Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(196)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(150)
Publikacje naukowe
(47)
E-booki
(26)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(23)
Czasopisma
(17)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(7)
Artykuły
(5)
Publikacje informacyjne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(111)
dostępne
(79)
nieokreślona
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(81)
Biblioteka WB
(6)
Biblioteka Międzywydziałowa
(85)
Biblioteka WEiZ
(1)
Biblioteka WWFiF
(9)
Magazyn
(11)
Biblioteka WEAiI
(1)
Autor
Budna Ewa
(10)
Grzybowska Ludmiła
(9)
Gajdek Grażyna
(7)
Puchalski Czesław
(7)
Murat Elżbieta
(5)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(4)
Andrzejewska Jadwiga (1953- )
(3)
Pisulewska Elżbieta
(3)
Puchniarski Tadeusz Henryk
(3)
Żytecka-Karolak Marzena
(3)
Botwin Mieczysław
(2)
Bujoczek Karol
(2)
Cymerman Ryszard (1947- )
(2)
Czerpak Romuald (1940- )
(2)
Grzesiak Marian
(2)
Jabłońska-Trypuć Agata
(2)
Jankowska Agnieszka (leśnictwo)
(2)
Kozakiewicz Paweł (1969- )
(2)
Kukuła Jan
(2)
Romaniuk Wacław (1939- )
(2)
Szramka Hubert
(2)
Więsik Jerzy (1935- )
(2)
Łączyński Artur
(2)
Adamczyk Florian
(1)
Adamski Zefiryn (1924- )
(1)
Ali Hashem Saad Ahmed
(1)
Andrzejewski Roman (1930- )
(1)
Aniszewska Monika
(1)
Bartoszczuk Paweł
(1)
Bek Janusz
(1)
Biskupska Katarzyna
(1)
Biłos Łukasz
(1)
Boczar Mateusz
(1)
Bonnet-Masimbert Marc
(1)
Botwin Józef
(1)
Bołtromiuk Artur
(1)
Broda Józef (1920- )
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Bruchwald Arkadiusz
(1)
Bukowska Grażyna
(1)
Buraczewski Antoni
(1)
Bułkowska Małgorzata
(1)
Błażejczak Dariusz
(1)
Cecot Alicja
(1)
Chabuz Witold
(1)
Chomik Zdzisław
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czerwiński Marek (militaria)
(1)
Czerwiński Zbigniew (1927- )
(1)
Czuba Marian
(1)
Dajnowiec Fabian
(1)
Diakun Jarosław
(1)
Domaszewicz Barbara
(1)
Domański Romuald
(1)
Dominik Jan (1923- )
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dreczka Mirosław
(1)
Dudzińska Małgorzata (gospodarka przestrzenna)
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Szymon
(1)
Fereni-Morzyńska Patrycja
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Figas Anna
(1)
Fligiel Marek
(1)
Frąckowiak Paweł
(1)
Gawrońska-Kulesza Alicja
(1)
Gałęzewski Lech
(1)
Gellner Joanna
(1)
Giefing Dieter Franciszek
(1)
Gil Wojciech
(1)
Gliński Zdzisław Franciszek (1935- )
(1)
Greinert Andrzej (1965- )
(1)
Greinert Henryk (1934- )
(1)
Grudniewska Barbara
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Guliński Piotr
(1)
Gunia Stanisław
(1)
Gutry Małgorzata
(1)
Gwiazdowicz Mirosław
(1)
Górecki Michał (redaktor)
(1)
Górniak Katarzyna
(1)
Górska Aleksandra
(1)
Gęsiński Krzysztof
(1)
Hajduk Edmund
(1)
Hamer Hamza M
(1)
Herring Peter
(1)
Ilmurzyński Eugeniusz
(1)
Jabłoński Mirosław (1975- )
(1)
Jajor Rafał
(1)
Jakubowski Tomasz (inżynieria środowiska)
(1)
Jankowska-Huflejt Halina
(1)
Jaszczak Roman
(1)
Jaworski Andrzej (1944- )
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jodłowski Krzysztof
(1)
Johnson Owen (1966- )
(1)
Juchniewicz Małgorzata
(1)
Juliszewski Tadeusz (1951- )
(1)
Kamiński Edmund
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(44)
2010 - 2019
(70)
2000 - 2009
(55)
1990 - 1999
(19)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(112)
1989-2000
(11)
1901-2000
(9)
Kraj wydania
Polska
(197)
Finlandia
(1)
Język
polski
(186)
angielski
(11)
rosyjski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Architekci
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Dziennikarze
(1)
Handlowcy
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Menedżerowie
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Pszczelarze
(1)
Stolarze
(1)
Technolodzy drewna
(1)
Temat
Leśnictwo
(69)
Las
(22)
Rolnictwo
(14)
Żywność
(13)
Normalizacja
(11)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(10)
Technologia żywności
(9)
Uprawa roślin
(7)
Produkt regionalny
(6)
Dziedzictwo kulinarne
(5)
Jakość żywności
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Mleko
(5)
Potencjał turystyczny
(5)
Turystyka kulinarna
(5)
Drewno
(4)
Organoleptyka
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Agrotechnika
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Biomasa
(3)
Drzewa
(3)
Gleba
(3)
Kukurydza
(3)
Mikrobiologia
(3)
Nasiona
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Produkcja żywności
(3)
Produkty mleczne
(3)
Architektura
(2)
Architektura krajobrazu
(2)
Bezpieczeństwo
(2)
Budownictwo
(2)
Drewno egzotyczne
(2)
Emisja CO2
(2)
Fertygacja
(2)
Geodezja
(2)
Geoinformacja
(2)
Gospodarka wodna
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Grunty rolne
(2)
Grzyby podstawkowe
(2)
Kontrola jakości
(2)
Kosmetyki
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metody badawcze
(2)
Miasta
(2)
Mleczarstwo
(2)
Nasiennictwo
(2)
Nawadnianie kropelkowe
(2)
Nawożenie
(2)
Ochrona klimatu
(2)
Owady szkodliwe
(2)
Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe
(2)
Prawo leśne
(2)
Pszczelarstwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Sadownictwo
(2)
Systemy wspomagania decyzji
(2)
Technika
(2)
Technologia
(2)
Technologia drewna
(2)
Tereny zielone
(2)
Wieś
(2)
Zarządzanie
(2)
Zastosowanie i wykorzystanie
(2)
Zootechnika
(2)
Łowiectwo
(2)
Środowisko
(2)
2007-2013
(1)
Adaptogeny
(1)
Administracja
(1)
Agrobiznes
(1)
Akustyka
(1)
Aronia czarna
(1)
Azot
(1)
Badania naukowe
(1)
Bezkręgowce
(1)
Białka
(1)
Bioakumulacja
(1)
Biogazownie
(1)
Biologia
(1)
Biomasa drzewna
(1)
Broń myśliwska
(1)
Broń palna
(1)
Budowa (struktura)
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Bydło domowe
(1)
Chromatografia cieczowa
(1)
Chromatografia gazowa
(1)
Chów zwierząt
(1)
Cięcie drzew i krzewów
(1)
Dane przestrzenne
(1)
Dobra Praktyka Rolnicza
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa liściaste
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Działalność gospodarcza
(1)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(14)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(2)
Województwo łódzkie (1999- )
(2)
Australia (kontynent)
(1)
Azja
(1)
Bułgaria
(1)
Europa
(1)
Finlandia
(1)
Jasionka (woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Trzebownisko)
(1)
Kaszuby
(1)
Kraje kapitalistyczne
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kurpie (region)
(1)
Libia
(1)
Mochełek (Mochle ; część wsi)
(1)
Nadleśnictwo Bydgoszcz (obszar)
(1)
Niemcy
(1)
Odra (rzeka)
(1)
Podhale
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Pomorze Gdańskie
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Poznań (Polska ; region)
(1)
Sudan
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Województwo lubelskie (1999- )
(1)
Województwo lubuskie (1999- )
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo podlaskie (1999- )
(1)
Województwo wielkopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Wolin (wyspa)
(1)
Łotwa
(1)
Gatunek
Normy
(22)
Opracowanie
(16)
Podręcznik
(16)
Monografia
(15)
Czasopismo polskie
(13)
Dane statystyczne
(11)
Praca zbiorowa
(11)
Czasopismo rolnicze
(10)
Podręczniki akademickie
(10)
Czasopismo fachowe
(7)
Raport z badań
(6)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(5)
Podręczniki
(4)
Materiały konferencyjne
(3)
Case study (studium przypadku)
(2)
Czasopisma rolnicze polskie
(2)
Dokumenty elektroniczne
(2)
Atlas roślin
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopismo geodezyjne
(1)
Czasopismo techniczne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
książka elektroniczna (CD-ROM)
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Inżynieria i technika
(14)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(13)
Biologia
(9)
Architektura i budownictwo
(7)
Chemia
(4)
Historia
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Nauka i badania
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kulinaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Psychologia
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Unia Europejska
(4)
Niekonwencjonalne Źródła Energii
(1)
198 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Politechnika Opolska, ISSN 1429-6063 ; z. 478)
Na okładce akronim serii: SiM.
Bibliografia, netografia, wykaz norm i aktów prawnych przy większości prac.
1.BIŁOŚ Ł, CZABAJ S., JURUĆ M. Ocena jakości miodów pod względem wybranych cech fizycznych 2.BIŁOŚ Ł, CHEŁSTOWSKA R. Wpływ sposobu suszenia wybranych owoców cytrusowych na zawartość olejków eterycznych 3.BORSUK G., PAWŁOWSKI P., POCHWAŁA S., WYDRYCH J. Eksperymentalna i teoretyczna analiza wpływu materiałów i kształtek konstrukcyjnych na wysokość strat ciśnienia wody w domowych instalacjach centralnego ogrzewania 4.BORSUK G., POCHWAŁA S., WYDRYCH J., ZUBIK J. Zastosowanie narzędzi BIM w projektowaniu instalacji wewnętrznych budynków jednorodzinnych 5.DEREŃ K, SZEWCZYK A., CIENIAWSKA B., OWSIAK Z. Copper deposition on the sprayed objects depending on the type of applied preparation and nozzle 6.DÓHNER E., TOMASZEWSKI S. Wpływ preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy na zawartość białka w pszenicy podczas nawilżania ziarna i przechowywania w silosach 7.ŁUSIAK T., TOMASZEWSKI S. DOLEŻAL P., ZEMAN L., SZWEDZIAK K, POLAŃCZYK E. System konzervace obilovin s vyśśi vlhkos 8.DĄBROWSKA-MOLENDA M., NAWROCKI L. Czy tylko człowiek jest smakoszem? 9.HETMAŃCZYKI. Wpływ rozmiaru ogumienia na bezpieczeństwo i komfort użytkowników ruchu 10.JAKUBOWSKI T., LOPUSHNYAK V., SYROTYUK S. Wybrane aspekty prac badawczo-rozwojowych 11.LEDWON K.Z. Inteligentne nanostruktury jako współczesne artefakty o nieograniczonym zastosowaniu 12.LESZCZYŃSKA D., PRÓCHNIAK T., DOMAŃSKA J., KOSTIW P. Rola jęczmienia w produkcji roślinnej 13.MATUSZEK D., CHEŁPA A. Zastosowanie substancji słodzących w produkcji żywności 14.OWSIAK Z., WOLNIAK B. Infrastruktura procesów logistycznych w gospodarstwach rolnych 15.SOBOL Z., JAKUBOWSKI T.,LOPUSHNYAK V., SYROTYUK S. Oddziaływanie czynników związanych z produkcją ziemniaka i jego przetwarzaniem na stężenie akrylamidu w produktach smażonych i pieczonych 16.TOMASZEWSKI S., ŚUSTOVA K, KALHOTKA L.,POLAŃCZYK E., PLICH T., Jakość mikrobiologiczna jogurtu pod koniec okresu przydatności do spożycia 17.WRONA P., SOBOL Z., JAKUBOWSKI T. Charakterystyka systemów zapewniania jakości i bezpieczeństwa żywności
Sygnatura czytelni BMW: IX I 125(478) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146224, 146225, 146226, 146223 (4 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14560 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
2002, nr 1-.
Tytuł według nagłówka.
Opis na podstawie: 2002, nr 1.
Od 2014, nr 10: [redaktor naczelna Anna Fatyga].
Od 2015, nr 3 wydawca: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Zawiera m.in.: Od 1994, nr 7 dodatek: Rynek : specjalny dodatek do "WR" [Wiadomości Rolnicze].
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 320
2002 nr 1-12
2003 nr 1-12
2004 nr 1-12
2006 nr 1-12
2005 nr 1-12
2007 nr 1-12
2008 nr 1-12
2009 nr 1-12
2010 nr 1-10,12
2011
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
2016, 1-.
Od 2016, nr 7/8 [redaktor naczelny Marta Bobrowska].
Od 2018, nr 7/8 brak wyróżnionego redaktora.
Zawiera m.in.: Od 1999 dodatek: Dodatek Cenowo-Reklamowy
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 528
2016 nr 1-12
2017 nr 1-12
2018 nr 1-12
2019 nr 1-12
2020 nr 1-12
2021 nr 1-12
E-book
W koszyku
Norma Europejska EN ISO 712:2009 ma status Polskiej Normy.
Norma opracowana przez KT nr 36 ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych i zatwierdzona przez prezesa PKN dnia 14 września 2012 r
Norma wprowadza EN ISO 712:2009, ISO 712:2009, zastępuje PN-EN ISO 712:2009.
Tytuł z ekranu tytułowego.
Bibliografia.
Dokument znajduje się w elektronicznych zbiorach biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy Naukowe, ISSN 0867-096X ; nr 228. Biblioteka Budowy i Eksploatacji Maszyn)
Bibliografia strony 218-229.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 134861 LE (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 200-225.
Integron - model inżynierii rozdrabniania celowość i energia minimum w inżynierii rozdrabniania Cel i energia minimum - proces (zjawisko) rozdrabniania Cel - rozdrabnianie, a właściwości ziaren biomasy Cel podziału, a sposób i warunki obciążenia ziarna Celowość i minimum energii Metody badań pojedynczych cząstek Metody badań populacji ziaren Badania jakościowe i ilościowe procesów podziału ziarna. Piętrowość struktury - czynniki wpływające na ocenę maszynowego rozdrabniania Relacje czynników materiałowych i wskaźników rozdrabniania Relacje czynników maszynowych i wskaźników rozdrabniania Relacje czynników procesowych i wskaźników rozdrabniania Modele rozdrabniania - matematyczne ujęcie zasady energii minimum i piętrowej struktury Modele empiryczne statystyczne populacyjne Modele wyprowadzone na podstawie praw mechaniki Badania fenomenologiczne w kierunku modelowania zmian energii minimum Wyznaczenie wpływu wielkości ziaren na energię rozdrabniania Wyznaczenie wpływu wilgotności i wielkości ziaren na energię rozdrabniania Wyznaczenie wpływu krotności obciążeń na energię i prawdopodobieństwo rozdrabniania Energia rozdrabniania Prawdopodobieństwo rozdrabniania Wpływ postaci geometrycznej ziaren na energię i prawdopodobieństwo rozdrabniania Wpływ wilgotności na energię i prawdopodobieństwo rozdrabniania Modele energetyczne postaci geometrycznej i wilgotności Wpływ krotności obciążeń na energię i prawdopodobieństwo rozdrabniania Badania relacji piętrowej struktury systemu rozdrabniania Innowacyjne stanowisko badań rozdrabniania Relacje pomiędzy prędkością kątową tarcz i krotnością rozdrabniania a wybranymi wskaźnikami oceny. Relacje pomiędzy intensywnością dozowania wsadu, prędkościami kątowymi tarcz a wskaźnikami rozdrabniania Relacje pomiędzy prędkością kątową pierwszej tarczy, intensywnością dozowania a wskaźnikami rozdrabniania Relacje pomiędzy intensywnością dozowania wsadu i prędkością kątową tarcz a wybranymi wskaźnikami oceny Relacje pomiędzy energią rozdrabniania a granulometria produktu Autoregulacja - zastosowanie sztucznej inteligencji w projektowaniu i rozwoju procesów rozdrabniania Integracja elementów struktury systemu rozdrabniania jako warunek autoregulacji Algorytm genetyczny dla minimalizacji zużycia energii i emisji rozdrabniania Autoregulacja nastaw procesowych rozdrabniania z wykorzystaniem inteligentnego systemu monitorowania
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 256 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 155317 N (1 egz.)
E-book
W koszyku
Norma Europejska EN ISO 12966-4:2015 [...] ma status Polskiej Normy.
Norma wprowadza EN ISO 12966-4:2015, IDT ; ISO 12966-4:2015, IDT ; zastępuje PN-EN ISO 5508:1996 ; PN-EN ISO 15304:2003 ; zatwierdzona 7 lipca 2015 r.
Tytuł z ekranu tytułowego.
Bibliografia na stronach 23-24.
Dokument znajduje się w elektronicznych zbiorach biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy i Monografie / Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie = Dissertations and Monographs / University of Warmia and Mazury in Olsztyn, ISSN 1509-3018 ; 207)
Bibliografia na stronach 80-91.
Mikrokapsułkowanie jako sposób formatowania struktury bioaktywnych składników żywnościowych 2.1.1. Mikrostruktura 2.1.2. Składniki biologiczne aktywne 2.1.3. Mikrokapsułkowanie 2.2. Emulsja jako dyspersja materiału rdzenia w procesie mikrokapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 2.3. Emulgatory jako czynniki kształtujące strukturę emulsji 2.4. Reakcja Maillarda jako sposób modyfikacji białek stosowanych w procesach technologicznych 2.5. Białka serwetkowe i mikrożele 4. Materiały i metodyka 4.1. Materiał badawczy zastosowany do wytwarzanie mikrokapsułek 4.2. Plan części doświadczalnej 4.2.1. Obróbka termiczno – mechaniczna (glikozylacja) fazy wodnej do procesu emulgowania oleju z nasion amarantusa 4.2.2. Optymalizacja składu emulsji oleju z nasion amarantusa 4.2.3. Proces kapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 4.3. Część analityczna 4.3.1. Pomiar lepkości badanych emulsji 4.3.2. Pomiary stabilności emulsji 4.3.3. Analiza wielkości mikrocząstek fazy rozproszonej mikrokapsułek 4.3.4. Wizualna ocena badanych emulsji 4.3.5. Charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa 4.3.6. Stopień zamknięcia oleju z nasion amarantusa 4.3.7. Ocena zdolności płynięcia proszków 4.3.8. Ocena porowatości proszków 4.3.9. Wizualna ocena struktury mikrokapsułek 4.3.10. Metody obliczeniowe 5.1. Struktura wodnych dyspozycji składników matrycy mikrokapsułek 5.2. Dobór składu emulsji oleju z nasion amarantusa 5.3. Proces mikrokapsułkowania i charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa otrzymywanych w różnych matrycach białkowo – sacharydowych  5.3.1. Charakterystyka emulsji z oleju z nasion amarantusa przed suszeniem rozpryskowym 5.3.2. Charakterystyka procesu mikrokapsułkowania oleju z nasion amarantusa w matrycach WPC – sacharyd
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 222(207) (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14961 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [229]-246.
Zwyczaje żywieniowe ludzi pierwotnych Równowaga ekologiczna w organizmie człowieka - aspekty zdrowotne probiotyków i prebiotyków Różnorodność mikroorganizmów w organizmie człowieka Zmiany bioróżnorodności i ich konsekwencje Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami oraz między nimi a organizmem człowieka Równowaga hormonalna w organizmie człowieka Wpływ równowagi kwasowo-zasadowej na stan zdrowia organizmu.... Potencjał oksydacyjny a zdrowie człowieka Równowaga energetyczna organizmu człowieka Równowaga wodno-elektrolitowa w organizmie człowieka Składniki żywności w profilaktyce przeciwnowotworowej Antyoksydanty pokarmowe Dieta w profilaktyce nowotworów Pierwiastki o właściwościach przeciwnowotworowych Naturalne substancje o działaniu przeciwnowotworowym Zalecenia dietetyczne w niektórych schorzeniach Potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem Termiczne sposoby utrwalania żywności i ich wpływ na jej wartość odżywczą Napoje energetyzujące - korzyści i potencjalne zagrożenia Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu Wybrane aspekty żywienia spersonalizowanego Wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów Skutki istnienia biorytmów oraz ich zaburzeń dla organizmu człowieka Żywność modyfikowana genetycznie - korzyści i potencjalne zagrożenia Zafałszowania żywności a bezpieczeństwo konsumentów W obliczu wybranych skażeń środowiskowych - w trosce o przyszłe pokolenia Zagrożenia zdrowia spowodowane wybranymi skażeniami żywności Pestycydy - ogólna charakterystyka Metale ciężkie Związki azotu Niebezpieczne substancje zawarte w żywności i lekach Ekologiczne uwarunkowania różnic w zawartości składników mineralnych i ich wpływ na zdrowie człowieka
Sygnatura czytelni BMW: IX M 55 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15277 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bio-polis : wizja miasta nieantropocentrycznego / Justyna Kleszcz. - Zielona Góra : Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego, 2020. - 356 stron : fotografie, ilustracje, plany ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 325-344.
Badania relacji między ludźmi a zwierzętami Badania nad miejskim rolnictwem Elementy biologiczne miasta Biotop miejski Biom miejski Synantropizacja Znaczenie biomu miejskiego dla człowieka Znaczenie obecności zwierząt Znaczenie miejskiego rolnictwa Teorie architektoniczne i urbanistyczne w projektowaniu nieantropocentrycznym Początek rozwoju idei Źródła form współczesnych XXI wiek – wyartykułowanie potrzeb związanych z miejskim rolnictwem Współistnienie zwierząt w środowisku życia człowieka – utopia XX i XXI wieku Skala architektoniczna Skala urbanistyczna Skala planistyczna. Możliwość adaptacji idei Aneksy – typologia miejskiego rolnictwa w zabudowie jednorodzinnej – typologia miejskiego rolnictwa w zabudowie wielorodzinnej – typologia miejskiego rolnictwa w zabudowie kwartałowej.
Sygnatura czytelni BWB: VII A 195
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5309 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz norm na stronach 153-160.
Produkcja sadzonek dębów Zbiór, obróbka po zbiorze i przechowywanie nasion dębu Technologia produkcji kontenerowej sadzonek dębu Charakterystyka fizycznych i mechanicznych właściwości żołędzi Ręczna skaryfikacja żołędzi Wpływ skaryfikacji na jakość sadzonek dębu Koncepcja, funkcjonalność i założenia konstrukcyjne urządzenia do automatycznej skaryfikacji żołędzi i oceny ich zmian chorobowych automatu odstawie . Elementy składowe urządzenia .1. Pobieranie żołędzi Sprawdzanie orientacji Rotacja Pochwycenie i skaryfikacja Kontrola zdrowotności i sortowanie Schemat całości urządzenia i jego sterowania Wirtualne modele CAD3D zespołów roboczych automatu 61 Budowa modeli wirtualnych CAD3D elementów i zespołów roboczych części mechanicznej automatu Podajnik wibracyjny Zespoły oceny długości, położenia i orientacji żołędzia Moduł główny modelu automatu do skaryfikacji i oceny zmian mumifikacyjnych żołędzi Obliczenia wytrzymałościowe modeli wybranych zespołów roboczych automatu Obliczenia dynamiczne modeli wybranych zespołów roboczych automatu Badania siły cięcia gilotynowego żołędzi Budowa modelu badawczego automatu Opracowanie dokumentacji technicznej projektowanych zespołów części mechanicznej modelu automatu Budowa elementów i zespołów części mechanicznej modelu automatu Montaż elementów i zespołów części mechanicznej modelu automatu Budowa zespołu sterowania modelu automatu Kompletny model automatu do skaryfikacji oraz oceny zmian mumifikacyjnych żołędzi Wizyjny system detekcji orientacji żołędzi Zasada działania systemu Poszukiwanie optymalnego algorytmu analizy obrazu żołędzia dla ustaleni a jego orientacji Metoda analizy obrazu zastosowana w opisywanym urządzeniu Pomiar długości żołędzia Algorytm automatycznej oceny zmian mumifikacyjnych po skaryfikacji z wykorzystaniem komputerowej analizy obrazu Ustalenie momentu rozpoczęcia analizy obrazu przekroju Pozyskanie obrazu do analizy Wizyjna detekcja stopnia mumifikacji, jako standardu odniesienia dla programu sortowania Parametry kamery i oświetlenie pola jej pracy Droga nasion po detekcji przydatności do wysiewu i weryfikacja skuteczności działania systemu Układ sterowania automatem Opis podzespołów modelu funkcjonalnego z punktu widzenia automatyki Podajnik wibracyjny Detektor obecności nasiona za podajnikiem wibracyjnym Podajnik taśmowy Detektor orientacji Orientator Układ pozycjonowania nasiona Chwytak Zespół sakryfikujący Detektor zmian mumifikacyjnych Pojemniki odbiorcze wraz z detektorami zapełnienia Ramię chwytaka Cykl pracy automatu Aspekty eksploatacyjne Praktyczna weryfikacja przyjętych obciążeń i ocena trwałości konstrukcji automatu Analiza naprężeń w elementach konstrukcyjnych automatu Wyznaczenie przemieszczeń i obciążeń w węzłowych punktach maszyny Pomiary i analiza przebiegów drgań mechanicznych w węzłach konstrukcji urządzenia Wyznaczenie przyspieszeń drgań w węzłowych punktach elementów nośnych ramy Ocena ergonomiczna automatu oraz interfejsu użytkownika Zestawienie parametrów roboczych i geometrycznych automatu
Sygnatura czytelni BMW: III J 131 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14705 N (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik, 2007-
Wcześniejsza częstotliwość: Nieregularnie, 2002-2006
2002, nr. 1 = nr. 10-.
Od 2003, nr. 1 [Janusz Falkowski editor-in-chief].
Od 28, 2 (2013) [Małgorzata Woźniak editor-in-chief].
Zawartość zasobu Magazyn P 3061 udostępniany w BWEiZ
10-12 = 1-3/ 2002
13 = 1 + suppl. nr 1/2003
14-15 = 2-3 2003
16-17 = 1-2 2004 + suppl. nr 2
18-19 = 1-2 2005
20-21 = 1-2 2006 + suppl. nr 3
Vol.22 nr 2-4 2007 + suppl. nr 4
Vol.23 nr 3-4 2008
Vol.24 nr 1-4 2009
Vol.25 nr 1-4 2010
Vol.26 nr 1-4 2011
Vol.27 nr 1-4 2012
Vol.28 nr 1-4 2013
Vol.29 nr 1-4 2014
Vol.30 nr 1-4 2015
2016 Vol. 31 nr 1-4
2017 Vol. 32 nr 1-4
2018 Vol. 33 (1-4)
2019 Vol. 34 (1-4)
2020 Vol. 35 (1-4)
2021 . Dostępne w zbiorach BMW
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okładce odmienna kolejność redaktorów.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm przy pracach.
Marcin Bajcar, Grzegorz Zaguła, Bogdan Saletnik, Maria Czernicka, Miłosz Zardzewiały, Czesław Puchalski Energia geotermalna - możliwości, potencjał, wykorzystanie Maria Czernicka, Grzegorz Zaguła, Marcin Bajcar, Bogdan Saletnik, Miłosz Zardzewiały, Czesław Puchalski Efektywność energetyczna zakładów przemysłu spożywczego Anita Zapałowska, Barbara Drygaś, Czesław Puchalski Produkcja granulatu z odpadowej biomasy jako sposób jej ponownego wykorzystania Barbara Drygaś, Anita Zapałowska, Czesław Puchalski Paliwa z biomasy Bogdan Saletnik, Marcin Bajcar, Grzegorz Zaguła, Maria Czernicka, Miłosz Zardzewiały, Czesław Puchalski Możliwości konwersji energii słonecznej na użytkową w Polsce Marcin Halicki Perspektywa wykorzystywania różnych modeli finansowych w obszarze rynków towarowych Grażyna Gajdek Istota i funkcjonowanie rynku rolnego Grażyna Gajdek Wpływ marki na decyzje nabywców produktów żywnościowych Marcin Bajcar, Grzegorz Zaguła, Maria Czernicka, Bogdan Saletnik, Miłosz Zardzewiały, Czesław Puchalski Proces toryfikacji sposobem zagospodarowania roślinnej biomasy odpadowej z produkcji rolnej Prasad PCJ Reddy, Dagenet Tafere, Desaleign Gzgi The recovery time from severe acute malnutrition and the development of complementary food supplement for the affected Ethiopian children
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144752 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz norm na stronach 239-244.
Wybrane zagadnienia dotyczące leśnictwa oraz drzewnictwa Azji i Australii Selected issues concerning forestry and wood industry in Asia and Australia Zbiorowiska leśne Azji Forest communities of Asia Zbiorowiska leśne Australii Forest communities of Australia Zmiany zasobów leśnych Azji i Oceanii Changes in Asian and Oceanian forest resources Produkcja i handel międzynarodowy produktami drzewnymi Production and international trade in wood products Technologia przerobu kłodzin palmowych i łodyg bambusowych Technology of processing palm logs and bamboo stems Drewno sortowane wytrzymałościowo Wood strength grading 2. Atlas wybranych rodzajów i gatunków drewna z Azji i Australii Atlas of selected genera and species of wood from Asia and Australia Akacja wyniosła Black wattle Balau jasne Balau Bambus moso Moso bamboo Bożodrzew Tree of heaven Cyprysik tępołuskowy Hinoki cypress Dąb mongolski Japanese oak Dipterokarpus dwuskrzydla Keruing Durian Durian Eukaliptus kamarere Kamarere Eukaliptus saligna Saligna gum Eukaliptus tasmański Tasmanian oak Gerutu Meranti gerutu Gumiak Bintangor Gutaperkowiec Nyatoh Heban makassar Macassar ebony Heban właściwy czarny Sri Lanka ebony Kauczukowiec brazylijski Hevea Kelat Kelat Kembang semangkok Kembang semangkok Kempas Kempas Limba syberyjska Siberian yellow pine Mengkulang Mengkulang Meranti ciemne Dark red meranti Meranti jasne White meranti Meranti różowe Light red meranti Meranti żółte Yellow meranti Merawan Merawan Merbau Merbau Modrzew dahurski Siberian (Dahurian) larch Modrzew syberyjski Siberian larch Palisander indyjski, kostrączyna szerokolistna Indian rosewood Palma kokosowa Coconut Palma oleista Oil palm Pawłownia Paulownia Świerk syberyjski Siberian spruce Teak (drewno tikowe) Teak Toon Australian cedar
Sygnatura czytelni BMW: X C 63 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15309 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Nauki Techniczne / Politechnika Świętokrzyska. Inżynieria Mechaniczna)
(Monografie, Studia, Rozprawy / Politechnika Świętokrzyska, ISSN 1897-2691 ; M123)
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 187-194.
Paliwa kopalne stosowane w rolnictwie 1.1. Rodzaje paliw stosowanych w rolnictwie 1.2. Asortyment i charakterystyka olejów napędowych 1.3. Liczba cetanowa a właściwości użytkowe paliwa 2. Alternatywne paliwa silnikowe 2.1. Charakterystyka biopaliw 2.2. Produkcja biopaliw 2.3. Problemy zastosowania biopaliw 3. Tworzenie i spalanie mieszanki palnej w silnikach o zapłonie samoczynnym 4. Przegląd rozwiązań konstrukcyjnych układów wtryskowych silników o zapłonie samoczynnym 5. Uszkodzenia eksploatacyjne podzespołów układów wtryskowych silników o zapłonie samoczynnym – badania własne 5.1. Czynniki eksploatacyjne warunkujące niezawodność układów wtryskowych 5.2. Wpływ zanieczyszczeń paliwa na uszkodzenia układu wtryskowego 5.3. Wpływ obecności powietrza w systemie paliwowym na uszkodzenia elementów układu 5.4. Obsługa układów zasilania 6. Materiały eksploatacyjne w serwisowaniu pojazdów rolniczych 6.1. Płyny eksploatacyjne 6.2. Filtry stosowane w pojazdach silnikowych 6.2.1. Obsługa filtrów DPF 6.3. Charakterystyka płynów specjalnych – płyny AdBlue 6.4. Charakterystyka płynów hamulcowych 6.4.1. Klasyfikacja i dobór płynów hamulcowych 6.5. Charakterystyka smarów plastycznych 6.5.1. Parametry techniczne smaru plastycznego 6.5.2. Dobór smarów plastycznych do maszyn rolniczych 7. Charakterystyka olejów silnikowych 7.1. Rodzaje olejów stosowanych w rolnictwie 7.2. Zadania i wymagania stawiane olejom silnikowym 7.3. Podstawowe własności oleju silnikowego 7.4. Klasyfikacja i dobór olejów 7.5. Sprawdzanie przydatności eksploatacyjnej olejów 7.6. Zmiany lepkości olejów smarowych zachodzące w trakcie eksploatacji ciągników rolniczych 7.7. Prezentacja i analiza wyników badań lepkości olejów 7.8. Wpływ zanieczyszczeń oleju na trwałość silnika 7.9. Oleje silnikowe – wskazówki eksploatacyjne 8. Przegląd rozwiązań konstrukcyjnych układów smarowania – obiegi olejów w silnikach ciągników rolniczych 8.1. Filtracja olejów silnikowych 8.2. Niesprawności układu smarowania 8.3. Awaryjność układów smarowania – badania 8.4. Obsługa układów smarowania silników 8.5. Systemy przewietrzania skrzyni korbowej silnika 9. Charakterystyka olejów przekładniowych i hydraulicznych 9.1. Oleje przekładniowe 9.2. Właściwości smarne olejów przekładniowych 9.3. Klasyfikacja i dobór olejów przekładniowych 9.4. Przegląd rozwiązań konstrukcyjnych układu przeniesienia napędu w pojazdach rolniczych 9.5. Oleje hydrauliczne 9.6. Przegląd rozwiązań konstrukcyjnych układów hydraulicznych w pojazdach rolniczych 10. Układy chłodzenia silników pojazdów rolniczych 10.1. Przegląd rozwiązań konstrukcyjnych układów chłodzenia silników pojazdów rolniczych 10.2. Niesprawności układu chłodzenia 10.3. Obsługa układu chłodzenia 10.4. Charakterystyka i asortyment płynów chłodniczych 11. Ekologiczne aspekty serwisowania maszyn rolniczych 11.1. Regeneracja olejów 11.1.1. Mobilne instalacje do regeneracji przepracowanych olejów – filtracja oleju systemem Kleenoil 11.1.2. Przemysłowe instalacje do regeneracji olejów przepracowanych 11.2. Organizacja stanowisk do wymiany i magazynowania oleju 11.3. Systemy dystrybucji płynów eksploatacyjnych ..
Sygnatura czytelni BMW: III A 113(123) (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149212 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14945 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 157-177.
1.Innowacje produktowe na rynku żywności 1.1.Istota innowacji produktowych 1.2.Uwarunkowania procesu zarządzania innowacjami na rynku żywności 1.3.Osłonki jako innowacyjny produkt na rynku żywności 1.4.Uwarunkowania procesu projektowania osłonek jadalnych 2.Produkty uboczne przetwórstwa owoców jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych 2.1.Uwarunkowania zagospodarowania produktów ubocznych przetwórstwa owoców 2.2.Kierunki wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców 2.3.Wytłoki aronii jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych 3.Proces pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych 3.1.Techniki pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych 3.2.Metody projektowania procesu ekstrakcyjnego 4.Badania własne 4.1.Cel monografii, hipotezy badawcze, zakres badań 4.2.Materiał badawczy, odczynniki i aparatura laboratoryjna 4.3.Metodyka badawcza 4.3.1.Przygotowanie ekstraktów z wytłoków aronii i optymalizacja proce¬su ekstrakcji 4.3.2.Rozdział frakcyjny ekstraktów i analiza wyizolowanych frakcji 4.3.3.Opracowanie i techniczne testowanie koncepcji eksperymentalnych osłonek jadalnych 4.3.4.Przeprowadzenie indywidualnego wywiadu pogłębionego 4.3.5.Analiza statystyczna wyników 5.Wyniki badań i ich ocena 5.1.Charakterystyka surowca do badań 5.2.Wstępna ocena właściwości przeciwutleniających wytłoków aronii 5.3.Optymalizacja procesu ekstrakcji wytłoków aronii 5.4.Rozdział frakcyjny ekstraktów z wytłoków aronii oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych frakcji 5.5.Wstępna analiza jakościowa otrzymanych frakcji ekstraktów z wytło¬ków aronii 5.6.Ocena technicznej koncepcji jadalnych osłonek z dodatkiem ekstraktu z wytłoków aronii 5.7.Ocena oszacowanych bezpośrednich kosztów wytworzenia osłonek z do¬datkiem ekstraktu z wytłoków aronii 5.8.Ocena postrzegania rozwoju innowacyjnych osłonek jadalnych przez pod¬mioty z badanych branż
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155255 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
MARZENA BANACH Technologie smart w krajobrazie miasta WOJCIECH BOBEK Weteranizacja drzew cennych w alei Waszyngtona w Krakowie jako metoda synergicznej ochrony wartości ekologicznych i kulturowych WOJCIECH MATYS Zieleń przydomowa w niskiej intensywnej zabudowie mieszkaniowej MARIA OSTROWSKA-DUDYS, ANNA BOCHEŃSKA-SKAŁECKA, EDWARD HUTNIK Popularyzacja zasad kompozycji krajobrazu przy użyciu rysunku architektoniczno-krajobrazowego - edukacja społeczna ELŻBIETA RASZEJA Koncepcja lokalnych systemów społeczno-krajobrazowych jako odpowiedź na wyzwania globalizacji KAMIL LESZEK RAWSKI Tereny zieleni przyjazne dla osób w podeszłym wieku - problematyka projektowania na podstawie analiz istniejących przestrzeni KATARZYNA SIEŃKO-DRAGOSZ Alternatywy rozwoju strefy podmiejskiej na przykładzie osiedla Łokietka w Zielonkach pod Krakowem jako sołectwa RENATA STACHAŃCZYK Badania w służbie idei, czyli o potrzebie i sensie badań w obiektach zabytkowych na przykładzie Parku Mużakowskiego MALWINA TUBIELEWICZ-MICHALCZUK Wiodące tendencje w projektach parków publicznych nagrodzonych w konkursie Amerykańskiego Stowarzyszenia Architektów Krajobrazu (ASLA) w 2016 roku PRAKTYKA ZAWODOWA KAMILA BOGUSZEWSKA, NATALIA PRZESMYCKA Projekt rewaloryzacji zabytkowego zespołu pałacowo-parkowego w Krzesimowie, gmina Mełgiew, na potrzeby domu pomocy społecznej w kontekście historycznych założeń ogrodowych adaptowanych na podobną funkcję TOMASZ MALCZYK Koncepcja rewitalizacji obszaru kolejowego na terenie Kleparza w Krakowie DARIA MIKOŁAJÓW, GRZEGORZ KUSZA, MATEUSZ MIKOŁAJÓW Koncepcja zagospodarowania terenu Bio-Centrum w Opolu DARIA MIKOŁAJÓW, GRZEGORZ MALKUSZ, MATEUSZ MIKOŁAJÓW Koncepcja zagospodarowania terenów w sąsiedztwie rzek Odry i Osobłogi w Krapkowicach JAROSŁAW SŁAWIŃSKI, ELŻBIETA GOŁĄBEK, PATRYCJA PRUDLAK Ogród terapeutyczny przy przedszkolu specjalnym jako przykład aktywnej formy hortiterapii DYDAKTYKA WIESŁAWA GADOMSKA MARTYNA LESIŃSKA „Podwórka z natury" - dydaktyka i praktyka MARTA GARGAŁA-POLAR, TOMASZ OLBRYCHT, MARTA PISAREK, MONIKA KUCHARSKA-ŚWIERSZCZ Założenia programowe przedmiotu walory krajobrazowe roślin i ich realizacja AGNIESZKA OZIMEK „Wariaci rządzą domem wariatów" - o nauczaniu technologii cyfrowych w architekturze krajobrazu KATARZYNA PLUTA Nurt krajobrazowy w dydaktyce na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej, na przykładzie działalności Katedry Projektowania Urbanistycznego i Krajobrazu Wiejskiego HUBERT ROMANOWSKI Rola rysunku odręcznego i malarstwa w kształceniu architektów krajobrazu ŁUKASZ SARNAT, KATARZYNA ŁAKOMY Oswajanie miasta. Rewitalizacja przestrzeni miejskiej w projektowaniu warsztatowym
Sygnatura czytelni BMW: III E 99 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 154222 E N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rolnictwo precyzyjne / redaktor naukowy Stanisław Samborski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, copyright 2018. - 521, [1] strona : ilustracje, fotografie, mapy, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz norm i aktów prawnych na stronach 491-510. Indeks.
Dla studentów kierunków: rolnictwo, rolnictwo precyzyjne, zarządzanie i inżynieria produkcji, zootechnika oraz uczniów szkół średnich kształconych w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
Zmienność pól jako podstawa zastosowania rolnictwa precyzyjnego w produkcji roślinnej Michał Stępień, Rafał Pudełko 1.1.Zmienność pól uprawnych - źródła/przyczyny 1.2.1.Zmienność gleb (i budowy geologicznej) 1.2.1.1.Uziarnienie gleby 1.2.1.2.Inne właściwości gleby 1.2.1.3.Warunki geologiczne 1.2.2.Ukształtowanie terenu 1.2.3.Sąsiedztwo pola 1.2.4.Stosunki wodno-powietrzne na polu 1.2.5.Historia użytkowania i nawożenia 1.3.Ilościowe ujęcie zmienności pola (geostatystyka) 1.3.1.Wstępna ocena stacjonarności zmienności przestrzennej 1.3.2.Rozpoznanie zmienności lokalnej 1.3.3.Ocena trendów w rozkładzie zmienności przestrzennej 1.4.Konsekwencje zmienności glebowej na jednym polu dla rolnictwa precyzyjnego Globalne systemy pozycjonowania Dariusz Gozdowski Gromadzenie i organizacja danych przestrzennych w rolnictwie precyzyjnym Dariusz Gozdowski 3.1.Dane wektorowe i rastrowe 3.2.Formaty plików w systemach informacji geograficznej (GIS) 3.2.1. Formaty plików wektorowych 3.2.2. Formaty plików rastrowych 3.3.Układy współrzędnych w GIS 3.4.Metody transferu danych 3.5.Struktura danych w oprogramowaniu GIS i w komputerze Źródła danych spoza gospodarstwa rolnego Michał Stępień, Dariusz Gozdowski, Rafał Pudełko 4.1.Rodzaje/treść/zawartość i źródła danych 4.2.Archiwalne źródła danych 4.2.1.Mapy topograficzne 4.2.2.Mapy ewidencyjne 4.2.3.Mapy bonitacyjne 4.2.3.1.Typ gleby 4.2.3.2.Rodzaj gleby 4.2.3.3.Gatunek gleby 4.2.3.4.Inne elementy treści map bonitacyjnych 4.2.3.5.Możliwości pozyskania i potencjalna przydatność map bonitacyjnych dla rolnictwa precyzyjnego 4.2.4.Mapy glebowo-rolnicze 4.2.4.1.Kompleksy przydatności rolniczej 4.2.4.2.Typ i podtyp gleby 4.2.4.3.Uziarnienie gleby oznaczone na mapach glebowo-rolniczych 4.2.4.4.Możliwości pozyskania i przydatność map glebowo-rolniczych 4.2.5.Inne mapy 4.2.5.1.Mapy geologiczne 4.2.5.2.Mapy hydrograficzne 4.2.5.3.Dane pogodowe 4.3.Źródła współczesne 4.3.1.Numeryczne modele terenu 4.3.2.Dane lotnicze i satelitarne 4.3.2.1. Zdjęcia lotnicze 4.3.2.2 Zdjęcia satelitarne 4.4.Geoportale i serwisy mapowe Zasady przygotowania danych przestrzennych do ich wykorzystania w rolnictwie precyzyjnym Rafał Pudełko 5.1.Budowa bazy danych 5.2.Proces kodowania informacji przestrzennej 5.3.1.Formaty danych 5.3.2.Konwersja formatów danych przestrzennych 5.3.3.Interpolacja danych przestrzennych 5.3.4 Odwzorowanie danych przestrzennych 5.4.Dokładność przestrzenna danych 5.5.Wizualizacja danych przestrzennych 5.5.1.Wizualizacja w środowisku GIS 5.5.2.Zasady tworzenia map 5.5.3.Jakość wydruku map 5.5.4.Dobór palety kolorów map i ich konwersja Oprogramowanie dla rolnictwa precyzyjnego Dariusz Gozdowski 6.1.Oprogramowanie GIS dla rolnictwa precyzyjnego 6.2.Ogólnoużytkowe oprogramowanie GIS Ocena właściwości gleby i rośliny z wykorzystaniem teledetekcji Rafał Pudełko, Eike Stefan Dobers 7.1.Zasady teledetekcji 7.2.Czujniki i platformy używane w rolnictwie 7.3.Interpretacja zdjęć lotniczych i satelitarnych 7.4.Przykłady wykorzystania teledetekcji lotniczej w ocenie stanu pola 7.5.Interpretacja danych z czujników teledetekcji naziemnej Ocena właściwości gleby na potrzeby rolnictwa precyzyjnego Michał Stępień, Stanisław Samborski 8.1.Mapowanie pól - zbieranie danych w gospodarstwie w dużej rozdzielczości przestrzennej oraz ich interpretacja 8.2.1.Przewodność elektryczna gleby 8.2.2.1.Czynniki wpływające na wartości EC/ECa gleby na polu i główne zastosowania mapowania 8.2.2.3.Sposoby pomiaru 8.2.2.4.Urządzenia wykorzystywane do pomiaru EC/ECa na polu 8.2.2.5.Wykonanie i ocena wiarygodności pomiaru EC/ECa na polu 8.2.2.6.Interpretacja wyników pomiarów EC/ECa na przykładzie uziarnienia 8.2.2.7.Wybrane aspekty interpretacji EC/ECa 8.2.3.Mapowanie pH gleby 8.2.3.1.Systemy do mapowania pH 8.2.3.2.Wiarygodność mapowania pH 8.2.3.4 Kalibracja wyników 8.2.4.Spektrometria (spektroskopia) i mapowanie zawartości węgla organicznego 8.2.4.1.Czynniki kształtujące odbicie promieniowania w paśmie widzialnym (VIS) i podczerwieni (IR) oraz wykorzystanie spektrometrii w badaniach gleb 8.2.4.2.Urządzenia spektralne VIS-NIR do mapowania pól w rolnictwie precyzyjnym 8.2.5.Ocena zwięzłości gleby 8.2.6.Czujniki mapujące kilka właściwości gleby jednocześnie 8.3.Pośrednie wnioskowanie na temat właściwości gleby 8.3.1.Mapy topograficzne 8.3.2.Zdjęcia/zobrazowania lotnicze i satelitarne 8.3.3.Dane zbierane w gospodarstwie - mapy wskaźników roślinnych i mapy plonów 8.4.Pobieranie próbek glebowych do analizy laboratoryjnej 8.4.1.Najczęściej stosowane schematy pobierania próbek 8.4.2.Pobieranie próbek glebowych w rolnictwie precyzyjnym 8.4.3.1.Podział pola na obszary pobierania próbek ogólnych/zbiorczych 8.4.3.2.Gęstość pobierania próbek 8.4.3. Schematy pobierania próbek 8.5.Zautomatyzowane pobieranie próbek glebowych Kontrola sekcji maszyn do stosowania nawozów i oprysków oraz siewu nasion Dariusz Gozdowski 9.1.Systemy kontroli sekcji stosowane w opryskiwaczach rolniczych 9.2.Systemy kontroli szerokości wysiewu stosowane w rozsiewaczach nawozów 9.3.Systemy kontroli sekcji siewników Systemy nawigacji ciągników i maszyn rolniczych Dariusz Gozdowski 10.1.Systemy satelitarne 10.2.Inne systemy automatycznego prowadzenia 10.3.Perspektywy rozwoju systemów nawigacji Systemy kontroli dawkowania środków produkcji Dariusz Gozdowski 11.1. Technologie wykorzystujące mapy zaleceń H.2. Technologie wykorzystujące czujniki 11.3. Rozwiązania techniczne w maszynach rolniczych do stosowania zmiennej dawki środków produkcji 11.3.1.Dawkowanie nawozów mineralnych 11.3.2.Dawkowanie nawozów naturalnych 11.3.3.Dawkowanie środków ochrony roślin 11.3.4.Stosowanie zmiennej ilości wysiewu nasion Mapowanie plonów Stanisław Samborski 12.1.Założenia do pomiaru zróżnicowania plonów w obrębie pól 12.2.Sposoby szacowania plonów 12.3.Kalibracja systemu mapowania plonu 12.4.Przetwarzanie danych plonu 12.5.Interpretacja map plonów 12.6.Wykorzystanie map plonów 12.7.Tworzenie map plonów 12.8.Mapowanie jakości płodów rolnych Podział pól uprawnych na strefy produkcyjne Michał Stępień 13.1.Podstawowe informacje dotyczące stref produkcyjnych i map tworzonych w rolnictwie precyzyjnym 13.2.Kryteria wydzielania stref produkcyjnych 13.2.1.Sąsiedztwo pola 13.2.2.Nachylenie i wystawa terenu 13.2.3.Uziarnienie warstwy ornej 13.2.4.Woda gruntowa 13.2.5.Trudność w uprawie 13.2.6.Stosunki wodne 13.2.6.1.Skale wrażliwości na zaburzenia stosunków wodnych i kryteria ich ustalania 13.2.6.3.Kategorie uwilgotnienia i kryteria ich ustalania dla gruntów ornych 13.3.Określanie zasięgu stref produkcyjnych 13.4.Przykłady prostego podziału pola na strefy produkcyjne Stosowanie zmiennej dawki nawozów Michał Stępień 14-2. Ukształtowanie terenu jako czynnik warunkujący różnicowanie dawek nawozów na polu uprawnym 14.3.Czynniki warunkujące dawki nawozów fosforowych i potasowych oraz ich zróżnicowanie w obrębie pola 14.4.Czynniki warunkujące dawki gnojowicy oraz ich zróżnicowanie w obrębie pola 14.5.Czynniki warunkujące dawki wapna oraz ich zróżnicowanie w obrębie pola 14.6.Czynniki warunkujące dawki obornika i kompostów oraz ich zróżnicowanie w obrębie pola Stosowanie zmiennej dawki nawozów azotowych Stanisław Samborski 15.1.Zasada działania systemów do nawożenia zmienną dawką azotu 15.2.Stosowanie zmiennej dawki azotu w uprawie rzepaku ozimego 15.3.Wymagania techniczne 15.4.Inne sposoby nawożenia zmienną dawką azotu 15.4.1.Nawożenie na podstawie analizy gleby na zawartość azotu mineralnego 15.4.2.Przygotowanie map stosowania zmiennej dawki azotu na podstawie wyników testu Nmin 15.4.3.Nawożenie na podstawie wielkości pobrania azotu z plonem roślin 15.5.Korzyści stosowania zmiennej dawki azotu 15.6.Inne możliwe zastosowania systemu do wysiewu zmiennej dawki azotu 15-7- Ograniczenia stosowania zmiennej dawki azotu Stosowanie zmiennej dawki pestycydów Dariusz Gozdowski 16.1.Herbicydy 16.2.Fungicydy 16.3.Insektycydy Stosowanie zmiennej dawki polewowej Jan Szatylowicz, Tomasz Gnatowski, Sarah Elliot 17.1.Cele nawadniania 17.2.Systemy nawadniania 17.3.Efektywność nawodnienia 17.4.Dawka polewowa 17.5.Rurociągi deszczujące 17.6.Systemy nawodnień - zmienne dawki polewowe 17.7.Zalety nawodnień zmienną dawką polewową Stosowanie zmiennej ilości wysiewu nasion Stanisław Samborski 18.1.Założenia do stosowania zmiennej ilości wysiewu nasion 18.2.Sposoby stosowania zmiennej ilości wysiewu nasion 18.3.Inne udogodnienia związane ze stosowaniem zmiennej ilości wysiewu nasion Zróżnicowana uprawa roli Michał Stępień 19.1.Główne aspekty uprawy i czynniki determinujące jej sposób 19.2.Różnicowanie uprawy mechanicznej w obrębie pola 19.3.1. Propozycje różnicowania uprawy mechanicznej Roboty i systemy autonomiczne w rolnictwie precyzyjnym Dariusz Gozdowski Wykorzystanie rolnictwa precyzyjnego w prowadzeniu gospodarstwa Stanisław Samborski, Dariusz Gozdowski 21.1. Internet rzeczy w rolnictwie precyzyjnym Systemy wspomagania decyzji w rolnictwie Anna Nieróbca, Jerzy Kozyra 22.1.Poziomy podejmowania decyzji 22.2.Ocena warunków agrometeorologicznych 22.3.Wybór odmiany rośliny uprawnej 22.4.Wybór środków ochrony roślin, nawozów i środków wspomagających uprawę roślin 22.6.Stosowanie nawozów 22.6.1.Doradcze programy nawozowe dostępne online 22.6.2.Doradcze programy nawozowe na komputery 22.7.Ochrona roślin 22.7.1.Sygnalizacja pojawu agrofagów 22.7.2.Prognozowanie zabiegów ochronny roślin 22.7.2.1.Ochrona ziemniaka - NegFry 22.7.2.2.Ochrona sadów 22.7.2.3.Ochrona zbóż według zasad integrowanej ochrony 22.8.Nawadnianie 22.8.1.Zrównoważony system nawadniania 22.8.2.Systemy wspomagające nawadnianie 22.9. Zarządzanie gospodarstwem Opłacalność i wdrażanie rolnictwa precyzyjnego Stanisław Samborski 23.1.Czynniki wpływające na opłacalność rolnictwa precyzyjnego 23.2.Potencjalne korzyści ze stosowania zmiennej dawki środków produkcji 23.3.Mapa zróżnicowania dochodowości produkcji w obrębie pola 23.4.Korzyści niefinansowe - zalety wdrażania rolnictwa precyzyjnego Studia przypadków gospodarstw wykorzystujących rozwiązania rolnictwa precyzyjnego Stanisław Samborski Rolnictwo precyzyjne w małych gospodarstwach Michał Stępień, Dariusz Gozdowski 25.1.Niskokosztowe systemy nawigacji ciągników i maszyn rolniczych 25.2.Określanie właściwości gleby na polu 25.3.Orientacja na polu bez odbiornika GPS oraz wykonywanie prostych mapek 25.4.Możliwości różnicowania uprawy i zabiegów na polu
Sygnatura czytelni BMW: III A 25 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 145962 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm na stronach 171-184.
1. Sposoby przedstawiania wyników pomiarów i obserwacji …. 12 1.2. Jednostki i zestawienie tabelaryczne danych … 12 1.3. Przedstawienie graficzne danych .. 16 1.4. Zależności funkcyjne i aproksymacja metodą najmniejszych kwadratów …. 17 1.5. Wykorzystanie graficznej postaci funkcji aproksymującej … 23 2. Analiza błędów pomiarów wielości fizycznych …. 26 2.2. Źródła błędów pomiarowych …. 27 2.3. Podstawy analizy błędów przypadkowych … 29 2.4. Dokładność pomiarów pośrednich ….. 31 3. Metody badania jakości produktu …. 34 3.2. Metody sensoryczne …. 34 3.3. Wybrane metody instrumentalne …. 42 4. Pieczywo …. 44 4.2. Rodzaje i składniki pieczywa ….. 44 4.3. Technologia produkcji ….. 48 4.4. Jakość pieczywa ….50 4.5. Badanie jakości wbranego pieczywa … 56 5. Stałe tłuszcze jadalne ….. 60 5.2. Budowa, właściwości i jakość wybranych tłuszczów …. 61 5.3. Masło i margaryna ….. 66 5.4. Jakość tłuszczów jadalnych …… 71 5.5. Określanie zawartości wody w wybranych produktach tłuszczowych …. 71 6. Mleko i płynne produkty mleczne …….. 74 6.2. Skład, rodzaje mleka i metody jego utrwalania … 75 6.3. Produkty mleczne fermentowane oraz koncentraty mleczne ….. 81 6.4. Produkty mleczne wysokotłuszczowe ….. 83 6.5. Badanie jakości mleka spożywczego … 84 7. Jaja spożywcze i produkty jajeczne ……. 88 7.2. Budowa jaja i unormowania prawne .. 89 7.3. Jakość i opakowania jaj ….. 93 7.4. Przetwory z jaj … 97 7.5. Badanie jakości i świeżości jaj kurzych …. 98 8. Wody pitne …. 101 8.2. Podział wód pitnych ….. 102 8.3. Unormowania prawne dotyczące wody pitnej …. 105 8.4. Uzdatnianie wody pitnej …. 110 8.5. Badanie jakości wody pitnej ….. 111 9. Wybrane gazowane napoje bezalkoholowe ….. 114 9.2. Podział, znakowanie i jakość …… 115 9.3. Składniki i wymagania organoleptyczne …. 116 9.4. Charakterystyka wybranych napojów bezalkoholowych … 118 9.5. Badanie jakości wybranych napojów bezalkoholowych ….. 120 10. Wybrane produkty przemysłu fermentacyjnego ….. 124 10.2. Alkohol etylowy i napoje wysokoprocentowe … 124 10.3. Piwo …. 126 10.4. Wino …….. 133 10.5. Badanie jakości i właściwości fizykochemicznych wybranych napojów alkoholowych….. 137 11. Papier i opakowania z papieru …. 140 11.2. Wytwory papiernicze i ich rodzaje … 141 11.3. Technologia wytwarzania papieru …. 149 11.4. Przetwory papiernicze i innowacyjne opakowania … 151 11.5. Ocena jakości papierów na opakowania …. 152 12. Metale, stopy metali, minerały i kamienie szlachetne ….. 155 12.2. Charakterystyka wybranych metali i stopów metali …. 157 12.3. Minerały, kamienie szlachetne i bursztyn …… 164 12.4. Ciężar właściwy, gęstość i twardość metali i stopów …. 166 12.5. Badanie właściwości fizykochemicznych metali, stopów, minerałów i autentyczności kamieni szlachetnych …. 167
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 254 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 150338 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150337 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności