa wielkopolskiego Poziom wiedzy osób starszych o zdrowiu, żywności i żywieniu Opinie osób starszych na temat stanu bezpieczeństwa spożywanej żywności Beata Kolny Żywność wygodna a zaspokojenie potrzeb żywieniowych konsumenta Potrzeby żywieniowe i żywność wygodna - charakterystyka pojęć Źródła informacji i charakterystyka próby badawczej Częstotliwość i determinanty zakupu żywności wygodnej w świetle wyników badań własnych Grzegorz Maciejewski Zaufanie konsumentów do nowych rodzajów żywności Zaufanie konsumentów do żywności Nowe rodzaje żywności Zaufanie mieszkańców województwa śląskiego do nowych rodzajów żywności Michał Kucia Wykorzystanie zaangażowania klientów w redukowaniu ryzyka konsumenckiego na rynku żywności Ryzyko w decyzjach nabywczych konsumentów Wykorzystanie koncepcji zaangażowania klienta w redukowaniu ryzyka konsumenckiego Marcin Gębarowski Targi w promowaniu bezpieczeństwa żywności - zróżnicowanie wydarzeń i ich zakresy tematyczne Pojmowanie bezpieczeństwa żywności Identyfikacja wydarzeń wystawienniczych propagujących bezpieczeństwo żywności
Sygnatura czytelni BMW: IX M 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15128 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania / Aleksandra Kowalska. - Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. - Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. - 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Informacje o stanie prawnym we wprowadzeniu.
Bibliografia, netografia na stronach 275-299.
Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyficzne cechy gospodarki żywnościowej Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego . Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych . Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej Fundamentalne kwestie food integrity Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity . Główne problemy food integrity . Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety Identyfikowalność żywności (food traceability) Oszustwa żywnościowe (foodfraud) i inne patologie na rynku i żywności Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej - narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej Źródła danych i metody badawcze Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych - wyniki badań i dyskusja Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności Polityka bezpieczeństwa żywności w UE Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 220 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14747 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147946 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografia / [Politechnika Śląska] ; 752)
Bibliografia na stronach 140-154.
ROZDZIAŁ 1. WEWNĄTRZORGANIZACYJNE PROCESY LOGSTYCZNE W WIELOWYMIAROWEJ STRUKTURZE PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKCYJNEGO 1.1.Istota i pojęcie procesu logistycznego 1.2.Klasyfikacja rodzajowa procesów logistycznych 1.3.Zakłócenia w procesach logistycznych przedsiębiorstw produkcyjnych ROZDZIAŁ 2. TEORETYCZNE UJĘCIE ZARZĄDZANIA RYZYKIEM W PROCESACH LOGISTYCZNYCH 2.1.Istota oraz pojęcie ryzyka 2.2.Klasyfikacje ryzyka w ujęciu ogólnym 2.3.Zarządzanie ryzykiem w procesach logistycznych 2.4.Struktura zarządzania ryzykiem wg ISO 31000 ROZDZIAŁ 3. IDENTYFIKACJA ZAKŁÓCEŃ WPŁYWAJĄCYCH NA REALIZACJĘ PROCESÓW LOGISTYCZNYCH W MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTWACH PRODUKCYJNYCH BRANŻY SPOŻYWCZEJ 3.1.Uzasadnienie podjęcia badań 3.2.Metodyka prowadzenia badań. Charakterystyka próby badawczej 3.2.1.Kryteria oceny wpływu zakłóceń na przebieg procesów logistycznych w MSP branży spożywczej 3.2.2.Ankieta badawcza dla ustalenia wpływu i intensywności zakłóceń przebiegu procesów logistycznych w MSP branży spożywczej. Określenie wielkości próby badawczej 3.3.Wyniki badania zakłóceń w realizacji procesów logistycznych w MSP branży spożywczej 3.3.1.Wyniki badań ilościowych dotyczące identyfikacji zakłóceń w realizacji procesów logistycznych w mikroprzedsiębiorstwach produkcyjnych branży spożywczej 3.3.2.Wyniki badań ilościowych dotyczące identyfikacji zakłóceń w realizacji procesów logistycznych w małych przedsiębiorstwach produkcyjnych branży spożywczej 3.3.3.Wyniki badań ilościowych dotyczące identyfikacji zakłóceń w realizacji procesów logistycznych w średnich produkcyjnych branży spożywczej ROZDZIAŁ 4. MODEL ZARZĄDZANIA RYZYKIEM W REALIZACJI PROCESÓW LOGISTYCZNYCH W MŚP PRODUKCYJNYCH BRANŻY SPOŻYWCZEJ ROZDZIAŁ 5. ZASTOSOWANIE MODELU ZARZĄDZANIA RYZYKIEM W WYBRANYCH PRZEDSIĘBIORSTWACH PRODUKCYJNYCH BRANŻY SPOŻYWCZEJ NALEŻĄCYCH DO SEKTORA MŚP 5.1.Weryfikacja zastosowania modelu w mikroprzedsiębiorstwie produkcyjnym branży spożywczej 5.2.Weryfikacja zastosowania modelu w małym przedsiębiorstwie produkcyjnym branży spożywczej 5.3.Weryfikacja zastosowania modelu w średnim przedsiębiorstwie produkcyjnym branży spożywczej
Sygnatura czytelni BMW: VI J 83(752) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149713 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 149712 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117660 L (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności