Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(196)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(150)
Publikacje naukowe
(47)
E-booki
(26)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(23)
Czasopisma
(17)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(7)
Artykuły
(5)
Publikacje informacyjne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(109)
dostępne
(79)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(81)
Biblioteka WB
(8)
Biblioteka Międzywydziałowa
(83)
Biblioteka WEiZ
(1)
Biblioteka WWFiF
(9)
Magazyn
(11)
Biblioteka WEAiI
(1)
Autor
Budna Ewa
(10)
Grzybowska Ludmiła
(9)
Gajdek Grażyna
(7)
Puchalski Czesław
(7)
Murat Elżbieta
(5)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(4)
Andrzejewska Jadwiga (1953- )
(3)
Pisulewska Elżbieta
(3)
Puchniarski Tadeusz Henryk
(3)
Żytecka-Karolak Marzena
(3)
Botwin Mieczysław
(2)
Bujoczek Karol
(2)
Cymerman Ryszard (1947- )
(2)
Czerpak Romuald (1940- )
(2)
Grzesiak Marian
(2)
Jabłońska-Trypuć Agata
(2)
Jankowska Agnieszka (leśnictwo)
(2)
Kozakiewicz Paweł (1969- )
(2)
Kukuła Jan
(2)
Romaniuk Wacław (1939- )
(2)
Szramka Hubert
(2)
Więsik Jerzy (1935- )
(2)
Łączyński Artur
(2)
Adamczyk Florian
(1)
Adamski Zefiryn (1924- )
(1)
Ali Hashem Saad Ahmed
(1)
Andrzejewski Roman (1930- )
(1)
Aniszewska Monika
(1)
Bartoszczuk Paweł
(1)
Bek Janusz
(1)
Biskupska Katarzyna
(1)
Biłos Łukasz
(1)
Boczar Mateusz
(1)
Bonnet-Masimbert Marc
(1)
Botwin Józef
(1)
Bołtromiuk Artur
(1)
Broda Józef (1920- )
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Bruchwald Arkadiusz
(1)
Bukowska Grażyna
(1)
Buraczewski Antoni
(1)
Bułkowska Małgorzata
(1)
Błażejczak Dariusz
(1)
Cecot Alicja
(1)
Chabuz Witold
(1)
Chomik Zdzisław
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czerwiński Marek (militaria)
(1)
Czerwiński Zbigniew (1927- )
(1)
Czuba Marian
(1)
Dajnowiec Fabian
(1)
Diakun Jarosław
(1)
Domaszewicz Barbara
(1)
Domański Romuald
(1)
Dominik Jan (1923- )
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dreczka Mirosław
(1)
Dudzińska Małgorzata (gospodarka przestrzenna)
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Szymon
(1)
Fereni-Morzyńska Patrycja
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Figas Anna
(1)
Fligiel Marek
(1)
Frąckowiak Paweł
(1)
Gawrońska-Kulesza Alicja
(1)
Gałęzewski Lech
(1)
Gellner Joanna
(1)
Giefing Dieter Franciszek
(1)
Gil Wojciech
(1)
Gliński Zdzisław Franciszek (1935- )
(1)
Greinert Andrzej (1965- )
(1)
Greinert Henryk (1934- )
(1)
Grudniewska Barbara
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Guliński Piotr
(1)
Gunia Stanisław
(1)
Gutry Małgorzata
(1)
Gwiazdowicz Mirosław
(1)
Górecki Michał (redaktor)
(1)
Górniak Katarzyna
(1)
Górska Aleksandra
(1)
Gęsiński Krzysztof
(1)
Hajduk Edmund
(1)
Hamer Hamza M
(1)
Herring Peter
(1)
Ilmurzyński Eugeniusz
(1)
Jabłoński Mirosław (1975- )
(1)
Jajor Rafał
(1)
Jakubowski Tomasz (inżynieria środowiska)
(1)
Jankowska-Huflejt Halina
(1)
Jaszczak Roman
(1)
Jaworski Andrzej (1944- )
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jodłowski Krzysztof
(1)
Johnson Owen (1966- )
(1)
Juchniewicz Małgorzata
(1)
Juliszewski Tadeusz (1951- )
(1)
Kamiński Edmund
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(70)
2000 - 2009
(55)
1990 - 1999
(19)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(112)
1989-2000
(11)
1901-2000
(9)
Kraj wydania
Polska
(197)
Finlandia
(1)
Język
polski
(186)
angielski
(11)
rosyjski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Architekci
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Dziennikarze
(1)
Handlowcy
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Menedżerowie
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Pszczelarze
(1)
Stolarze
(1)
Technolodzy drewna
(1)
Temat
Leśnictwo
(69)
Las
(22)
Rolnictwo
(14)
Żywność
(13)
Normalizacja
(11)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(10)
Technologia żywności
(9)
Uprawa roślin
(7)
Produkt regionalny
(6)
Dziedzictwo kulinarne
(5)
Jakość żywności
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Mleko
(5)
Potencjał turystyczny
(5)
Turystyka kulinarna
(5)
Drewno
(4)
Organoleptyka
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Agrotechnika
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Biomasa
(3)
Drzewa
(3)
Gleba
(3)
Kukurydza
(3)
Mikrobiologia
(3)
Nasiona
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Produkcja żywności
(3)
Produkty mleczne
(3)
Architektura
(2)
Architektura krajobrazu
(2)
Bezpieczeństwo
(2)
Budownictwo
(2)
Drewno egzotyczne
(2)
Emisja CO2
(2)
Fertygacja
(2)
Geodezja
(2)
Geoinformacja
(2)
Gospodarka wodna
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Grunty rolne
(2)
Grzyby podstawkowe
(2)
Kontrola jakości
(2)
Kosmetyki
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metody badawcze
(2)
Miasta
(2)
Mleczarstwo
(2)
Nasiennictwo
(2)
Nawadnianie kropelkowe
(2)
Nawożenie
(2)
Ochrona klimatu
(2)
Owady szkodliwe
(2)
Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe
(2)
Prawo leśne
(2)
Pszczelarstwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Sadownictwo
(2)
Systemy wspomagania decyzji
(2)
Technika
(2)
Technologia
(2)
Technologia drewna
(2)
Tereny zielone
(2)
Wieś
(2)
Zarządzanie
(2)
Zastosowanie i wykorzystanie
(2)
Zootechnika
(2)
Łowiectwo
(2)
Środowisko
(2)
2007-2013
(1)
Adaptogeny
(1)
Administracja
(1)
Agrobiznes
(1)
Akustyka
(1)
Aronia czarna
(1)
Azot
(1)
Badania naukowe
(1)
Bezkręgowce
(1)
Białka
(1)
Bioakumulacja
(1)
Biogazownie
(1)
Biologia
(1)
Biomasa drzewna
(1)
Broń myśliwska
(1)
Broń palna
(1)
Budowa (struktura)
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Bydło domowe
(1)
Chromatografia cieczowa
(1)
Chromatografia gazowa
(1)
Chów zwierząt
(1)
Cięcie drzew i krzewów
(1)
Dane przestrzenne
(1)
Dobra Praktyka Rolnicza
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa liściaste
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Działalność gospodarcza
(1)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(14)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(2)
Województwo łódzkie (1999- )
(2)
Australia (kontynent)
(1)
Azja
(1)
Bułgaria
(1)
Europa
(1)
Finlandia
(1)
Jasionka (woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Trzebownisko)
(1)
Kaszuby
(1)
Kraje kapitalistyczne
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kurpie (region)
(1)
Libia
(1)
Mochełek (Mochle ; część wsi)
(1)
Nadleśnictwo Bydgoszcz (obszar)
(1)
Niemcy
(1)
Odra (rzeka)
(1)
Podhale
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Pomorze Gdańskie
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Poznań (Polska ; region)
(1)
Sudan
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Województwo lubelskie (1999- )
(1)
Województwo lubuskie (1999- )
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo podlaskie (1999- )
(1)
Województwo wielkopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Wolin (wyspa)
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Normy
(22)
Opracowanie
(16)
Podręcznik
(16)
Monografia
(15)
Czasopismo polskie
(13)
Dane statystyczne
(11)
Praca zbiorowa
(11)
Czasopismo rolnicze
(10)
Podręczniki akademickie
(10)
Czasopismo fachowe
(7)
Raport z badań
(6)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(5)
Podręczniki
(4)
Materiały konferencyjne
(3)
Case study (studium przypadku)
(2)
Czasopisma rolnicze polskie
(2)
Dokumenty elektroniczne
(2)
Atlas roślin
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopismo geodezyjne
(1)
Czasopismo techniczne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
książka elektroniczna (CD-ROM)
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Inżynieria i technika
(14)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(13)
Biologia
(9)
Architektura i budownictwo
(7)
Chemia
(4)
Historia
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Nauka i badania
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kulinaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Psychologia
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Unia Europejska
(4)
Niekonwencjonalne Źródła Energii
(1)
198 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 93-97.
Uwarunkowania wpływające na rozwój tradycji żywieniowych w Polsce Kuchnia polska historycznie Kuchnie regionalne jako produkt turystyczny Promocja regionów Walory turystyczne Walory kulinarne Produkt markowy - kształtowanie jego struktury i jakości Polskie regiony kulinarne Lubuskie Produkty tradycyjne województwa lubuskiego
Sygnatura czytelni BWF: XII P 59(1)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8556 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 90-110.
Lokalizacja doświadczenia i opis badań połowych Metodyka pomiarów biometrycznych i analiz chemicznych Potrzeby wodne rożnika przerośniętego Opracowanie statystyczne wyników Warunki doświadczenia Warunki glebowe Warunki meteorologiczne Cechy biometryczne rozet rożnika przerośniętego w pierwszym roku wegetacji Wpływ nawadniania i fertygacji kroplowej siarczanem magnezu na cechy biometryczne roślin rożnika przerośniętego od drugiego sezonu wegetacyjnego Wysokość, liczba i długość dłuższej przekątnej czworokątnych pędów generatywnych Powierzchnia transpiracyjna liści i wskaźnik powierzchni liści łanu (LAI) Liczba kwiatostanów na pędzie generatywnym, niełupek w kwiatostanie i masa tysiąca nasion (MTN) Zawartość suchej masy Plon świeżej masy (ś.m.) pędów Plon suchej masy (s.m.) pędów Korelacje pomiędzy sumą opadów i dawek nawodnieniowych (P+D), średnimi temperaturami powietrza i dawkami siarczanu magnezu a wybranymi cechami biometrycznymi rożnika przerośniętego Wpływ nawadniania i fertygacji kroplowej siarczanem magnezu na zawartość popiołu oraz wybranych pierwiastków w suchej masie liści Zawartość popiołu Zawartość makropierwiastków Zawartość mikropierwiastków Wartość stosunku zawartości azotu do zawartości siarki (N:S) Wpływ nawadniania i fertygacji kroplowej siarczanem magnezu na stężenie barwników asymilacyjnych Potrzeby wodneinawodnieniowe rożnika przerośniętego Charakterystyka warunków wilgotnościowych gleb Potrzeby wodne rożnika przerośniętego Polowe zużycie wody Ewapotranspiracja potencjalna (ETP) Niedobory wody i potrzeby nawadniania
Sygnatura czytelni BMW: III H 29 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15182 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach [213]-217.
Dla wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych i przyrodniczych oraz osób, których zainteresowania obejmują szeroko pojętą ochronę przyrody.
GLOBALNE DETERMINANTY OCHRONY LASÓW Idea rozwoju zrównoważonego Wdrażanie idei sustainable development na świecie Lasy na świecie Lista Światowego Dziedzictwa Przyrodniczego UNESCO LASY W ROZWOJU ZRÓWNOWAŻONYM W POLSCE Aspekty prawne Aspekty przyrodnicze Pomiar ochrony przyrody w lasach na podstawie wybranych wskaźników rozwoju zrównoważonego KOSZTY OCHRONY PRZYRODY W LASACH A KOSZTY OCHRONY LASU Przyrodnicze i ekonomiczne przesłanki ochrony przyrody w lasach Koszty ochrony przyrody w lasach RDLP w Toruniu KOSZTY OCHRONY PRZECIWPOŻAROWEJ W LASACH KUJAWSKO-POMORSKICH Charakterystyka zagrożenia pożarowego w lasach RDLP w Toruniu Przygotowanie województwa kujawsko-pomorskiego do interwencyjnego zwalczania pożarów Pożary lasów w województwie kujawsko-pomorskim w świetle analiz statystycznych Koszty ochrony przeciwpożarowej w nadleśnictwach RDLP w Toruniu Koszty ponoszone przez Państwową Straż Pożarną w związku z gaszeniem pożarów lasów w województwie kujawsko-pomorskim
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności 1. Pojęcie higieny i higieny żywności 2. Jakość żywności 3. Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności 3.1. Prawo światowe - Codex Alimentarius. 3.2. Prawo Unii Europejskiej 3.3. Przepisy polskie 4. Kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowych w Polsce 4.1. Kontrola zewnętrzna 4.2. Kontrola wewnętrzna II. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności 1. Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 2.1. Pojęcia, definicje i zakres działania 2.2. Dokumentacja GHP/GMP - podręcznik GHP/GMP 3. Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) 3.3. Zasady systemu HACCP 3.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP 3.4.1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP 3.4.2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu 3.4.3. Przeznaczenie produktu 3.4.4. Sporządzenie diagramu przepływu (schematu technologicznego) zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego lub postępowania z produktem 3.4.5. Weryfikacja diagramu przepływu (schematu technologicznego) w praktyce 3.4.6. Analiza zagrożeń i oszacowanie ryzyka 3.4.7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych 3.4.8. Określenie limitów krytycznych parametrów i ich tolerancji odrębnie dla każdego CCP 3.4.9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP 3.4.10. Ustalenie działań naprawczych w przypadku niespełnienia wartości parametrów krytycznych 3.4.11. Określenie zasad weryfikacji systemu 3.4.12. Ustalenie zasad opracowywania dokumentacji systemu i przechowywania zapisów 3.5. HACCP w zakładach gastronomicznych i cateringowych 4. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000 5. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000 6. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość (Total Quality Management - TQM 7. Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności 7.2. Oznaczanie ATP z wykorzystaniem bioluminescencji 7.3. Modyfikacje metod płytkowych przydatne w kontroli czystości pomieszczeń, urządzeń, powierzchni i linii produkcyjnych 7.4. Nowe pożywki do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych 7.5. Metody immunoenzymatyczne III. Jakość zdrowotna żywności 1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności 1.2. Ocena ryzyka 1.3. Zarządzanie ryzykiem 1.4. Informowanie o ryzyku (komunikacja ryzyka) 2. Mikroorganizmy w żywności 2.1. Ogólne wiadomości o mikroorganizmach 2.2. Jakość mikrobiologiczna żywności 2.2.2. Bezpieczeństwo zdrowotne związane z obecnością mikroorganizmów 2.2.3. Trwałość mikrobiologiczna żywności 2.2.4. Akceptowalnbść sensoryczne 2.2.5. Wartość dietetyczna żywności związana z obecnością mikroorganizmów 2.3. Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności 148 2.3.2. Wpływ temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów 2.3.2.1. Wpływ obniżonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.2.2. Wpływ podwyższonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.3. Wpływ aktywności wody na wzrost, inaktywację i przeżywalność mikroorganizmów w żywności 2.3.4. Wpływ tlenu i gazów obojętnych na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.5. pH jako czynnik środowiska wpływający na wzrost i inaktywację drobnoustrojów w żywności 2.3.6. Ciśnienie osmotyczne i jego wpływ na wzrost i inaktywację drobnoustrojów 2.3.7. Wpływ fal ultradźwiękowych na inaktywację drobnoustrojów 2.3.8. Wpływ mikrofal na inaktywację drobnoustrojów 2.3.9. Zastosowanie promieniowania różnego typu w celu inaktywacji drobnoustrojów 3. Zagrożenia mikrobiologiczne związane z surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego 3.2. Surowce pochodzenia roślinnego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 3.3. Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 4. Jakość mikrobiologiczna żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 4.2. Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 5. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia mikrobiologicznego 5.2. Bakteryjne zatrucia pokarmowe 5.2.1. Infekcyjne zatrucia pokarmowe 5.2.2. Zatrucia pokarmowe typu toksykoinfekcji 5.2.3. Zatrucia pokarmowe typu intoksykacji 5.3. Zatrucia pokarmowe i schorzenia pochodzenia grzybiczego 5.4. Wirusowe zatrucia pokarmowe 5.5. Priony w żywności 6. Prognozowanie mikrobiologiczne 6.2. Założenia i zasady mikrobiologii prognostycznej 6.3. Klasyfikacja modeli matematycznych 6.4. Modelowanie wzrostu bakterii oraz wpływu warunków środowiskowych i kultur bakteryjnych na wzrost bakterii 6.4.1. Modele kinetyczne 6.4.2. Modele oparte na prawdopodobieństwie 6.5. Matematyczne modelowanie inaktywacji mikroorganizmów w żywności 6.6. Modelowanie wzrostu, przeżywalności i śmierci mikroorganizmów 6.7. Możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych 6.8. Zastrzeżenia do modeli prognostycznych i ich w ad y 6.9. Przyszłość mikrobiologii prognostycznej 6.10. Znane modele i programy prognostyczne 7. Pasożyty chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności 7.2. Robaki płaskie 7.3. Robaki obłe 8. Szkodniki w żywności 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Roztocza 8.3. Nicienie 8.4. Owady 8.5. Gryzonie 9. Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności 9.1. Zagrożenia chemiczne 9.2. Zagrożenia fizyczne IV. Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym ■względnieniem potraw Warunki sanitamo-higieniczne produkcji potraw 1.2. Specyfika produkcji potraw i wymagania higieniczne w cateringu 1.3. Przyjęcie towaru i magazynowanie 1.4. Przygotowanie potraw 1.5. Przechowywanie i wydawanie potraw 1.6. Pobieranie próbek potraw 1.7. Usuwanie odpadków 2. Wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym 3. Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji 4. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych 4.1. Planowanie oraz wykonywanie prac porządkowych 4.2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń 299 4.3. Dezynsekcja i deratyzacja 5. Personel produkcyjny 5.1. Higiena osobista osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i dystrybucji potraw 5.2. Badania lekarskie. Nosicielstwo 5.3. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie higieny 6. Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych 6.2. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 218 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14684 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147452 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 128-147.
Potrzeby, możliwości i perspektywy stosowania nawodnień w Polsce Zarządzanie nawadnianiem Efektywność nawadniania Efekty produkcyjne nawadniania kroplowego Fertygacja azotem jako alternatywny sposób nawożenia roślin Lokalizacja miejsca badań Charakterystyka warunków glebowych pola doświadczalnego Opis badań połowych oraz stosowanych metod badawczych Charakterystyka doświadczenia polowego z nawadnianiem i fertygacją azotem ziemniaka średnio wczesnego Charakterystyka doświadczenia polowego z nawadnianiem i fertygacją kukurydzy uprawianej na ziarno Badane wskaźniki plonowania i analiza statystyczna wyników Wybrane wskaźniki agrometeorologiczne Potrzeby opadowe i potrzeby nawadniania ziemniaka jadalnego oraz kukurydzy uprawianej na ziarno Bilans wody łatwo dostępnej dla roślin Analiza ekonomiczna nawadniania CHARAKTERYSTYKA WARUNKÓW METEOROLOGICZNYCH DOŚWIADCZEŃ POLOWYCH Warunki termiczno-opadowe w latach badań na tle okresu normalnego Identyfikacja susz atmosferycznych Potrzeby nawadniania ziemniaka średnio wczesnego i kukurydzy uprawianej na ziarno w rejonie Bydgoszczy Niedobory opadów atmosferycznych w uprawie ziemniaka średnio wczesnego Niedobory opadów atmosferycznych w uprawie kukurydzy na ziarno Sterowanie nawadnianiem kroplowym w uprawie roślin testowych Nawadnianie kroplowe ziemniaka średnio wczesnego Nawadnianie kroplowe w uprawie kukurydzy na ziarno Wpływ nawadniania kroplowego i sposobu aplikacji azotu na wielkość i jakość plonu bulw ziemniaka średnio wczesnego Plon ogólny bulw ziemniaka Plon handlowy bulw ziemniaka Zawartość azotanów (V) w świeżej masie bulw Zawartość witaminy C w świeżej masie bulw Zawartość skrobi w świeżej masie bulw Wpływ nawadniania kroplowego i sposobu aplikacji azotu na wielkość i jakość plonu ziarna kukurydzy Plon suchej masy ziarna kukurydzy Plon ogólny świeżej masy kukurydzy Plon świeżej masy ziarna kukurydzy Plon świeżej masy kolb kukurydzy Udział kolb w plonie ogólnym Udział ziarna w plonie kolb Masa tysiąca ziaren Zawartość suchej masy w ziarnie podczas zbioru Zawartość białka w ziarnie Plon białka ziarna kukurydzy Efektywność produkcyjna wody z nawadniania Prognozowanie efektów produkcyjnych nawadniania Ziemniak średnio wczesny Kukurydza na ziarno Koszty i efekty ekonomiczne nawadniania kroplowego ziemniaka średnio wczesnego i kukurydzy na ziarno Koszty inwestycji i eksploatacji systemu nawadniania kroplowego Efekty ekonomiczne nawadniania kroplowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
w opracowaniu: sygn. 155321 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Geografia / Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, ISSN 0554-8128 ; nr 94)
Naz. tł. pod tekstem streszcz.
Bibliogr. s. 148-155. Wykaz aktów prawnych s. [155].
Sygnatura czytelni BMW: III J 128(94) (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13479 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 40446 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ochrona i konserwacja zabytkowych założeń ogrodowych / Longin Majdecki, Anna Majdecka-Strzeżek. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - 530, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 513-520. Indeksy.
Dla konserwatorów parków i ogrodów historycznych, pracowników służb konserwatorskich, studentów kierunków: architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, historia sztuki.
Dynamika kształtowania ogrodów Trwałość ogrodu zabytku ogrodowego ogród zabytkowy Wartości ogrodu zabytkowego Zakres konserwacji ogrodów Substancja zabytkowa ogrodu CeI i zadania konserwacji ogrodów Konserwacja a dzieło sztuki ogrodowej ochrona i konserwacja ogrodów w różnych krajach Francja Wielka Brytania Niemcy Belgia Holandia Austria Włochy Hiszpania Portugalia Dania Szwecja Norwegia Rosja Czechy Słowacja Węgry Litwa Łotwa Estonia Rozwój konserwacji ogrodów w Polsce Początki konserwacji ogrodów do połowy wieku XIX Konserwacja ogrodów w latach 1863-1918 Rozwój konserwacji ogrodów w okresie międzywojennym 1918-7939 Rozwój konserwacji ogrodów w okresie powojennym, po roku 1945 Konserwacja ogrodów ochrona prawna i struktura służby ochrony zabytków opieka społeczna nad zabytkami ośrodki naukowe i badawcze Zasoby ogrodów i parków zabytkowych Ewidencjonowanie zabytkowych ogrodów i parków Współpraca międzynarodowa w dziedzinie ochrony i konserwacji ogrodów Kraje pozaeuropejskie Działalność UNESCO DziałaIność ICoMoS Działalność IFLA Działalność innych organizacji Międzynarodowe dokumenty i uchwały Ochrona światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego Metodologia badań ogrodowych Metoda dendrochronologiczna Archeologia ogrodowa Metoda florystyczna Metoda przekrojów historycznych Metoda porównawcza Przyczyny zniszczeń ogrodów i rodzaje działań konserwatorskich Przyczyny wewnętrzne Przyczyny zewnętrzne Działania zabezpieczające Działania pielęgnacyjno-konserwacyjne Działania adaptacyjne Adaptacja zabytkowych założeń ogrodowych na potrzeby współczesne Zasady ogólne adaptacji Wykorzystanie bez zmiany pierwotnego przeznaczenia i sposobu użytkowania Wykorzystanie bez zmiany pierwotnego przeznaczenia, ale ze zmianą sposobu użytkowania Wykorzystanie ze zmianą przeznaczenia ale z utrzymaniem pierwotnego sposobu użytkowania Wykorzystanie ze zmianą zarówno pierwotnego przeznaczenia, Jak i sposobu użytkowania Wykorzystanie w powiązaniu z rozbudową o nowe części terenu, Bez naruszania historycznego układu przestrzennego Wykorzystanie w układzie urbanistycznym przy kształtowaniu ogólnomiejskich systemów terenów zieleni Wykorzystanie w systemie ekoprzestrzennym miasta oraz kompleksach obszarów chronionych Wykorzystanie w kształtowaniu warunków optymalizących klimatyczno-zdrowotnego środowiska życia człowieka Przesłanki kulturowego oddziaływania Ochrona i pielęgnowanie drzew i drzewostanów parkowych Dynamika rozwoju drzew i drzewostanów Kształtowanie drzewostanu parkowego Ocena stanu zdrowotnego drzew Zapobieganie uszkodzeniom Bieżące usuwanie szkód Regulacja zagęszczenia i trzebięże Leczenie uszkodzeń drzew z ubytkiem drewna Choroby i szkodniki drzew Ochrona drzew pomnikowych Partery ogrodowe z renesansu i baroku Przemiany i formy występowania pafierów Główne typy parterów ogrodowych odtwarzanie parterów Technologia rządzania parterów Formy kwiatowe w parkach krajobrazowych Rozwój form kwiatowych Klomby i grupy kwiatowe Kosze kwiatowe Kobierce kwiatowe Ozdoby kwiatowe odtwarzanie form i partery kobiercowe kwiatowych Reweloryzacja układów alejowych Uzupełnianie ubytków w alejach Dobór drzew alejowych odtwarzanie alei Aleje i promenady miejskie Adaptacja układów alejowych żywoplotów i szpalerów adaptacja form przekształconych Utrzymywanie żywopłotów obwódkowych Rekonstrukcja form szczególnych i zabezpieczenie materiałowe Syngieltony, grupy i klomby Pielęgnowanie rewaloryzacja syngieltonów (samotników) Pielęgnowanie i rewaloryzacja grup drzewiastych Przejawy deformacji klombów Rewaloryzacja klombów Ochrona i kształtowanie runa parkowego Znaczenie runa w ogrodach historycznych Rozpoznanie wytworzonego runa Wymagania konserwatorskie Kierunki działań adaptacyjnych Urządzanie i odtwarzanie runa parkowego Trawniki i łąki parkowe Rodzaje i formy występowania Mieszanki i dobór traw Urządzanie i renowacja Pielęgnowanie trawników Szata roślinna parków historycznych Zasady kształtowania doboru gatunkowego Udział drzew i krzewów introdukowanych w wieku XVII Udział drzew i krzewów introdukowanych oraz form ogrodowych w wieku XIX Nowe formy drzew i krzewów Formy pnączy drzewiastych Rośliny kwietnikowe Drogi i nawierzchnie parkowe Rozwój form drogowych Konserwacja układu dróg parkowych Nawierzchnie dróg parkowych Elementy i urządzenia drogowe Układy i elementy wodne w złożeniach ogrodowych Rozwój przemiany form wodnych Zasoby miejscowe wody . Poziom lustra wody . Utrzymanie czystości wody Umacnianie brzegow zbiorników wodnych Ochrona i konserwacja rzeźb ogrodowych Rozwój form rzeźbiarskich Przenoszenie rzęźb Kopie rzeźb ogrodowych Konserwacja rzeźb . Mała architektura ogrodowa Rorwój i przemiany form malej architektury ogrodowej Wyposażenie ogrodowe: ławki, kosze na śmieci, oświetlenie, znaki informacyjne Przestrzenne formy ochrony konserwatorskiej Zagrożenia zewnętrzne . Zagrożenia wewnętrŻnę Formy ochrony zabltkow Strefy ochrony zabytków Struktura stres' ochrony konserwatorskiej . Wyznaczanie strefy ochrony konserwatorskiej Funkcja i formy działań ochronnych w strefie konserwatorskiej Skuteczność stref ochrony konserwatorskiej Powiązanie z planowaniem przestrzennym Dokumentacja konserwatorska Dokumentacja historyczna Inwentaryzacja dendrologiczna Dokumentacja realizacyjna Wykonywanie robót konserwatorskich Tryb wykonywania robót Gospodarka drzewostanem Operaty konserwatorskie Dokumentacja powykonawcza
Sygnatura czytelni BWB: VII B 77
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5117 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O pszczołach i ludziach / Lotte Möller ; ze szwedzkiego przełożyła Natalia Kołaczek. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 222, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 221-[223]. Indeks.
Streszczenie: Między pszczołami a ludźmi panuje dziś napięcie. Wszyscy słyszeli już chyba o katastrofalnych skutkach, jakie może przynieść wyginięcie tych owadów. Okazuje się jednak, że łączą nas tysiące lat wspólnych losów. Warto odkryć niezwykłą historię ludzko-pszczelich relacji. Poznać życie w ulu czy sekrety pszczelej mowy. Zastanowić się nad tym, co stosunek ludzi do pszczół mówi o nas samych. Czy są dla nas obiektem kultu, cudem natury, czy przedmiotem przemysłowej hodowli i produkcji? Albo dowiedzieć się choćby, na czym polega wyrafinowana sztuka rozróżniania setek rodzajów miodu? [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152412 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8560 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 120-126.
2.Ogólna analiza poziomu zrealizowanych scaleń gruntów rolnych 2.1. Poziom zrealizowanych scaleń gruntów rolnych w latach 2004-2013 3.Identyfikacja barier w realizacji scaleń 3.1.Bariery finansowe - poziom i źródło finansowania scaleń w latach 2004-2013 3.2.Bariery prawne - niekorzystne przepisy i normy 3.3.Odbiór społeczny scaleń gruntów 4.Kryteria stosowane do typowania obszarów do prac scaleniowych - badania literaturowe 5.Czynniki gospodarcze, społeczne i środowiskowe jako determinanty wpływające na miejsce realizacji scaleń gruntów rolnych 5.1.Czynniki gospodarcze 5.2.Czynniki społeczne 5.3.Czynniki środowiskowe 6.Wpływ czynników gospodarczych, społecznych i środowiskowych na wybór miejsca realizacji scaleń gruntów rolnych dla Polski 6.1.Metodologia 6.2.Wybór wskaźników poziomu scaleń oraz wskaźników dla czynników gospodarczych, społecznych i środowiskowych 6.3.Określenie zależności między wskaźnikami poziomu scaleń i syntetycznymi wskaźni¬kami analizowanych grup czynników 7.Prezentacja koncepcji wyboru wskaźników do wyznaczenia indeksu wyboru miejsca realizacji prac scaleniowych (IW) dla gmin 7.1.Wskaźniki z grupy czynników gospodarczych 7.2.Wskaźniki z grupy czynników środowiskowych 7.3.Wskaźniki z grupy czynników społecznych 8.Wyznaczenie indeksu wyboru miejsca realizacji prac scaleniowych (IW) z wykorzystaniem wyznaczonych wskaźników - eksperyment 8.1.Wyznaczenie cząstkowych indeksów wyboru miejsca realizacji prac scaleniowych 8.2.Wyznaczenie wagi przyjętych cząstkowych indeksów wyboru miejsca realizacji prac scaleniowych 8.3.Ustalenie rankingu analizowanych jednostek
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147754 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8557 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8559 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 121-122.
Dla menedżerów i dziennikarzy, a także studentów i wykładowców.
Metoda Oceny Odchyleń (FAM) jako narzędzie w procesie podejmowania decyzji - aspekt teoretyczny 13 1.2. Rola czasu w analizie PERT - perspektywa historyczna 19 1.3. Time Now, czyli stan obecny i inne aspekty czasu rozważane w części eksperymentalnej 20 Zastosowanie metody FAM poprzez wykorzystanie modelu symultanicznego „S" w eksperymentach empirycznych 25 2.1. Rola symultanicznego modelu S w eksperymentach empirycznych 25 2.2. Proces testowania hipotezy poprzez przeprowadzanie eksperymentów z wykorzystaniem modelu S 27 2.3. Wybrane zagadnienia zarządzania remontami w specyficznych warunkach zarządzania procesami produkcji 29 2.4. Oceny realizacji inwestycji mieszkaniowych dla potrzeb kredytowania przedsięwzięć biznesowych 30 2.5. Klasyfikacja wg miary skupień-koncentracji, jako metoda wspomagająca zarządzanie jakością środowiska 32 2.6. Ocena poziomu wydolności pracowników w specyficznym środowisku pracy 33 2.7. Ocena cytokin prozapalnych w ostrym zapaleniu trzustki 36 2.8. Ocena raka narządu rodnego za pomocą FAM 38 2.9. Diagnostyka chłoniaka Hodgkina u dzieci i młodych dorosłych 40 2.10. Uwagi końcowe dotyczące stosowania metod analizy wielowymiarowej w praktyce 40 Zarządzanie za pomocą metody MBF (Management by Failures - zarządzanie przez niepowodzenia). Studium przypadku National Oil Company w Libii 43 3.2. Wprowadzenie do koncepcji zarządzania przez niepowodzenia MBF 45 3.3. Komponenty metody FAM 46 3.4. Prezentacja obiektów zastosowanych w procesie oceny 47 3.5. Praktyczne zastosowanie zaproponowanego systemu 50 3.6. Problem ewaluacji przy pomocy MBF 54 Wsparcie procesu podejmowania decyzji poprzez Management By Controlling (MBC). Studium przypadku 57 4.1. Teoretyczne aspekty oceny oferty handlowej 57 4.2. Co to jest koncepcja Zarządzania Przez Controlling - MBC? 58 4.3. Kryteria rozstrzygające o poziomie rozwoju ofert handlowych 60 4.4. Pomiar, ocena i wybór oferty spełniającej wymogi zamawiających w ramach metody MBC 61 4.5. Pojęcie struktury i procesu z punktu widzenie MBC 62 4.6. Ocena i weryfikacja poziomu rozwoju poszczególnych ofert za pomocą efektu synergicznego 63 System Wsparcia Zarządzania - zastosowania w fotowoltaice oraz w funkcjonowaniu urządzeń elektrycznych w Sudanie 67 5.1. Wprowadzenie do problemu pozyskiwania energii słonecznej w Sudanie 68 5.2. Instalacje fotowoltaiczne i baterie słoneczne 69 5.3. Proponowany system Wsparcia dla Zarządzania Przetwarzaniem Energii Słonecznej w Energię Elektryczną 70 5.4. System PSE - zastosowanie do Zamiany Energii Słonecznej na Elektryczną (System Wsparcia Zarządzania) 72 5.4.1. Populacja zastosowana w systemie 73 5.4.2. Czas stosowania PSE i kryteria oceny 73 5.5. Ocena i klasyfikacja w oparciu o cechy/czynniki 77 5.6. Model symultaniczny S jako fundament zamiany energii słonecznej na elektryczną (PSE) 77 5.7. Rozważania ekonomiczne 79 5.8. Funkcje systemu 80 Wykorzystanie metody FAM do badania i oceny mieszanek różnych rodzajów mąki w systemie FMC-FAM 87 6.1. Wprowadzenie do tematyki opracowania 87 6.2. Uzasadnienie podjęcia problematyki badań 89 6.3. Transponowanie metody szacowania odchyleń FAM do produkcji mąki o żądanych parametrach 91 6.4. Przykład empirycznej weryfikacji omawianego systemu 94
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150311, 150312, 150310 N (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 209-234.
1.Własność a rynek 1.1.Własność z perspektywy różnych nauk - zarys problemu 1.2.Znaczenie uprawnień własnościowych w kształtowaniu rynku ziemi rolniczej 1.3.Ziemia rolnicza jako dobro publiczne 1.4.Dzierżawa — przykład użytkowania ziemi niezmieniającego prawnego tytułu własności 2.Kwestia agrarna - ponadczasowy dylemat, nowe uwarunkowania 2.1.Istota kwestii agrarnej 2.2.Szczególna rola ziemi we współczesnej kwestii rolnej 3.Konkurowanie i konflikty o ziemię - przyczyny i skutki 3.1.Konflikty związane z ziemią 3.2.Land grabbing i jego znaczenie w sprawnym funkcjonowaniu rynku ziemi 3.3.Gospodarowanie nieruchomościami rolnymi w kontekście zasad zrównoważonego rozwoju — sposób na zapobieganie konfliktom i/lub ich łagodzenie 3.4.Bezpieczeństwo żywnościowe vs. bezpieczeństwo energetyczne 4.Przyczyny i uwarunkowania interwencjonizmu w rolnictwie 4.1.Interwencjonistyczny charakter polityki rolnej 4.2.Czynniki determinujące interwencjonizm na rynku ziemi rolniczej 4.3.Interwencyjna rola Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na rynku ziemi rolniczej 5.Rynek ziemi rolniczej - ilustracja statystyczna 5.1.Zasób ziemi rolniczej i struktura obszarowa gospodarstw rolnych 5.2.Nierynkowe i rynkowe zmiany własności i użytkowania gruntów rolnych, wartość i cena ziemi 5.3.Uwarunkowania rozbieżności między statystyką a rzeczywistością w prezentowaniu rolnictwa i rynku ziemi 5.4.Statystyka a rzeczywistość — studium przypadku gminy z województwa łódzkiego 6. Ziemia rolnicza w świetle badań empirycznych 6.1.Charakterystyka badanych rolników i ich gospodarstw 6.2.Gospodarowanie ziemią
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150720 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 113-117.
1. Konkurencyjność i czynniki ją kształtujące - ujęcie teoretyczne 1.1. Konkurencyjność w ujęciu definicyjnym i klasyfikacyjnym 1.2. Konkurencyjność rolnictwa - interpretacja definicyjna i specyfika 1.3. Źródła i czynniki konkurencyjności 2. Wewnętrzne czynniki konkurencyjności 2.1. Potencjał produkcyjno-organizacyjny 2.2. Instrumenty konkurowania 2.3. Innowacyjność 3. Zewnętrzne czynniki konkurencyjności 3.1. Makroekonomiczne czynniki wpływające na działalność gospodarstw 3.2. Stopień oddziaływania czynników otoczenia na działalność gospodarstw 3.3. Zewnętrzne czynniki utrudniające prowadzenie i rozwój gospodarstw 4. Pozycja konkurencyjna i czynniki ją wzmacniające 4.1. Pozycja konkurencyjna 4.2. Czynniki wzmacniające pozycję konkurencyjną 4.3. Polityka gospodarcza wobec podmiotów użytkujących grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150724 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Tom ukazuje się w roku, w którym archeologia obchodzi 100-lecie istnienia na Uniwersytecie Warszawskim. Prezentowane są w nim teksty bardzo różnorodne, dotyczące różnych epok i terytoriów. Opisują najnowsze odkrycia terenowe dokonane na obszarze Polski, zachodniej i południowej Rosji, na Krymie i w Tunezji, a także wyniki badań gabinetowych. Opracowania źródłowe dotyczą analizy materiałów ikonograficznych, ceramicznych, numizmatycznych, elementów uzbrojenia, ciałopalnych szczątków kostnych, a nawet archeomuzykologii. Rozważania z zakresu historii archeologii poświęcone są działalności hrabiego Michała Tyszkiewicza, jednego z najważniejszych, najsłynniejszych, ale i kontrowersyjnych kolekcjonerów starożytności w Europie drugiej połowy XIX wieku. Autorami artykułów są polscy badacze z różnych ośrodków krajowych oraz uczeni litewscy, rosyjscy, niemieccy, szwedzcy i armeńscy. Treści zawarte w tym tomie oraz sposób ich prezentacji sprawiają, że jest on interesujący nie tylko dla specjalistów w poszczególnych dziedzinach archeologii, ale także dla ludzi zainteresowanych dziejami człowieka i różnorodnymi przejawami jego kultury. Publikacja w językach angielskim, polskim, włoskim, rosyjskim oraz francuskim.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8558 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Kompleksowa i wielowątkowa praca z pogranicza nauk przyrodniczych i inżynieryjno-technicznych. W publikacji dogłębnie omówiono problematykę diagnostyki biodegradacji drewna oraz fizycznych i chemicznych metod jego ochrony. Zaprezentowano taksonomię i biologię najgroźniejszych, powszechnie występujących grzybów rozkładających drewno oraz ksylofagicznych owadów, a także zwierząt niszczących drewno w wodzie morskiej. Najnowsze wydanie poszerzono o zagadnienia diagnostyki oraz konserwacji drewna archeologiczno-konserwatorskiego ze stanowisk suchych i mokrych. Skompletowano również wiadomości dotyczące szkodników drzew liściastych, dodając charakterystykę płaskowiaka zmiennika, paśnika pałączastego i paśnika niszczyciela. Ze względu na poruszaną problematykę publikacja stanowi źródło wiedzy dla studentów i praktyków technologii drewna, leśnictwa, szeroko pojętego budownictwa, meblarstwa, konserwatorstwa oraz muzealnictwa.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
Architektura i zwierzęta / Joanna Gellner, Mateusz Boczar. - Wydanie I. - Kraków : EMG, 2021. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje, 21 cm.
(Architektura Jest Najważniejsza ; t. 7)
Indeks.
Zwierzęta, ludzie i architektura, Obok siebie, Chleba Architekci z natury Twarze i kształty, Igrzysk, Opresja, perswazja i wsparcie Zwierzęta w wielkim mieście
Sygnatura czytelni BWB: VII D 85,7
Sygnatura czytelni BMW: XI Ą 152(7) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5354 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 151026 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności