Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(153)
IBUK Libra
(8)
Forma i typ
Książki
(146)
Publikacje naukowe
(11)
E-booki
(8)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Czasopisma
(5)
Artykuły
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(149)
dostępne
(88)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(89)
Biblioteka WB
(8)
Biblioteka Międzywydziałowa
(5)
Biblioteka WEiZ
(1)
Biblioteka WWFiF
(134)
Autor
Tauber Roman Dawid (1945- )
(11)
Mucha-Szajek Ewa
(7)
Siwiński Wiesław (1934- )
(7)
Milewska Mariola
(6)
Błądek Zenon
(5)
Dziedzic Ewa
(5)
Mitura Elżbieta
(5)
Błądek Włodzimierz
(4)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(4)
Koniuszewska Elżbieta
(4)
Manikowski Sławomir
(4)
Oparka Sylwia
(4)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(4)
Sidorkiewicz Marta
(4)
Tokarz-Kocik Anna
(4)
Witkowski Czesław
(4)
Włodarczyk Bogdan
(4)
Biczysko Władysław
(3)
Bosiacki Stefan
(3)
Cymańska-Garbowska Barbara
(3)
Górska-Warsewicz Hanna
(3)
Nowicka Teresa
(3)
Pawlicz Adam
(3)
Sancewicz-Kliś Anna
(3)
Stefański Adam
(3)
Werner Zbigniew T
(3)
Bocho Witold
(2)
Borkowski Stanisław
(2)
Cielecka-Jasińska Beata
(2)
Duda Joanna
(2)
Gospodarek Jerzy
(2)
Harding Keith
(2)
Henderson Paul
(2)
Jedlińska Maja
(2)
Kachniewska Magdalena
(2)
Krzywda Sebastian
(2)
Książek Krystyna
(2)
Lewandowska Agnieszka
(2)
Mikuta Beata
(2)
Milewski Marcin. Program Hotel Mały
(2)
Nastaj Wojciech
(2)
Nierzwicki Witold
(2)
Orłowska Joanna
(2)
Rudnicki Michał (ekonomia)
(2)
Sala Józef
(2)
Sawińska Agnieszka
(2)
Stasiak Andrzej
(2)
Steblik-Wlaźlak Barbara
(2)
Tkaczyk Małgorzata
(2)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(2)
Turkowski Marek
(2)
Tylińska Renata
(2)
Wajgner Maria
(2)
Wilczyński Jörg
(2)
Wolak Grzegorz
(2)
Wszendybył Ewa
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Anan'ev Dmitrij Vâčeslavovič
(1)
Banaszak Ewa
(1)
Bartusiak Irena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Berbeka Jadwiga
(1)
Bernat Małgorzata
(1)
Bobola Agnieszka
(1)
Bodzioch Angelika
(1)
Bojarska Maria (1937- )
(1)
Borodako Krzysztof
(1)
Borzyszkowski Jacek
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Cieślik Ewa
(1)
D'Amico Vito
(1)
Donlan Hugn S
(1)
Dołowy Anna
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa. Dictionary of tourism and hotel trade
(1)
Gardzińska Anna
(1)
Gawlik Agnieszka
(1)
Gniedziejko Marcin
(1)
Granecka Bożena
(1)
Grell Janusz
(1)
Grell Janusz S
(1)
Gworys Wiesław
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Karpińska Marzenna
(1)
Hajdamowicz Alina
(1)
Halemba Piotr (1966- )
(1)
Homola-Skąpska Irena (1929- )
(1)
Hołodnik Daria
(1)
Hunt William Dudley jr
(1)
Hyski Marcin
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Januszewska Małgorzata
(1)
Jaremen Daria
(1)
Jedlińska Maja. Wörterbuch der Touristik und Hotellerie
(1)
Jeznach Maria
(1)
Kachaniewska Magdalena
(1)
Kaj Stanisław H
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Klementowski Kazimierz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(101)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(160)
Niemcy
(1)
Język
polski
(158)
niemiecki
(2)
angielski
(1)
Odbiorca
Menedżerowie
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Hotelarze
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Temat
Hotelarstwo
(152)
Turystyka
(50)
Gastronomia
(27)
Odpoczynek
(12)
Usługi turystyczne
(10)
Agroturystyka
(5)
Biura podróży
(5)
Kultura fizyczna
(5)
Uzdrowiska
(5)
Gastronomia hotelowa
(4)
Czas wolny od pracy
(3)
Ekoturystyka
(3)
Krajoznawstwo
(3)
Marketing elektroniczny
(3)
Młodzież
(3)
Niepełnosprawni
(3)
Obsługa klienta
(3)
Organizacje hotelarskie
(3)
Osoby starsze
(3)
Przedsiębiorstwo turystyczne
(3)
Sport
(3)
Usługi
(3)
Wychowanie fizyczne
(3)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Architektura
(2)
BARY
(2)
Dzieci
(2)
Eco-Management and Audit Scheme
(2)
Edukacja zdrowotna
(2)
Gry i zabawy ruchowe
(2)
Hilton, Conrad Nicholson (1887-1979)
(2)
ISO 14000 (norma)
(2)
Jakość produktu
(2)
Kalkulacja kosztów
(2)
MOTELE
(2)
Organizacje hotelarskie międzynarodowe
(2)
Podatek od towarów i usług
(2)
Przewozy turystyczne
(2)
RESTAURACJE
(2)
Ritz, César (1850-1918)
(2)
Studenci
(2)
Systemy informatyczne
(2)
Turystyka kongresowa
(2)
Turystyka morska
(2)
Wilson, Kemmos (1913-2002)
(2)
Wychowanie fizyczne pozaszkolne
(2)
Zamki i pałace
(2)
Zarządzanie
(2)
APARATURA ELEKTRYCZNA ROZDZIELCZA
(1)
APARATURA ELEKTRYCZNA STEROWNICZA
(1)
Accor
(1)
Administracja
(1)
Akumulatory
(1)
Amunicja
(1)
Animatorzy kultury
(1)
BATERIE GALWANICZNE
(1)
Backpacking (forma podróżowania)
(1)
Benchmarking (metoda)
(1)
Bezpieczeństwo i higiena pracy
(1)
Bezpieczeństwo informacyjne
(1)
Broń
(1)
Czetwertyński, Stefan (1910-1978)
(1)
Czytelnictwo
(1)
DRUTY IZOLOWANE
(1)
Dwory
(1)
Dzieci niepełnosprawne intelektualnie
(1)
Ekonomia współpracy
(1)
Ekonomika
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Gimnastyka
(1)
Gimnastyka Pilates
(1)
Gospodarka kapitalistyczna
(1)
Grand Hotel (Kraków)
(1)
Grand Hotel (Sopot)
(1)
Gry sportowe
(1)
Góry Słonne
(1)
Hotelarstwo lotnicze
(1)
Hotelarstwo okrętowe
(1)
Innowacje
(1)
Internacjonalizacja przedsiębiorstw
(1)
Internet
(1)
Jakość życia
(1)
Językoznawstwo
(1)
KLUBY
(1)
Karta wyników kompleksowa
(1)
Katastrofy ekologiczne
(1)
Kempingi
(1)
Komputery
(1)
Konkurencyjność
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Koszykówka
(1)
Koła krajoznawczo-turystyczne
(1)
Kryzys gospodarczy
(1)
Kształcenie
(1)
Logistyka gospodarcza
(1)
Marketing
(1)
Marketing terytorialny
(1)
Maszyny
(1)
Microsoft Office (oprogramowanie)
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
2001-0
(3)
1901-
(2)
1701-
(1)
1801-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Litwa
(2)
Bałtyk (Polska ; wybrzeże)
(1)
Białoruś
(1)
Dolny Śląsk
(1)
Europa
(1)
Euroregion Bug
(1)
Kraków (Polska ; miasto)
(1)
Londyn (Wielka Brytania ; miasto)
(1)
Sopot (woj. pomorskie)
(1)
Szwajcaria
(1)
Warszawa (Polska ; miasto)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręczniki dla szkół zawodowych
(13)
Podręczniki akademickie
(10)
Podręczniki
(7)
Słowniki angielsko-polskie
(6)
Słowniki terminologiczne
(6)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(6)
Monografia
(5)
Słowniki polsko-angielskie
(5)
Podręcznik
(4)
Poradniki dla nauczycieli
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Słowniki niemiecko-polskie
(2)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Czasopismo fachowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Materiały pomocniczne
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Słowniki polsko-niemieckie
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Zarządzanie i marketing
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Podróże i turystyka
(5)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Transport i logistyka
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
Transport, Spedycja, Logistyka
(1)
161 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Benchmarking doskonałości hoteli historycznych / Kazimierz Perechuda, Daria Hołodnik. - Wydanie 1. - Warszawa : CeDeWu, 2019. - 125 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 113-115.
Wymiary i odniesienia benchmarkingu doskonałości Benchmarking doskonałości jako metoda obrazowania przestrzeni Benchmarking wirtualny: kreowanie przestrzeni turystyki pałacowo-zamkowej Benchmarking sieciowy - analiza kluczowych kontekstów Benchmarking procesowy - analiza kreowania wartości dodanej dla klienta Modelowanie benchmarkingu doskonałości hoteli historycznych Wiedza gorąca turystów w benchmarkingu doskonałości hoteli historycznych Meandry benchmarkingu doskonałości w hotelach historycznych Doskonałość benchmarkingu wirtualnego Doskonałość benchmarkingu sieciowego Doskonałość benchmarkingu procesowego Benchmarkingowe modele biznesu hoteli historycznych w Szwajcarii Benchmarki Hotelu Masson Benchmarki wirtualne Benchmarki sieciowe Benchmarki procesowe Benchmarki klasztoru Klosterhotel St. Petersinsel Benchmarki wirtualne Benchmarki sieciowe Benchmarki procesowe Benchmarki Grandhotelu Giessbach Benchmarki wirtualne Benchmarki sieciowe Benchmarki procesowe Pałac Wartegg Benchmarki wirtualne Benchmarki sieciowe Benchmarki procesowe Hotel Château Béla Benchmarki wirtualne Benchmarki sieciowe Benchmarki procesowe Benchmarkingowe modele biznesu hoteli historycznych w Polsce Etapy modelowania biznesu hoteli historycznych Benchmarking powierzchowny Pałac Jedlinka Pałac Jugowice Benchmarking na obrzeżach Pałac Wiechlice Benchmarking zasysający Zamek Książ (benchmarking „z pozoru zasysający") Pałac Staniszów ProHarmonia (Lądek Zdrój) Falowanie piękna - niuansowanie energii w hotelach pałacowych Energie a pola znaczeń w hotelach pałacowych Energia fizyczna Energia mentalna Energia emocjonalna Energia spirytualna
Sygnatura czytelni BWF: V G 84(1)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8378 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na książce ISBN P.U.H. Betagraf.
Zawiera materiały z III Konferencji Naukowej "Gospodarka turystyczna w XXI wieku - szanse i bariery w warunkach integracji międzynarodowej", Dymaczewo, 17-18 czerwca 2004 r. - inf. ze str. internet. AWF.
Bibliogr. przy ref.
Sygnatura czytelni BWF: K 4/04
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 114532 L (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3780 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108397 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2511 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy i Studia / Uniwersytet Szczeciński, ISSN 0860-2751 ; t. 635)
Na s. tyt. także t. 709, oznaczający nr kolejny serii Rozprawy i Studia, do nru 74 wydawanej przez Wyższą Szkołę Pedagogiczną w Szczecinie.
Bibliogr. s. [221]-226.
Sygnatura czytelni BWF: XII E 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 124488 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4722 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3052 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zaw. słownik terminów turystycznych.
Bibliogr. przy rozdz. i na s. [260]-267. Indeks.
Dla studentów kierunku turystyka i rekreacja oraz praktyków gospodarczych działających w sektorze turystyki.
Sygnatura czytelni BWF: XII J 52
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 120372 N, 120373 (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5222 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5289, F 5396 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Szczeciński, ISSN 1640-6818 ; nr 496)
(Ekonomiczne Problemy Usług, ISSN 1896-382X ; nr 19)
Zaw. mat. z V Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Kadry w gospodarce turystycznej", Szczecin, Berlin, 28-30 maja 2008 r. - inf. ze wstępu i ze s. internet. org.
Sygnatura czytelni BWF: K 4/08
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5157 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4581 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109606, 109604 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2754 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Decyzje cenowe hoteli, podejmowane są w konkretnych warunkach pod wpływem różnych czynników. Błędne byłoby pominięcie przestrzeni geograficznej jako tej, w której zapadają decyzje gospodarcze, jak również tej, w której zmienia się natężenie czynników je determinujących. Potwierdzeniem powyższego jest obserwowany obecnie renesans badań nad lokalizacją działalności gospodarczej oraz rozwój nowych dyscyplin rozpatrujących procesy ekonomiczne w kontekście przestrzennym (ekonometria przestrzenna, geomarketing). Praca jest spojrzeniem na problem przestrzennego zróżnicowania cen usług hotelowych jako następstwa zmiennego w przestrzeni kształtowania się determinujących wskazane ceny czynników: popytu na usługi hotelowe, kosztów prowadzenia działalności hotelowej, poziomu konkurencji na rynku usług hotelowych, uwarunkowań prawnych podejmowania decyzji cenowych w hotelach oraz samego charakteru przestrzeni geograficznej. Praca ma charakter interdyscyplinarny, z pogranicza nauk: geografii społeczno-gospodarczej, ekonomii i nauk o zarządzaniu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Ryzyko motywacyjne w hotelarstwie związane jest z tym, że pracodawcy w branży hotelarskiej, dysponując określonymi zasobami ludzkimi, nie mogą być do końca pewni korzyści, które dzięki tym zasobom osiągną. Wynika to m.in. z niemożności dokładnego określenia a priori wartości wszystkich rezultatów pracy zatrudnionych osób, a także efektów działań podejmowanych w stosunku do pracowników, w tym rezultatów przyjętych sposobów motywowania. Ryzyko motywacyjne jest słabo rozpoznane w literaturze przedmiotu, brakuje praktycznych rozwiązań, jak takie ryzyko mierzyć i jak je redukować. Nowatorski charakter niniejszej rozprawy wynika przede wszystkim z podjętej próby transferu dotychczasowej wiedzy o ryzyku na obszar personalny na poziomie mezoekonomicznym (w branży hotelarskiej) i na poziomie mikroekonomicznym (w przedsiębiorstwie hotelarskim), ze szczególnym uwzględnieniem rodzajów ryzyka generowanych na skutek działań motywacyjnych. Głównym celem monografii jest poznanie roli systemu motywacyjnego w ogra¬niczaniu ryzyka personalnego w hotelarstwie. W realizacji tak postawionego celu głównego mają pomóc sformułowane cele szczegółowe: • rozpoznanie podstawowych źródeł ryzyka personalnego w hotelarstwie, • identyfikacja stanu motywacji pracowniczej i poziomu ryzyka personalnego w przedsiębiorstwach hotelarskich, • egzemplifikacja działań motywacyjnych i cząstkowych rodzajów ryzyka w działalności hotelarskiej na podstawie studiów przypadków. Celem metodycznym pracy jest opracowanie modelu redukcji ryzyka personal¬nego w hotelarstwie opartego na działaniach motywacyjnych. Celem aplikacyjnym jest przeprowadzenie diagnozy oraz dostarczenie mate¬riałów i wniosków, a także narzędzi (modeli), możliwych do wykorzystania przez przedsiębiorców do budowania kapitału ludzkiego w hotelarstwie i ograniczania ryzyka motywacyjnego. Ze wstępu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Ogromna dynamika zmian w otoczeniu współczesnych przedsiębiorstw turystycznych, a także samorządu terytorialnego, konkurujących o ograniczone zasoby, stawia wiele wyzwań w wymiarze społecznym, ekonomicznym i technologicznym przed menedżerami podmiotów gospodarczych oraz administracją samorządową. Wyzwania te dotyczą przede wszystkim konieczności poszukiwania skutecznych sposobów dotarcia do coraz bardziej wymagających klientów (turystów), utrzymywania i wzbogacania relacji z nimi, tworzenia ofert odpowiadających ich oczekiwaniom. Stanowi to cel marketingowego zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i jednostkami samorządu terytorialnego (gminami i regionami będącymi rynkami docelowymi określonych grup turystów). W budowaniu dobrych relacji z turystami oraz z innymi grupami interesariuszy (w przypadku gmin i regionów turystycznych) wykorzystywane są coraz bardziej nowoczesne technologie informacyjne, kreatywne i nowatorskie narzędzia oddziaływania na rynki docelowe w turystyce, elementy koncepcji społecznej odpowiedzialności organizacji i prospołecznych oraz proekologicznych zachowań podmiotów rynku turystycznego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Monografia = Monograph / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1859-1546 ; t. 3)
Tyt. równol. : New Trends in Physical Culture and Tourism in the Context of Hotel Industry and Gastronomy.
Zaw. mat. z Konferencji Naukowej "Nowe tendencje w kulturze fizycznej, turystyce i ich związki z hotelarstwem i gastronomią", Poznań, 5 grudnia 2007 r. - inf. ze s. internet. org.
Bibliogr. przy ref.
Sygnatura czytelni BWF: K 10/07
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 120327 L, 120419, 120420 (3 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5220 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
"Najsławniejsi hotelarze wszech czasów" to chyba najbardziej kompleksowa na świecie pozycja książkowa dedykowana osobistościom hotelarstwa, mającym wkład w rozwój profesji jak i całego przemysłu gościnnego. W trzydziestu sześciu rozdziałach opowiedziano niezwykłe historie czterdziestu jeden hotelarzy: budowniczych, konstruktorów, deweloperów, właścicieli i menedżerów hoteli, szefów kuchni i gastronomii, kreatorów nowych konceptów, marek hotelowych i twórców całych łańcuchów. Z książki dowiemy się, jak powstały koporacje i sieci hotelowe m.in. Ritz, Hilton, Marriott, Radisson, Holiday Inn, Oberoi, Sheraton, Accor, Four Seasons, Days Inn, Residence Inn, Howard Johnson's, Hyatt, Best Western, Trust Houses Forte itp. Sporo miejsca poświęcono prawdziwym pionierom branży, którzy odeszli już w zapomnienie, a niewątpliwie podnieśli rangę zawodu hotelarza i poprawili prestiż przemysłu. Książka "Najsławniejsi hotelarze wszech czasów" to hołd oddany legendom światowego hotelarstwa, które na trwałe zapisały się na kartach historii. SPIS TREŚCI: 1. Johannes Baur - prekursor zawodowego hotelarstwa 2. Henry Flagler - budowniczy hoteli na Florydzie 3. George Pullman - konstruktor hoteli na kołach 4. Franz Josef Bucher - hotelarz i władca szczytów 5. Fred Harvey - dżentelmen, który ucywilizował Dziki Zachód 6. William Waldorf Astor i John Jacob IV - bogaci fundatorzy luksusowych hoteli 7. Wilhelmina Skogh - wielka dama szwedzkiego hotelarstwa 8. Cesar Ritz - król hotelarzy i hotelarz królów 9. Auguste Escoffier - cesarz szefów kuchni 10. George Boldt - geniusz hotelowego zarządzania 11. Braci Sarkies - hotelowi kolonizatorzy Azji 12. George Nungovich - Napoleon egipskiego przemysłu hotelarskiego 13. Anton Bon - pionier szwajcarskiej turystyki 14. Anna Sacher - królowa austriackiego hotelarstwa 15. Ellsworth Statler - największy innowator wśród hotelarzy 16. Oskar Tschirky - Oskar z Waldorfa 17. Karl Baehler - potentat hotelowy Egiptu 18. Lucius Boomer - ojciec chrzestny Waldorf-Astorii bis 19. Conrad Hilton - pionier globalizacji w hotelarstwie 20. Albert Steigenberger - ambasador niemieckiej tradycji grand-hoteli 21. Merile Key Guertin - Mr. Motel czyli ikona marki Best Western 22. Ernest Henderson - człowiek, który stworzył Sheratona 23. Howard Johnson - gospodarz autostrad 24. Mohan Singh Oberoi - pierwszy hotelarz Indii 25. John Willard Marriott - lider amerykańskiego przemysłu gościnnego 26. Charles Forte - baron brytyjskiego hotelarstwa 27. Kemmons Wilson - jeden z tysiąca, który wpłynął na XX wiek 28. Curtis Carlson - mistrz dywersyfikacji 29. John Q. Hammons - legendarny deweloper hotelowy 30. Jay Pritzker - inicjator hoteli atrium i łańcucha Hyatt 31. Isadore Sharp - hotelarz na cztery pory roku 32. Jack DeBoer - ojciec koncepcji hoteli na wydłużony pobyt 33. Bill Marriott Jr. - wielki pasjonat hotelarstwa i szef wielomarkowej korporacji 34. Cecil B. Day - hotelarz z misją 35. Paul Dubrule i Gerard Pelisson - architekci europejskiego hotelarstwa sieciowego 36. Ian Schrager - guru hoteli boutique
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Publikacja jest dziesiątym tomem w serii „Warsztaty z Geografii Turyzmu” wydawanej przez Wydział Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Zawiera teksty z zakresu trzech działów wiedzy: krajobrazu, krajoznawstwa i turystyki. Lektura tych prac uzmysławia wielość relacji, jakie zachodzą między wymienionymi dziedzinami - zarówno w obszarze poznawczym, dydaktycznym, jak i badawczym. Duża część artykułów zaprezentowanych w tej monografii (z działów: krajobraz i krajoznawstwo) została przygotowana na VII Kongres Krajoznawstwa Polskiego, który miał się odbyć w 2020 roku w Łodzi, ale z powodu pandemii wywołanej koronawirusem został przeniesiony na rok 2022. Opublikowane tutaj prace stanowią więc jedną z form upamiętnienia tego wydarzenia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Niniejsza monografia dotyczy bardzo ważnego i aktualnego problemu wynikającego ze starzenia się społeczeństwa w krajach emitujących ruch turystyczny, w tym w Polsce, i związanych z tym problemów dostosowania usług do potrzeb turystów seniorów. Autorki prezentują najnowsze zagadnienia związane z tendencjami i rozwojem rynku usług hotelarskich, odnoszą się do nowych trendów, zmian pokoleniowych, nowych potrzeb turystów seniorów, a także ich podziału na różne segmenty. (…) Poruszana w monografii tematyka może być interesująca dla różnych kręgów odbiorców reprezentujących zarówno stronę praktyczną rynku usług hotelarskich, jak też osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną na ten temat. Z recenzji prof. nadzw. UEP dr hab. Agnieszki Niezgody Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Zamieszczone w zeszycie artykuły, które są efektem prac naukowych prowadzonych w ramach badań podstawowych i wdrożeniowych w różnych ośrodkach akademickich, zawierają wiele ciekawych poznawczo oraz aplikacyjnie informacji. W zgromadzonych tu publikacjach Czytelnik może znaleźć sporo oryginalnych ujęć teoretycznych dotyczących prawnych aspektów promocji zatrudnienia osób bezrobotnych, metod poradnictwa zawodowego i pośrednictwa pracy, zasad i przepisów prawnych ochrony własności intelektualnej oraz kierunków rozwoju edukacji w zakresie ergonomii i ochrony środowiska w sektorze turystycznym i energetycznym. Głównym celem tej publikacji jest zebranie wybranych, ważniejszych elementów, które decydują o efektywnym i kreatywnym zarządzaniu zasobami materialnymi i niematerialnymi w przedsiębiorstwie. Zeszyt ten może posłużyć jako skrótowy, lecz pełen wnikliwych spostrzeżeń podręcznik i przewodnik po zagadnieniach produktywności, ergonomii oraz ochrony pracy. Problematyka zawarta w artykułach ergonomicznych została zaprezentowana na II Międzynarodowym Kongresie Ergonomii w Poznaniu w 2015 roku, zorganizowanym przez Polskie Towarzystwo Ergonomiczne i Politechnikę Poznańską. Teksty te są rezultatem prac naukowych prowadzonych w ramach badań podstawowych i wdrożeniowych, jak również stanowią pokłosie ożywionej dyskusji odbywającej się w trakcie obrad Kongresu, prezentując wiele interesujących informacji. (...)
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Oddajemy do rąk Państwa kolejny numer naszego czasopisma. Tym razem prezentujemy artykuły mocno zróżnicowane tematycznie, reprezentujące bardzo różne dziedziny współczesnych nauk o zarządzaniu. Poszczególne opracowania różnią się nie tylko tematyką badawczą, ale i zastosowaną koncepcją badań. W pierwszym rzędzie zwracamy uwagę na publikacje oparte na badaniach empirycznych, które dominują w tym numerze naszego periodyku. Obejmują one rozpoznanie tak różnych zagadnień, jak wpływ klastrów na rozwój przedsiębiorczości w województwie lubelskim (M. Ginter), sposób wyboru miejsc zakupów przez konsumentów (S. Urban, M. Michałowska), wpływ kryzysu na hotelarstwo w Europie i w Polsce (K. Szydłowska), analiza czynników wpływających na realizację funkcji personalnej (W. Szumowski) oraz sposób wypełniania funkcji właściciela w spółkach Skarbu Państwa (I. Postuła). Ważne z punktu widzenia polityki redakcji są artykuły poświęcone kwestiom metodycznym. Wobec generalnego deficytu tego typu opracowań w krajowych naukach o zarządzaniu publikacje rozwijające koncepcje i metody badawcze uważamy za cenne. Do tego nurtu wśród prezentowanych w czasopiśmie należą artykuły dotyczące metod badania wpływu nazw marek na zachowania nabywców (A. Krycia-Chomińska), sposobów pomiaru kultury organizacyjnej na potrzeby zarządzania talentami (T. Ingram) oraz metod statystycznej analizy dystrybucji dochodów (I. Blagun, L. Dmytryshyn). Za wartościowe uważamy też artykuły poglądowe, rozwijające i porządkujące wiedzę na temat możliwości implementowania tak ważnych koncepcji dla współczesnego zarządzania, jak monitoring i coaching (J. Mróz), zarządzanie projektami (A. Marciszewska) czy programy ograniczania stresu pracowników (D. Molek-Winiarska).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności